De beste tips van een local!

Hoe werkt de metro in Barcelona?

Toegevoegd op in Reizen
Handleiding hoe werkt de metro in Barcelona
Inhoudsopgave

Als je voor het eerst in Barcelona bent en weinig ervaring hebt met metro's, dan kan de metro in Barcelona moeilijk lijken, maar dat is geen reden om de metro niet te nemen! De metro is namelijk de snelste, goedkoopste en makkelijkste manier om je in Barcelona te verplaatsen. Daarom geef ik je in dit artikel al mijn tips en laat ik je zien hoe de metro in Barcelona werkt.

Laatste update: 30/01/2020

1. Kaartje kopen

Kaartjes voor de metro kun je heel makkelijk bij de kaartautomaat kopen. Deze vind je bij alle metro ingangen, onder het bord "venda de tiquets". Mocht je geen Spaans of Catalaans spreken, kies eerst bij de instellingen Engels als taal en kies je gewenste kaart. Je kunt met contant geld of met je bankpas betalen. Let wel op: je krijg alleen maar kleingeld terug bij de automaat, dus het is niet aan te raden om met grote biljetten te betalen.

Je hebt allerlei soort kaarten, van een dagkaart (T-Dia), een 10-rittenkaart (T-Casual) tot aan een maandkaart (T-Usual). Daarnaast verkopen ze bij de kaartautomaten de toeristische kaart "Hola Barcelona Travel Card", dat speciaal voor toeristen is en handig kan zijn als je veel met het OV van plan bent te reizen. Lees hier meer over de ov-kaarten in Barcelona.

Ik zelf gebruik altijd de T-Casual kaart (voorheen T-10). Hiermee heb ik recht op 10 ritten en binnen hetzelfde uur en 15 minuten kan ik naar de bus of tram overstappen zonder een extra rit te hoeven betalen.

Kaartautomaat in Barcelona
Kaartautomaat in Barcelona
Tip!

Je kunt deze stap overslaan indien je je Hola Barcelona kaart of de Barcelona Card van tevoren online koopt.

Alle metrokaartjes (inclusief de Hola Barcelona Travel Card en Barcelona Card) zijn ook bij overige OV vervoerders, zoals de tram en de bus, te gebruiken. Heel handig! En kinderen tot 4 jaar oud mogen gratis mee reizen!

Koop hier je OV-kaart

Bestel je OV-kaart van tevoren online om deze al bij aankomst gelijk te kunnen gebruiken.

2. Door de poortjes

Als je eenmaal je kaart gekocht hebt, kun je deze gaan gebruiken om binnen de metro te komen. Je dient eerst het kaartje door de machines bij de metropoortjes te halen.

Let op dat je bij de juiste kant van de poort zit (dat is meestal rechts van de machine waar je je kaartje erin doet). Dit kun je tevens ook zien aan de hand van het pijltje in de machine van het poortje die je de richting aangeeft.

Metropoortjes in Barcelona
Metropoortjes in Barcelona

3. Kiezen van lijn en bestemming

Het metronetwerk in de metropool van Barcelona is in "zones" opgesplitst. De hele stad Barcelona valt in zone 1, maar het bereik van zone 1 is nog groter dan je zou denken: met een gewone metrokaart kun je van het vliegveld El Prat tot aan de hellingen van de Collserola heuvels in Vallvidrera reizen of naar het strand in Montgat gaan.

Wanneer je buiten zone 1 gaat reizen dan dien je een kaart te kopen die geldig is voor meerdere zones, maar over het algemeen heb je dat niet nodig bij een stedentrip (tenzij je buiten de stad verblijft; dan dien je wel op de verschillende zones op te letten).

Het handigste is natuurlijk dat je al van tevoren weet waar je naartoe wilt. Dat kun je onder andere via Google Maps doen: je typt je eindbestemming in de zoekbalk en bekijkt welk metrostation het meest dichtbij zit. Klik op de rode <M> om de naam van het station en de kleur van de metrolijn te zien.

Vele metrostations hebben sowieso al een herkenbare naam zoals Catalunya (voor het centrale plein Plaça Catalunya) en Sagrada Família (voor de Sagrada Família kerk).

Naast een unieke kleur hebben de metrolijnen in Barcelona ook een eigen nummering. Zo wordt bijvoorbeeld de rode metrolijn Línia 1 (L1) genoemd, de paarse metrolijn Línia 2 (L2), enzovoort. Een andere optie is om gebruik te maken van de Barcelona Metro TMB Map app. Een compleet overzicht van de metrolijnen (en zijn kleuren) vind je hier.

Hoe werkt de metro in Barcelona - metrokaart
Metrokaart Barcelona en T-10

Als je door de poortjes heen bent dan moet je naar het juiste perron gaan, wat je aan de hand van je bestemming doet. Let op de bordjes die de richting van de metrolijn aangeven en volg de signalering en de pijltjes om zo bij je perron te komen.

4. Het perron

Eenmaal op het perron zie je de metrolijn bordjes weer hangen die je bevestigen op welke metrolijn je je bevindt, de richting van de metro en welke stations er nog komen (in kleur) en al geweest zijn (in wit). Daarnaast staan er altijd informatieve bordjes die je de richting van de metro nogmaals aangeven (dat lees je bij "direcció" en dan de naam van het laatste station) en de oh zo handige aftellende klok.

Tip: bij de meeste metrostations waar een klein hoogte verschil in zit tussen het perron en de deur van de metro staan er links en rechts kleine hellingbanen waarmee mensen met kinderwagens, rolstoelen of koffers, makkelijker in de metro kunnen instappen.

5. In de metro

Eenmaal in de metro kun je lekker gaan zitten of blijven staan bij de deuren tot dat je je bestemming hebt bereikt. Bij de bordjes bovenaan de deuren wordt altijd aangegeven wat de route van de metro is en wat het volgende station wordt. Dit wordt tevens via de luidsprekers nogmaals bevestigd met "proxima estació" of "propera parada" en dan de naam van het station (wel in het Catalaans, nooit in het Engels of Spaans).

Het is niet ongewoon dat tijdens je rit een groep straatmuzikanten (of in de mindere gevallen bedelaars) langskomt. Voel je niet verplicht om ze geld te geven. Zoals je zal zien, de meeste medereizigers negeren hun aanwezigheid.

Ben je bij je station aangekomen, dan moet je eerst opletten welke van de deuren (links of rechts) open zal gaan. Daarvoor kun je letten op de rode pijltjes op de hoeken van iedere metrowagon: deze geven aan welke kant van de metrodeuren bij het volgende station open zullen gaan. Heel handig om je alvast voor te bereiden om uit te stappen!

Reizen met de metro in Barcelona
Reizen met de metro in Barcelona

6. Overstappen

Vaak moet je van metrolijn overstappen, dat is, van een metrolijn naar de andere gaan, omdat je eindbestemming op een andere metrolijn ligt. Overstappen in de metro kan alleen bij de aangegeven metrostations waar meerdere metrolijnen met elkaar communiceren. De mogelijkheden tot overstappen staan altijd aangegeven bij de bordjes.

Bij overstappen moet je altijd een stukje van het ene perron naar de andere lopen (volg hiervoor de signalering). Dit neemt over het algemeen zo'n 5 minuten in beslag, hoewel het ook langer kan zijn.

Zo is de overstap van Passeig de Gràcia tussen L3 en L4/L2 het langste en is de overstap tussen L5 en L3 bij Vall d'Hebron het meest indrukwekkend (je gaat van heel diep naar boven via vele roltrappen en liften).

Vaak vind je onderweg in de metrogangen straatmuzikanten die de overstap aangenamer maken.

Metrostation Universitat Barcelona
Metrostation Universitat in Barcelona
Tip!

Omdat er vaak meerdere manieren zijn om naar je bestemming te komen, raad ik je aan om altijd eerst alle opties te bekijken en het aantal metrostations te tellen om zo de kortste weg te kiezen.

7. Uitgang

Als je uit je metro stapt en naar de uitgang wilt, is het aan te raden om eerst te controleren bij welke straatnaam je moet zijn, want de uitgang wordt gemarkeerd door "sortida" en dan de straatnaam. Bij ieder metro station zijn er meerdere uitgang opties.

Weet je de straatnaam niet, check dan eerst de plattegrond van het gebied waar je je bevind om uit te vinden welke uitgang het beste voor je is. Deze kaarten vind ik altijd heel handig. Je vindt de buurtkaarten zowel op het perron als boven bij de uitgang waar de poortjes zijn en op straat naast de metro ingang.

Om naar buiten te gaan dien je dus de bordjes van "sortida" te volgen en door de uitgang poortjes te lopen. Hier hoef je overigens niet uit te checken. Poortjes gaan van zelf open als je doorloopt (indien je een rolpoortje hebt, dan draait deze met je mee). Let wel op de groene pijltjes die aangeven welke poortjes je moet hebben om uit te gaan.

8. Hoe lang is het ticket geldig?

Aan de achterkant van de gewone 10-rittenkaart staat hoeveel ritjes je nog hebt. Telkens als je de kaart door de poortjes heen doet wordt er een code geprint met als laatste cijfer het aantal ritjes die je nog over hebt. Je kunt het aantal tevens op het scherm bij de poortjes terugzien. Is je ticket op? Dan komt de volgende tekst op je kaart te staan: "Títol esgotat". Dan weet je dat het tijd is voor een nieuwe kaart.

Bij een dagkaart of een Hola Barcelona ov-kaart mag je zo vaak door de poortjes heen als je wilt zolang het binnen de verstrekte periode is (dat begint vanaf het moment dat de kaart geactiveerd is). Na de gekozen periode wordt de kaart van zelf gedeactiveerd en zal niet meer werken.


9. Tot hoe laat is de metro open?

Je kunt iedere dag gebruik maken van de metro. Deze is door de week van maandag t/m donderdag tussen 5 uur 's ochtends en 12 uur 's nachts open. Daarnaast is het in het weekend langer open: vrijdag tot 2 uur 's nachts en op zaterdag avond werkt de metro de hele nacht door. Op zondag sluit de metro weer om 12 uur 's nachts.

Op feestdagen zoals Oud & Nieuw is de metro ook de hele nacht open.

10. Nog een paar handige tips

 • Metro ingangen in Barcelona herken je op straat aan de hand van de rode <M> paaltje.
 • Je metrokaart is echter een 'OV-kaart' waarmee je ook de tram, de bus, de stadstreinen FGC, en de Funicular de Montjuïc kunt nemen!
 • Bij roltrappen ga altijd rechts staan zodat men aan de linker kant door kan lopen. Ga nooit zij aan zij staan op de roltrap omdat je dan de weg voor anderen blokkeert.
 • Ben je slecht te voet of reis je met bagage of een kinderwagen, maak dan gebruik van de liften en hellingbanen op het perron die bij de meeste stations aanwezig zijn.
 • Op het perron, laat eerst mensen uitstappen voordat je in de metro stapt, net als je bij de trein doet.
 • Let op voor zakkenrollers, zeker bij drukte, tijdens het overstappen van metro, bij de trappen of bij de kaartautomaten.
 • Heb je extra info over de metro nodig, ga dan naar de informatie balies in de metro en raadpleeg de personeel van de metro (makkelijk te herkennen aan hun uniform).
 • De Barcelona Card is ook te gebruiken in de metro en deze geef je daarnaast ook korting bij vele musea en bezienswaardigheden.
 • Met de hond reizen in de metro van Barcelona is inmiddels wel toegestaan (behalve op de drukke tijden tussen 7 en 9 uur ’s morgens en 5 tot 7 uur ’s avonds).
 • Je mag ook met de fiets in de metro reizen (behalve op een werkdag tussen 7 en 9:30 uur 's ochtends en van 5 tot 8:30 uur 's avonds).

Met deze tips wordt het reizen met de metro hopelijk een stuk gemakkelijk en aangenaam. Mocht je nog vragen hebben of zelf je eigen tips en ervaringen willen delen, laat dan een reactie hieronder achter!

125 reacties

 1. Mariëlle
  7 jaren geleden

  Ik kom bijna elk jaar in Barcelona en weet dus hoe de metro werkt en hoe ik het nu al kan uitzoeken. Maar wow wat een super duidelijke uitleg! Dit zou iedereen moeten lezen die er nog niets van af weet! :)

  1. Marta
   7 jaren geleden

   Hola Mariëlle,

   Wat leuk om te horen! Bedankt voor je compliment :)

   Saludos, Marta

 2. Jelle
  7 jaren geleden

  Hola Marta!

  Ik ga zaterdag naar Barcelona en heb een Hola Barcelona card voor 3 dagen vooraf online gekocht en via de post ontvangen. Ik heb al wat ervaring met de metro in onder andere Parijs, London en Berlijn.

  Wij logeren in hotel Auto Hogar op Avd. Paral-lel.

  Welke trein/metro en route raadt jij aan vanaf El Prat vliegveld? We komen om 21:00u aan op het vliegveld.

  Muchas Gracias!

  Jelle
  Hoorn nh

  1. Marta
   7 jaren geleden

   Hoi Jelle,

   Bedankt voor je bericht. Mocht je met je Hola BCN card willen reizen, dan kun je buslijn 46 nemen om naar Plaça Espanya te gaan en eenmaal daar de metro L3 nemen tot aan metrostation Paral.lel.

   Voor meer informatie over het vervoer vanaf het vliegveld, check: https://www.barcelonametmarta.nl/naar-barcelona/vliegen-naar-barcelona/vliegveld-barcelona

   Fijne reis en veel plezier alvast in Barcelona!

   Saludos,
   Marta

   1. Jelle
    7 jaren geleden

    Hallo Marta!

    Bedankt voor je snelle reactie en wat een geweldige website heb je toch. :)

    Heb je enig idee hoe lang bus 46 er over doet naar Pl. Espanya?
    Ik zie dat er ook een trein R2 vanaf terminal T2B naar Sants Estació gaat (ca. 20 minuten reistijd?) en vanaf daar is het 3 stations met de L3 naar Paral.lel.

    Het is natuurlijk de avond voor Pasen en misschien is het verkeer dan erg druk? Is daardoor misschien een goed idee de trein te nemen in plaats van de bus?

    We vliegen met Transavia en die maakt gebruik van terminal T2B heb ik opgezocht. Dus we zouden dan direct daar de trein kunnen nemen.

    Alvast hartelijk dank voor je verdere info. :)

    Saludos,

    Jelle

    1. Marta
     7 jaren geleden

     Hoi Jelle,

     Als je bij Terminal 2 aankomt dan is de trein een betere optie en sowieso een stuk sneller dan met de bus. Dan moet je inderdaad de trein naar Sants nemen (20 minuten reistijd) en daar de metro L3 nemen naar Paral.lel. Komt helemaal goed!

     Veel plezier alvast :)

     Saludos,
     Marta

     1. Jelle
      7 jaren geleden

      Muchas gracias! :)

      Ik ben nu op Schiphol.

      Saludos!

      Jelle

      1. Marta
       7 jaren geleden

       Leuk! Fijn weekend nog en alvast fijne vakantie :)

       Saludos,
       Marta

 3. Sylvia
  7 jaren geleden

  Wat een leuke en handige blog heb je toch. Ik gebruik je tips voor mijn bezoekers. Ik woon hier pas sinds juli 2014 en ben al aardig de stad aan het ontdekken en vind het heerlijk.
  Heb je misschien ook nog wat tips over het reizen met de trein vanuit de diverse metro stations zoals Passeig de Gracia? Ik kom er langzaam achter dat ik lange tijd de verkeerde en veel te lange route heb gevolgd en Google Maps geeft geen lokale reisinformatie aan van bv Renfe helaas.
  Inmiddels weet ik dat ik heel snel op het vliegveld kan zijn met de groene lijn en overstappen op Passeig Gracia naar de trein die me naar het vliegveld brengt.
  En via de Apps van Renfe lukt het ook al aardig om erachter te komen hoe ik het snelst de plek van bestemming kan bereiken met de trein.

  Leuke blog nogmaals en bedankt voor alle leuke uitgaanstips!

  1. Marta
   7 jaren geleden

   Hoi Sylvia,

   Bedankt voor je bericht en wat leuk om te horen dat je mijn site nuttig vindt!

   Waarmee heb je precies hulp nodig? Waar loop je vast met de treinen in Barcelona? Wellicht dat ik in de toekomst een post kan schrijven over hoe de trein werkt.

   Saludos,
   Marta

 4. Eric
  7 jaren geleden

  Hallo Marta, voor de meeste mensen misschien duidelijk, maar wij hadden dus een treinticket gekocht in plaats van een metroticket. Bij station Placa Catalunya heb je verschillende automaten en poortjes. Wij dachten dus dat alles voor de metro waren. Kaartje naar Clot gekocht en dan nog zoeken naar het juiste poortje en perron. Als je het eenmaal weet is het logisch. Dus de rode symbool met een M is metro. Oranje symbool voor trein en dan is er ook nog een tram(blauw?). Dadelijk nog eens proberen met de metro. Gr Eric

  1. Marta
   7 jaren geleden

   Hoi Eric,

   Bedankt voor je reactie! Ik kan me jullie probleem heel goed voorstellen, vooral bij een station zoals Plaça Catalunya waar meerdere soort vervoer (metro/trein/stedelijke spoor) naast elkaar te vinden zijn. Maar zoals je het al zei, de indeling is als volgt:

   - Rode symbool met een M: Metro van Barcelona
   - Oranje symbool met een R: Rodalies Renfe (treinen om buiten de stad te gaan)
   - Blauwe symbool met FGC (ook soms in oranje): Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (stedelijke spoor voor binnen en buiten Barcelona)

   Hopelijk gaat het de volgende keer wel goed!

   Saludos,
   Marta

 5. Miriam
  7 jaren geleden

  Hoi Martha,

  Wat een handige site zeg! Complimenten! Ik kan via de site mijn hele verblijf begin mei voorbereiden :)

  Vraagjes;
  - ik heb reeds de hola bcn 5 dgn kaart aangeschaft (wordt opgestuurd). Bij nader inzien lijkt mij 3 dagen beter geschikt. Ik wil nl. toch de Aerobus vanuit het vliegveld nemen ipv de trein. Zou ik dit nog kunnen wijzigen of mijn geld terug kunnen krijgen?
  -Ik twijfel ook nog om de T10 kaart te kopen en gewoon veel te lopen of wellicht een dagje met de hopp on bus. Wat zou jij daarin adviseren (wij hebben 3 volle dagen in Barca)
  - Ik zag op de kaart dat Placa de Catalunya ook een treinstation heeft. Klopt het dat de rechstreekse trein vanuit het vliegveld daar NIET stopt maar alleen op Paseig de Gracia?
  -Is de afstand placa Cataluyna - Paseig de Gracia te voet te doen? Daar is ons hotel namelijk :)
  -wij reizen met een kindje van bijna anderhalf. Is het metrostelsel ingericht op buggy's, genoeg liften en roltrappen aanwezig?

  Alvast heel erg bedankt!

  Groeten,
  Miriam
  -

  1. Marta
   7 jaren geleden

   Hola Miriam,

   Bedankt voor je complimenten en interesse in HolaBarcelona.nl. Ik zal je vragen beantwoorden:

   - Ik weet niet of je je bestelling nog kunt wijzigen of het geld terug krijgen. Daarvoor dien je te zijn bij de partij van wie je de kaarten gekocht hebt.
   - Hop on Hop off bus is een goede optie wanneer je met een kind reis en minder mobiel bent (vanwege de buggy en zo). Over het soort kaart: het licht voornamelijk aan hoe vaak jullie uiteindelijk het openbaar vervoer gaan gebruiken. Bij weinig gebruik van de metro adviseer ik altijd om een T-10 te kopen en met elkaar te delen.
   - Plaça Catalunya heeft inderdaad een treinstation, maar dit is voor de treinen R1, R3 en R4. De trein van Aeroport gaat via R2, en dus is Passeig de Gràcia een betere station voor jou.
   - Het stukje tussen Plaça Catalunya en Passeig de Gràcia is prima te lopen vind ik.
   - Reizen in Barcelona met een buggy is op zich geen probleem, zie je heel vaak in de metro. Alleen niet alle stations hebben een lift of roltrappen. Maar de meeste gelukkig wel. Ik zou vooral opletten of er bordjes zijn voor de lift en kijken bij de trappen of er nog verderop een roltrap is.

   Ik hoop je hiermee te hebben geholpen.

   Fijne reis alvast!

   Saludos, Marta

 6. Cora Jansen
  7 jaren geleden

  Complimenten voor de duidelijke uitleg! Leuke informatieve site! Kun jij me zeggen hoe lang de reis duurt met de aerobus t1 van het vliegveld naar place Catalunya? En is er altijd een zitplaats beschikbaar? Dank je wel voor je antwoord.

  1. Marta
   7 jaren geleden

   Beste Cora,

   De reistijd van de Aerobus is van ongeveer 30 minuten en er zijn over het algemeen altijd zitplaatsen. Zo niet, dan kun je ook op de volgende bus wachten, want deze rijden om de 5 minuten.

   Veel plezier alvast!

   Saludos, Marta

 7. Carla
  7 jaren geleden

  Hoi, komen volgende week na Barcelona. Zitten in hotel Comte D'urgell 232 wat is de route die jij adviseert. Groeten.

  1. Marta
   7 jaren geleden

   Hola Carla,

   De makkelijkste manier om van het vliegveld naar je hotel te gaan is door de Aerobús te nemen, die je naar Plaça Catalunya vervoert. Let wel op: de Aerobús heeft aparte tarieven en is niet inbegrepen in de Hola BCN card. Eenmaal op Plaça Catalunya dien je de metro L3 nemen naar Diagonal en daar naar de blauwe lijn overstappen zo dat je bij Hospital Clinic komt. Het laatste stukje naar het hotel kun je lopen.

   Meer info over het vervoer van het vliegveld naar Barcelona vind je hier: https://www.barcelonametmarta.nl/naar-barcelona/vliegen-naar-barcelona/vliegveld-barcelona
   Veel plezier alvast!

   Saludos, Marta

 8. Gerry
  7 jaren geleden

  Beste Marta,

  Ons guesthouse zit vlak bij metro Drassanes. We vliegen op vliegveld Barcelona en willen dan met de trein verder richting Barcelona. Maar waar kunnen we nu het beste uitstappen? Sants Estacio of Passeig de Gracia. Graag hoop ik dat je een advies voor me hebt. Hartelijk dank alvast.

  vr. groeten Gerry

  1. Marta
   7 jaren geleden

   Hola Gerry,

   Bedankt voor je bericht. Het beste is om bij Sants Estació uit te stappen en naar de groene metrolijn (L3) over te stappen om zo naar Drassanes te gaan.

   Saludos, Marta

   1. Gerry
    7 jaren geleden

    Dank je wel voor je reactie. Nog 2 weken en dan komen we richting Barcelona. Druk aan het uitzoeken wat we persé willen doen. Maar wat is er toch veel te zien/doen. Kan niet wachten. En ik heb ook zo veel aan deze site. Geweldig. Mag je trots op zijn.

 9. Samantha
  7 jaren geleden

  Hallo
  Wij gaan dit weekend naar Barcelona.
  Ik zit alleen denk ik met een probleem met de terug weg. Wij vliegen vanaf vliegveld girona al om 06:55. En de gate sluit om 06:25 dus we moeten er zoizo om 6uur liefst nog wat eerder zijn. Maar hoe komen we daar?
  We zitten in hotel park putter. Dichtstbijzijnde metro is lesseps.
  Hoop dat jij ons misschien kunt helpen.
  Groetjes samantha

  1. Samantha
   7 jaren geleden

   Hotel is catalonia park Putxet.
   En met de t10 rittenkaart als je daar samen mee wil reizen moet je dan gewoon 2x inchecken of?

   1. Marta
    7 jaren geleden

    Hola Samantha,

    Bedankt voor je bericht. De T10 kun je delen met z'n twee, maar dan moet je twee keer inchecken en er worden twee ritjes tegelijkertijd weggeschreven. Je kun er ook voor kiezen om twee kaarten te kopen en dat ieder zijn kaart gebruikt: op deze manier als je binnen de uur weer de metro of de bus pakt, dan is die rit gratis! Maar als je dezelfde kaart achter op elkaar gebruikt, dan geldt dat niet. Dus vandaar mijn tip.

    Over je terugreis naar het vliegveld Girona hoef je geen zorgen te maken: busreizen worden aan de vluchten gekkopeld, dus er is altijd een bus die je van Estació del Nord in Barcelona naar het vliegveld Girona mee neemt. In jou geval zou ik de bus van 3:30 nemen om er voor te zorgen dat je daar op tijd bent. Voor meer informatie over de bussen naar het vliegveld van Girona check: https://www.barcelonametmarta.nl/naar-barcelona/vliegen-naar-barcelona/vliegveld-girona

    Van je hotel tot aan het Estació del Nord is het beste als je een taxi neemt.

    Als er nog vragen zijn, dan hoor ik het graag. Veel plezier alvast!

    Saludos, Marta

 10. Sonja
  7 jaren geleden

  Hoi Marta, wat een fijne duidelijke site heb je! dank je voor de uitleg van de metro
  Alleen kan ik dus niet vinden, hoe ik die kaartjes nu presies in de machine kan kopen
  Ik hoef maar 4 keer met de metro, dus kan ik het best enkele reis kopen
  maar die apparaten lijken me ingewikkeld, kan je me zeggen hoe ik dat moet doen?
  en kan ik meteen 4 losse kaartjes tegelijk kopen, en ze dan gebruiken wanneer ik ze nodig heb?
  Ook is de vraag, of ik bij overstappen weer dat enkele reis kaartje door de machine moet doen alvorens verder te reizen....
  dank je alvast voor je antwoord, vriendelijke groet
  sonja

  1. Marta
   7 jaren geleden

   Hola Sonja,

   Ik heb inderdaad geen uitleg over het aankoopproces in de machine zelf maar dat is echt heel simpel. Let vooral op dat de de taal op het Engels ingesteld hebt en dat je met muntjes of credit card kunt betalen.

   Je kunt je 4 tickets in een keer betalen. Ze worden pas geactiveerd wanneer je ze voor het eerst gebruikt.

   Bij het overstappen hoef je nooit je tickets weer te door de machine doen, tenzij je van de metro naar de stadstreinen overstap (dat geldt voornamelijk voor de lijnen L6, L7 en L8). Meer info over deze stadstreinen en het verschil met de rest van de metro vind je hier: https://www.barcelonametmarta.nl/vervoer-barcelona/metro-barcelona

   Als je nog vragen hebt, dan hoor ik het graag. Veel plezier alvast!

   Saludos,
   Marta

 11. Anne
  7 jaren geleden

  Hi Marta,

  Wat een ontzettende leuke en nuttige blog heb je.. ik ga voor het eerst naar Barcelona en heb onwijs veel aan jou tips. Nu heb ik de volgende vraag.. kun je bij dat verkoop apparaat ook gewoon met pinpas (mastercard) betalen? Of alleen credit card en muntgeld?

  Hoor graag van je,
  groetjes Anne

  1. Marta
   7 jaren geleden

   Hoi Anne,

   Bedankt voor je reactie!

   Ergens op het internet las ik dat het wel mogelijk is om met je pinpas de metro kaartjes in de automaat te kopen. Zelf betaal ik altijd met contant geld dus heb daar helaas geen ervaring mee. Credit card en muntgeld kunnen sowieso wel. Ik hoor graag of het gelukt is!

   Veel plezier alvast!

   Saludos, Marta

 12. Marc
  7 jaren geleden

  Beste Marta;

  in juli gaan we tijdens onze vakantie 2 dagen doorbrengen in Barcelona. Van vrienden hebben we 2 'Hola BCN' kaarten voor drie dagen gekregen. Ze zijn in juni daar geweest maar de kaarten zijn niet gebruikt. Ik denk dat ze dus nog niet geactiveerd zijn. Zullen we deze kaarten nog kunnen gebruiken?
  Alvast bedankt voor uw antwoord en al uw hulp aan de hulpeloze Belgen en Nederlanders...

  1. Marta
   7 jaren geleden

   Hoi Marc,

   Bedankt voor je bericht. Als de kaarten inderdaad niet geactiveerd zijn geweest, dan moeten ze bij jullie gewoon werken. Je kunt het sowieso altijd proberen!

   Veel succes en veel plezier in Barcelona!

   Saludos,
   Marta

 13. Ida
  7 jaren geleden

  Liefste Marta,

  Kan ik met de Hola BCN kaart ook de kabelbaan naar Montjuich nemen of is deze rit apart te betalen?

  Groetjes Ida (en alvast bedankt)

  1. Marta
   7 jaren geleden

   Hola Ida,

   Bedankt voor je bericht! Er zijn twee kabelbanen in Montjuïc: de Funicular neem je van beneden tot halverwege de berg en de Telefèric naar de top. Je kunt ze beide combineren om de top te bereiken, maar voor de Telefèric dien je wel aparte kaartjes je kopen. De Funicular is daarentegen wel in je metrokaart inbegrepen.

   Voor meer info en om je kaartjes voor de Telefèric alvast online te bestellen, kijk op: https://www.barcelonametmarta.nl/vervoer-barcelona/kabelbaan-barcelona

   Als je nog vragen hebt, dan hoor ik het graag! Veel plezier alvast.

   Saludos,
   Marta

 14. Ruben
  7 jaren geleden

  Hoi Marta,

  Je hebt een supersite.
  We zijn in barcelona en vragen ons af welk strand we door de weeks het best kunnen bezoeken. Er is ook een stuk naaktstrand zagen we, volgens mij pal tegen de kabelbaan over de haven.
  Zijn er verschillen in faciliteiten per strand. Ik zie bijna niemand in zee. Heeft dat een reden?

  Groet, Ruben.

  1. Marta
   7 jaren geleden

   Hoi Ruben,

   Bedankt voor je reactie en complimenten. Bewoners gaan graag naar het strand, maar het water bij zo'n stad als Barcelona kan nooit super schoon zijn, dus we zwemmen liever niet in zee. Even in en uit om af te koelen is genoeg. Bovendien moet je op het strand goed op je spullen letten, dus je kunt niet uren in het water blijven.

   Als locals een echte dagje strand willen pakken, dan nemen ze de auto of de trein en gaan lekker op het strand liggen bij Castelldefels of Sitges bijvoorbeeld.

   Ik hoop je hiermee je vragen te hebben beantwoord! Veel plezier daar nog!

   Saludos,
   Marta

 15. Wendy de Winter
  7 jaren geleden

  Hallo Martha,

  Wij komen eind september naar Barcelona daar nemen we zo'n bcn kaart!
  Nu weet ik dat we bus 46 moeten nemen maar weet niet go waar die rijd en hoe we verder moeten?
  We hebben een hotel op de la rambla zou je ons verder kunnen helpen?
  Alvast bedankt.

  Groetjes Wendy de Winter

  1. Marta
   7 jaren geleden

   Hoi Wendy,

   Bedankt voor je bericht. Buslijn 46 rijdt niet verder dan Plaça Espanya. Dus om van Plaça Espanya naar de Rambla te gaan dien je de metro L3 van Espanya naar Liceu of Catalunya te nemen. Kijk even op Google maps welk metrostation vlakbij je hotel ligt. Veel plezier alvast in Barcelona!

   Saludos,
   Marta

 16. Akash
  7 jaren geleden

  He Marta,

  Ten eerste bedankt voor de duidelijk uitleg! Ik heb echter nog een vraagje: Ik ga eind augustus naar Barcelona (voor de eerste keer) en wij hebben een hotel in de buurt van Sant Joan Despí. Nu zag ik op Google Maps dat het snelste naar Las Ramblas met R1 of R4 is. Weet jij of wij hiervoor een Hola BCN kaart voor kunnen gebruiken? En heb je misschien nog andere tips om snel naar het centrum van Barcelona te komen?

  Groetjes,

  Akash

  1. Marta
   7 jaren geleden

   Hola Akash,

   Bedankt voor je bericht en complimenten. Sant Joan Despí valt in zone 1 dus je kunt met de Hola BCN kaart prima reizen naar de stad toe. Een plattegrond van de trein opties & stations vind je hier: http://www.renfe.com/viajeros/cercanias/planos/barcelona.html In jou geval stoppen beide treinen (R1 en R4) bij Plaça Catalunya, dus dat is zeker de snelste manier om naar het centrum te gaan.

   Je kunt eventueel ook de Tram gebruiken (T2) om zo naar Camp Nou, Zona Universitària en La Diagonal te gaan. Meer info over de tram vind je hier: https://www.barcelonametmarta.nl/vervoer-barcelona/tram-barcelona

   Veel plezier alvast in Barcelona!

   Saludos,
   Marta

 17. Wendy de Winter
  7 jaren geleden

  Hallo Martha,

  Ten eerste mijn complimenten voor je site echt geweldig en bedankt voor je vorige antwoord.
  Nu wilde ik je nog 1 vraag stellen die Hola BCN kaart kun je die ook al op het vliegveld kopen?
  of is dit alleen mogelijk bij de metrostations.
  En als hij niet te koop is op het vliegveld welk kaartje moet ik dan eerst kopen om bij metro Liceu te komen,
  of is het beter om hem alvast online aanteschaffen?

  Graag hoor ik van u wat de beste optie is.
  Vriendelijke groet

  Wendy de Winter

  1. Marta
   7 jaren geleden

   Hoi Wendy,

   Bedankt voor je reactie. Alle informatie over vervoer van en naar het vliegveld vind je hier: https://www.barcelonametmarta.nl/naar-barcelona/vliegen-naar-barcelona/vliegveld-barcelona De Hola BCN kaart kun je op het vliegveld kopen bij de VVV, maar het beste is om deze alvast online kopen en bij te thuis laten bezorgen.

   Als je met de Hola BCN kaart naar Barcelona wilt gaan dan moet je buslijn 46 naar Plaça Espanya nemen. Daar stap je over naar de metro Espanya (L3) richting Liceu (L3). Meer informatie over de Hola BCN travelcard vind je hier: https://www.barcelonametmarta.nl/reizen/hola-bcn-nieuwe-travelcard-voor-toeristen

   Als er nog vragen zijn, dan hoor ik het graag!

   Veel plezier alvast in Barcelona.

   Saludos,
   Marta

 18. Henk van Eijk
  7 jaren geleden

  Kan ik een metro /tram kaart kopen met een Credit kaart ( met of zonder pincode )?

  1. Marta
   7 jaren geleden

   Hola Henk,

   Ik betaal altijd contant, maar credit card is ook mogelijk. Veel plezier alvast in Barcelona!

   Saludos, Marta

 19. Anita
  7 jaren geleden

  Samen met mijn vriendin ga ik dinsdag 22 september naar Barcelona voor 4 dagen. Volgens mij kunnen we vanaf het vliegveld de trein nemen richting Passeig de Gracia en daar op de metro richting hotel.
  We zitten in Hotel BestPrice Gaudi. Gracia 08024.
  Moeten we dan eerst een kaartje voor de trein kopen en dan op Paseig de Gracia een 10 rittenkaart voor de metro ? We willen veel te voet gaan doen dus met ze 2 een 10 rittenkaart aanschaffen. Of is het handiger ivm evt overstap allebei een 10 rittenkaart aan te schaffen.
  En weet jij ook wat een treinkaartje kost ? Misschien zeg jij wel neem de barcelonacard dat is beter. Hoop dat je een goede tip voor ons hebt.

  Hartelijke groet.
  Anita & Elma

  1. Marta
   7 jaren geleden

   Hola Anita en Elma,

   Bedankt voor jullie bericht, wat leuk dat jullie naar Barcelona gaan!

   De trein is een prima optie om van het vliegveld naar Barcelona te gaan en dan kunnen jullie het laatste stuk met de metro doen. Let wel op dat de trein vanaf Terminal 2 vertrekt.

   Als jullie niet van plan zijn om veel met de metro te gaan, dan is een 10-rittenkaart prima (kost €9,95). Deze kun je ook gebruiken om met de trein vanaf het vliegveld naar Barcelona te gaan.

   De Hola BCN kaart is het beste wanneer je weet dat je veel met het OV gaat reizen. Gezien de ligging van jullie hotel vrees ik dat jullie de metro wel dagelijks nodig zullen hebben (hoewel ik jullie plannen niet ken, dus wie weet hebben jullie het niet zo veel nodig...). Met de Hola BCN kaart kun je ook de trein van het vliegveld gebruiken.

   Meer info over het vervoer van het vliegveld naar Barcelona vind je hier: https://www.barcelonametmarta.nl/naar-barcelona/vliegen-naar-barcelona/vliegveld-barcelona

   Veel plezier alvast dames!

   Saludos,
   Marta

   1. Anita & Elma
    7 jaren geleden

    Hoiii Marta,

    Dank je wel voor je snelle reactie, en de info. Denk dat we dan toch voor de Hola BCN kaart zullen gaan. Want het is wel handig dat we die ook voor de trein kunnen gaan gebruiken. Moet je trouwens bij de trein ook inchecken bij poortjes of werkt dat anders ?
    We gaan er een paar leuke dagen van maken.

    Groetjes,
    Anita & Elma

    1. Marta
     7 jaren geleden

     Hallo dames,

     Meestal heb je poortjes net als in de metro, en zo niet, dan staan er wel stempelmachines. Dus valideer altijd je tickets.

     Veel plezier alvast!

     Saludos,
     Marta

 20. San
  7 jaren geleden

  Hallo,

  Ik ga in oktober naar santa susanna. Nu willen wij naar camp nou Hoe kunnen wij dit het beste doen met de trein en welke trein moeten wij hebben. Alvast bedankt

  1. Marta
   7 jaren geleden

   Hola San,

   Om van Santa Susana naar Barcelona te gaan dien je de trein te nemen (R1) naar El Clot-Aragó. Eenmaal in Barcelona kun je overstappen naar de metro. Hiervoor dien je een metrokaart te kopen bij de automaat. Dan neem je de metrolijn L1 (rood) naar Plaça de Sants en loop je het laatste stukje naar het stadion.

   Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Als er nog vragen zijn, dan hoor ik het graag.

   Veel plezier alvast!

   Saludos,
   Marta

 21. Chantal
  7 jaren geleden

  Hallo,

  Wij (ik en mij zus) gaan in oktober op stedentrip vakantie. Wij hebben geen transfer vanaf het vliegveld naar onze bestemming Hotel Via Augusta, wat zou jij ons aanraden met welk vervoersmiddelen het handigst is om ons hotel te bereiken?

  Graag horen wij van je

  Groetjes

  1. Marta
   7 jaren geleden

   Hallo Chantal,

   Bedankt voor je e-mail. Ik zou jullie aanraden om de Aerobús te nemen die jullie naar Plaça Catalunya neemt, en van Catalunya met de metro (L6 of L7) naar Gràcia gaan. Het laatste stukje kunnen jullie dan te voet doen. Meer info over deze en andere vervoermogelijheden vind je hier: https://www.barcelonametmarta.nl/naar-barcelona/vliegen-naar-barcelona/vliegveld-barcelona

   Als er nog vragen zijn, dan hoor ik het graag.

   Fijne reis alvast en veel plezier in Barcelona!

   Saludos,
   Marta

 22. Sharon
  7 jaren geleden

  Hi Marta,

  Ik ben blij dat ik jouw site ben tegen gekomen, super handig!
  Mijn zus en ik gaan aanstaande zondag voor een week naar Barcelona.
  Wij verblijven in Hostal Nitsz, Ciutat Vella. Geen idee of dit een beetje centraal is, haha.
  Raad jij ons aan om een 6 daagse metro kaart te kopen?

  En dan nog een vraagje.. Wij vertrekken op zondag 4 oktober weer naar Nederland, nu gaat het vliegtuig al om 06.55u. Kunnen wij met het OV vanuit Barcelona daar op tijd komen of is het raadzaam om een hotel bij het airport te boeken.

  Hoor het graag :)

  Alvast bedankt.
  Groetjes Sharon

  1. Marta
   7 jaren geleden

   Hola Sharon.

   Bedankt voor je reactie en complimenten, leuk om te horen dat mijn tips nuttig zijn. Jullie hotel ligt super centraal, dus ik verwacht dat jullie veel zullen lopen en niet per se dagelijks de metro gebruiken. In dat geval is het reizen met een gewone 10-rittenkaart een prima optie. Wanneer deze op is, dan kunnen jullie een nieuwe bij de automaat halen.

   Over de terugweg: 06:55 is vrij vroeg, dat betekent dat jullie om 05:00 uur op het vliegveld moeten zijn. Het beste is om een taxi te nemen (voor het gemak). Maar als jullie met het OV willen reizen, dan kunnen jullie gebruik maken van de nachtbus vanuit Plaça de Catalunya (N17 om naar terminal T1 te gaan of N16 voor terminal T2). Deze ligt op korte loopafstand van jullie hotel.

   Veel plezier alvast in Barcelona! Geniet ervan.

   Saludos, Marta

 23. Anneke van Wijk
  7 jaren geleden

  Hoi Marta,
  Wat een goede informatie zeg! Hier heb ik echt wat aan. Ik ga met mijn dochter van 12 in de herfstvakantie naar Barcelona voor 4 dagen. Erg leuk, maar ook wel spannend, want ik kom uit een klein dorpje en ik heb ook niet zo'n goed richting gevoel....en dan die metro en al die perrons.....Maar met jouw info komt het wel goed.
  Ik heb een vraagje: We komen aan op vliegveld Barcelona El Prat T2. Ons hostel Orléans Barcelona ligt aan de Avenida Marques de Argentera 13. In het oude centrum, niet ver bij de Ramblas vandaan. Heb jij tips hoe we het beste kunnen reizen vanaf het vliegveld naar ons hostel? Trein, metro, bus? Het zou super zijn als je ons kan helpen...

  Groetjes,
  Anneke en Marieke

  1. Marta
   7 jaren geleden

   Hola Anneke,

   Bedankt voor je bericht en complimenten! Wat leuk dat jullie naar Barcelona gaan. Er zijn meerdere vervoer opties, maar deze zijn voor jullie de meest geschikte:

   - Trein nemen bij T2 naar Passeig de Gràcia (R2N). Daar stap je over naar de metro om naar La Barceloneta te gaan (L4). Het laatste stukje kun je te voet doen.
   - Aerobús bij T2 nemen naar Plaça de Catalunya (laatste halte). Daar loop je een stukje tot aan Plaça Urquinaona, waar je de metro neem naar La Barceloneta (L4). Het laatste stukje kun je te voet doen.

   Meer info hierover vind je op: https://www.barcelonametmarta.nl/naar-barcelona/vliegen-naar-barcelona/vliegveld-barcelona

   Veel plezier alvast in Barcelona!

   Saludos, Marta

 24. Anneke van Wijk
  7 jaren geleden

  Dank je wel, Marta! Nu komt het zeker goed met ons. Ik zag al dat het weer er nu heerlijk is en we hebben er al ontzettend veel zin in!

 25. Marijke Koenders
  7 jaren geleden

  Hallo Marta,
  We gaan volgende week met 4 personen naar Barcelona.
  We vliegen op El Prat terminal 2 en verblijven in een appartement aan de Carrer Nou de la Rambla.
  Hoe kunnen we het beste met trein-metro of bus-metro daar komen?
  Kunnen we met een T-10 ticket eerst met de trein en dan met hetzelfde kaartje met de metro naar onze bestemming reizen? Blijf je dan achter de metropoortjes zodat je dus niet weer hoeft in te checken?
  Heb je een uur of anderhalf uur de tijd om te reizen op een ticket?

  Groetjes Marijke

  1. Marta
   7 jaren geleden

   Hoi Marijke,

   Bedankt voor je bericht. Indien je met een T-10 wilt reizen dan dien je de trein R2N vanaf Terminal 2 te pakken richting het station Sants. Hier stap je over naar de metro L3, die je naar Paral.lel en Drassanes neemt. Bekijk van tevoren welke van deze twee metro stations het meest dichtbij je appartement zitten. Overstappen van de trein naar de metrolijn L3 is overigens ook mogelijk bij Passeig de Gràcia.

   Bij het overstappen in Sants dien je uit te chekcen van de trein en in de metro opnieuw in te checken. Als je dat in minder dan een uur doet vanaf het inchecken in het vliegveld, dan telt het als een single reis. Let wel op dat het meest handig is dat iedereen zijn eigen T-10 heeft om hier gebruik van kunnen maken.

   Meer info hierover vind je op: https://www.barcelonametmarta.nl/naar-barcelona/vliegen-naar-barcelona/vliegveld-barcelona

   Veel plezier alvast in Barcelona!

   Saludos,
   Marta

 26. Jannet Veldsink -Kwekkeboom
  6 jaren geleden

  Hoi hoi!

  Allereerst complimenten over deze site, wat een duidelijke uitleg en vooral wat de metro betreft, iets waar ik toch best tegen op zie..... Van onze kinderen hebben we een citytrip naar Barcelona gekregen, die aanstaande zondag van start gaat. Super leuk natuurlijk en ook heel veel zin in. Alleen vliegen we op Barcelona Reus en komen we daar om 18:15 aan. Volgens de site van Hispano Iqualadina gaat de laatste rechtstreekse bus om 17:15.... Maar daar staat ook bij dat het tijdschema aangepast wordt aan de vluchten die landen en vertrekken. Weet jij ook toevallig hoe dit werkt in de praktijk? En stel we moeten met de trein ( deze gaat volgens website Renfe 21:15 naar Barcelona en is daar rond 23:15) is er dan ook een loket waar je een kaartje kan kopen, of moet je dat ook via een automaat doen? En stel we moeten via de laatste optie reizen, dan is het denk ik het verstandigst om vanaf Barcelona Sants een taxi naar hotel te nemen? ( deze zit aan Bertran) Stel we besluiten vanaf het vliegveld een taxi te nemen naar Barcelona, kun je dan van te voren een prijs af spreken? Of is dat een behoorlijke kostenpost?

  Hartstikke lief van onze kinderen om ons dit cadeau te doen, alleen wisten hun ook niet dat Reus zo ver nog van Barcelona is. Nogmaals bedankt voor de fantastische website met zon duidelijke uitleg! We hebben er nu al heel veel aan. Hopelijk kun je, en wil je mijn vraag beantwoorden. Groetjes! Jannet

  1. Marta
   6 jaren geleden

   Hoi Jannet,

   Bedankt voor je e-mail en complimenten. Fijn dat je mijn tips nuttig vindt!

   Over de bussen vanaf Reus: deze zijn beperkt maar over het algemeen wel gekoppeld aan de vluchttijden, dus ik ga er vanuit dat er wel bussen na 17:15 zullen zijn. Zo niet, dan raad ik je aan om de stadsbus naar het station van Reus te nemen en met de trein naar Barcelona te reizen. Je kunt hiervoor informatie of het vliegveld vragen. Taxi zou ik niet doen omdat het te duur wordt. Meer informatie over het vliegveld Reus vind je hier: https://www.barcelonametmarta.nl/naar-barcelona/vliegen-naar-barcelona/vliegveld-reus

   Eenmaal in Barcelona: zowel met de bus als met de trein kom je aan op Sants Estació. Om naar Carrer Bertran te gaan kun je de metro nemen of de taxi. Als je snel bij je hotel wilt zijn, dan zou ik de taxi nemen (https://www.barcelonametmarta.nl/vervoer-barcelona/taxi-barcelona). Voor de metro dien je de trap naar beneden te nemen (volg de informatieborden) en de kaartjes bij de automaten te kopen (of bij de loketten indien ze open zijn). Je gaat met de metrolijn L5 naar Diagonal en daar maak je een overstap naar de Ferrocarrils (FGC). Die liggen bij station Provença dat ondergronds verbonden is met Diagonal. Je maakt opnieuw gebruik van je metrokaart om in de Ferrocarrils te komen. Daar wacht je op L7 die je naar station Putxet mee neemt. Het laatste stukje naar je hotel kun je dan te voet doen.

   Meer informatie over de metro van Barcelona vind je hier: https://www.barcelonametmarta.nl/vervoer-barcelona/metro-barcelona

   Overigens, gezien de ligging van je hotel kan ik je zeer zeker aanraden om eventjes bij het Parc del Turó del Putxet te gaan kijken: https://www.barcelonametmarta.nl/reizen/op-bezoek-bij-parc-del-turo-del-putxet

   Ik hoop je hiermee te hebben geholpen. Fijne reis alvast!

   Saludos, Marta

 27. Inge
  6 jaren geleden

  Hola Marta,
  Ik had een vraagje voor de T10 kaart. Als ik deze gebruik voor de metro en dan bv aan mijn hotel uitstap, even iets ga halen (binnen het uur)...mag ik dan opnieuw de metro nemen zonder dat hier een extra beurt voor wordt aangerekend? En hoe werkt dit dan... Of stel ik kom met de metro aan bij halte paralel...ga dan even iets halen in hotel, mag ik dan nadien de Funicular nemen zonder extra kost (binnen het uur en 15 min). En Boven op de berg, mag ik dan meteen overstappen op de bus 150 (wat doe ik daar met mijn ticket?)
  Alvast bedankt,
  Groetjes,
  Inge

  1. Marta
   6 jaren geleden

   Hola Inge,

   Bedankt voor je bericht. Je mag inderdaad binnen 1 uur en 15 minuten overstappen tussen de bus, tram en metro zonder extra te hoeven betalen. Maar wanneer je de ticket twee keer achter elkaar gebruikt voor bijvoorbeeld in de metro, dan telt dit als twee ritjes. Je mag bovendien tot max. 3 keer overstappen van vervoer binnen de tijd. Daarna geldt het niet meer. In Barcelona moet je altijd bij het instappen in de metro, bus of tram, je kaart stempelen, maar niet bij het uitstappen.

   Je mag dus inderdaad met de metro naar Paral.lel gaan, overstappen naar de Funicular en dan de bus gebruiken voor maar één ritje (als dit binnen het uur en 15 minuten is). Maar in en uit de metro gaan en dan weer in, dat kost je wel extra ritjes.

   Als er nog vragen zijn, dan hoor ik het graag. Veel plezier alvas!

   Saludos, Marta

 28. Anita
  6 jaren geleden

  Hoi!

  Super goeie site! Wat een info. Toch ff een vraagje....
  Wij gaan volgende week naar Barcalona, we logeren in MH appartments Barcalona. Carrer Arago 90
  Ik wil de holabarcalona kaart aanschaffen.
  Wat is volgens jou de makkelijkste manier (en route) om van het vliegveld naar het hotel te komen?
  Groetjes Anita

  1. Marta
   6 jaren geleden

   Hola Anita,

   Bedankt voor je bericht en complimenten. Als je met de Hola BCN travelcard wilt reizen dan kun je de nieuwe metrolijn L9 Sud nemen vanuit het vliegveld. Je stap dan over van metrolijn bij Torrassa naar L1. Eenmaal bij Rocafort (L1) stap je uit en loop je het laatste stukje tot je adres. Meer info over de nieuwe metrolijn vind je hier: https://www.barcelonametmarta.nl/reizen/nieuwe-metrolijn-van-het-vliegveld-naar-barcelona

   Een andere optie is om de buslijn 46 te nemen naar Plaça Espanya en naar je adres te lopen (of de metro van Espanya naar Rocafort (L1) te nemen). Dit is ook in de Hola BCN travelcard inbegrepen.

   Ik wens jullie een hele fijne reis! Veel plezier alvast.

   Saludos, Marta

 29. Anita
  6 jaren geleden

  Dank je voor je bericht! Denk je dat we de BCN travelkaart veel zullen gebruiken? Of ligt ons hotel op loopafstand van Ramblas? Zodat we voordeliger uitzijn met een 10 rittenkaart?

  Groet Anita

  1. Marta
   6 jaren geleden

   Hola Anita,

   Je hotel ligt vlakbij de Ramblas maar je moet wel een half uur lopen (2,2 km). Andere bezienswaardigheden zoals de Sagrada Família, Camp Nou, Park Güell of het strand liggen sowieso nog verder weg, dus je zal de metro vast wel moeten gebruiken. Aan de hand van wat jullie planning is (en hoe vaak je van plan bent om de metro/bus/tram te nemen) kun je beslissen of de Hola BCN travelcard wel of niet de moeite waard is.

   Let wel op: als je voor de T-10 gaat dan moet je voor een apart kaartje betalen om de metro van en naar het vliegveld te kunnen gebruiken. Deze heet 'Bitllet Aeroport' en kost €4,50 p.p. Bij de Hola BCN! travelcard zit dit traject echter wel inbegrepen.

   Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag. Veel plezier alvast!

   Saludos, Marta

 30. margarita
  6 jaren geleden

  hola marta,

  te gekke site met veel info.
  Ik ga over binnenkort 5 dagen met mijn vriend naar barcelona. we logeren in Hotel HLG CityPark Pelayo, Carrer de Pelai. we willen zeker naar camp nou, kabelbaan montjuic, sagrada familia en nog een paar bezienswaardigheden. wat raadt jij aan Hola BCN of t-10? Volgens mij de aerobus vanaf vliegveld naar plaza de cataluna?

  saludos,
  margarita

  1. Marta
   6 jaren geleden

   Hola Margarita,

   Bedankt voor je bericht. De keuze tussen de twee vervoersopties ligt een beetje aan hoe vaak jullie per dag van plan zijn om met het OV te reizen, maar gezien jullie centrale ligging, zal dat niet altijd nodig zijn. In dat geval denk ik dat jullie beter gebruik kunnen maken van een T-10 kaart om de meest afgelegen bezienswaardigheden te bezoeken en de rest te voet doen. Voor jullie is de Aerobus inderdaad ideaal, want die stop voor jullie deur, bij Plaça Catalunya. Als je voor de Aerobus tickets van tevoren wilt regelen, kijk dan hier: https://www.barcelonametmarta.nl/naar-barcelona/vliegen-naar-barcelona/vliegveld-barcelona#aerobus

   Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag. Veel plezier alvast in Barcelona!

   Saludos, Marta

 31. Angelique
  6 jaren geleden

  Ook ik geniet van jouw informatieve website! Het is mijn eerste keer in Barcelona en wil weten wat mij te wachten staat. Met jouw website geen nare verassingen! Alles is op te zoeken en te vinden, super!
  Ik zou wel wat advies van je willen hebben; Wij verblijven binnenkort in Sunotel Aston, wat is de beste verbinding naar dat hotel vanaf het vliegveld (T2)? Heb al zitten puzzelen op de plattegrond van het openbaar vervoer, maar kom er niet helemaal uit.

  1. Marta
   6 jaren geleden

   Hola Angelique,

   Bedankt voor je complimenten, heel leuk om te horen! Je hotel ligt vlakbij metro station Hospital Clínic (L5). Je hebt verschillende opties om naartoe te gaan: met de metro, trein + metro of bus + metro. De meest eenvoudige manier is om de metro vanaf het vliegveld te nemen en bij Collblanc overstappen naar de blauwe metrolijn (L5) tot dat je bij Hospital Clínic bent. Voor dit traject kun je de Hola BCN travelcard gebruiken of de Bitllet Aeroport (€4,50) kopen. Voor meer info: https://www.barcelonametmarta.nl/naar-barcelona/vliegen-naar-barcelona/vliegveld-barcelona

   Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag. Veel plezier alvast!

   Saludos, Marta

   1. Angelique Perton
    6 jaren geleden

    Super! Ik heb de BCN Travelcard op jouw advies al aangeschaft!
    Zou jij mij dan ook kunnen vertellen hoe je van ons Hotel (Sunotel Aston) zo makkelijk mogelijk in het oude gedeelte van Barcelona komt? El Born is dat toch?

    1. Marta
     6 jaren geleden

     Hola Angelique,

     Fijn dat het opgelost is! Het oudste gedeelte heet Ciutat Vella en wordt gevormd door de Gotische wijk (historische centrum), El Born, El Raval en La Barceloneta. Meer info over de wijken vind je hier: https://www.barcelonametmarta.nl/praktische-informatie-barcelona/wijken-barcelona

     Om van je hotel naar het stadscentrum te gaan dien je metro van Hospital Clínic naar Diagonal te nemen (L5) en eenmaal daar naar de groene lijn (L3) overstappen tot dat je bij Catalunya of Liceu bent. Een mooie route om de Gotische wijk te leren kennen vind je hier: https://www.barcelonametmarta.nl/reizen/wandelroute-in-el-gotic-gotische-wijk-barcelona

     Als je nog vragen hebt, dan hoor ik het graag. Veel plezier alvast!

     Saludos, Marta

 32. Els
  6 jaren geleden

  Hola Marta,

  Ik heb wat nuttige dingen van jouw site gehaald, maar heb waarnaar ik op zoek was niet gevonden. Ik wil graag weten of de Hola Barcelona kaart voor bijvoorbeeld 3 dagen uitgaat van drie kalenderdagen of van 3 maal 24 uur.

  Bij Barcelonasmartmoving.com kan je die kaarten met 10% korting kopen. Op die site staat: We will email you a voucher with a personalised code. This code can then be used to pick up your travel card at any metro station.
  Heb jij enig idee hoe dat werkt?

  Alvast bedankt voor jouw reactie.

  Els

  1. Marta
   6 jaren geleden

   Hola Els,

   Bedankt voor je bericht en interesse. Ik zelf heb niet geprobeerd om via Barcelonasmartmoving.com te bestellen maar als ik het zo lees, zal je waarschijnlijk een code ontvangen die je daarna in de automaat moet invoeren om zo je kaart op te halen. Via HolaBarcelona.nl kun je ook de Hola BCN kaart bestellen, maar die dien je op te halen bij de VVV kantoren op de luchthaven of in de stad zelf.

   De Hola BCN kaart is geldig voor opeenvolgende dagen vanaf het moment dat je de kaart voor het eerst gebruikt. Dus als je deze voor drie dagen koopt en op maandag activeert, dan is die t/m woensdag geldig (3 kalenderdagen).

   Meer informatie over de Hola BCN travelcard vind je hier: https://www.barcelonametmarta.nl/reizen/hola-bcn-nieuwe-travelcard-voor-toeristen

   Ik hoop je hiermee te hebben geholpen. Als er nog vragen zijn, dan hoor ik het graag. Fijne reis alvast en veel plezier in Barcelona!

   Saludos, Marta

 33. Miranda van Asch
  6 jaren geleden

  Beste Marta, wat heerlijk zo'n site met zoveel informatie, en super dat je ook nog reageert op vragen!
  Ik ga volgende week van vrijdag t/m maandag met mijn 2 dochters (bijna 22 en bijna 16) naar Barcelona.
  Voor ons een unicum zo'n stedentrip. We zijn al vaker in Barcelona geweest, maar dat was altijd voor een dagje vanaf ons vakantieadres.
  Ik heb al veel opgezocht op jouw site en ga dit weekend er nog verder induiken en dan een beetje een planning maken.
  Wij logeren in het Expo hotel. Is het voor ons het handigste om op het vliegveld gewoon een T10-ticket te nemen?
  En heb je misschien nog bijzondere aanraders voor mijn (echte) meiden van die leeftijd? Op het gebied van moet je doen, moet je gaan eten etc??

  Hoor heel graag van je, en bedankt voor al je informatie!

  Groetjes,
  Miranda

  1. Marta
   6 jaren geleden

   Hola Miranda,

   Bedankt voor je bericht en complimenten! Je mag niet met een T-10 met de metro van en naar het vliegveld reizen. Daarvoor geldt een aparte ticket genaamd Bitllet Aeroport (€4,50 p.p.). Wel kun je met de T-10 met de trein van Terminal 2 naar Sants Estació reizen. Meer info over het vervoer van en naar het vliegveld vind je hier: https://www.barcelonametmarta.nl/naar-barcelona/vliegen-naar-barcelona/vliegveld-barcelona

   Voor meer inspiratie voor jullie stedentrip Barcelona bekijk deze tips https://www.barcelonametmarta.nl/naar-barcelona/stedentrip-barcelona of download mijn reisgids https://shop.barcelonametmarta.nl/product/barcelona-gids/. Je dochters zullen sowieso vast wel genieten van het shoppen in Barcelona: https://www.barcelonametmarta.nl/shoppen-in-barcelona

   Overige leuke activiteiten om te doen vind je hier: https://www.barcelonametmarta.nl/wat-te-doen-in-barcelona/activiteiten

   Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag. Veel plezier alvast in Barcelona!

   Saludos, Marta

 34. Kim
  6 jaren geleden

  Hallo Marta,

  Ik heb voor mijn echtgenoot en zoon van 11 jaar een voetbalreis geboekt als verjaardagscadeau voor onze zoon. 20 september vertrekken ze tot 22 september. Zij vliegen van Zaventem naar Barcelona (BCN) met Ryanair. Ik denk dat ze dan in terminal 2 aankomen. De terugvlucht is met Brussel Airlines en zover in google vertrekken ze dan in terminal 1. Ze logeren in "Auto Hogar". Maar als bezorgde mama heb ik toch wat bang dat ze niet goed gaan weten hoe ze naar het hotel moeten bij aankomst en terug naar de luchthaven bij vertrek. Hierbij zou ik willen vragen hoe ze het beste reizen? (Liefst geen taxi). Ik heb al op verschillende plannen gekeken, maar geraak hier zelf niet uit wijs. Ik ga me geruster voelen als ik ze kan zeggen wat ze precies moeten doen. Complimenten voor de website, want heb hier al veel toeristische info op gevonden en goede tips.

  Alvast bedankt.

  Grot
  Kim

  1. Marta
   6 jaren geleden

   Hola Kim,

   Bedankt voor je bericht en complimenten! Het hotel Auto Hogar ligt naast het metrostation Paral.lel (L2 en L3). Als ze de metro nemen om van en naar het vliegveld te reizen (metro stopt bij beide terminals), dan kunnen ze L9Sud nemen van het vliegveld naar Zona Universitària en daar overstappen naar metrolijn L3 tot aan Paral.lel. Een andere optie is om bij Europa Fira te overstappen naar L8 en dan bij Espanya naar L3 tot aan Paral.lel. Deze route is weliswaar korter maar dan moeten ze vaker overstappen. De ticket van en naar het vliegveld kost €4,50 p.p.. Zie hier de kaart van de metro van Barcelona: https://www.barcelonametmarta.nl/vervoer-barcelona/metro-barcelona

   Een andere vervoersoptie (een stuk eenvoudiger dan de metro) is om de shuttlebus Aerobús te nemen. Deze vertrekt ook van beide terminals en heeft een halte bij Plaça Espanya. Op Plaça Espanya kunnen ze vervolgens de metro L3 van Espanya naar Paral.lel nemen of dat stukje gewoon te voet doen. Kosten van de Aerobús zijn €5,90 p.p..

   Voor meer info over deze en andere opties kijk: https://www.barcelonametmarta.nl/naar-barcelona/vliegen-naar-barcelona/vliegveld-barcelona

   Brussels Airlines vertrekt inderdaad van Terminal 1 (T1) en Ryanair van Terminal 2 (T2).

   Ik hoop jullie hiermee te hebben geholpen. Veel plezier alvast!

   Saludos,
   Marta

 35. Miranda van Aach
  6 jaren geleden

  Dank je wel voor je antwoord!
  Voegt de digitale reisgids nog iets toe op deze site?
  En ik zou nog heel graag willen weten welke tijd jij adviseert om de sagrada te bezoeken Sowieso ga ik online kaarten bestellen! Ik las ergens dat begin en einde van de dag het licht het mooist is?
  Ik heb jouw artikel over de sagrada al gelezen, maat kan niet kiezen tussen de twee torens. Welke raadt jij ons aan?
  Zaterdag gaat mijn jongste dochter met een barceloneze vriendin naar het tibidabo pretpark. Ik wil dat met de via blau doen. Daarna moeten mijn dochter van 20 en ik ons vermaken, wellicht is dat leuk in die omgevings. Heb jij een aanrader voor ons?

  Bedankt alvast weer Marta, super fijn dat je zo snel reageert!

  1. Marta
   6 jaren geleden

   Hola Miranda,

   De digitale reisgids is de compilatie van al mijn persoonlijke tips voor een perfecte stedentrip Barcelona, met nog veel meer info dat wat er nu op de site te vinden is. Vanwege het handige formaat in pdf, kun je deze mee op pad mee nemen (op je mobiel of tablet). In de gids staan alle toeristische must-sees en hidden gems die je niet mag missen, handige plattegronden per wijk om je wandelingen uit te stippelen en unieke tips die ik je als local kan geven om Barcelona als een local te beleven. Vele daarvan zijn nergens anders te vinden.

   Voor de Sagrada Família: je kunt uiteraard bij zonsondergang gaan voor het mooiste licht, maar ook 's ochtends vroeg om zo de rest van de dag 'vrij' te hebben. Ik zelf was er rond de middag (om 15:00 - 16:00 uur) en toen was het prima te doen (maar wel met online tickets uiteraard)! Het maakt niet uit welke torens je kiest, beide zijn heel mooi om te zien, al is het hoogste punt dat je kunt bereiken op de Façade van de Passie en de Façade van de Geboorte de langste brug tussen de torens heeft. Lees hier mijn complete review met videobeelden van de Sagrada Família (ik bezocht toen de torens op de Façade van de Passie): https://www.barcelonametmarta.nl/architectuur/op-bezoek-bij-de-sagrada-familia

   Over de Tibidabo: gaan jullie ook mee met de Tramvia Blau naar de top? Dan kunnen jullie ook een bezoek brengen aan de kerk Esglèsia del Sagrat Cor en de communicatietoren van Collserola voor adembenemende uitzichten over de stad (meer info: https://www.barcelonametmarta.nl/bezienswaardigheden-barcelona/uitkijkpunten/tibidabo). Ook leuk om te doen als jullie van wandelingen in de natuur houden is een stukje van de Carretera de les Aigües te lopen of een bezoek te brengen aan de nabij gelegen wijk van Vallvidriera, middenin de bergen.

   Maar als jullie rond Avinguda Tibidabo blijven (vertrekhalte van de Tramvia Blau), dan kunnen jullie o.a. een bezoek brengen aan het Parc del Turó del Putxet (https://www.barcelonametmarta.nl/reizen/op-bezoek-bij-parc-del-turo-del-putxet), de tuinen Jardins de La Tamarita en Gaudí's Torre de Bellesguard (https://www.barcelonametmarta.nl/architectuur/gaudi-s-torre-de-bellesguard-nu-open-voor-publiek).

   Ik hoop je hiermee te hebben geholpen. Veel plezier alvast!

   Saludos,
   Marta

 36. patsy gabriels
  6 jaren geleden

  hallo, op woensdag 26 oktober landen we op el prat barcelona, nu willen we graag zo snel mogelijk naar volgend adres hotel NICE & COSY chapi 85 horta-guinardo 08031. Daarna op zondag 30 oktober willen we doorreizen naar lloret de mar vanuit Nice & cosy kan je ons helpen om zo snel en goedkoop mogelijk te reizen.
  alvast bedankt patsy

  1. Marta
   6 jaren geleden

   Hola Patsy,

   Bedankt voor je bericht en interesse. Als je inderdaad zo goedkoop mogelijk wilt reizen in Barcelona dan haal je een 5-dagen Hola BCN! Travelcard voor €32, wat je onbeperkt toegang geeft tot het OV, inclusief het traject van en naar het vliegveld met de metro. Omdat je in de wijk Horta verblijf, dat buiten het centrum ligt, zal je zo'n kaart dagelijks nodig hebben om de stad te bezichtigen. Een nog goedkopere optie zijn de tienrittenkaarten (T-10) voor €9,95, maar deze zijn niet geldig voor het reizen vanaf het vliegveld; daarvoor moet je een Bitllet Aeroport (€4,50) kopen. Meer informatie over de verschillende OV-kaarten vind je hier: https://www.barcelonametmarta.nl/vervoer-barcelona Je Hola BCN! kaart kun je hier tevens online bestellen: https://www.barcelonametmarta.nl/reizen/hola-bcn-nieuwe-travelcard-voor-toeristen

   Van het vliegveld El Prat naar je hotel in Horta kun je het beste de metro gebruiken: neem L9 Sud van Aeroport naar Collblanc en stap daar over naar metrolijn L5 richting Horta. Eenmaal in Horta kun je het laatste stukje naar je hotel te voet doen.

   Op zondag kun je met de metro naar Estació del Nord reizen (metrohalte Arc de Triomf L1) waar de bussen naar de Costa Brava vertrekken en je kaartjes voor de bus naar Lloret de Mar kunt kopen.

   Ik hoop je hiermee te hebben geholpen. Veel plezier alvast en mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag.

   Saludos,
   Marta

 37. Chantal
  6 jaren geleden

  Hola Marta,

  Wat een geweldige site! Al veel info gelezen. Je hebt zeer duidelijk geschreven over het vervoer, waarvoor dank! Ik had in eerste instantie bedacht om met de aerobus te gaan, maar na jouw info over de nieuwe metrolijn besloten een holabcn metrokaart aan te schaffen en lekker met de metro te gaan.
  Ik ga volgend weekend en heb het geluk dat er dan van alles te doen is vanwege festa de la mercè, ik heb er zin in.
  Ik heb begrepen dat het soms een hele klim is naar parc Güell. Bij halte vallcarca zijn er roltrappen? Of raad je een andere ingang aan?

  Saludos,
  Chantal

  1. Marta
   6 jaren geleden

   Hola Chantal,

   Bedankt voor je bericht en complimenten. Leuk om te lezen dat mijn tips nuttig zijn!

   Er zijn inderdaad meerdere opties om naar Park Güell te gaan, maar als je met de metro komt en de klim wilt vermijden, dan is de route via Vallcarca wellicht de beste. Het parcours vanaf Vallcarca (L3) loopt inderdaad via verschillende roltrappen en heeft mooie uitkijkpunten. Voor alle mogelijke routes naar Park Güell, check: https://www.barcelonametmarta.nl/bezienswaardigheden-barcelona/parken/park-guell

   Ik hoop je hiermee te hebben geholpen. Veel plezier alvast en geniet er van!

   Saludos,
   Marta

 38. Carmen Nettekoven
  5 jaren geleden

  Hallo,

  Ik zit met mijn vriend in hotel auto hogar, morgenochtend moeten we om 8 uur s'ochtends op het vliegveld zijn. Hoe kunnen we dan het beste naar het vliegveld gaan? We dachten aan de metro en dan de trein te pakken.

  Wat zou jij adviseren?

  1. Marta
   5 jaren geleden

   Hola Carmen,

   Je kunt de metro L3 nemen bij Paral.lel naar Espanya en daar overstappen naar L8 tot aan Fira Europa waar je weer overstap naar L9 Sud tot aan de luchthaven (Terminal 1 en Terminal 2). Zie hier de metro plattegrond: https://www.barcelonametmarta.nl/vervoer-barcelona/metro-barcelona

   Een andere optie is inderdaad de metro naar Sants nemen en daar overstappen naar de trein. Deze is alleen aan te raden wanneer je naar Terminal 2 moet (want Terminal 1 heeft geen verbinding met de trein). Zie hier meer info over de verschillende vervoersopties: https://www.barcelonametmarta.nl/naar-barcelona/vliegen-naar-barcelona/vliegveld-barcelona

   Fijne reis!

   Saludos, Marta

 39. Helma
  5 jaren geleden

  Hallo Marta,
  wat een geweldige website heb je. Ik lees steeds weer nieuwe tips. Ben druk bezig onze vakantie voor te bereiden. We gaan cruisen maar beginnen en eindigen in Barcelona en plakken er dan nog een dag aan vast. We landen om 9.00 uur en hopen dan gelijk met een taxi naar de haven te kunnen en de koffers daar te laten. Dan was de bedoeling naar Camp nou. Hoe kunnen we daar het beste met het OV komen? Ik dacht zelf de T10 te kopen. Als ik het goed begrijp 3 x inchecken en bij een eventuele overstap niet uitchecken toch?
  Als we terugkomen een week later willen we naar de Sagrada en Park Guell. Ons hotel is bij de Sagrada. Die dag willen we de hop on hop of gebruiken. Is dat te doen vanuit de haven, of moeten we eerst met een taxi naar Sagrada en van daar uit met de hop on hop of verder? Ervan uitgaande dat we rond 09.00 uur het schip af moeten/zijn kun jij ons een tijdstip adviseren voor de Sagrada en Park Guell?
  Vast heel veel dank voor je suggesties!
  Gr. Helma

  1. Marta
   5 jaren geleden

   Hola Helma,

   Bedankt voor je reactie en complimenten. Ik zal je vragen beantwoorden:

   - Neem de metro L3 van Drassanes naar Maria Cristina of Zona Universitària om naar Camp Nou te gaan.

   - Een T10 geef je recht tot tien ritten met de metro/bus/tram. Het is heel eenvoudig te gebruiken (kaart moet alleen door de machine heen bij de ingang; geen uitchecken nodig) en je kunt het met anderen delen. Alleen bij een overstap naar de stadstreinen FGC dien je weer in te checken.

   - Als je je tickets voor de hop on hop off online hebt gekocht, dan mag je bij de bus bij iedere halte instappen. Deze is zeker ook in de buurt van de haven te vinden (zie hier de kaart: https://www.barcelonametmarta.nl/vervoer-barcelona/hop-on-hop-off-barcelona).

   - Je kunt het beste eerst de Sagrada Família en daarna Park Güell bezoeken. Het beste is als je je tickets voor deze attracties online van tevoren koopt om de rijen te vermijden. Je kunt bijvoorbeeld de Sagrada Família om 10:00 uur bezoeken en daarna het Park Güell om 13:00 uur. Zo heb je ruim de tijd tussen de bezienswaardigheden. Je kunt eventueel gebruik maken van de Barcelona City Pass om geld te besparen: https://www.barcelonametmarta.nl/praktische-informatie/barcelona-voordeelpas/city-pass

   Ik hoop je hiermee te hebben geholpen. Veel plezier alvast!

   Saludos, Marta

   1. Helma
    5 jaren geleden

    Super bedankt Marta voor je info!

 40. nele
  5 jaren geleden

  Hallo Marta,

  wij gaan in het weekend van 23 april 4 daagjes richting Barcelona, nu is mijn vraag hoe geraak ik het best vanuit de luchthaven naar mijn bestemming? we logeren op de rambla vlakbij Liceu (via metro L9en dan via L3?) of toch beter met de aerobus? de metro die in de luchthaven vertrekt daar geldt de Hola BCN kaart toch ook voor of is dit nog apart?

  groetjes

  1. Marta
   5 jaren geleden

   Hola Nele,

   Bedankt voor je bericht. Ja, met de Hola BCN kaart kun je de metro L9 Sud nemen op het vliegveld en zo naar Liceu (L3) reizen. Je kunt van metrolijn bij Zona Universitària overstappen. Voor de Aerobus gelden aparte tickets (zie: https://www.barcelonametmarta.nl/naar-barcelona/vliegen-naar-barcelona/vliegveld-barcelona#aerobus). Toch denk ik dat voor je sneller is om de Aerobus te nemen dan de metro zeker 30 minuten verschil of meer). Maar de keuze is aan jou.

   Veel plezier alvast!
   Saludos,
Marta

 41. Wim van der Kruk
  5 jaren geleden

  Het staat er niet expliciet in hoofdstuk 9. Maar wat ik graag will weten is op welk tijdstip de Metro op zaterdag- en zondagochtend begint te rijden. Is dat (net als door de weeks) 05:00 u, of later? En indien later, hoe laat (of eigenlijk: vroeg (:-)) dan wel?

  1. Marta
   5 jaren geleden

   Hola Wim,
   De metro is de hele nacht van zaterdag naar zondag geopend, dus het maakt niet uit hoe laat of vroeg je de metro neemt.

   Saludos,
   Marta

 42. Stephanie Van Gorp
  5 jaren geleden

  Hallo Marta,

  Mijn zus en ik vertrekken 13 juni naar Barcelona voor 3 dagen.
  We verblijven in Hotel Amrey San Pau - Sant Antoni María Claret, 173, Horta-Guinardo.
  Heeft u misschien tips hoe wij het beste ( snelste/voordeligste) van de luchthaven naar ons hotel geraken?
  Is de eerste keer dat we in Barcelona zijn en zou het spijtig vinden moesten we onze kostbare tijd verdoen met verkeerd te reizen ;-)

  Heel vriendelijk bedankt alvast.
  Groetjes Stephanie

  1. Marta
   5 jaren geleden

   Hola Stephanie,

   Bedankt voor je bericht. Het voordeligste voor jullie indien jullie van plan zijn om een Hola BCN! travelcard aan te schaffen is om de metro te nemen van het vliegveld naar Collblanc. Daar doe je een overstap naar metrolijn L5 Camp de l'Arpa waar je uit kunt stappen en naar jullie hotel lopen.

   Saludos,
   Marta

   1. Stephanie Van Gorp
    5 jaren geleden

    Bedankt voor de info Marta,

    Als ik de HOLA BCN kaart nu bestel via internet, wanneer krijg ik deze aan want wij vertrekken nu dinsdag al..
    Of kunnen wij deze ook ter plaatse kopen?

    Groetjes
    Stephanie

    1. Marta
     5 jaren geleden

     Hola Stephanie,

     De Hola BCN! kaart is uiteraard ook in Barcelona bij de kartenautomaten te koop. Indien je deze online bestelt via HolaBarcelona.nl, dan krijg je een voucher waarmee je je Hola BCN! travelcard kunt ophalen bij aankomst op de luchthaven of daarna in de stad. Kijk hier voor meer info: https://www.barcelonametmarta.nl/reizen/hola-bcn-nieuwe-travelcard-voor-toeristen

     Veel plezier alvast!

     Saludos,
     Marta

 43. Miriam
  5 jaren geleden

  Hallo Marta,

  Bedankt voor je leuke website. Mijn zus en ik gaan in december 5 dagen naar Barcelona. Omdat ik verwacht toch veel te lopen daar willen wij een T10 kaart kopen. Allebei 1. Kan je met de T10 (zone 1) kaart met bus 46 vanaf het vliegveld naar Pl Espanya? Als we vanaf het vliegveld komen willen we eigenlijk meteen naar Montjuïc. We kunnen toch nog niet in ons hotel. Dan willen we met bus 46 en op Pl. Espanya bus 150 nemen naar Castell. Moeten we dan in bus 46 het kaartje stempelen en in bus 150 niet? Omdat ik verwacht dat dat binnen de 75 minuten valt. Wij willen zoveel mogelijk de bussen nemen i.p.v. de Metro. Dat zal wel sneller zijn maar we vinden het leuker om onderweg wat te zien.
  Alvast bedankt voor je antwoord.

  Groetjes, Miriam

  1. Marta
   5 jaren geleden

   Hola Miriam,

   Leuk idee! Je ziet inderdaad veel meer van de stad op de bus dan in de metro.

   Je kunt inderdaad met de T10 met buslijn 46 van het vliegveld naar Plaça Espanya reizen en daar de bus 150 naar Montjuïc nemen. Je moet echter iedere keer dat je in de bus stapt je OV-kaart (de T10) stempelen. Indien je de overstap binnen één uur doet, dat is de tweede rit "gratis" en komt er geen streepje op na het stempelen (maar de kaart door de machine halen moet je dus wel alsnog doen).

   Ik hoop je hiermee te hebben geholpen. Veel plezier alvast in Barcelona!

   Saludos, Marta

 44. Tineke
  5 jaren geleden

  Hallo Marta,

  Wat heb jij een ontzettend handige website!!
  En wat fijn dat we vragen aan je kunnen stellen.
  Wij zitten in een appartement in Montgat en we willen graag zaterdagavond naar de fonteinen in Barcelona.
  Hoe kunnen we dan het beste reizen? En is het het beste om een T10 kaart te kopen? Kost elke overstap een nieuwe rit? En als je met meerdere mensen reist moet je dan je kaart opnieuw in het apparaat doen?
  Kan je overal een T10 kaart kopen?
  Ook vraag ik me af hoe de politieke situatie op het moment is. Is het veilig om nu naar Barcelona te gaan?
  Ik las ergens dat je beter los geld mee kunt nemen omdat je geen geld kunt pinnen. Klopt dit?

  Ik hoor het graag! Alvast heel hartelijk bedankt!

  1. Marta
   5 jaren geleden

   Hola Tineke,

   Bedankt voor je bericht en leuk dat je Barcelona wilt bezoeken! Je hoeft je voorlopig geen zorgen te maken over de veiligheid en of er geld is om te pinnen, want de situatie in Barcelona is vooralsnog geheel rustig. Zie hier een bericht die ik hierover schreef: https://www.barcelonametmarta.nl/wonen/hoe-is-de-situatie-nu-in-barcelona-na-het-referendum-van-1-o

   Montgat valt in zone 1 van het openbaar veroer netwerk in Barcelona dus je mag wel gebruik maken van een gewone T10. Wel heb je daar geen metro maar een treinstation (Montgat) waar je de treinen van Rodalies Catalunya kunt nemen om naar Barcelona te reizen. De T10 kun je bij de kaartenautomaat op het station kopen en deze vervolgens gebruiken om met de trein naar Barcelona te reizen en daarna in Barcelona je verder te verplaatsen (met de metro, bus of tram). Je kunt de T10 met elkaar delen of eentje per persoon kopen. De kaart moet iedere keer gestempeld worden om in de trein, metro, bus of tram in te komen, maar je hoeft niet 'uit te checken' (alleen bij sommige treinstations wel). Wanneer je van trein naar de metro overstap dien je dus je kaart wel weer door de machine te halen. Deel je de kaart met meerdere mensen, dan wordt dit als een extra ritje geteld. Gebruik je een kaart per persoon en stap je over van de trein naar de metro binnen één uur, dan kost je dat geen extra rit want het wordt gezien als één traject. Ik zou je om die reden aanraden om een T10 per persoon aan te schaffen. Voor meer info over reizen met de metro vanuit de omgeving van Barcelona zie hier: https://www.barcelonametmarta.nl/vervoer-barcelona#ov-buiten-barcelona

   Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag. Veel plezier alvast!

   Saludos, Marta

 45. Simon
  4 jaren geleden

  Hallo Marta,

  Wij willen met de camper naar camping 3 estrellas en van daaruit naar barcelona.
  Kunnen wij daar in de buurt een T10 kopen of moeten we eerst naar een metro station?
  Of is er een andere mogelijkheid?

  Wat een handige website is dit, complimenten.

  Groet, Simon

  1. Marta
   4 jaren geleden

   Hola Simon,

   De T10 is inderdaad enkel bij de automaten in de metro station te koop. Volgens mij is het beste voor jou om met de bus L95 van Gavà naar Barcelona reizen (je kunt een ticket ter plekke in de bus kopen; deze bus is namelijk niet inbegrepen in de T10). Zie hier het traject: http://www.ambmobilitat.cat/Principales/BusquedaLineasParadas.aspx?idioma=1&lin=211. Eenmaal in Barcelona ga je naar een metro station en koop je je T10 om je verder door de stad te verplaatsen.

   Ik hoop je hiermee te hebben geholpen, veel plezier alvast in Barcelona!

   Saludos, Marta

 46. hanssens johan
  4 jaren geleden

  Hallo Marta
  We komen naar barcelona op zondag 11-02-2018 tot donderdag 15-2-2018 we komen om 16 u aan en vertrekken om 14u. Nu heb ik enkele vraagjes, kan ik mijn metro etiketten online kopen?? moet ik er 6 kopen of een 96 u kaart?? Wat is het snelste vervoer van luchthaven naar hotel naar het hotel barcelona century ?? wat raad jij mij aan.
  hopelijk krijg ik een antwoord.
  bedankt en groetjes

  1. Marta
   4 jaren geleden

   Hola Johan,

   Bedankt voor je bericht. Natuurlijk krijg je een antwoord! Leuk dat jullie naar Barcelona gaan. De enige soort metro kaartjes die online beschikbaar zijn zijn die van "Hola BCN!", waarmee je als toerist vaak genoeg aan hebt. Alle andere soort kaarten (dagkaart, tienrittenkaart, etc) kun je ter plekke bij de kaartenautomaten kopen. Kies je voor de toeristenkaart "Hola BCN!" dan dien je eentje per persoon aan te schaffen. In dit geval heb je genoeg met een kaart voor 5 dagen. Je kunt de Hola BCN! Travelcard gelijk bij aankomst op de luchthaven gebruiken om zo met de metro naar jullie hotel te reizen. Neem dan de metrolijn L9 Sud tot aan Torrassa en stap daar over naar metrolijn L1 tot aan Urgell. Jullie hotel ligt daar in de buurt. Voor meer info en tips over de Hola BCN! travelcard kijk hier: https://www.barcelonametmarta.nl/reizen/hola-bcn-nieuwe-travelcard-voor-toeristen

   Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag. Veel plezier alvast!

   Saludos, Marta

   1. Hanneke
    4 jaren geleden

    Beste Marta,

    19-22 maart organiseer ik een meeting in Barcelona met rond de 25 pers. en we gaan 1 avond de stad in (we zitten met het hotel boven het centrum in hotel Catalonia 505). Kan ik dan bv. 2 10-ritten kaarten kopen, die we met verschillende personen gebruiken? Of heb je een ander advies?.
    Sommige deelnemers zullen ws zelf een kaart hebben, maar het merendeel niet.

    Mvg,
    Hanneke

    1. Marta
     4 jaren geleden

     Hola Hanneke,

     Je kunt inderdaad twee T10 (tienrittenkaart) kopen en deze met elkaar delen. Als je maar heel af en toe met het OV gaat reizen, dan is de T10 een prima (en betaalbare) optie. Meer tips voor reizen met een groep vind je hier: https://www.barcelonametmarta.nl/praktische-informatie/reistips/groepsreis-barcelona

     Bij vragen dan hoor ik het graag. Veel plezier alvast!

     Saludos, Marta

 47. hanssens johan
  4 jaren geleden

  hallo
  Ik heb nog een vraagje, met die hola kaart , kan je ook op bussen dan???
  En die digitale reisgids , is deze in het nederlands??
  groeten johan

  1. Marta
   4 jaren geleden

   Hola Johan,

   Jazeker, maar alleen diegene die tot het TMB netwerk behoren en dus binnen Barcelona rijden. Zie hier voor meer info: https://www.barcelonametmarta.nl/vervoer-barcelona/bus-barcelona

   Oh ja, en de reisgids https://shop.barcelonametmarta.nl/ is uiteraard in het Nederlands (zie anders de productfoto's voor een betere impressie en check de beschrijving over de inhoud van de gids).

   Saludos, Marta

 48. hanssens johan
  4 jaren geleden

  Goede avond Marta
  Nog een vraagje, we landen om 16u in barcelona. En zouden graag om 20u naar barcelona gaan kijken. Wat is de snelste manier om van de aerport naar hotel barcelona century te gaan en vervolgens naar camp now.
  groetjes
  johan

  1. Marta
   4 jaren geleden

   Hola Johan,

   De snelste manier om van de luchthaven naar jullie hotel te gaan is met de Aerobús shuttlebussen die telkens rondjes van de luchthaven naar het centrum doen. Stap uit bij de halte Gran Via-Urgell of Plaça Universitat om zo bij je hotel te komen. Meer informatie en tickets voor de Aerobus vind je hier: https://www.barcelonametmarta.nl/naar-barcelona/vliegen-naar-barcelona/vliegveld-barcelona#aerobus

   Pak vervolgens de metro bij Hospital CLínic (L5) om naar Camp Nou te gaan. Je kunt uitstappen bij zowel Collblanc als Badal. Om te weten hoe je dan naar het stadion moet lopen, zie hier mijn instructies: https://www.barcelonametmarta.nl/sport/fc-barcelona/camp-nou

   Ik hoop je hiermee te hebben geholpen. Veel plezier alvast in Barcelona!

   Saludos, Marta

 49. Frans
  4 jaren geleden

  Hola Marta,

  In mei gaan ik en een van onze kinderen een paar dagen naar Barcelona. We komen op maandag rond 13:00 aan op El Prat en vertrekken op donderdag rond 21:00. We hebben een appartement in de buurt van Av. Diagonal en Av. de Sarria.

  Mijn idee was om voor de reis van het vliegveld naar het appartement (via metro L9 sud en L3) 2x een bitllet Aeroport aan te schaffen. Voor de verplaatsingen binnen Barcelona wilde ik dan 2x een 72 uren Hola BCN! kaart kopen. De Hola BCN! Kaart wil ik op maandag dan pas later op de dag activeren, zodat ik er op donderdag ook weer mee terug naar het vliegveld kan.

  Lijkt je dit een goede keuze of heb je andere betere tips voor het vervoer?

  Groetjes,
  Frans

  1. Marta
   4 jaren geleden

   Hola Frans,

   Dat is een prima plan, maar ik ben bang dat je met de 72 uur Hola BCN! kaart te kort zal komen, want die is voor ongeveer drie dagen en je hebt het nu over vier dagen (van maandag tot en met donderdag). In dat geval kun je net zo goed een 4 dagen (96 uur) Hola BCN! travelcard kopen en geen Bitllet Aeroport. Gezien de locatie van jullie appartement, zal je toch dagelijks gebruik moeten maken van het OV om naar het centrum te komen en een beetje sightseeing te doen. En de metrorit van en naar het vliegveld zit bovendien hierin inbegrepen. De Hola BCN! travelcard van 96 uur zal dus wel goed van pas komen.

   Ik hoop je hiermee te hebben geholpen. Veel plezier alvast in Barcelona!

   Saludos,
   Marta

   1. Frans
    4 jaren geleden

    Hoi Marta,

    Het is mijn bedoeling om de Hola BCN! kaart pas op maandagavond (rond 19:00 of zo) voor het eerst te gebruiken. Volgens mij kan hem dan tot en met donderdavond 19:00 gebruiken, toch? Dat zou ons dan genoeg tijd gegeven om hem ook voor de terugreis naar het vliegveld te gebruiken.

    Groetjes,
    Frans

 50. Karin
  4 jaren geleden

  Hallo Marta,
  Na het lezen van bovenstaande berichten heb ik ook een vraag, ik heb op de site gekeken van de Aerobus en ook van de N17, maar toch nog een vraag. Wij willen in de zomervakantie naar Barcelona, de terugvlucht is op zaterdagochtend 6.20 vertrektijd. De Aerobus rijdt vanaf 05.00 uur. Als onervaren vliegreiziger, vraag ik mij af of dit dan haalbaar is? En begrijp ik het goed dat de Aerobus maar twee tussenstops maakt? Ik heb nog geen verblijfsadres, maar waarschijnlijk in de buurt van camp Nou.
  Als je alleen handbagage hebt en je kunt online inchecken, moet je dan ook nog heel veel tijd van te voren aanwezig zijn op het vliegveld.
  en is de online gids ook op papier verkrijgbaar?
  alvast bedankt en ook voor de vele informatie op de website. Heel fijn!

  1. Marta
   4 jaren geleden

   Hola Karin,

   Bedankt voor je bericht en interesse in de gidsen van HolaBarcelona.nl! Deze zijn voorlopig alleen in digitale versie verkrijgbaar (als PDF), maar je kunt ze uiteraard nog steeds downloaden en zelf printen indien je dat prettiger vindt.

   Over het vliegveld: het is zeker aan te raden om er vroeg bij te zijn want vooral in de zomer kunnen er lange rijen bij de controles ontstaan. De Aerobus nemen om 5:00 terwijl je vlucht om 6:20 vertrek zou kunnen lukken, maar het is wel afwachten hoe druk het op het vliegveld is en of de Aerobus op tijd komt en verder geen files zijn... Als je in de buurt van Camp Nou verblijf dan moet je ook van je logeeradres tot aan de halte van de Aerobus 's ochtends vroeg zien te komen (metro is ook pas om 5 uur open). Kortom, je zou net zo goed een taxi kunnen bellen om zo sneller (en zonder stress) in het vliegveld te zijn.

   Veel plezier alvast in Barcelona!

   Saludos, Marta

 51. K. Knegt-Groenendijk
  4 jaren geleden

  dank je wel marta! Inmiddels heb ik gekozen voor iets veiligere tijd. een vliegtuig later. En ik kan online inchecken (zegt KLM), dus dat scheelt stress en kunnen we in ieder geval tijdig op het vliegveld zijn. (en misschien alsnog een taxi bestellen.) ik ga uitgebreid je website bestuderen!

  1. Marta
   4 jaren geleden

   Dat is helemaal goed! Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag. Veel plezier alvast met de voorbereiding :)

   Saludos, Marta

 52. Rob
  4 jaren geleden

  Hola Marta

  Geweldige website zeg. Ik be er al uren mee zoet.
  Vraagje, wij logeren deze zomer in hotel sagrada familia.
  Vanaf het vliegveld lijkt de trein de beste optie om hier naartoe te reizen.
  Alleen dan stap je uit bij el clot-arago. Maar hoe dan verder?
  Dit is nog 2 km vanaf het hotel. Dichtsbijzijnde metro station bij het hotel is sagraga familia maar die is niet te bereiken vanaf el clot.
  Of is het beter om ergens anders uit te stappen dan el clot-arago?

  Groetjes Rob

  1. Marta
   4 jaren geleden

   Hola Rob,

   Bedankt voor je complimenten! Leuk dat je mijn site nuttig vindt. Indien je met de trein naar het station Clot-Aragó gaat reizen, dan kun je daar overstappen naar metrolijn L2 die je naar Sagrada Família brengt. Het treinstation Clot-Aragó is namelijk verbonden met metrolijn L2 en L1 (metrohalte heet Clot). Dit is inderdaad een prima combinatie, vooral wanneer je toch al op Terminal 2 landt (let op: op Terminal 1 is er geen treinstation maar wel een shuttlebus die je naar Terminal 2 brengt). Meer informatie over de luchthaven van Barcelona en het vervoer naar de stad vind je hier: https://www.barcelonametmarta.nl/naar-barcelona/vliegen-naar-barcelona/vliegveld-barcelona

   Ik hoop je hiermee te hebben geholpen. Veel plezier alvast!

   Saludos, Marta

 53. Ann
  4 jaren geleden

  Hola Martha,
  Wij komen volgende maand naar barcelona, we landen op zondagnamiddag de volgende dag/avond zouden we willen doorreizen naar Cambrils met trein of bus. Waar kunnen we best een hotel boeken, best niet zover van vertrekplaats trein of bus ? Welk vervoersbewijs kopen we dan best ?

  Mvg
  Carine en Ann

  1. Marta
   4 jaren geleden

   Hola Carine en Ann,

   Bedankt voor jullie bericht, leuk dat jullie naar Barcelona en Cambrils gaan! Om van Barcelona naar Cambrils te reizen kunnen jullie het beste de trein nemen. Vanuit het Estació de França vertrekken de treinen naar Cambrils (R16). Deze trein kun je ook op de treinstation Passeig de Gràcia en Sants nemen. Je hebt dus meerdere opties qua overnachtingsadres: de gezellige wijk El Born (Estació de França), het wat centraler Passeig de Gràcia of rondom het drukke station van Sants. Mijn voorkeur zou gaan voor El Born of Passeig de Gràcia, omdat je daar wat meer te zien en te beleven hebt. Zie hier mijn tips: https://www.barcelonametmarta.nl/overnachten/hotels-barcelona

   Meer informatie over reizen met de trein lees je hier terug: https://www.barcelonametmarta.nl/vervoer-barcelona/trein-barcelona Treinkaartjes dien je bij de loketten op het treinstation te kopen.

   Om je in Barcelona te verplaatsen (van het vliegveld naar je hotel), bekijk hier de opties die er zijn: https://www.barcelonametmarta.nl/naar-barcelona/vliegen-naar-barcelona/vliegveld-barcelona

   Veel plezier alvast!

   Saludos, Marta

 54. Martho
  3 jaren geleden

  Hoi Marta,
  Weet je of er regels zijn voor het meenemen van grote stukken bagage in de metro?
  Ik ben van plan om ‘n fiets mee te nemen die in ‘n fietsdoos is ingepakt, deze doos is 100cm x 185cm. x 25cm,
  Groet Marrho.

  1. Marta
   3 jaren geleden

   Hallo Martho,

   Nee daar zijn niet echt regels voor... volgens mij zo lang je er niemand mee lastig valt, is het ok om met grote spullen in de metro te reizen. En je moet ze natuurlijk wel makkelijk zelf kunnen dragen en in en uit de metro kunnen halen... In de meeste treinstations zijn er ook liften, mocht dat handig zijn ;)

   Succes! Marta

 55. Piet
  3 jaren geleden

  Hallo Marta. Weet jij of bij metrohalte paral.lel een lift aanwezig is. Ik heb 2 koffers bij me en dat is nogal lastig via een trap.

  1. Marta
   3 jaren geleden

   Hola Piet,

   Bedankt voor je bericht. Ja, bij Paral.lel is wel een lift aanwezig. De metrostations zonder lift zijn: Plaça de Sants (L1 en L5), Espanya (L1, L3 en L8), Urquinaona (L1 en L4), Clot (L1), Vallcarca (L3), Maragall (L4 en L5), Verdaguer (L4 en L5), Jaume I (L4), Ciutadella | Vila Olímpica (L4) en Virrei Amat (L5).

   Veel plezier alvast!

   Saludos, Marta

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave