De beste tips van een local!

Camp Nou in Barcelona

Camp Nou voetbalstadion FC Barcelona
Inhoudsopgave

Camp Nou is het thuisstadion van FC Barcelona. Dit voetbalstadion werd in 1957 geopend en het is met een capaciteit van 99.354 plaatsen het grootste voetbalstadion in Europa. In het stadion bevinden zich ook de kantoren van het bestuur en het clubmuseum. Camp Nou staat bekend als één van de indrukwekkendste stadions ter wereld en ook als er geen wedstrijd wordt gespeeld, is een bezoek aan Camp Nou zeker een aanrader.

Tip!

Iedereen die naar Barcelona gaat en een beetje interesse in voetbal heeft, moet de Camp Nou Experience tour doen! Hiermee breng je een bezoek aan het Camp Nou en het Museum van FC Barcelona. Als je je kaartjes van tevoren koopt, dan hoef je niet in de rij te gaan staan. Kies je voor de Players Experience Tour, dan krijg je een allround ervaring, inclusief een gratis officieel Barça souvenir! Lees hier meer over de Camp Nou Experience Tour en koop je tickets direct.

Aanraders voor FC Barcelona

Hoe ga je naar Camp Nou

Het is het gemakkelijkst om naar het Camp Nou te gaan via de metro en tram. Er zijn verschillende mogelijkheden. Vanaf het metrostation moet je een stukje lopen en na 10 - 15 minuten zul je bij Camp Nou zijn!

 • Metrostation Collblanc (L5): neem Travessera de les Corts rechtdoor en je zal Camp Nou tegenkomen.
 • Metrostation Badal (L5): je kunt verschillende straten doorlopen (zoals Carrer d’Arizala, Carrer de Port Bou of Carrer de Bevavent) totdat je op Travessera de les Corts komt en door moet lopen naar Camp Nou.
 • Metrostation Maria Cristina (L3): loop via Gran Via de Carles III tot Travessera de les Corts en ga dan rechtdoor tot Camp Nou.
 • Metrostation Palau Reial (L3): loop via Carrer de Martí i Franquès totdat je op Avinguda de Joan XXIII komt bij Camp Nou.
 • Metrostation Zona Universitària (L3): neem Avinguda Doctor Marañón tot Travessera de les Corts of Avinguda de Joan XXIII bij Camp Nou.
 • Tramhalte Palau Reial (T1, T2 en T3): loop via Carrer de Martí i Franquès totdat je op Avinguda de Joan XXIII komt bij Camp Nou.
 • Nachtbus (N12) van en naar het centrum: bushalte bij Plaça de Pius XII. Loop via Avinguda de Joan XXIII totdat je komt bij Camp Nou.
Let op!

In het seizoen 2023-2024 speelt FC Barcelona niet in Camp Nou, maar in het Olympisch Stadion op de Montjuïcberg vanwege renovatiewerkzaamheden. Ook het FC Barcelona museum zal tijdelijk verhuizen, maar dan naar het Palau de Gel (IJspaleis), op korte afstand van de huidige Camp Nou.

Camp Nou in Barcelona
Camp Nou in Barcelona

Parkeren bij Camp Nou

Kom je met de auto naar Camp Nou, dan kun je gratis parkeren bij ingang 14 op Carrer d'Arístides Maillol gedurende de openingstijden van het FC Barcelona museum. Op wedstrijddagen mag je hier parkeren tot 4 uur voor de wedstrijd.

Wil je je auto parkeren voor een wedstrijd van FC Barcelona, probeer het bij het parkeergarage Parking Saba Carles III, op 400 meter van het stadion.

Andere parkeergarages in de buurt van Camp Nou kun je via Parclick vinden.

Gratis parkeren kan ook: bij Avinguda Doctor Marañón of iets verderop, rond Carrer dels Cavallers (hoewel de plekken hier schaars zijn).

Wat te zien en te doen bij Camp Nou

Het thuisstadion van FC Barcelona staat bekend als het grootste voetbalstadion van Europa en ook als Barça geen wedstrijd speelt, is een bezoek aan Camp Nou een belevenis. Iedereen die naar Barcelona gaat en een beetje interesse in voetbal heeft, moet vooral de Camp Nou Experience tour doen!

Camp Nou Experience (Museum FC Barcelona + Camp Nou tour)

Het Museu Josep Lluís Núñez, oftewel het clubmuseum van FC Barcelona, bevindt zich ook in Camp Nou. Dit museum, vernoemd naar oud-clubpresident Josep Lluís Núñez (1978-2000), is het meest bezochte museum in Barcelona en zelfs in Catalonië met 1 tot 2 miljoen bezoekers per jaar. Al in de jaren twintig van de 20e eeuw kwam Joan Gamper, die FC Barcelona in 1899 had opgericht, met het idee van een clubmuseum. Het duurde echter tot 1984 tot het clubmuseum uiteindelijk werd geopend. Na verschillende uitbreidingen en vernieuwingen, is het museum van FC Barcelona een vooraanstaande plek om de club en haar geschiedenis te ontdekken.

Aanraders voor FC Barcelona

FC Barcelona museum
FC Barcelona museum

Tijdens de vernieuwde Camp Nou Experience tour zie je alle bekers, foto’s, films en maquettes van de club, naast allerlei interessante tentoonstellingen over de geschiedenis van FC Barcelona. Een rondleiding in Camp Nou zelf is ook inbegrepen in de Camp Nou Experience. De rondleiding in het stadion van Barça laat je alles zien, van de kleedkamers van de spelers tot aan het veld, de tribune en de perskamer. Een geweldige tour langs alle belangrijke plekken van het stadion waar je anders nooit zou komen!

FC Barcelona wedstrijd bijwonen

Het moment waarop Camp Nou op z'n best is, is uiteraard tijdens een wedstrijd van FC Barcelona. Check dus altijd van tevoren het speelschema van Barça en probeer minstens een keer het stadion mee te maken tijdens een wedstrijd. Een onvergetelijke ervaring en een droom voor iedere voetballiefhebber!

Tickets voor FC Barcelona wedstrijden

Voetbalwedstrijd in Barcelona bijwonen
Voetbalwedstrijd in Barcelona bijwonen

Een aantal nuttige tips voor tijdens een wedstrijd in Camp Nou:

 • Probeer je wedstrijdkaarten vooraf te kopen om er zeker van te zijn dat je de wedstrijd kunt zien.
 • Kom vroeg naar de wedstrijd omdat het druk kan zijn bij de ingang.
 • Buiten het stadion vind je kraampjes waar je nog last minute een shirt, sjaaltje of petje van Barça kunt kopen.
 • Bij het begin van iedere wedstrijd zingen de supporters uit volle borst het clublied van Barcelona.
 • Koop in het stadion een zakje pipas (zonnebloempitten) en een warm broodje (bijvoorbeeld een hotdog) om zo helemaal tussen de locals te passen.
 • Je zal mensen met een radiootje of oordopjes naar de wedstrijd zien kijken: ze zijn de wedstrijd niet alleen aan het kijken maar ook aan het volgen op de radio. Handig, want vaak begrijp je niet wat er in het veld gebeurt tussen alle herrie in het stadion.
 • Doe mee aan de 'ola', oftewel de wave. Deze ontstaat vaak wanneer de wedstrijd minder spannend is. Dan gaan groepen mensen beurtelings opstaan en weer zitten, vaak met de armen in de lucht. Een leuke bezigheid voor tijdens de wedstrijd.
 • Als de wedstrijd laat in de avond begint dan kan het zijn dat de metro niet meer rijdt na de wedstrijd. Neem in dat geval de taxi, nachtbus of tram om terug naar je adres te gaan. Een andere optie is om gebruik te maken van de services van BookTaxiBarcelona, waarbij je vooraf een taxi kunt bestellen die na de wedstrijd op je zal wachten en je meeneemt naar je hotel of verblijfadres.

FC Barcelona fanshop

De officiële winkel van FC Barcelona bij Camp Nou heet FCBotiga Megastore en heeft werkelijk alles in de clubkleuren: asbakken en aanstekers, mokken en horloges, vintage shirts… Ook kun je hier je originele Barça shirt kopen met de naam van je favoriete speler of zelfs je eigen naam en rugnummer laten afdrukken op het shirt. Een echte must do voor alle Barça fans!

Fanshop FC Barcelona Camp Nou Barcelona
Fanshop FC Barcelona bij Camp Nou

IJsbaan

Vooral leuk voor de kinderen is de schaatsbaan naast Camp Nou. Deze is het hele jaar door geopend (alleen in augustus zijn ze gesloten). De schaatsbaan van FC Barcelona is al het toneel geweest van vele kinderverjaardagspartijtjes. Daarnaast worden hier hockeywedstrijden gespeeld en is er een schaatsschool voor kinderen. De prijs om hier te schaatsen bedraagt €13,40 (€8,70 als je je eigen schaatsschoenen meebrengt). Openingstijden zijn: maandag, dinsdag en donderdag van 10:00 tot 18:00. Woensdag van 10:00 tot 14:00 uur. Vrijdag van 10:00 tot 14:00 en van 17:00 tot 20:00 uur. Zaterdag, zondag en feestdagen van 11:00 tot 14:00 en van 17:00 tot 20:30 uur. Augustus gesloten.

