🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Cultuur Reageer
Home » Blog » Semana Santa in Barcelona

Semana Santa in Barcelona

Semana Santa (Setmana Santa in het Catalaans), ook wel Heilige Week, Goede Week en Paasweek genoemd, is één van Spanjes bekendste en meest gewaardeerde feesten. Het is de laatste week van de veertigdagentijd die aan Pasen voorafgaat, wat ook bekendstaat als vastentijd. Tijdens de Semana Santa worden overal in Spanje populaire hartstochtelijke processies gelopen waarbij men het lijden, sterven en de opstanding van Jezus Christus herinnert. Hoewel de meest bekende processies in het zuiden van Spanje, in Sevilla en Malaga, plaatsvinden, zijn er in Barcelona ook verschillende paas optochten en leuke evenementen om mee te maken. Benieuwd naar de dagen van de Goede Week en wat erbij hoort, lees dan verder.

Laatste update: 06/03/2024

Wanneer is Semana Santa in Barcelona

De Goede Week vindt vaak eind maart of begin april plaats, tijdens de laatste week voor Pasen. De Semana Santa begint op de zondag voor Pasen met Palmpasen en eindigt op Tweede Paasdag, Dia de la Mona.

In Barcelona hebben kinderen de hele week vakantie en is men vaak van vrijdag tot en met maandag vrij.

Dit jaar valt de Semana Santa op de volgende dagen:

  • Diumenge de Rams (Palmzondag of Palmpasen): 24 maart 2024
  • Dijous Sant (Witte Donderdag): 28 maart 2024
  • Divendres Sant (Goede Vrijdag): 29 maart 2024
  • Dissabte Sant o Dissabte de Glòria (Paaszaterdag of Stille Zaterdag): 30 maart 2024
  • Diumenge de Pasqua o Diumenge de Resurrecció (Eerste Paasdag of Paaszondag): 31 maart 2024
  • Dilluns de Pasqua (Tweede Paasdag): 1 april 2024

Let op: hou wel in gedachten dat tijdens een feestdag alle winkels (behalve winkelcentrum Maremagnum en de 24-uur supermarkten) gesloten zijn. Ook kunnen attracties en musea afwijkende openingstijden hanteren en kunnen sommige restaurants en bars gesloten zijn (al blijven de meeste wel gewoon open). Ook werkt het OV met aangepaste diensten en rijden er minder metro’s, bussen en treinen.

👉 Lees hier meer over feestdagen in Barcelona.

Hoe wordt de Semana Santa gevierd in Barcelona?

Voorafgaand aan Pasen vieren we in Spanje de Semana Santa, de Goede Week of Heilige Week. Wanneer men in Nederland druk is met paasbrunchen en eieren rapen en verven, zijn we in Spanje de Semana Santa aan het vieren met optochten, palmtakken, chocolade eieren en vele andere lekkernijen zoals torrijas, buñuelos en pestiños.

Bij deze de tradities en de hoogtepunten van de Goede Week in Barcelona.

Palmpasenstokken

Een van de symbolen van de Semana Santa zijn de palmpasenstokken die bij de intocht van Jezus Christus in Jeruzalem aanwezig waren.

Op Diumenge de Rams (Palmzondag) geven peetooms hun peetkinderen traditiegewijs een palmpasenstok gemaakt van palmbladeren, vaak versierd, en gaan ze naar de kerk waar de traditionele zegening van de palmpasenstokken plaatsvindt.

In Barcelona kun je de palmpaasstokken kopen op de zogenaamde Fira de Rams, een markt die wordt opgezet in de dagen voor Semana Santa, bij de Rambla de Catalunya en het Plaça Sagrada Família.

Na de zegening van de palmpaasstok op Palmzondag hangen mensen vaak de palmtak aan hun balkon thuis en eten ze een tortell de rams.

Fira de Rams - Heilige Week in Barcelona
Fira de Rams in Barcelona

Lichtshow

Op de Passiefaçade van de beroemde Sagrada Família wordt vanaf Palmzondag een speciale lichtshow gepresenteerd, waarin de laatste uren van Christus worden verbeeld.

Er worden twee shows van 30 minuten per dag gehouden, één om 20:00 uur en de andere om 21:45 uur. Zorg ervoor dat je op tijd bent om een goede plek te bemachtigen en deze unieke show te ervaren.

Paasprocessies

De straatprocessies herdenken de arrestatie, de kruisiging, de lijdensweg en de dood van Christus. Het zijn plechtige optochten waarbij iconen op straat gebracht worden en van de ene plek naar de andere gebracht worden.

De belangrijkste processies vinden plaats op Divendres Sant (Goede Vrijdag), wanneer de kruisiging en de dood van Jezus worden herdacht. Maar ook op Palmzondag, Witte Donderdag en Eerste Paasdag vinden er straatprocessies plaats in Barcelona.

In Barcelona zijn deze processies vaak iets minder intens dan in het zuiden van Spanje. Voor de echte gepassioneerde processie wordt aangeraden om naar het nabij gelegen Hospitalet del Llobregat te gaan. Een andere stad in de buurt van Barcelona die bekend staat om de Paasprocessies is Mataró.

The Passion

Tijdens de Semana Santa worden ook in Spanje theatervoorstellingen georganiseerd die het leven, de dood en de opstanding van Christus vertellen.

Een van de oudste en bekendste voorstellingen in Catalonië is die van Olesa de Montserrat, op slechts 40 km van Barcelona. Hier wordt al meer dan 500 jaar The Passion gespeeld, met als interessant detail dat alleen de meest getalenteerde inwoners van Olesa aan dit theaterstuk mogen mee doen.

Andere steden in de omgeving van Barcelona waar ook The Passion gespeeld wordt zijn: Olot, Esparraguera en Cervera.

Mona de Pasqua

Op Dilluns de Pasqua (Tweede Paasdag) wordt de mona de pasqua (een paastaart, vaak van chocola en versierd met chocolade eieren of andere figuurtjes) gegeten.

Het is de bedoeling dat de peetooms de mona komen brengen als cadeau voor de peetkinderen. Dit geschenk wordt gegeven tot een bepaalde leeftijd, bijvoorbeeld totdat het kind 12 jaar oud is (leeftijd van de communie).

De mona kun je thuis maken of kopen bij een pastisseria (banketbakker). Banketbakkers maken hier overigens een ware show van, dus het is de moeite waard om bij de etalages te gaan kijken.

Mona de Pasqua - Heilige Week in Barcelona
Mona de Pasqua

Ben je in Barcelona tijdens de Semana Santa, dan mag je dit evenement uiteraard niet missen. Ben je benieuwd naar wat je verder kunt doen in Barcelona tijdens het Paasweekend, lees hier mijn suggesties.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie