🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Home » Wat te doen in Barcelona » Bezienswaardigheden in Barcelona » Musea & attracties » Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA)

Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA)

Het museum voor hedendaagse kunst in Barcelona heet Museu d’Art Contemporani de Barcelona, afgekort tot MACBA, en is gewijd aan kunstwerken uit de tweede helft van de 20e eeuw. Een ware must-see voor de liefhebbers van hedendaagse kunst!

Wat te zien en te doen bij MACBA

Het MACBA is voornamelijk de moeite waard om te bezoeken als je van moderne kunst houdt. Is dat niet het geval, dan zal het voldoende zijn voor jou om het gebouw van Meier van buitenaf te zien, dat mooi contrasteert met de oude gebouwen eromheen. Goed om te weten: het museum biedt gratis Wi-Fi aan voor zijn bezoekers, dus maak hier gebruik van!

Koop alvast je tickets

Museumcollectie

MACBA toont het werk van hedendaagse kunstenaars zoals Antoni Tàpies, Paul Klee, Francesc Torres, Mario Merz en Zush. De collectie richt zich op de erfenis van de tweede helft van de 20e eeuw en streeft naar een kritische blik. Er worden rondleidingen aangeboden en vaak zijn er workshops om met kinderen te doen. Op deze manier probeert het museum de moderne kunst dichterbij het publiek te brengen.

De collectie begint met de abstracte kunst uit de jaren ‘50 en volgt de evolutie van de Europese Pop, de Avant-gardes van de jaren ‘60 en ’70, en de anti-minimalistische sculptuur uit de jaren ‘80 tot aan de huidige jonge kunstenaars.

Museumgebouw

De Amerikaanse architect Richard Meier had de moeilijke taak om een museumgebouw te creëren voor hedendaagse kunstwerken die hem op het moment van het ontwerp totaal onbekend waren. Maar voor velen is het juist zijn creatie die een bezoek aan het MACBA zo bijzonder maakt. Wees dus hier alert op tijdens je bezoek aan dit museum.

Wist je overigens dat de keuze om het museum bij het Plaça dels Àngels te plaatsen de wens was van Meier zelf, die graag het gebouw tussen enkele van de oudste gebouwen van Barcelona wilde hebben?

Museumwinkel Laie

Na afloop van je bezoek kun je langs de museumwinkel gaan, die tevens tot de boekwinkelketen Laie behoort. Hier zal je veel boeken en souvenirs vinden die gerelateerd zijn aan je bezoek en de moderne kunst.

👋 Wil jij fietsen in Barcelona? Check dan mijn geheel vernieuwde Barcelona Fietsgids.

Plaça dels Àngels

Het Plaça dels Àngels, de plek waar MACBA is gevestigd, is een mooi en levendig plein met leuke terrasjes waar je gezellig kunt zitten. Maar de echte blikvangers, na het museumgebouw zelf, zijn de vele skaters die hier hun kunstjes komen oefenen.

Geschiedenis MACBA Barcelona

De achtergrond van het huidige MACBA gaat terug in de tijd tot 1959, toen de kunstcriticus Alexandre Cirici Pellicer de noodzaak van een museum voor hedendaagse kunst in Barcelona benadrukte. Alexandre Cirici en Cesáreo Rodríguez-Aguilera, samen met andere persoonlijkheden, zijn toen een verzameling begonnen met als doel deze in een toekomstig museum voor moderne kunst tentoon te stellen. Na verdere pogingen om een museum voor hedendaagse kunst te openen in Barcelona, werd het MACBA in 1988 geboren en later in 1995 geopend.

Het moderne gebouw waar het MACBA is gevestigd, is het werk van de Amerikaanse Richard Meier, die de moeilijke taak had om een gebouw te creëren voor een museum dat nog geen kunstwerken bezat. De gekozen locatie, middenin de oude wijk El Raval, betekende het begin van de renovatie van de buurt tot de hippe plek die het nu is geworden.

MACBA Barcelona tickets

Het is aan te raden om je tickets voor MACBA van tevoren online te kopen. Niet alleen vermijd zo je de wachtrijen maar je krijgt ook nog eens extra korting! Tickets vanaf € 12,- p.p.. Kinderen tot 14 jaar oud en gepensioneerden hebben gratis toegang.

Let op: voor groepen groter dan 10 mensen dien je apart te reserveren.

MACBA Barcelona gratis bezoeken

Je krijgt gratis toegang tot de permanente en tijdelijke collecties van het MACBA iedere zaterdagavond tussen 16:00 en 20:00 uur. Wees er wel op tijd want het kan druk zijn.

Hoe ga je naar MACBA Barcelona

Het MACBA bevindt zich in de buurt El Raval, op loopafstand van Plaça Catalunya (metro L1, L3, L6 en L7) en Plaça Universitat (metro L1 en L2). De makkelijkste weg is via de kant van de Ramblas: sla rechtsaf bij Carrer del Bonsuccés en loop rechtdoor totdat je bij het Plaça dels Àngels komt. Daar zal je het iconische witte museumgebouw van Meier tegenkomen.

Praktische informatie

Prijs: € 12,-

Gratis voor kinderen onder 14 jaar, 65-plussers, werklozen en kaarthouders van de Barcelona Card en de Articket. Ook gratis voor studenten geografie, historie, fijne kunsten of kunstgeschiedenis. Kaarthouders van de Bus Turístic en de Barcelona City Tour krijgen extra korting. 

Gratis naar het MACBA iedere zaterdagavond tussen 16:00 en 20:00 uur.

Openingstijden: Maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 11:00 tot 19:30 uur. Zaterdag van 10:00 tot 21:00 uur en zondag en feestdagen van 10:00 tot 15:00 uur. Dinsdag gesloten.

Adres: Plaça dels Àngels, 1
08001 Barcelona

Openbaar vervoer:

Metro:  Catalunya (L1, L3, L6, L7) Universitat (L1, L2)

Bus: 120

Trein: Catalunya (R1, R3, R4, S1, S2, S6)

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.