Let op: voor groepen groter dan 10 dien je eerst contact met ze op te nemen om de reservering te maken.

Standbeeld Johan Cruijff

Op het plein van Camp Nou is er sinds 2019 een groot standbeeld van Johan Cruijff te vinden. Het kunstwerk van tweeënhalve meter hoog is dé manier voor de club om deze grote voetballegende te eren.

La Masia

Iets buitenaf Camp Nou staat La Masia (Carrer de la Maternitat), de voetbalschool waar van oudsher alle jonge talenten van FC Barcelona hebben getraind en op school hebben gezeten. Hier hebben onder andere Xavi, Messi en Pujol les gehad. Een instituut dat iedere voetballiefhebber gezien moet hebben.

Bekroond als een van de beste voetbalscholen, heeft FC Barcelona in zijn nieuwe trainingscomplex Ciutat Deportiva Joan Gamper een nieuwe 'masia' gebouwd, de La Masia-Centro de Formación Oriol Tort, een uniek woningcomplex voor de jonge talenten.

De oude Masia is echter nog steeds te zien als je langs de Carrer de la Maternitat loopt: let op de oude boerderij omgeven door een grasveld.

Mini Estadi

Vlakbij Camp Nou had je vroeger het Mini Estadi, het voetbalstadion waar Barça B speelde. Het Miniestadi werd op 24 september 1982 geopend en had een capaciteit van 15.276 plaatsen. Omdat het veld iets kleiner dan Camp Nou was, kreeg dit stadion de naam 'mini estadi' (kleine stadion).

In 2019 werd het Mini Estadi vervangen door een nieuw stadion op het trainingscomplex van FC Barcelona in Sant Joan Despí, het Estadi Johan Cruyff.

Tip!


Onmisbaar tijdens een stedentrip naar Barcelona! Alles wat je moet weten bij je bezoek aan Barcelona, met de unieke tips van een local, zit in mijn eigen reisgids.

Nu tijdelijk voor € 17,95!

Wat krijg je allemaal?
✓ Meer dan 200 pagina’s boordevol inspiratie
✓ Alle toeristische must-sees
Hidden gems die je niet mag missen
✓ Persoonlijke tips van een local
✓ Hotspots waar je blij van wordt
✓ Praktische informatie om op pad te gaan
✓ Handige plattegronden per wijk

Geschiedenis van Camp Nou

De bouw van het Camp Nou begon in 1954, omdat het stadion in Les Corts te klein was geworden. Het Camp Nou, wat in het Nederlands vertaald kan worden als 'nieuwe veld', werd op 24 september 1957 geopend tijdens de festiviteiten van La Mercè, de patroonheilige van Barcelona. Bij de opening werd er een wedstrijd tegen een selectie van spelers uit Warschau gehouden. Barça won voor het eerst in het Camp Nou 4 tegen 2 en Eulogio Martínez was de auteur van het eerste doelpunt.

Het Camp Nou stadion had een initiële capaciteit van 93.053 toeschouwers. De totale kosten van het Camp Nou waren 288.088.143 peseta's. Vandaag de dag is het Camp Nou het stadion met de meeste zitplaatsen in Europa, met een capaciteit van 99.354 toeschouwers.

Naast voetbalwedstrijden is Camp Nou ook het toneel geweest van verschillende concerten zoals die van Bon Jovi, Michael Jackson, U2, Pink Floyd, Bruce Springsteen en Julio Iglesias. Op 17 november 1982 predikte paus Johannes Paulus II voor meer dan 120.000 mensen in Camp Nou.

In de toekomst wil FC Barcelona het Camp Nou uitbreiden. Het eerste idee om een splinternieuw stadion aan de Avinguda Diagonal te bouwen, werd formeel verworpen om financiële redenen, aangezien de kosten zouden oplopen tot 1.200 miljoen euro. Maar het project leeft nu verder onder de naam 'Nou Espai Barça': een grondige renovatie van het Camp Nou die vanaf 2017 zal beginnen en het aantal zitplaatsen in het Camp Nou zal uitbreiden naar 105.000.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je