🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Motoren in Barcelona

Wie Barcelona bezoekt zal verrast worden door het grote aantal motoren en scooters die er door de stad rijden. Het is in feite de Europese stad met de meeste motoren per inwoner! Barcelonezen rijden graag op de moto omdat het een efficiënt en snel vervoersmiddel is, dat in vergelijking met de auto veel minder kosten met zich meebrengt en makkelijker te parkeren is. Wil je Barcelona als een echte local ervaren, huur dan een scooter om door de stad te toeren.

Motorrijden in Barcelona

In Nederland gebruikt men massaal de fiets om zich snel te verplaatsen, om naar het werk of school te gaan, of in zijn vrije tijd. In Barcelona gebeurt er iets vergelijkbaars, maar dan met een motor. Scooters, brommers en motoren zijn hier enorm populair: ze zijn het ideale vervoersmiddel in een drukke stad als Barcelona. Je bent dan onafhankelijk van het openbaar vervoer, je kunt ze bijna overal (gratis) parkeren, ze gebruiken minder brandstof, en ze zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan een persoonsauto, ook belastingtechnisch en in onderhoudskosten. Bovendien is het vaak heel mooi weer in Barcelona, wat het extra leuk maakt om de motor te pakken.

Het aantal motoren in Barcelona is echter zo groot dat er ook wat ergernissen tussen de inwoners ontstaan: motoren worden vaak zomaar op de stoep geparkeerd, wat ten koste gaat van de voetgangersruimte, en in het verkeer gebeuren ook vaak ongelukken vanwege motoren die te snel rijden of tussen de auto’s zigzaggen. Vandaar dat je in Barcelona altijd moet oppassen voor motorrijders.

Scooters in Barcelona
Scooters in Barcelona

Barcelona op een motor

Het leuke aan motorrijden door Barcelona is dat je je heel snel door de stad kunt verplaatsen en dus veel meer ziet in een korte tijd. Bovendien geniet je van alle vrijheid en kun je op plekken komen waar geen metro te vinden is of waar fietsen te zwaar is. Denk hierbij aan het Collserola-gebergte of andere interessante plekken die minder goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer in Barcelona. Enkele suggesties vind je verder in de tekst.

Motor huren in Barcelona

Als toerist of tijdelijke inwoner van Barcelona kun je tegenwoordig heel eenvoudig online een scooter of motor huren. Dat kan voor één of meerdere dagen, en indien je langer in Barcelona verblijft, voor een week of een maand. Alles wat je nodig hebt is een geldig rijbewijs, je ID-bewijs en een borgsom in contant geld of per creditcard. Bij de meeste scooterverhuurders dien je minstens 21 jaar oud zijn. Sommige verhuurders bieden tevens een GPS aan met een aantal leuke motorroutes; zeer handig wanneer je Barcelona voor het eerst bezoekt en de straten nog niet helemaal kent!

Scootertours in Barcelona

Het is ook mogelijk om een scootertour te doen onder begeleiding van een gids. Zij nemen je dan mee langs alle bezienswaardigheden van Barcelona.

👉 Meer informatie over de leukste scootertours in Barcelona vind je hier.

Motosharing in Barcelona

Woon je of ben je tijdelijk in Barcelona en wil je graag je verplaatsen door de stad op de motor maar wil je liever niet zelf een motor bezitten, dan bieden bedrijven zoals eCooltra, Motit, Muving en Yego hier uitkomst.

Deze bedrijven hebben een systeem ontworpen dat vergelijkbaar is aan de Bicing (de wit rode fietsen die je door Barcelona ziet). Leden mogen onbeperkt gebruik maken van hun elektrische motoren en scooters, die op meerdere plaatsen geparkeerd staan.

Je hoeft je dan geen zorgen te maken over parkeerkosten, onderhoud van de motor of scooter en dergelijke. Je betaalt hier enkel op basis van de tijd dat je de motor of scooter gebruikt. Helm en aansprakelijkheidsverzekering zitten erbij.

Barcelona tips voor motorrijders

Motorrijden in Barcelona is enorm populair, niet alleen als vervoersmiddel, maar ook als vrijetijdsbesteding. De stad biedt daarom tal van opties voor de motorliefhebber: van motor-gerelateerde evenementen tot aan speciale motorcafés waar motorfans elkaar kunnen ontmoeten en hun passie delen. Hieronder heb ik een aantal leuke tips en motorroutes verzameld, mocht je van plan zijn om de motor te pakken in Barcelona.

Mooie motorroutes in Barcelona

De mogelijkheden om een leuke rit te maken in en rondom Barcelona zijn eindeloos. Of je nu wilt genieten van de mooiste uitkijkpunten in Barcelona, lekker wilt cruisen over het strand of juist de natuur in de bergen op wilt zoeken. Bij deze enkele suggesties:

 • De toeristische route: begint bij Plaça de Catalunya en vervolgt via de Ramblas, richting het Columbus monument, om zo bij de haven en het Passeig Marítim (strandboulevard) te komen. Bij de twee wolkenkrabbers Torre Mapfre en Hotel Arts sla je linksaf en rijdt langs het Parc de la Ciutadella en Arc de Triomf. Sla daarna rechtsaf bij Plaça Tetuan om zo bij de oude stierenvechtarena La Monumental te komen en de Sagrada Família en Hospital de Sant Pau te bezoeken. Je kunt daarna nog langs Park Güell rijden en je tour beëindigen bij het fraaie Passeig de Gràcia.
 • Het Olympische Barcelona en Montjuïc: de Montjuïc, waar de meeste bezienswaardigheden van de Olympische Spelen van Barcelona zich bevinden, naast andere leuke attracties, bezoek je het beste op de motor. Begin je route bij Plaça Espanya en Avinguda de Maria Cristina en volg de Avinguda de Ferrer i Guàrdia om zo langs het CaixaForum, het Barcelona-paviljoen en de Poble Espanyol te komen. Op de hoek met Carrer del Polvorí geniet je van een adembenemend uitzicht over de stad, maar dat is niet het enige uitzichtpunt dat je onderweg tegen zal komen. Bij Avinguda de l’Estadi en het Passeig Olímpic kom je langs het Olympische Barcelona. Sla af bij Passeig del Migdia om langs de begraafplaats en het kasteel van Montjuïc te komen. Rijd vervolgens naar beneden en bezoek tot slot het uitkijkpunt bij Avinguda Miramar.
 • Collserola: rijden op wegen met veel bochten kun je onder andere doen in het Collserola gebergte. De Carretera de l’Arrabassada (BP14-17) is hier een uitstekend voorbeeld van en bovendien geniet je vanaf de Mirador de l’Arrabassada van een bloedmooi uitzicht over Barcelona.
 • Garraf: nog een weg met veel bochten is de Carretera del Garraf (C-31), dat Castelldefels met Sitges verbindt. Deze slingerde weg loopt pal aan zee en biedt wonderschone uitzichten over de Middellandse Zee met soms angstaanjagende kliffen.
 • Montserrat: nog een ideale plek voor de motorliefhebber is de Montserratberg. De wegen hier zitten bomvol bochten en je kunt je motortrip prima combineren met een cultureel uitje of een wandeling in de natuur.

Motorroutes in Barcelona
Leuke motorroutes in Barcelona

Leuke plekken voor de motorliefhebber in Barcelona

 • Outlet Moto (Carrer de Pallars, 65): in deze outlet store vind je alles wat je nodig hebt voor motorrijden tegen zeer goede prijzen.
 • Museu de la Moto (Carretera C-14 km. 134, 25289 Bassella): vroeger had je een motormuseum in Barcelona, maar nu moeten motorliefhebbers naar Lleida gaan als ze zo’n museum willen bezoeken.
 • Ace Cafe (Carrer de les Ciències, 105, 08908 L’Hospitalet de Llobregat): de ontmoetingsplek voor motorliefhebbers in Barcelona met voldoende parkeerruimte voor je motor.
 • Motoh!: het motorevenement voor de motorliefhebbers in Barcelona wordt eens in de twee jaar bij de Fira de Montjuïc gehouden.
 • Circuit de Catalunya (Camino Mas Moreneta, 08160 Montmeló): de nummer één racebaan van Catalonië waar ook regelmatig motorraces gehouden worden. Je kunt hier ook lekker gaan motorrijden op het circuit.

Regels en veiligheid op de motor in Barcelona

 • Parkeerregels: Barcelonezen parkeren doorgaans hun motoren op de stoep maar dat mag niet zomaar overal. Ten eerste moet de stoep breder zijn dan 3 meter. Als de stoep tussen de 3 en 6 meter breed is, mag je je motor parallel aan de weg parkeren. Is de stoep breder dan 6 meter, dan mag je je motor diagonaal aan de weg parkeren. Dat geldt uiteraard zolang er geen parkeerverbod bord hangt voor motoren.
 • Parkeerplaatsen voor motoren: om boetes te voorkomen kun je je motor beter op de aangewezen parkeervlakken parkeren (hier hoef je geen parkeergeld te betalen) of zoek een beveiligde parking waar ze ook parkeerplekken voor scooters en motoren hebben (hier moet je wel betalen).
 • Motorrijden door Barcelona: je moet je uiteraard aan alle verkeersregels en de snelheidslimiet houden wanneer je deelneemt aan het verkeer. Motoren, scooters en bromfietsen mogen niet op de stoep, door parken, autoluwe straten en bus- of fietspaden rijden. Stop je voor een stoplicht, zorg dat je de witte streep niet overschrijdt om boetes te voorkomen.
 • Verplichte accessoires: het is verplicht om een motorhelm te dragen, ook voor iemand achterop.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.