De beste tips van een local!

Vliegveld Barcelona

Vliegveld Barcelona
Inhoudsopgave

Het vliegveld van Barcelona ligt in El Prat (op ongeveer 18 kilometer ten zuiden van de stad Barcelona), vandaar de naam Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat (voorheen Aeroport del Prat). De afkorting van het vliegveld in Barcelona is BCN. Het vliegveld wordt verdeeld in twee terminals: Terminal 1 (T1) is de nieuwste en Terminal 2 (T2) de oude. Vooral de nieuwe terminal T1 is erg mooi, modern en heeft goede faciliteiten.

Tip: 5% korting op de Hola Barcelona Travel Card
Met de Hola Barcelona Travel Card mag je onbeperkt reizen met het OV door heel Barcelona, zelfs van en naar het vliegveld van Barcelona. Koop je de Hola Barcelona kaart online van tevoren, dan kun je deze al bij aankomst gelijk gebruiken en ontvang je nog eens 5% korting!

Direct bestellen Meer informatie

Aankomst op het vliegveld van Barcelona

Na een korte vlucht van twee uurtjes kom je aan op het vliegveld van Barcelona, het Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat (BCN). Hier zijn er twee terminals. De nieuwste en ook de mooiste is Terminal 1, waar onder andere KLM, Brussels Airlines, Vueling en Iberia naartoe vliegen. Terminal 2 is de oudste, maar heeft daarentegen wel een rechtstreekse verbinding met de trein. Bij Terminal 2 landen de vliegtuigen van onder andere Transavia, Ryanair, EasyJet, Wizz Air en Volotea.

Het is belangrijk om te weten vanaf welke terminal je landt of vertrekt, want de afstand van 4 km tussen de terminals is niet te voet af te leggen. Indien je je van de ene terminal naar de andere wilt verplaatsen, kun je dat doen met de gratis groene shuttlebussen, de "BusTransit T1-T2". Goed om te weten: je terminal wordt meestal aangegeven op je vliegticket, maar je kunt het ook opzoeken in de lijst onderaan deze pagina.

Barcelona Airport Terminal 1
Barcelona Airport Terminal 1

Van het vliegveld naar Barcelona

Er zijn verschillende manieren om vanaf het vliegveld van Barcelona naar de stad te reizen (of andersom): met de metro, de taxi, de bus (of Aerobús), de trein of een transfer. Een auto huren kan natuurlijk ook.

Het vervoer keuze om van en naar het vliegveld te gaan kan anders zijn aan de hand van je verblijfadres, tijd en budget. In de meeste gevallen is de Aerobús het fijnste vervoersmiddel omdat het een snelle en comfortabele manier is om je rechtstreeks te verplaatsen naar het stadscentrum.

Voor wie snel in zijn hotel wil zijn en niet per se zuinig hoeft te zijn, is de taxi de beste optie.

Wil je zo goedkoop mogelijk reizen, dan reis je met je OV-kaart met de trein of lijnbus 46 naar de stad om daar verder op de metro over te stappen naar je eindbestemming.

Heb je een Hola Barcelona Travel Card online gekocht, dan kun je deze bij aankomst op het vliegveld ophalen en vervolgens de metro, trein of lijnbus 46 nemen naar de stad.

Is je eindbestemming de Costa Brava of Costa Daurada, lees dan mijn tips onderaan de pagina!

Tip!

Ikzelf vind het altijd heel prettig om de Aerobús te nemen. Deze shuttlebus is niet inbegrepen in het OV-kaartsysteem, maar biedt wel een goede en snelle service als je van het vliegveld naar het centrum van Barcelona wilt reizen.

Metro naar Barcelona

Sinds februari 2016 is het mogelijk om met de metro van en naar het vliegveld van Barcelona te reizen.

Metrolijn L9 Sud vervoert reizigers van beide terminals in slechts een half uurtje richting metrostation Zona Universitària (L3).

Vliegveld Barcelona - Metro
Metro in de luchthaven

Onderweg stopt de metro onder andere bij Collblanc (L5 en L10S) en Torrassa (L1 en L10S), waar je ook makkelijk naar een andere metrolijn kunt overstappen richting je eindbestemming. Bij het station Europa-Fira kun je overstappen naar de FGC-treinen en bij El Prat Estació naar de regionale treinen.

Voor dit traject geldt een speciale ticket, de 'Bitllet Aeroport' die te koop is bij alle kaartautomaten. De ticket kost €5,15 en het geef je ook recht om de hele traject tot aan je eindbestemming met de metro te doen. Goed om te weten: met de Hola Barcelona Travelcard of Barcelona Card kun je ook gebruik maken van de metro van het vliegveld naar Barcelona.

 • Praktische informatie:
  Wat: met de metro van het vliegveld naar Barcelona
  Prijs: €5,15 per ticket Bitllet Aeroport (uitgezonderd gebruikers van Hola Barcelona Travelcard, Barcelona Card, T-Dia, T-Usual, T-Jove, T-16 en Tarjeta Rosa). Gratis voor kinderen tot 4 jaar oud.
  Wanneer: metro's iedere 7 minuten. Het tijdschema is hetzelfde als de rest van het metronetwerk: van zondag tot en met donderdag van 5:00 uur ’s ochtends tot 12:00 uur ’s nachts (vrijdag tot 2 uur ’s nachts). Op zaterdag en feestdagen van 5:00 uur ’s ochtends de hele dag en nacht door.
  Reistijd: 22 minuten naar Fira Gran Via en 32 minuten naar Zona Universitària

Taxi naar Barcelona

De taxi's in Barcelona zijn geel-zwart. Buiten de terminals T1 en T2 zijn er taxistandplaats met rijen wachtende taxi’s. Neem altijd de eerste in de rij.

Taxi’s zijn voor Spaanse begrepen vrij duur, echter nog altijd goedkoper dan de taxi in Nederland. Je betaalt sowieso €20 als je de taxi op het vliegveld neemt en €3,10 extra tol. Het tarief per kilometer daarna kost €1,07 overdag en €1,30 ’s nachts. Je moet ook de kosten van eventuele tolwegen dekken (hoewel er naar Barcelona geen tolhuisjes zijn).

Het is ook belangrijk om te weten dat er mogelijk extra kosten zijn op feestdagen en voor bagage. Ik zou de taxi dus alleen gebruiken wanneer het noodzakelijk is, omdat je haast hebt of omdat je het gemak van de taxi prettig vindt.

Gewone taxi’s in Barcelona vervoeren maximaal vier personen. Bij speciale voertuigen of wensen is het aan te raden om je taxi online van tevoren te reserveren.

Vliegveld Barcelona - Taxi
Taxi's op de luchthaven
 • Praktische informatie:
  Wat: met de taxi van het vliegveld naar Barcelona
  Prijs: taxirit van El Prat vliegveld naar Plaça Catalunya (centrum) kost ongeveer €29,-
  Wanneer: de hele dag en nacht
  Reistijd: ongeveer 24 minuten naar centrum (Plaça Catalunya)
  Let op: je bent met de taxi wel afhankelijk van hoe druk het is op de weg

Bus naar Barcelona

Vanaf het vliegveld rijden verschillende bussen naar Barcelona. De Aerobús is de snelste manier om vanaf het vliegveld naar het centrum van de stad te komen, terwijl de gewone stadsbus de goedkoopste optie is. En 's nachts kun je natuurlijk de nachtbus nemen.

Aerobús

Gebruik de Aerobús om makkelijk met de bus van en naar het vliegveld van Barcelona vanuit het centrum van de stad te reizen.

De blauwe shuttlebussen rijden in slechts 35 minuten van de luchthaven naar het centrum van de stad (en andersom) en komen om de 5 of 10 minuten, waardoor er altijd een bus beschikbaar is, zelfs 's nacht.

Deze bussen zijn comfortabel en goed ingericht, met grote ruimte voor bagage en gratis Wifi en USB opladers.

Je hebt twee buslijnen tot je beschikking, afhankelijk van in welke terminal in de luchthaven je moet zijn: de bus A1 breng je naar Terminal 1 en A2 nar Terminal 2. Het traject naar Plaça Catalunya, hun eindbestemming, duurt ongeveer 35 minuten. Vanaf dit punt kun je vervolgens je hotel of verblijfadres bereiken.

Tickets voor de bus kun je online, bij de automaat kopen (met creditcard Visa of Master Card) of direct bij de chauffeur (met contant geld). Een enkele reis kost €5,90 en een retourtje €10,20. Boek je je tickets online van tevoren, dan kun je gelijk in de bus instappen en hoef je je geen zorgen te maken over contant geld of kaartenautomaten in vreemde talen.

Boek hier je tickets voor de Aerobús

Koop je tickets online van te voren en stap gelijk in de bus! Bovendien is een retourticket goedkoper dan 2x enkel ticket kopen.

Vliegveld Barcelona - Aerobus
Shuttlebus naar het centrum, de Aerobús
 • Praktische informatie:
  Wat: Aerobús nemen naar Barcelona
  Prijs: enkele reis kost €5,90 ; een retourticket (15 dagen tussen heen en terug) kost €10,20. Gratis voor kinderen tot 4 jaar oud.
  Wanneer: 365 dagen per jaar, 24 uur open
  Reistijd: ongeveer 35 minuten naar centrum (Plaça Catalunya) en 25 minuten naar Plaça Espanya

Lijnbus

Je kunt ook lijnbus 46 vanaf beide terminals pakken om naar Plaça Espanya te gaan. In deze bus kun je gebruik maken van de standaard metrokaart, de Hola Barcelona Travelcard en de Barcelona Card, waardoor je flink wat geld kunt besparen.

Indien je nog geen OV-kaart hebt, kun je een enkele rit bij de chauffeur kopen (voor €2,20).

De rit is langer, de bus stopt vaker onderweg dan de Aerobús, gaat minder vaak en biedt minder ruimte voor bagage (je bagage mag maximaal 100 x 60 x 25 cm zijn), maar voor budgetreizigers is dit echt een aanrader.

De bus rijdt naar het Plaça Espanya, waar je ook kunt opstappen als je op weg bent naar het vliegveld.

Vliegveld Barcelona - Lijnbus 46 naar Barcelona
Lijnbus 46 naar Barcelona
 • Praktische informatie:
  Wat: lijnbus 46 van het vliegveld naar Plaça Espanya
  Prijs: inbegrepen in OV-kaart, Barcelona Card en Hola Barcelona Travel Card. Indien je een los enkeltje wilt kopen, kost dat €2,40. Gratis voor kinderen tot 4 jaar oud.
  Tijden: vanaf 05:00 – 05:30 ’s ochtends tot 23:00 – 23:50 uur ’s avonds iedere 15-25 minuten
  Reistijd: ongeveer 28 minuten naar Plaça Espanya
  Tip: reizen met de bus naar andere gemeenten in het omgeving van Barcelona is ook mogelijk. De L77 gaat bijvoorbeeld van de luchthaven naar Sant Joan Despí via El Prat de Llobregat, Sant Boi en Cornellà. L99 verbindt Castelldefels met de luchthaven stopt ook bij Sant Boi, Viladecans en Gavà.

Nachtbus

Als je ’s nachts van het vliegveld van Barcelona naar het centrum van de stad wilt gaan, dan kun je nachtbus N17 nemen bij terminal T1, of de N16 bij terminal T2.

Deze bussen rijden iedere 20 minuten van het vliegveld naar Plaça Catalunya (op de hoek met Ronda Universitat). Deze bus is inbegrepen in de metrokaart, Hola Barcelona Travelcard en Barcelona Card. Indien je een los enkeltje wilt kopen, kost dat €2,20.

 • Praktische informatie:
  Wat: nachtbus N16 en N17 naar Plaça Catalunya
  Prijs: inbegrepen in OV-kaart, Barcelona Card en Hola Barcelona Travel Card. Indien je een los enkeltje wilt kopen, kost dat €2,40. Gratis voor kinderen tot 4 jaar oud.
  Wanneer: dagelijks van 23:00 tot 5:00 uur iedere 20 minuten
  Reistijd: ongeveer 45 minuten naar centrum (Plaça Catalunya)

Trein naar Barcelona

Er is ook een trein die van het vliegveld naar Barcelona rijdt, R2 Nord. Deze vertrekt iedere 30 minuten. De ingang van het station bevindt zich bij terminal T2, om precies te zijn bij T2B. Volg de borden met “RENFE” erop, loop over de overdekte brug en aan de andere kant van de luchthaven zal je het treinstation vinden. Let op: als je bij T1 bent aangekomen, dan dien je eerst de gratis shuttlebus te nemen die je naar T2 brengt om bij het treinstation te komen.

Afhankelijk van je eindbestemming, zijn er vier stations waar je kunt uitstappen: Barcelona - Sants Estació (verbindt de metrolijnen L3 en L5) , Barcelona – Passeig de Gràcia (metro L3, L2 en L4), Barcelona – El Clot-Aragó (metro L1 en L2), Barcelona – Sant Andreu Comtal (metro L1).

Voordelen van de trein zijn de punctualiteit, snelheid (in 25 minuten ben je op de Passeig de Gràcia) en het ontbreken van files. De trein is ook in de metrokaart, Hola Barcelona Travel Card en Barcelona Card inbegrepen. Indien je een los enkeltje wilt kopen, kost dat ongeveer €4.

Vliegveld Barcelona - Trein
Trein naar de luchthaven
 • Praktische informatie:
  Wat: trein R2 Nord van het vliegveld naar Barcelona
  Prijs: inbegrepen in OV-kaart, Barcelona Card en Hola Barcelona Travel Card. Indien je een los enkeltje wilt kopen, kost dat ongeveer €4. Gratis voor kinderen tot 4 jaar oud.
  Wanneer: dagelijks van 05:42 tot 23:38 uur iedere 30 minuten
  Reistijd: ongeveer 25 minuten naar Passeig de Gràcia
  Let op: indien je bij T1 bent aangekomen, dan dien je eerst de gratis shuttlebus te nemen die je naar T2 brengt, om zo bij het treinstation te komen.

Transfer naar Barcelona

Als je je vervoer van het vliegveld van Barcelona naar Barcelona vooraf regelt, hoef je je daar geen zorgen meer over te maken. Luchthaventransfers zijn in alle soorten en maten: van kleine shuttlebussen tot aan privé-auto's. Het zijn met name handig wanneer je met een grote groep reist of als je speciale wensen hebt (zoals taxi's die roelstoeltoegankelijk zijn). Je wordt vanaf het vliegveld rechtstreeks naar je hotel gebracht.

Tip: reserveer nu je luchthaventransfer
Booktaxibcn.com biedt verschillende soorten auto's en bussen om je transfer naar Barcelona zo makkelijk mogelijk te maken. Via het online reserveringsformulier geef je je ophaal- en bestemmingsadres aan en wordt de exacte prijs voor je rit berekend. Klik bij het boeken welke soort auto je nodig hebt aan. Je kunt vervolgens je rit reserveren door veilig online met je creditcard of via Pay Pal te betalen en je transfer zal automatisch worden bevestigd.

Boek nu
Tip: laat je bagage meenemen

Handig! Laat je bagage bij aankomst in Barcelona door een koerier naar je bestemming meenemen en begin gelijk aan je stedentrip Barcelona! Hoewel reizen altijd plezierig is, is reizen zonder bagage rond te hoeven slepen een stuk relaxter. Voor slechts een tientje kun je je bagage bij de service pick-up van bedrijven als NoLuggage of Bags&Go overhandigen en die naar de vooraf afgesproken locatie laten brengen!

Van het vliegveld naar de Costa Brava

Is je eindbestemming de Costa Brava, dan kun je aan de hand van je bestemming de trein of de bus pakken. Voor de bus naar de dorpjes in de Costa Brava koop je je tickets bij Sarfa of Sagalés. Deze bussen nemen je naar de meest populaire zomerbestemmingen van de Costa Brava zoals Tossa de Mar, Lloret de Mar, Platja d'Aro, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, L'Estartit, Roses en Cadaqués

Voor de trein naar de Costa Brava (met eindbestemming Maçanet-Massanes) moet je het volgende doen: neem de trein R2 bij Terminal 2 (T2) die je naar Barcelona neemt. Bij Sants Estació dien je te overstappen naar R1. Deze trein met eindbestemming Maçanet-Massanes stopt bij dorpen zoals Vilassar de Mar, Arenys de Mar, Canet de Mar, Calella, Santa Susana, Pineda de Mar en Blanes. Om je treinreis in te plannen maak gebruik van deze site.

Ligt je bestemming verder dan Blanes richting het noorden, dan dien je in Blanes nog de bus te pakken. Maar in dat geval is het beste om gelijk vanaf het vliegveld de bussen van Sarbus  te nemen.

Van het vliegveld naar de Costa Daurada

De Costa Daurada (of Costa Dorada) is in tegenstelling tot de Costa Brava goed bereikbaar met de trein vanaf Barcelona. Wanneer je in El Prat aankomt dien je de trein R2 bij Terminal 2 (T2) te nemen naar het treinstation Sants Estació in Barcelona.

Bij Sants Estació stap je over naar de trein richting de Costa Daurada. Je hebt meerdere opties aan de hand van je bestemming. De R2 rijdt langs kustdorpjes zoals Castelldefels, Sitges, Vilanova i la Geltrú en Calafell en heeft als eindbestemming het station Sant Vicenç de Calders.

Ligt je eindbestemming verder dan Sant Vicenç de Calders (denk aan Tarragona, Salou, Cambrils of l'Hospitalet de l'Infant), dan dien je de trein R16 te nemen, met als eindbestemming Tortosa - Ulldecona. Je treinreis kun je van tevoren plannen op deze site.

Als je liever de trein wilt vermijden en rechtstreeks vanuit het vliegveld El Prat naar je bestemming aan de Costa Daurada wilt reizen, kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van de shuttle bussen van Bus Plana, die dagelijks het vliegveld van Barcelona verbinden met La Pineda, Salou, Hoteles Port Aventura, Cambrils en Tarragona. De bussen vertrekken vanuit T1 en je kunt de tickets van tevoren online reserveren.

Vliegen naar Barcelona

Meerdere vliegmaatschappijen bieden rechtstreekse vluchten naar Barcelona. Handig om van tevoren te weten is op welke terminal je vlucht aankomt en vertrekt. Hieronder heb je een overzicht van alle maatschappijen die naar El Prat vliegen en op welke terminal ze aankomen ("T1" voor Terminal 1 en "T2" voor Terminal 2).

Vliegen vanaf Nederland naar Barcelona

- KLM (T1): vluchten vanaf Schiphol (Amsterdam)
- Iberia (T1): vluchten vanaf Schiphol (Amsterdam)
- Vueling (T1): vluchten vanaf Schiphol (Amsterdam), Rotterdam, Eindhoven, Maastricht
- Transavia (T2): vluchten vanaf Schiphol (Amsterdam), Eindhoven en Rotterdam

Vliegen vanaf Duitsland naar Barcelona

- Vueling (T1): vluchten vanaf Düsseldorf, Frankfurt am Main, Dortmund
Ryanair (T2): vluchten vanaf Keulen
- Eurowings (T2 B): vluchten vanaf Keulen-Bonn, Düsseldorf en Stuttgart
- Lufthansa.com (T1): vluchten vanaf Frankfurt am Main

Vliegen vanaf België naar Barcelona

- Brussels Airlines (T1): vluchten vanaf Brussels
- Vueling (T1): vluchten vanaf Brussels
- Iberia (T1): vluchten vanaf Brussels
- Ryanair (T2): vluchten vanaf Charleroi en Zaventem

Vliegen vanaf Luxemburg naar Barcelona

- Vueling (T1): vluchten vanaf Luxemburg

Vliegen vanaf Frankrijk naar Barcelona

- Vueling (T1): vluchten vanaf Lille

Tip!

Wist je dat je bij meer dan 3 uur vertraging recht hebt op een vergoeding? Check EUclaim voor meer info.

Kaart vliegveld Barcelona

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je