🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Uitkijkpunten

Weinig dingen zijn mooier dan het ongelofelijke uitzicht over de stad Barcelona. Dit uitzicht zie je al vanuit je vliegtuigraampje, maar eenmaal in Barcelona, raad ik je zeker aan om op zoek te gaan naar een van de vele uitzichtpunten in Barcelona om zo de stad van bovenaf te aanschouwen.

10x een prachtig uitzicht over Barcelona

Vanaf de heuvels, een gebouw of museum, een dakterras en zelfs vanuit een pretpark: Barcelona beschikt over veel bevoorrechte uitkijkpunten die je keer op keer zullen verrassen. Sommige zijn gratis, voor andere dien je entree te betalen. Maar welke uitkijkpunten zijn echt de moeite waard?

Hieronder geef ik je een lijst met de absolute toppers die je niet mag missen als je Barcelona van bovenaf wilt aanschouwen. Zet je camera alvast klaar en geniet!

1. Bunkers del Carmel

Gelegen op een oud luchtafweergeschut, dit populaire uitkijkpunt biedt een prachtig 360 graden uitzicht over de stad en is een geliefde plek onder de jeugd om zich te ontspannen. De weg om hier naartoe te komen is misschien niet de makkelijkste, maar het is zeker de moeite waard. Bovenaan tref je een fantastisch uitzicht over de hele stad, van de kust tot aan de bergen, en kun je de mooiste foto’s maken.

Metro: Guinardó | Hospital de Sant Pau (L4) of El Carmel (L5)

👉 Lees hier meer over Bunkers del Carmel.

Uitkijkpunt Bunkers del Carmel Barcelona
Uitkijkpunt Bunkers del Carmel

2. Montjuïc

Deze stadsheuvel in Barcelona is op zichzelf een bezoekje waard vanwege alle mooie parken, musea, attracties en sportcomplexen die je er vindt. Het bekendste uitkijkpunt vind je bij het Palau Nacional, waar het kunstmuseum MNAC is gevestigd. Maar er zijn nog tal van plekken op de Montjuïcberg waar je van de mooiste uitzichtpunten over Barcelona en omgeving kunt genieten, zoals het Kasteel van Montjuïc (met uitzicht over de haven en de noordelijke kant van de stad) en de Anella Olímpica (met uitzicht over het westelijke gebied van Barcelona richting l’Hospitalet del Llobregat).

Ook een aanrader is om tickets te kopen voor de Telefèric de Montjuïc, de kabelbaan die je naar de top van de berg brengt.

Metro: Espanya (L1, L3 en L8)

👉 Lees hier meer over Montjuïc.

Kabelbaan van Montjuïc Barcelona
Kabelbaan van Montjuïc

3. Tibidabo

De Tibidaboberg is de hoogste berg van de Serra de Collserola en biedt dan ook de allerbeste uitzicht over Barcelona en de hele omgeving. Bovenop de Tibidaboberg vinden we twee interessante bezienswaardigheden: een kerk met de allerhoogste uitwijkplatform, Temple Expiatori del Sagrat Cor te beklimmen, en het Tibidabo pretpark met een waanzinnig uitzicht over de stad. En het mooie is dat je om van het uitzicht te genieten geen entreekaartjes nodig hebt: het stukje van het park genaamd Camí del Cel (Tibidabo’s Sky Walk) is geheel gratis en biedt je ook tal van mooie uitkijkpunten. Ook de weg er naartoe met de kabelspoorweg is de moeite waard vanwege het uitzicht.

Metro: Avinguda Tibidabo (L7) en Funicular del Tibidabo

👉 Lees hier meer over Tibidabo.

Tibidabo uitzicht
Tibidabo uitzicht

4. Park Güell

Het sprookjesachtige stadspark van Gaudí ligt op een bevoorrechte plek en herbergt een van de meest gefotografeerde en bekende gezichten van Barcelona, die van de skyline van de stad met de slangenbank bank van Gaudí. Het park heeft ook tal van andere attracties zoals prachtige tuinen, sculpturen en huizen. Het staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en trekt dagelijks duizenden toeristen aan.

Metro: Lesseps (L3) of Vallcarca (L3)

👉 Lees hier meer over Park Güell.

Park Güell Barcelona
Park Güell

5. Collserola

De Serra de Collserola is een bergketen en natuurreservaat van meer dan 8.000 hectare bosgebied in het oosten van Barcelona. Het wordt dan ook niet voor niks de groene long van Barcelona genoemd. In het Collserola-gebergte vind je meerdere slingerende autoroutes en wandelpaden die je de mooiste uitzichten over Barcelona bieden. Een van de favoriete wandelpaden onder de locals is de Carretera de les Aigües. Uitkijkpunten zoals die van Sarrià en l’Arrabassada zijn vooral populair onder geliefde koppels. Ook een aanrader is om tickets te kopen om de communicatietoren van Collserola te beklimmen.

Metro: Peu del Funicular (S1 en S2) of Baixador de Vallvidrera (S1 en S2) of Les Planes (S1 en S2)

👉 Lees hier meer over de Collserola.

Collserola heuvels Barcelona
Collserola heuvels

6. Torre de Collserola

De communicatietoren van Collserola is 288 meter hoog en werd geopend tijdens de Olympische Spelen van Barcelona in 1992. De Amerikaanse architect Norman Foster is de ontwerper van het gebouw. Bovenop de toren is er een uitkijkplatform vanaf waar je kun genieten van een panoramisch uitzicht over de stad en zijn omgeving.

Metro: Funicular Vallvidriera Superior

⭐ Koop je tickets voor deze must-sees in Barcelona

7. Las Arenas

Deze voormalige stierenvechtarena naast Plaça Espanya is onlangs omgebouwd tot een modern winkelcentrum en herbergt een geweldig 360 graden uitkijkplatform op de bovenste verdieping met een uitstekend uitzicht op het Plaça Espanya, Montjuïc, het Parc de Joan Miró en de huizen eromheen.

Metro: Espanya (L1, L3)

👉 Lees hier meer over Las Arenas.

Las Arenas - Beste uitzichtplekken Barcelona
Las Arenas

8. Torre Glòries (voorheen Torre Agbar)

In de wolkenkrabber van Jean Nouvel in de hip en upcoming wijk el Poblenou, is ook een uitkijkpunt geopend. Deze biedt een prachtig uitzicht over de stad vanuit een heel andere hoek en in een van de meest opvallende gebouwen die Barcelona kent. Door zijn ligging, is die een van de beste plekken om heel Barcelona te aanschouwen en foto’s te maken van zijn meest bekende icoon, de Sagrada Família.

Metro: Glòries (L1)

👉 Lees hier meer over Torre Glòries (Torre Agbar).

Torre Glòries in Barcelona bezoeken
Torre Glòries

9. Sagrada Família

Het meest bezochte monument van Barcelona biedt vanuit zijn torens ook een geweldig uitzicht over Barcelona en met name de Eixample wijk. Voor een bevoorrecht uitzicht op de Sagrada Família, ga je om de hoek naar het hotel Sercotel Rosellón, waar een rooftop bar te vinden is die het állermooiste uitzicht op de Sagrada Família biedt.

Metro: Sagrada Família (L2, L5)

👉 Lees hier meer over La Sagrada Família.

Uitzicht vanaf de lijdenstoren - Sagrada Família in Barcelona bezoeken
Het schitterend uitzicht vanaf de lijdenstoren

10. Mirador de Colom

Bovenop de Columbuszuil, aan het eind van de Ramblas, vind je een 360 graden uitkijkplatform. Vanaf dit uitkijkpunt heb je een uitstekend zicht over de stad, de beroemde Las Ramblas en de haven van Barcelona.

Metro: Drassanes (L3)

👉 Lees hier meer over het Columbus monument.

Uitzicht Barcelona Columbus Monument
Uitzicht over de stad

Andere mooie uitkijkpunten in Barcelona

Kun je geen genoeg krijgen van de mooie uitzichten over Barcelona? Check dan hieronder mijn suggesties voor nog meer leuke en minder bekende uitzichtpunten in Barcelona.

Bergen en heuvels

Je zou het misschien niet verwachten, maar Barcelona is (buiten het centrum om) een redelijk heuvelachtige stad. De mooiste (en gratis) uitzichten over Barcelona vind je dan ook in haar groene heuvels, bij een van de vele miradores of uitkijkplaatsen.

Naast de bekende miradors van Sarrià en l’Arrabassada, kun je ook de Mirador d’Horta beklimmen en op zoek gaan naar de schommel met de mooiste uitzicht over Barcelona, of de restanten van een oud kasteel bij de Mirador de Torre Baró aanschouwen.

Andere stadsheuvels met mooie uitkijkpunten over de stad zijn die van de Turó del Putxet en de Turó de la Peira.

Hou je van hiken, probeer dan eens de route van de Tres Turons te lopen, die over de drie stadsheuvels Turó de la Rovira, Turó del Carmel en Turó de la Creueta del Coll loopt.

Voor een prachtig uitzicht over de stad mag natuurlijk de Carretera de les Aigües in de Collserola heuvels op je to-do lijst niet ontbreken. De 10 kilometer lange weg van de Carretera de les Aigües is een geliefd wandelpad bij hardlopers, maar het is ook geschikt voor wandelaars en als familie-uitje. Je loopt hier door de natuur en vergaapt je onderweg aan de mooiste uitzichten over Barcelona.

Schommel van Mirador d'Horta in Barcelona
Schommel van Mirador d’Horta

⭐ Koop je tickets voor deze must-sees in Barcelona

Hoge gebouwen

In een stad als Barcelona is er natuurlijk ook veel hoogbouw. Kerken en wolkenkrabbers, maar ook hotels en musea, beschikken vaak over een mooi terras waar je eventjes kunt ontspannen en van het uitzicht genieten.

Neem als voorbeeld de dakterrassen bij musea zoals museum Fundació Miró en het CCCB, kerkgebouwen zoals de Kathedraal van Barcelona en de Basiliek van Santa Maria del Mar, en wolkenkrabbers zoals het W Hotel, Torre Glòries en Torre Urquinaona.

Nog een must-see zijn de dakterrassen van de gebouwen van Gaudí, zoals die van Casa Milà, Casa Batlló en Palau Güell. Stuk voor stuk unieke plekken met de mooiste uitzichten over de stad!

De nog vrij onontdekte watertoren van Besòs, de Torre d’Aigües del Besòs is ook de moeite waard. De oude watertoren is onlangs opengesteld voor publiek en biedt naast een kleine tentoonstelling over de watertorens in Barcelona, ook nog rondleidingen aan waarbij je helemaal mee naar boven mag om van het uitzicht te genieten.

En als je op zoek bent naar een hotel met een wow factor, check vooral de kamers bij Gran Hotel La Florida, dat de mooiste uitzichten over Barcelona bieden. Leuk om te weten is dat je geen hotel gast hoeft te zijn om van dit uitzicht te genieten. Door plaats te nemen in hun restaurant en terras geniet je evenwel van het uitzicht.

Restaurant bij dakterras Casa Batlló Barcelona
Restaurant bij dakterras Casa Batlló

Rooftops

Veel hotels in Barcelona beschikken tevens over een dakterras die als bar en restaurant dient en die ook bezocht kan worden door mensen die geen hotelgast zijn. De sfeer is vaak een stuk verfijnder en de prijzen liggen hoger dan elders, maar het uitzicht maakt alles waard.

Enkele rooftops die ik je kan aanrader voor een mooi uitzicht zijn die van Sercotel Rosellón (voor het beste uitzicht over de Sagrada Família), die van Hotel Colón (voor het uitzicht voor de Kathedraal), Hotel Condes de Barcelona (voor het uitzicht voor het Casa Milà), Room Mate Anna (voor het uitzicht over Casa Batlló) en The Edition Hotel (voor het uitzicht boven het golvende dak van het Mercat de Santa Caterina).

👉 Lees hier meer over de beste roof top bars van Barcelona.

Restaurants

Sommige restaurants in Barcelona liggen op een bevoorrechte plek en beschikken als gevolg over een geweldige uitzicht, wat het etentje natuurlijk alleen maar leuker maakt!

Neem als voorbeeld de restaurants die gelegen zijn bij het Plaça Doctor Andreu. Dit is een van de favoriete plekken van vele Barcelonezen die willen genieten van het uitzicht terwijl ze aan het eten of drinken zijn. Naast het kabelspoorwegstation richting de Tibidaboberg zitten namelijk een heleboel bars en restaurants om een aperitief te nemen of uitgebreid te eten met een mooi uitzicht over Barcelona. De meeste veranderen ‘s nachts in een swingende discotheek.

Ook de restaurants bij de Montjuïcberg zijn een aanrader als je op zoek bent naar een restaurant met uitzicht.

Een bijzonder adres voor een speciale gelegenheid is het restaurant Torre de Alta Mar, dat boven een van de haventorens ligt en chefwaardige gerechten aanbiedt in een unieke setting met dito uitzicht.

👉 Lees hier meer over restaurants met uitzicht.

Vragen over de uitkijkpunten in Barcelona

Welk uitkijkpunt in Barcelona biedt het beste uitzicht over de stad?

De Bunkers del Carmel, bovenop de berg Turó de la Rovira, biedt de mooiste panoramisch uitzicht over Barcelona. Toegang is gratis en doordat het bovenop een nogal kale berg middenin de stad ligt, krijg je hier een fantastisch 360 graden uitzicht.

Welke uitkijkpunten in Barcelona mag je niet missen?

Zelf vind ik het uitzicht over Barcelona vanuit de Bunkers del Carmel de mooiste; deze ligt bovenop een heuvel en biedt een gratis panoramisch 360 graden uitzicht over de stad.

Voor een ietwat toeristischer blik over Barcelona, beklim je het Park Güell, de Sagrada Família, de Kathedraal van Barcelona, het Columbus Monument en de Montjuïcberg.

Kom je met de kids, dan is een bezoek aan het Tibidaboberg zeker een aanrader. Daar vind je niet alleen een geweldig familie attractiepark, maar ook nog eens een verbluffend uitzicht over Barcelona.

Ook erg mooi vond ik de uitzichten over Barcelona vanuit de uitkijkpunt Unlimited Barcelona (inmiddels gesloten).

Waar kun je de mooiste zonsondergang kijken in Barcelona?

Een van de beste plekken volgens de locals om de zonsondergang te kijken in Barcelona is de Mirador del Migdia op de Montjuïcberg.

Zelf vind ik de zonsondergang bij de trappen bij het Palau Nacional, het uitkijkplatform bovenop Las Arenas en de rooftopbar bij Hotel Barceló in El Raval ook zeer de moeite waard.

De Bunkers del Carmel was ook een geliefde plek om de zonsondergang mee te maken, maar deze gaat tegenwoordig ’s avonds dicht om overlast aan de buren te voorkomen. Dat maakt het nu wat lastiger om de zonsondergang vanuit de Bunkers del Carmel mee te maken.

Waar kun je de mooiste zonsopkomst kijken in Barcelona?

Barcelona heeft verschillende locaties waar je kunt genieten van prachtige zonsopkomsten. Zo is de Bunkers del Carmel bijvoorbeeld een populaire plek om de zonsopkomst te bekijken. Ook Montjuïc biedt diverse uitkijkpunten, zoals Miramar en de Montjuïc-kasteeltuinen, waar je kunt genieten van een schitterend uitzicht op de stad en de zonsopkomst. Maar voor het allermooiste uitzicht over Barcelona bij zonsopkomst moet je vooral naar de Tibidabo gaan.

Als je van plan bent om aan de kust te zijn, biedt het Barceloneta-strand een schilderachtige plek om de zonsopkomst boven de Middellandse Zee te zien.

Lees meer:

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.