De beste tips van een local!

De Olympische Spelen van 1992 in Barcelona

Toegevoegd op in Sport
Olympische Spelen in Barcelona herbeleven
Inhoudsopgave

Op 25 juli is het precies 25 jaar geleden dat de Olympische Spelen in Barcelona van start gingen. Een moment dat zonder twijfel heel veel heeft betekent voor de ontwikkeling van de stad en zijn inwoners. Barcelona stond opeens in de schijnwerpers en de stad van Gaudí en het Catalaans Modernisme werd in een klap wereldberoemd. Des te meer reden voor de gemeente om in 2017 een speciaal jubileumfeest te maken.

Olympische Spelen van Barcelona 1992

1992 was een groot jaar voor Barcelona. De Olympische Spelen waren een feit! Maar liefst 9.959 olympische en 3.020 paralympische spelers kwamen naar de spelen toe. Het was een lang en kostbaar proces geweest, dat op 17 oktober 1986 (datum van de uiteindelijke kandidatuur van Barcelona voor het hosten van de Olympische Spelen) was begonnen en eindigde op de dag van de emotionele openingsceremonie op 25 juli 1992.

De nieuwe sportfaciliteiten en olympische dorpen veranderden de fysionomie van de stad. Maar de spelen waren ook het perfecte excuus om aanzienlijk in de stad te investeren, zoals in de nieuwe Rondes, het winkelcentrum Illa Diagonal, het MACBA hedendaagse kunstmuseum of het Plaça de les Glòries. Onder de nom van de campagne "Barcelona, posa’t guapa" (knap je op Barcelona) werden inwoners aangemoedigd om de stad mooier te maken, bijvoorbeeld door oude huizen op te knappen of gevels te verven. De vernieuwing van het havengebied Port Vell met het nieuwe winkelcentrum Maremagnum waren de kers op de taart. Een nieuwe internationale en avant-gardistische Barcelona was hiermee geboren.

Barcelona en de Olympische Spelen van 1992
Barcelona en de Olympische Spelen van 1992

Ik was zes toen de Olympische Spelen in Barcelona plaatsvonden, maar ik kan me de spanning en de koorts rondom de olympische spelen nog goed herinneren, de openingsceremonie met Montserrat Caballé en Freddie Mercury zingend 'Barcelooonaaaa!', hoe de marathon langs ons huis kwam en we de deelnemers aanmoedigden, en hoe we na de spelen nog het olympisch vuur gingen bekijken, die nog brandde bij het olympisch stadion.


Het Barcelona van de Olympische Spelen

In slechts 6 jaar tijd vond er in Barcelona de grootste stedelijke verandering plaats sinds de uitbreiding van de Eixample eind 19e eeuw. De stad omarmde de kans om zich flink te vernieuwen, niet alleen met de nieuwe sportcomplexen, maar ook door het aanleggen van nieuwe wegen, havengebieden en zelfs hele nieuwe parken en wijken. Wil je enkele sporen van de Olympische Spelen zien, bezoek dan een van de onderstaande plaatsen.

1. Anella Olímpica

Het gebied rond Plaça d’Europa op de Montjuïcberg, ook bekend als de Anella Olímpica, was het epicentrum van de Olympische Spelen van 1992. Sportcomplexen zoals het Estadi Olímpic (het olympisch stadion), het Palau Sant Jordi of de zwembaden Piscines Picornell en Piscina de Montjuïc, zijn hier te vinden. De iconische telecommunicatietoren Torre Calatrava, is nog steeds een mooi symbool van de spelen.

Tip: als je rond het olympisch stadion loopt, probeer dan de plek waar de olympische vlam brandde te vinden (hint: je moet boven kijken)!

Olympische vlam bij Estadi Olímpic - Olympische Spelen in Barcelona
Olympische vlam bij Estadi Olímpic

2. Vila Olímpica en Port Olímpic

Een van de grote stedelijke veranderingen die plaatsvond in de loop naar de Olympische Spelen was de renovatie van het hele maritieme front van La Barceloneta tot aan Poblenou. Te midden van de twee verrees hier de Vila Olímpica (Olympisch Dorp) en werd er een nieuwe en moderne haven gebouwd, Port Olímpic (Olympische Haven).

Vila Olímpica en Port Olímpic - Olympische Spelen in Barcelona
Vila Olímpica en Port Olímpic

3. Cobi sculptuur

Cobi, de mascotte van de spelen van Barcelona ontworpen door Javier Mariscal, was in het begin koeltjes ontvangen maar hoe dichterbij de spelen kwamen, des te meer dit hondje in kubisme-stijl populair werd. Net voor de Olympische Spelen werd er een sculptuur van Cobi in het Parc del Port Olímpic neergezet die je nog steeds kunt bezoeken.

4. Port Vell en Maremagnum

Voor de Olympische Spelen werd ook het laatste stukje aan de Ramblas toegevoegd, de Rambla del Mar, met zijn hobbelige houten brug. De brug verbind je met het nieuwe winkelcentrum Maremagnum, dat op een unieke locatie naast de zee ligt. Het Port Vell ('oude haven') werd vernieuwd tot het mooie havengebied die we tegenwoordig zien.

Port Vell en Maremagnum - Olympische Spelen in Barcelona
Port Vell en Maremagnum

5. Het strand

Een van de grootste veranderingen voor de inwoners van Barcelona was de 'opening' van de stad naar het strand. Eenmaal de oude spoorweg langs het strand ondergronds begraven werd en de fabrieken, krottenwijken en merenderos (eenvoudige strandbars) aan zee waren verdwenen, kon men weer genieten van het strand in Barcelona.

6. Vall d'Hebron

Een van de wijken waar de komst van de Olympische Spelen ook heel goed voelbaar was, was de Vall d'Hebron. De wijk werd herstructureert en nieuwe sportcomplexen zoals boogschieten- en tennisvelden en het Pavelló de la Vall d'Hebron werden gebouwd. Er werd ook een olympisch dorp gebouwd om de pers tijdens de spelen te huisvesten, de Vila Olímpica dels Periodistes, oftewel het zwart-witte gebouw bij Avinguda de Can Marcet.

Vall d'Hebron - Olympische Spelen in Barcelona
Vall d'Hebron

7. Les Rondes

De Olympische Spelen van Barcelona betekende ook de bouw van de Ronda Litoral en Ronda de Dalt, evenals de rotondes Nus de la Trinitat en Llobregat. Een mooie toevoeging aan de bestaande Ronda del Mig, die de stad doorkruiste. Op deze manier werd het verkeer in de stad aanzienlijk verbeterd.

8. Plaça de les Glòries Catalanes

Wellicht een van de minst succesvolle veranderingen die tijdens de Olympische Spelen zijn ondergegaan, was die van de Plaça de les Glòries, dat een duizelwekkend verkeersknooppunt is en een hoofdpijndossier voor de gemeente is geworden, die na vele vernieuwingen nog niet helemaal weet wat ze hiermee moeten.

9. Museu Olímpic

Bij een bezoek aan het Barcelona van de Olympische Spelen kan uiteraard een bezoek aan het Olympisch Museum niet ontbreken. Dit museum, dat gewijd is aan de Olympische Spelen in het algemeen, en op die van Barcelona in het bijzonder, is dé plek om te bezoeken indien je nog meer wilt weten over dit fantastische sportevenement.

Museu Olímpic - Olympische Spelen in Barcelona
Museu Olímpic

10. Locaties van de spelen

Tijdens de Olympische Spelen van Barcelona waren er vier locaties waar de evenementen plaatsvonden. De belangrijkste was op de Montjuïcberg (Estadi Olímpic, Palau Sant Jordi, INEFC, Piscines Bernat Picornell, Piscina de Montjuïc, Palau de la Metal·lúrgia, Palau d’Esports de Barcelona, Pavelló de l’Espanya Industrial, Circuit de Cross en Estadi Pau Negre). Bij de Avinguda Diagonal zat het FC Barcelona stadion, Palau Blaugrana, Reial Club de Polo en de inmiddels verdwenen Estadi del RCD Espanyol. Bij Vall d’Hebron had je El Velòdrom, Camp de Tir amb Arc, Pavelló de la Vall d’Hebron en Tennis de la Vall d’Hebron. Tot slot, het gebied Parc del Mar huisvestte de Port Olímpic, Pavelló de la Mar Bella, Poliesportiu Estació del Nord en Frontó Colom.

25 jaar Olympische Spelen Barcelona

25-jarig jubileum van de Olympische Spelen in Barcelona

Speciaal voor het 25-jarig jubileum van de Olympische Spelen zullen allerlei activiteiten en evenementen worden georganiseerd in Barcelona. Enkele van de meest interessante vind je hieronder.

Festa dels Jocs Olímpics i Paralímpics

Op 25 juli tussen 19:00 en 22:30 wordt er een groot feest bij het Plaça de Catalunya gehouden, inclusief olympische vlam en concert van de mystische groep Los Manolos, om de start van de Olympische Spelen in Barcelona 25 jaar geleden te vieren.

25è Aniversari dels JJOO de BCN 92: Exposició "Aquell estiu del '92"

Van april tot oktober wordt er in het Olympisch Museum van Barcelona, het Museu Olímpic i de l'Esport Joan Antoni Samaranch de Barcelona, een speciale tentoonstelling gehouden over de Olympische Spelen van 1992.

Fototentoonstelling 'Barcelona ’92 imatges. L’obra Olímpica'

Van juli tot en met september kun je een gratis fototentoonstelling over de Olympische Spelen van Barcelona zien in de Espai Mercè Sala, bij metrostation Diagonal (L3 en L5).

Speciale rondleidingen

Tijdens het jaar 2017 zullen er ook verschillende rondleidingen aangeboden worden die verschillende plekken en facetten van de Olympische Spelen van Barcelona belichten. Neem als voorbeeld:

  • Rondleiding door de geschiedenis van de sport in Montjuïc in het Museu Olímpic (van 14/05/2017 tot 08/10/2017)
  • Rondleiding door het Museu Olímpic in Barcelona (van 29/04/2017 tot 28/10/2017)

Tip: voor meer informatie en evenementen rondom de herdenking van de Olympische Spelen, raadpleeg deze speciale site van de gemeente.

Plattegrond Olympische Spelen in Barcelona

Geen reacties gevonden. Plaats als eerste een reactie.

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave