🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Events Reageer
Home » Blog » Pasen in Barcelona

Pasen in Barcelona

Het Paasfeest, waarbij de verrijzenis van Jezus Christus gevierd wordt, is een belangrijk Christelijke feest en wordt in Spanje tijdens de Semana Santa groots gevierd. Hoewel Barcelona, als deel van Catalonië, traditioneel gezien minder gelovig is dan andere delen van Spanje, wordt Pasen alsnog gevierd met gepassioneerde paasprocessies en lekkernijen zoals de Mona de Pasqua. Ga je de Paasvakantie in Barcelona doorbrengen en ben je benieuwd naar wat er te doen is, lees dan verder! In deze post leg ik je namelijk uit hoe Pasen gevierd wordt in Barcelona.

Laatste update: 06/03/2024

Wanneer is Pasen in Barcelona

Het Paasfeest is een van de belangrijkste christelijke feestdagen, die het einde van de 40 dagen vastentijd, de Cuaresma, en de Heilige Week markeert. Wanneer Pasen gevierd wordt verandert ieder jaar, aan de hand van de lente-equinox.

In 2024 valt Pasen op zondag 31 maart en maandag 1 april. Tijd voor chocolade, paaseitjes, religieuze processies en veel meer leuks!

Hoe wordt Pasen gevierd in Barcelona?

Pasen, in het Spaans Pascua, maakt in Spanje onderdeel uit van de Goede Week of Heilige Week, waar het lijden en sterven van Jezus en zijn opstanding wordt gevierd.

Op Eerste Paasdag viert men dat Jezus is opgestaan uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging. En terwijl iedereen in Nederland naar de meubelboulevard rent op Tweede Paasdag, vieren we in Barcelona de Dia de la Mona, waarbij een lekkere chocolade paastaart met een chocolade ei wordt gegeten.

Paasgebruiken zoals eieren rapen en verven of een gezellig paasontbijt of paasbrunch hebben we niet in Spanje, maar wel genoeg andere paastradities en gewoontes zoals het bezoeken van de kerk, de paasprocessies en chocolade-eieren eten.

Wat te doen met Pasen in Barcelona

Ga je met Pasen naar Barcelona? Dan biedt de stad tal van leuke dingen om te doen! Met onderstaande tips ben je verzekerd van een geslaagde Paasvakantie in Barcelona.

Culturele Paasvakantie

Wil je een cultureel Pasen beleven? Dan zijn er meerdere evenementen die je niet wilt missen, zoals het begin van de Heilige Week met Palmzondag. Dan wordt de traditionele zegening van palmen gedaan, die bij kraampjes op de Rambla de Catalunya te koop zijn, om geluk te brengen voor de rest van het jaar.

Daarnaast zijn er verschillende religieuze processies in de stad. De meest populaire vindt plaats op Goede Vrijdag om 19:00 uur vanuit de kerk Esglèsia de Sant Jaume in het Gotische wijk. Deze gaat langs het plein Plaça Sant Jaume, de Avinguda de la Catedral, Plaça del Pi en Las Ramblas en duurt tot ongeveer 23:30 uur.

Maar ook voor degenen die niet katholiek zijn of hier weinig mee hebben is er rond Pasen in Barcelona genoeg te doen. Zo kun je bijvoorbeeld de populaire cantades de caramelles meemaken, waarbij zanggroepen leuke liederen zingen en er wordt gedanst voor het publiek.

Chocolade eten

Tijdens Pasen staat chocola centraal. Je zal bij vele pastelerías paaseieren en andere figuurtjes gemaakt van chocola vinden.

Zoals het hoort bij de traditie, kopen peetooms deze paaseieren en chocoladefiguurtjes bij de patissiers om de mona de pasqua (paastaart) voor hun peetkinderen te versieren. De mona wordt op Dilluns de Pasqua (Tweede Paasdag) genuttigd.

Andere lekkernijen die je tijdens Pasen in Barcelona zal vinden zijn de tortell de Rams, een typische taart uit Catalonië, de buñuelos de Cuaresma en torrijas, typisch in het hele land.

Bunyols de quaresma en mones de pasqua in Barcelona
Bunyols de quaresma en mones de pasqua

Musea bezoeken

Vele musea in Barcelona zijn gewoon open tijdens de Paasvakantie. Sommige hebben hiervoor zelfs speciale workshops, zoals in het Chocolademuseum van Barcelona, waar voor kinderen een workshop paaseieren maken wordt gehouden (hiervoor moet je wel van tevoren reserveren).

👉 Zie hier een overzicht van alle musea in Barcelona.

Pretpark bezoeken

Leuk voor de kinderen (en voor de ouders) is een bezoek aan het pretpark op de Collserola-heuvels: de Tibidabo. Speciaal voor Pasen gaat het pretpark langer open, dus je kunt er langer van genieten.

👉 Plan hier je bezoek aan het het Tibidabo pretpark en koop je tickets online.

Tibidabo pretpark in Barcelona bezoeken
Tibidabo pretpark

Een wandeling maken

Bij mooi weer kun je gaan wandelen door de straten van Barcelona. Mooie lanen zoals de Passeig de Gràcia en de Rambla de Catalunya zijn altijd leuk. Andere routes die je kunt lopen zijn door de wijk El Born of in Gràcia. Je kunt ook naar het Park Güell gaan of bij het Parc de la Ciutadella picknicken.

Ook onmisbaar bij mooi weer is een bezoekje aan het strand en de boulevard.

Ook leuk is om de berg Turó de la Rovira te beklimmen om zo bij het uitkijkpunt van de Bunkers del Carmel te komen. Hier tref je een fantastisch uitzicht over de hele stad.

Bloemen bekijken

Pasen valt ook altijd samen met het begin van de lente en is daardoor een uitermate mooi moment om van de bloemen te genieten. Breng een bezoek aan één van de vele tuinen en stadsparken in Barcelona om de bloemen in volle bloei te zien.

Voor de natuurliefhebbers is een bezoek aan de Botanische Tuin van Barcelona en het bloemenfestival ‘De Flor en Flor’ bij Poble Espanyol een aanrader.

Winkelen

Tijdens de Paasvakantie zijn alle winkels in Barcelona dicht. Je moet hier dus rekening mee houden. Wel kun je winkelen bij het winkelcentrum Maremagnum, dat dichtbij de Columbuszuil en de haven van Barcelona ligt.

👉 Lees hier meer over shoppen in Barcelona.

Maremagnum Barcelona
Maremagnum Barcelona

Naar de circus

Een leuke familieactiviteit die je kunt ondernemen tijdens de Paasvakantie is een bezoek aan het circus. Rond deze dagen is bijvoorbeeld Cirque du Soleil in Barcelona te zien. Deze befaamde circusshow biedt een onvergetelijke ervaring voor het hele gezin, met adembenemende acrobatiek, betoverende dans en boeiende acts die je meenemen op een magische reis.

Naar de bioscoop

Bij slecht weer of ’s avonds kun je altijd naar de bios. Als je naar de film gaat, moet je wel rekening houden met het feit dat in de meeste Spaanse bioscopen films worden nagesynchroniseerd in het Spaans of Catalaans.

De beste bioscoop om films te zien in de originele (Engelse) versie vind je in Gràcia, bij Cines Verdi.

Dit waren mijn tips voor Pasen in Barcelona. Ben jij weleens met Pasen in Barcelona geweest of heb je nog aanvullende tips, laat vooral een reactie hieronder. ¡Felices Pascuas!

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie