De beste tips van een local!

Sagrada Família in Barcelona

Sagrada Familia Barcelona
Inhoudsopgave

De Sagrada Família is een monumentale kerk gelegen in het centrum van Barcelona, in de wijk van l’Eixample. Door de jaren heen is de Sagrada Família uitgegroeid tot een van de meest bekende symbolen van de stad en het land. Antoni Gaudí's meesterwerk wordt jaarlijks door miljoenen mensen bezocht en vele daarvan bestuderen ook de architectonische en religieuze inhoud. De tempel van de Sagrada Família, waarvan de bouw startte in 1882, is vanaf het begin altijd gebouwd met geld van donaties. De bouw gaat nog steeds door en kan volgens berekeningen worden afgerond in 2026.

Tip: bespaar veel geld en sla de rij over
Maak gebruik van de Barcelona City Pass om veel geld te besparen tijdens je stedentrip in Barcelona. Je ontvangt onder andere skip-the-line tickets voor de Sagrada Família en Park Güell en korting op veel meer attracties!

Direct bestellen Meer informatie

Hoe ga je naar de Sagrada Família

De Sagrada Família kerk is heel makkelijk te bereiken met de metro. Als je uitstapt op het metrostation Sagrada Família (L2 en L5) zal je die direct vinden. Alle hop-on-hop-off-bussen en vele fietstours hebben uiteraard ook een halte bij de Sagrada Família.

De ticketbalie bevindt zich aan de Carrer Sardenya. Toegang tot de Sagrada Família wordt gedaan via de Geboortefaçade (Carrer de la Marina). Voor groepen is er een speciale ingang bij Carrer de la Marina en voor scholen op Carrer Sardenya. Mindervaliden dienen zich te melden bij de informatiebalie bij Carrer Sardenya of de groepsingang bij Carrer de la Marina.

Sagrada Família in Barcelona bezoeken
Sagrada Família in Barcelona

Sagrada Família tickets

Tip!

De lange wachtrijen van de Sagrada Família sla je over met online tickets.

Bijna iedereen die Barcelona bezoekt wil de Sagrada Família bezoeken en dit is aan de lange wachtrijen te zien. Om deze rij over te slaan, kun je het beste je tickets van tevoren online kopen. Ook heb je hier met een bezoekerslimiet te maken, waardoor het altijd beter is om de kaartjes van tevoren te halen.

Je kunt ervoor kiezen om de tempel onder begeleiding van een gids te bezoeken of om deze op eigen houtje te bekijken. Een andere optie is om een audiogids mee te nemen en zelf rond te lopen. Voor alle extra’s (gids, audiogids, bezoek van de torens…) moet je wel betalen. Mijn advies: kies voor een combinatieticket waarbij een bezoek aan de tempel, de torens en een audiogids inbegrepen zijn.

Een andere interessante optie is de Barcelona City Pass, een combiticket waarmee je de Sagrada Família en het Park Güell kunt bezoeken. Alle overige mogelijkheden om de Sagrada Família te bezoeken, zoals rondleidingen met een ervaren gids, worden verder op deze pagina uitgelegd.

Skip-the-line tickets Sagrada Família

Wil je de Sagrada Família op eigen gelegenheid vanbinnen bezichtigen, dan kun je het beste je tickets online bestellen om zo de lange wachtrijen te vermijden en zeker te zijn van toegang tot deze beroemde kerk. Toegangskaarten zijn er al vanaf € 26,- p.p. (kinderen van 0 tot 10 jaar oud hebben gratis toegang), maar ik adviseer altijd om een combinatieticket te kiezen waarbij een bezoek aan de tempel, de torens en een audiogids inbegrepen zijn, al zijn de kosten dan hoger.

De audiogids krijg je automatisch bij en is beschikbaar in de volgende talen: Catalaans, Spaans, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Chinees, Portugees en Russisch.

Het mooie van online bestellen is dat je ook kunt aangeven hoe laat je de tempel wilt bezoeken en omdat je gebruik mag maken van de speciale ingang voor bezoekers met online tickets, kun je de lange rijen skippen. Praktische tip: print je tickets uit en breng deze mee naar je bezoek aan de Sagrada Família. Wees ook op tijd bij de ingang.

Mocht je toch beslissen om direct aan de kassa tickets te kopen, ga dan zo vroeg mogelijk om de lange wachtrijen te vermijden. Om op de torens te komen, moet je extra betalen (voor het gebruik van de lift). Dus geef bij de ticketbalie wel aan dat je naar boven wilt. Let wel op: tickets aan de kassa zijn echter niet of nauwelijks te koop! Kaartjes die online over zijn worden 's ochtends om 9:00 uur aan de kassa verkocht en raken ook snel uitverkocht. Mijn advies is dus om je tickets voor de Sagrada Família online een paar dagen (of weken) van te voren te kopen.

Prijs tickets Sagrada Família zonder gids:

Toegangskaart€26,-Momenteel niet beschikbaar
Toegangskaart + bezoek torens€30,-Momenteel niet beschikbaar
Toegangskaart + audiogids€33,80Tickets kopen
Toegangskaart + bezoek torens + audiogids€46,80Tickets kopen

Let op: kinderen van 0-10 jaar oud hebben gratis toegang, net als mindervaliden met een erkende handicap van 65% of hoger (met één begeleider), leden van ‘Friends of the Sagrada Família’, ‘ICOM’ en ‘Barcelona Press’, en werkelozen op woensdagavond. Korting is beschikbaar voor studenten en gepensioneerden. Ben je met een groep van 10 of meer mensen, kies dan voor een speciale groepsrondleiding. Kinderen onder de 6 jaar oud en bezoekers met beperkte mobiliteit kunnen helaas geen gebruik maken van de lift en mogen de torens niet op.

Koop hier je skip-the-line tickets

Koop hier je kaartjes voor de Sagrada Família en vermijd de lange wachtrijen. De kaartjes die je van tevoren reserveert hebben een specifiek tijdslot. Dat scheelt lang in de rij staan en je weet zeker dat je naar binnen kan op het gekozen tijdstip.

Rondleidingen Sagrada Família

Een fijne manier om de Sagrada Família te bezoeken, is onder de begeleiding van een professionele gids. Het toegangsbewijs zit bij de prijs inbegrepen en je komt op deze manier veel meer te weten over de geschiedenis van dit bouwwerk en het leven van Gaudí.

Je kunt ervoor kiezen om de tour met of zonder een bezoek aan de torens te boeken.

Tours worden al vanaf €30,- p.p. aangeboden in meerdere talen. Een rondleiding binnen de Sagrada Família duurt ongeveer 1 uur en 30 minuten (1 uur en 50 minuten met bezoek aan de torens).

Prijs tickets rondleidingen Sagrada Família:

Begeleide tour in het Nederlands (75 minuten)€49,50Tickets kopen
Begeleide privé tour in het Nederlands (75 minuten)€120,-Tickets kopen
Begeleide tour in het Engels (90 minuten)€50,-Tickets kopen

Boek hier alvast je rondleiding

Breng een bezoek aan de Sagrada Família begeleid door een professionele gids.

Ticketcombinatie Sagrada Família

Voor extra voordeel kun je er ook voor kiezen een combinatieticket te bestellen voor de Sagrada Família. Dit combinatieticket geeft je zonder wachtrij toegang tot een van de meest bijzondere gebouwen ter wereld!

Sagrada Família + Park Güell€82,-Tickets kopen
Sagrada Família + Camp Nou Experience€59,80Tickets kopen
Sagrada Família + Casa Milà (La Pedrera)€57,80Tickets kopen
Sagrada Família + Palau Güell€45,80Tickets kopen
De Gaudí-bundel€54,-Tickets kopen
Barcelona City Pass (incl. Sagrada Família en Park Güell)€82,-Tickets kopen
Gaudí Pass (incl. Sagrada Família en Casa Milà)€83,-Tickets kopen

Sagrada Família gratis bezoeken

Sommige gedeeltes van de Sagrada Família, zoals de crypte waar Gaudí ligt begraven, zijn gratis te bezoeken. Ook krijg je gratis toegang tot de Sagrada Família wanneer je bij de internationale mis van zaterdag en zondag bent. Met La Mercè (24 september) en Sant Jordi (23 april) worden er ook open dagen bij de Sagrada Família georganiseerd, al zijn het aantal plaatsen beperkt.

Wat te zien en te doen in de Sagrada Família

Er zijn mensen die de hele wereld doorreizen om de Sagrada Família van dichtbij te zien. Het is dus ondenkbaar dat je naar Barcelona gaat, maar de Sagrada Família niet bezoekt. Van buitenaf kun je al genieten van de monumentale architectuur van een tempel die niks te maken heeft met de andere gotische en neogotische kerken in de stad. Maar het allerbeste is uiteraard om de Sagrada Família ook vanbinnen te zien. In dat geval moet je entree betalen, een bedrag dat direct naar de bouw van de tempel gaat.

De Sagrada Família vanbuiten

Zodra je de Sagrada Família nadert, ontdek je snel hoe gigantisch mooi en bijzonder dit kerkgebouw is. Niet alleen vanwege zijn langwerpige torens (waar straks de hoogste kerktoren van Europa zal staan), maar ook dankzij alle fraaie architectonische details en decoratieve elementen die het zo uniek maken. Zo zie je op de buitenmuren van de kerk verschillende scènes uit de Bijbel en het leven van Christus. Sommige muren zijn recenter dan andere, en dat zie je ook terug in de stijl en de afwerking. Vanuit de tuinen die de Sagrada Família omcirkelen, zie je de tempel het beste in z’n geheel. Ook het uitzicht op de tempel vanuit Avinguda Gaudí is heel mooi.

Tip!

Voor een fantastisch uitzicht op de Sagrada Família en zijn kerktorens dien je vooral bij het roof top bar van het nabij gelegen Hotel Ayre Rossellón te zijn. Een bevoorrecht uitkijkpunt over de Sagrada Família die nog niet vele kennen en de perfecte spot om de Sagrada Família te fotograferen.

Façade van de Geboorte

De geboortefaçade zit aan de noordoostkant (Carrer Marina) en werd als eerste gebouwd onder leiding van Gaudí. Op deze gevel wordt de geboorte van Christus verbeeld, omgeven door veel natuurscènes.

Geboortefaçade Sagrada Família Barcelona
Geboortefaçade Sagrada Família

Façade van de Passie

De zuidwestgevel is de lijdensfaçade (Carrer Sardenya) en gaat over het lijden van Christus. Deze zijde is een halve eeuw na de noordoostgevel gebouwd en is dus in een veel modernere stijl afgewerkt met veel hoekige sculpturen, door de hand van Josep María Subirachs. Bovenin het portaal hangt een sculptuur van Jezus aan het kruis.

Lijdensfaçade Sagrada Família Barcelona
Lijdensfaçade Sagrada Família

Portalen Sagrada Família

Op alle gevels van de tempel zie je drie portalen die gewijd zijn aan Geloof, Hoop en Liefde. Let vooral op de portalen van Josep María Subirachs (aan de lijdensfaçade) en Etsuro Sotoo (aan de geboortefaçade).

De Sagrada Família vanbinnen

Gaudí’s opvatting over de Sagrada Família was gebaseerd op de Gotische en Byzantijnse kathedralen. Zijn bedoeling was het christelijke geloof door de architectuur en de schoonheid van het gebouw uit te drukken en de boodschap van de evangelisten te communiceren. Hoewel sommige delen van de tempel nog steeds een bouwput zijn, is het zeker de moeite waard om onder andere de nieuwe centrale beuk te bezoeken en vanaf de torens van het geweldige uitzicht over de stad te genieten.

Interieur Sagrada Família

Het interieur van de Sagrada Família is adembenemend mooi. De zuilen stijgen naar de hemel en draaien tegen elkaar tot er een bos met bomen ontstaat. De effecten van de kleuren en het licht zijn magisch en de ruimte geeft een speciale rust die alleen door het geflits van de camera’s en het rumoer van de toeristen verstoord wordt.

Sagrada Família in Barcelona vanbinnen
Sagrada Família vanbinnen

Tip: boek een rondleiding in het Nederlands
Robbcn is de enige officiële Nederlandstalige reisgids met licentie om je de Sagrada Família vanbinnen te laten zien. Tijdens zijn 75 minuten tour leer je alles over dit unieke kerkgebouw. De tour kost €50,- p.p. en dat is inclusief skip-the-line tickets voor de Sagrada Família (exclusief torens). Duur: 75 minuten. Taal: Nederlands.

Boek nu

De torens van de Sagrada Família

Elke façade van de tempel heeft vier klokkentorens. Deze zijn door bruggetjes met elkaar verbonden en zijn bekroond door prachtige pinakels met een kleurrijk mozaïek en witte bollen. Je kunt de lift nemen tot halverwege de torens voor een geweldig uitzicht over de stad en om de kerk in aanbouw beneden je te zien.

Bij het bestellen van je tickets voor de torens kun je kiezen tussen de toren van de Façade van de Passie of die van de Façade van de Geboorte. Beide zijn prachtig om te zien, al is het hoogste punt dat je kunt bereiken op de Façade van de Passie te vinden. De Façade van de Geboorte heeft daarentegen wel de langste brug tussen de torens om overheen lopen. De keuze is dus aan jou. Het is helaas niet mogelijk om beide torens te bezoeken tijdens je bezoek aan de Sagrada Família.

Sagrada Familia torens Barcelona
Uitzicht van de toren van de Façade van de Passie

Let op: om veiligheidsredenen mogen mensen met beperkte mobiliteit of beperkt zicht en kinderen jonger dan 6 jaar oud de torens niet bezoeken. Kinderen tot en met 16 jaar moeten begeleid worden door een volwassene om de torens te bezoeken.

Sagrada Família Museum

Naast de kerk is het ook mogelijk het museum van de Sagrada Família te bezoeken, dat onder de tempel ligt. Dit is in de entree inbegrepen. Hier zal je alles ontdekken over de geschiedenis van de Sagrada Família en de plannen voor de toekomst.

Scholen van de Sagrada Família

Naast de kerk, in een onopvallende hoek binnen het terrein van de Sagrada Família, staat het gebouw dat bekend staat als de scholen van de Sagrada Família. Hier zie je onder andere een reproductie van de werkplaats van Gaudí en een zaal die omgebouwd is tot een klaslokaal in de sfeer van die tijd. De Scholen van de Sagrada Família waren namelijk tussen 1908 en 1909 door Gaudí gebouwd als school voor de kinderen van de mensen die in de Sagrada Família werkten, hoewel ze ook gebruikt werden door andere kinderen uit de buurt, met name van kansarme families.

De Sagrada Família souvenirwinkel

Natuurlijk is er ook een souvenirwinkel bij de Sagrada Família te vinden. De souvenirwinkel van de Sagrada Família kom je zoals gebruikelijk in dit soort plekken aan het einde van de tour tegen. Voor diegenen die interesse hebben, zijn hier allerlei objecten en boeken over de Sagrada Família en Gaudí te koop. In de directe omgeving van de Sagrada Família vind je tevens tal van souvenirwinkels, waar je onder andere kleine replica's van de Sagrada Família als souvenir kunt kopen.

Tip!

Combineer je bezoek aan de Sagrada Família met een bezoek aan het Hospital de Sant Pau en een wandeling door de Eixample-wijk.

Crypte van de Sagrada Família

De crypte van de Sagrada Família is voor velen nog een onbekende plek. Deze ligt in de kelder van de tempel en is niet te bezoeken behalve tijdens de ceremonies die er plaatsvinden.

De crypte bestaat uit zeven kapellen gewijd aan de Heilige Familie van Jezus en heeft een prachtig altaar gemaakt door Josep Llimona. In de crypte ligt onder andere Gaudí zelf begraven. Toeristen die deze willen bezoeken dienen zich net voor de ceremonie begint te melden bij de ingang op de poort aan de linkerkant van de Façade van de Passie (Carrer Sardenya). Toegang is gratis.

Crypte van de Sagrada Família Barcelona
Crypte van de Sagrada Família

Mis in de crypte bijwonen

Je kunt een ceremonie in de crypte van de Sagrada Família bijwonen op de volgende tijdstippen:

 • Doordeweeks: om 9:00 (Spaans) en 20:00 uur (Catalaans).
 • Zaterdag en voor een feestdag: om 9:00 uur (Spaans).
 • Zondag en feestdagen: om 10:30 (Catalaans), 11:45 (Spaans), 13:00 (Catalaans), 18:30 (Catalaans) en 20:00 uur (Spaans).
Tip!

Een glimp van de crypte is ook op te vangen vanbinnen de Sagrada Família.

Mis in de Sagrada Família

Op zaterdag en zondag vinden de internationale missen plaats bij het grote altaar in de Sagrada Família. De diensten zijn gratis en worden in verschillende talen gehouden (Catalaans, Spaans, Frans, Engels en Italiaans). De toegang voor de mis wordt aan de geboortefaçade geplaatst (Carrer Marina) een halfuur van tevoren. Na de mis mag je gratis de Sagrada Família vanbinnen bezichtigen. Doordeweeks vinden ook missen plaats, maar dan in de Crypte van de Sagrada Família.

Het aantal plaatsen is beperkt (700 zitplaatsen en 2000 staanplaatsen) dus wees in ieder geval tien minuten voor aanvang aanwezig om een goede plek te bemachtigen.

Kerkdiensten

 • Zaterdag en voor een feestdag: om 20:00 uur.
 • Zondag en feestdagen: om 09:00 uur.
Mis in de Sagrada Família Barcelona
Mis in de Sagrada Família

Sagrada Família verlicht

’s Avonds wanneer het donker wordt, is de Sagrada Família mooi verlicht. Een mooi excuus om erlangs te lopen en van dit plaatje te genieten! Tijdens speciale gelegenheden kan de verlichting van de Sagrada Família een speciaal kleur krijgen of kunnen er speciale projecties gemaakt worden, zoals tijdens de Semana Santa (Heilige Week).

Geschiedenis van la Sagrada Família

De Temple Expiatori de la Sagrada Família vindt zijn oorsprong in 1866, toen Josep Maria Bocabella i Verdaguer de Asociación Espiritual de Devotos de San José (de Geestelijke Vereniging van Liefhebbers van San José) stichtte. In 1874 bevorderde de vereniging de bouw van een verzoenende tempel gewijd aan de Sagrada Família (de ‘Heilige Familie’). In 1881 kon de vereniging dankzij gulle giften een perceel kopen van 12.800 m2 om de tempel te bouwen tussen de straten van Marina, Provença, Mallorca en Sardenya.

De bouw van de kerk van de Sagrada Família begon op 19 maart 1882, gebaseerd op de plannen van de diocesane architect Francisco de Paula del Villar. In het najaar van 1883 kreeg Antoni Gaudí de opdracht de werkzaamheden voort te zetten. Na de ontvangst van een grote anonieme donatie, besloot Gaudí af te stappen van het oude neogotische ontwerp. Hij stelde een nieuwe, meer monumentale en innovatieve tempel voor, zowel met betrekking tot de vormen en structuren als de bouw.

Gaudí werkte tot zijn dood in 1926 aan de bouw van de tempel. Sindsdien zijn verschillende architecten doorgegaan met de werkzaamheden volgens het oorspronkelijke idee van Gaudí.

Sinds november 2010 mag de Sagrada Família zich officieel basiliek noemen, nadat deze door Paus Benedictus XVI ingewijd werd.

Als de monumentale tempel van de Sagrada Família straks klaar is, zijn er 18 torens (12 gewijd aan de apostelen, 4 voor de evangelisten, een voor Jezus en een andere voor Maria) en is de tempel hiermee het hoogste religieuze gebouw van Europa.

Skip-the-line tickets Sagrada Família

Vergeet niet om je tickets voor de Sagrada Família online te kopen. Zo vermijd je de lange wachtrijen en ben je zeker van toegang op de gewenste dag!

Leuke weetjes over de Sagrada Família

 • De Sagrada Família is het meest bezochte monument van Spanje, met ongeveer 3 miljoen bezoekers per jaar.
 • De Sagrada Família is een boetekerk en is wordt al van het begin uitsluitend met aalmoezen bekostigd. De donaties lieten echter op zich wachten en dus ging Gaudí in het begin van deur tot deur geld vragen. Sinds er entreegeld wordt gevraagd om de Sagrada Família te bezoeken gaat het wat sneller met de bouw.
 • De bouw van de Sagrada Família werd in 1882 gestart. Een eeuw later, in 1982, kwam Paus Johannes Paulus II de kerk bezoeken en sinds november 2010 mag de Sagrada Família zich officieel basiliek noemen, nadat de kerk door Paus Benedictus XVI ingewijd werd.
 • Toen Gaudí nog leefde heeft hij enkele ontwerpen, maquettes en tekeningen gemaakt die door zijn opvolgers als leidraad werden gebruikt. Maar helaas ging het meeste van dit materiaal verloren tijdens een brand in de burgeroorlog.
 • De Sagrada Família is gevormd door drie monumentale gevels die elk één van de drie hoogtepunten van het leven van Jezus verbeelden: zijn geboorte (bij Carrer Marina), zijn lijden, dood en opstanding (Carrer Sardenya), en zijn hemelse heerlijkheid, in het heden en de toekomst, bij de toekomstige hoofd voorgevel (Carrer Mallorca).
 • De façade van de glorie, waar Gaudí de hoofdingang van de Sagrada Família met een trap bovenop de straat Carrer Mallorca plaatste, is de laatste stap in de bouw van de tempel. Een stap dat grote gevolgen zal hebben voor de buurtbewoners: maar liefst twee huizenblokken, tot aan Carrer Aragó, zullen verwijderd moeten worden om de promenade die Gaudí had ontworpen te kunnen maken.
 • Wanneer de Sagrada Família af is, zal deze 18 torens bevatten van tussen de 90 en 170 meter hoog. Van de toren, 12 zullen gewijd worden aan de apostelen, 4 aan de evangelisten, een aan Maria en een aan Jezus. Voor deze laatste twee zullen een aantal huizenblokken in de directe omgeving gesloopt moeten worden. De grootste toren van 172,5 meter hoog zal aan Christus gewaaid worden en zal Europa's hoogste kerktoren worden.
 • Gaudí was een fervent gelovig en had veel respect voor de Schepper. Dat is ook de reden waarom de grootste toren niet hoger dan 172,5 meter is, om geen schaduw te doen aan Montjuïc, de hoogste berg in Barcelona.
 • Er is een vijf meter hoge bronzen toegangsdeur met het complete 'Onze Vader' in het Catalaans en je kunt het 'Geef ons heden ons dagelijks brood' in maar liefst vijftig talen vinden.
 • Er zijn twee verborgen Gaudí's in de Sagrada Família, eentje in de geboortefaçade in Jozefs gezicht en de andere aan het lijdensfaçade, aan de linkerkant van Veronica, die een doek met Jezus gezicht vasthoudt.
 • Subirachs, de auteur van het lijdensfaçade, heeft allerlei raadsels voor de bezoeker achtergelaten. De meest bekende is de magische vierkant met cijfers. De som daarvan is altijd 33, dezelfde leeftijd waarop Christus gestorven was, maar ook het aantal graden van de vrijmetselarij in de Schotse Rite.
 • In 2005 werden de crypte en de geboortefaçade van de Sagrada Família als Werelderfgoed door de UNESCO verklaard.

Video Sagrada Família

Foto's Sagrada Família

 • Plaça de la Sagrada Família - Sagrada Família in Barcelona bezoeken
  Sagrada Família vanaf Plaça de la Sagrada Família (lijdensfaçade)
 • De lijdensfaçade - Sagrada Família in Barcelona bezoeken
  De lijdensfaçade is het werk van Josep María Subirachs
 • De minder drukke ingang voor online tickets - Sagrada Família in Barcelona bezoeken
  De minder drukke ingang voor online tickets
 • Altaar Sagrada Família - Sagrada Família in Barcelona bezoeken
  Het altaar binnen in de Sagrada Família
 • Façade van de Geboorte (geboortefaçade) - Sagrada Família in Barcelona bezoeken
  De geboortefaçade is het enige deel van de tempel dat echt gebouwd is door Gaudí
 • Sagrada Família museum - Sagrada Família in Barcelona bezoeken
  Hier zie je een maquette van de Sagrada Família zoals deze er uit moet zien als die klaar is
 • Gaudí
  Gaudí's werkplaats in de Sagrada Família
 • Uitzicht vanaf de lijdenstoren - Sagrada Família in Barcelona bezoeken
  Het schitterend uitzicht vanaf de lijdenstoren
 • Graftombe van Gaudí - Crypte Sagrada Família Barcelona
  De graftombe van Gaudí in de crypte van de Sagrada Família
 • Basiliek Sagrada Família Barcelona bezoeken
  Basiliek Sagrada Família vanbuiten
Tip!

Naast de Sagrada Família kun je ook vele andere kerkgebouwen in Barcelona bezoeken, zoals de beroemde basiliek van Santa Maria del Mar of de Kathedraal van Barcelona. Zie hier een overzicht met de mooiste religieuze gebouwen in Barcelona.

Nieuws over la Sagrada Família

- 31/07/2016: Op bezoek bij de Sagrada Família
- 10/02/2016: 10 essentiële gebouwen van het Modernisme in Barcelona
- 25/11/2015: Sagrada Família klaar in 2026
- 28/07/2013: 10 symbolen van Barcelona
- 20/04/2011: Kleine brand bij Sagrada Família
- 15/01/2011: La Sagrada Família gratis bezoeken

Inhoudsopgave