🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Las Ramblas in Barcelona

Las Ramblas is één van de meest beroemde promenades ter wereld en zeker een aanrader voor iedereen die Barcelona voor het eerst bezoekt. Al wandelend over de Ramblas zal je allerlei soorten mensen tegen komen tussen de bloemen- en krantenkiosken, fonteinen en terrassen: locals, toeristen, bedelaars, tekenaars, fakirs, dansers, levende standbeelden, voetbalfans en goochelaars. Een spektakel dat je beslist niet mag overslaan!

Wat te zien en te doen bij de Ramblas

De Ramblas is één van de belangrijkste straten van Barcelona en één van de meest populaire attracties van de stad. Het is een aangename wandelpromenade van 1,3 kilometer die Plaça Catalunya met de oude haven verbindt en de Gotische wijk van El Raval scheidt. Las Ramblas is altijd levendig, vol met mensen, straatartiesten en verkopers. Een spektakel dat je op z’n minst een keer gezien moet hebben tijdens een bezoek aan Barcelona.

Las Ramblas Barcelona
Las Ramblas Barcelona

Mijn favoriete wandeling langs de Ramblas begint bij het Plaça Catalunya en eindigt bij het winkelcentrum Maremagnum. Daartussen zijn er genoeg plekjes en interessante bezienswaardigheden om te ontdekken die ik je hieronder laat zien.

👋 Wil jij fietsen in Barcelona? Check dan mijn geheel vernieuwde Barcelona Fietsgids.

Rambla de Canaletes

De eerste meters van de Ramblas behoren tot de Rambla de Canaletes. Dit is al sinds lange tijd de ontmoetingsplaats van de FC Barcelona supporters: wanneer FC Barcelona een titel heeft gewonnen verzamelen alle fans zich rondom de fontein Font de Canaletes en vieren de overwinning met z’n allen.

Ook leuk om te weten is dat volgens een legende iedereen die van dit fonteintje drinkt, terug naar Barcelona zal komen. Daar tegenover staat het Restaurante Núria, dat sinds 1926 bestaat en de pionier is geweest voor vele punten zoals de introductie van het bier schenken, het 24-uur per dag open zijn en het aanbieden van take-away.

Op de eerste straat rechts bevindt zich de straat Carrer Tallers, met veel kleine (tweedehands en vintage) winkels, bars en restaurants.

Rambla de Canaletes Barcelona
Rambla de Canaletes

Rambla dels Estudis

De Rambla dels Estudis werd genoemd naar de verschillende hogescholen die hier ooit stonden. De wetenschappelijke academie op nummer 115 is nog als enige overgebleven.

Een van de mooiste apotheken in modernista-stijl van Barcelona, de Farmàcia Nadal, ligt ook bij dit stukje van de Ramblas.

Rambla dels Estudis Barcelona
Rambla dels Estudis

Als je Carrer del Bonsuccès neemt kom je binnen de wijk Raval terecht. Op het Plaça dels Àngels vind je het Museu d’Art Contemporani (MACBA) en veel terrassen en restaurants waar je lekker kunt eten.

Ook de Carrer del Carme is leuk om te zien. Hier vind je onder andere de winkel voor chocoladeliefhebbers Chöck en de Parròquia de la Mare de Déu de Betlem (een oude kerk met een prachtige barokke gevel).

Daartegenover vind je de straat Portaferrissa, met veel moderne modezaken en een verborgen middeleeuwse fontein. Dit was tevens een van de ingangspoorten naar de stad in de 13e eeuw. Hiernaast ligt ook het Palau Moja, het enige paleis met arcaden op La Rambla en tevens de perfecte schuilplaats wanneer het opeens begint te regenen.

Dit deel van de Ramblas is ook bekend als de ‘Rambla dels Ocells‘ aangezien er veel vogel- en andere dierenwinkels zijn.

⭐ Koop je tickets voor deze must-sees in Barcelona

Rambla de Sant Josep

De Rambla de Sant Josep wordt vanwege de vele bloemkiosken ook wel eens de ‘Rambla de les Flors‘ genoemd. Wist je dat de Rambla de les Flors in de 19e eeuw de enige plek in Barcelona was waar bloemen verkocht werden?

Volgens sommigen begon het verkoop van de bloemen op de Ramblas naar aanleiding van een speciale gewoonte tussen de marktverkopers bij La Boqueria, die een bloemetje als cadeau gaven aan hun klanten bij een aankoop.

Rambla de les Flors Rambla de Sant Josep Barcelona
Rambla de les Flors

Hier verdienen vooral het Palau de la Virreina (een paleis in barokke en rococo-stijl uit de 18e eeuw waar nu gratis tentoonstellingen gehouden worden), de Mercat de Sant Josep (ook bekend als La Boqueria en tevens een van de grootste markten ter wereld) en de Pastelería Escribà (een heerlijke patisserie in modernista-stijl) je speciale aandacht.

Op de hoogte van de Pla de la Boqueria (ook bekend als Pla de l’Os) loop je opeens bovenop Joan Miró’s kleurrijke mozaïek uit 1976, terwijl je aan je linkerkant de exotische Casa Bruno Quadros (ook bekend als het Huis van de Paraplu’s) ziet schitteren. Loop via het Carrer del Cardenal Casañas om zo het knusse Plaça del Pi met zijn imposante kerk en gezellige terrasjes te ontdekken.

Op de Rambla de Sant Josep zit daarnaast een heel bijzonder museum, die van Big Fun. Een plek waar de aller gekste dingen kunnen gebeuren: een huis die op zijn kop ligt, gigantische voorwerpen waarmee je op de foto kunt, een ballen zwembad voor volwassenen… noem maar op! Zeer aan te raden om met de kinderen te bezoeken of als je gewoon even wat leuks wilt doen.

Rambla dels Caputxins

Met de Rambla dels Caputxins begint het meest toeristische gedeelte van de Ramblas, wat het signaal moet zijn om je handtas wat steviger vast te houden. Langs dit deel van de Ramblas kun je het operagebouw Gran Teatre Liceu zien, dat in 1846 op de plaats van een klooster werd gebouwd.

Het Café de l’Òpera, dat aan de overkant van El Liceu zit, was vroeger de plek waar de bourgeoisie die naar de opera kwam met elkaar afspraken en het café ademt nog steeds geschiedenis.

Rambla dels Caputxins Barcelona
Rambla dels Caputxins

Als je links via Carrer Ferran loopt kom je terecht in het hart van de Gotische wijk en het gemeentelijk bestuur. Zo kun je bij Plaça Sant Jaume de gebouwen van de Generalitat de Catalunya (het paleis van de Catalaanse overheid) en het Ajuntament de Barcelona (het gemeentehuis) zien.

Hier in de buurt vind je tevens het beroemde en altijd levendige plein Plaça Reial. Als je rechts slaat bij Carrer Nou de la Rambla kom je dan één van de eerste werken van Gaudí tegen, het fantastische Palau Güell.

Rambla de Santa Mònica

Het laatste deel van de Ramblas heet Rambla de Santa Mònica en is genoemd naar de beschermheilige van de Orde der Augustijnen, die hier in de 17e eeuw een kloostergemeenschap hadden gesticht. In dat oude klooster zit nu Arts Santa Mònica, een culturele instelling met tal van artistieke voorstellingen.

Ook bevinden zich hier aan het einde van de Ramblas het wassenbeeldenmuseum van Barcelona, het Museu de Cera, het zeer bijzondere café Bosc de les Fades en het maritiem museum Museu Marítim, één van de beste scheepvaartmusea ter wereld.

Maar de echte ster van de Rambla de Santa Mònica is zonder twijfel het standbeeld van Columbus, die dankzij zijn uitkijkplatform op de top, één van de leukste bezienswaardigheden van de Ramblas is.

Rambla del Mar

In de jaren negentig werd een nieuw stukje aan de Ramblas toegevoegd: de zogenaamde Rambla del Mar, die over een houten loopbrug genaamd Moll de la Fusta loopt en het Columbus Monument met het winkelcentrum Maremagnum verbindt.

Hiernaast ligt ook het fraaie gebouw Port de Barcelona, waar vroeger het hoofdkantoor van de haven van Barcelona gevestigd was, waar je tickets kunt kopen voor een boottocht met Las Golondrinas.

Rambla del Mar Barcelona
Rambla del Mar

Winkelen bij de Ramblas

De Ramblas is hoofdzakelijk de straat waar je in Barcelona souvenirs kunt kopen. Toch openen er steeds meer modeketens hier ook hun winkels, vast en zeker aangetrokken door het grote aantal mensen dat jaarlijks langs deze promenade loopt. Merken zoals Desigual, Mango en Nike hebben hier al een vestiging en zelfs de aartsrivaal van FC Barcelona, Real Madrid, heeft onlangs zijn eigen fanshop aan de Ramblas geopend!

Ook kun je bij de Ramblas talloze kunstenaars vinden die schilderijen en prenten verkopen, vaak met Barcelona als thema, of ter plekke een leuk portret van jou laten maken.

Kunstenaars op de Ramblas Barcelona
Kunstenaars op de Ramblas

Entertainment op Las Ramblas

Las Ramblas is een van de meest populaire straten in Barcelona en een toeristisch centrum, waar je allerlei vormen van entertainment kunt vinden. Van operaconcerten in Teatre Liceu tot tentoonstellingen in het Palau de la Virreina of de bruisende Boqueria-markt, er is voor elk wat wils.

Langs deze straat vind je ook verrassende musea, zoals het Erotisch Museum en het Wassenbeeldenmuseum van Barcelona. Het Big Fun Museum is vooral leuk voor jonge kinderen, en als je op zoek bent naar een gezellige avond uit, mag je de flamencoshows in Tablao Cordobés niet missen.

Uit eten bij de Ramblas

Uit eten bij Las Ramblas is over het algemeen een dikke afrader. Het is meestal te toeristisch en je krijgt te weinig kwaliteit voor wat je betaalt. Maar niet overal op de Ramblas is het slecht eten! Integendeel, als je weet waar je moet zijn, kun je bij de Ramblas (en zijn omgeving) ook volop genieten! Bij dezen enkele van mijn favoriete adressen:

  • Luzia (Carrer del Pintor Fortuny, 1): voor lekker eten in een hippe ambiance.
  • Granja M. Viader (Carrer d’en Xuclà, 4-6): het geboorteadres van Cacaolat en de lievelingsplek van Barcelonezen voor een tussendoortje.
  • Chöck (Carrer del Carme, 3): chocoladewinkel. Een must voor alle chocoliefhebbers.
  • Bar Pinotxo (Mercat de la Boqueria): befaamde bar bij La Boqueria-markt om tapas te eten.
  • Pastisseria Escribà (Rambla de les Flors, 83): voor een lekker ontbijt ’s ochtends of als tussendoortje. Probeer vooral hun crema catalana.
  • Irati (Carrer del Cardenal Casañas, 17): het adres voor lekkere pintxos in de buurt van Las Ramblas.
  • Rocambolesc (La Rambla, 51-59): geweldige ijssalon beroemd vanwege hun unieke ijssmaken.
  • Can Culleretes (Carrer d’en Quintana, 5): een ware klassieker in de stad.

Geschiedenis van Las Ramblas

Van oorsprong was de Rambla van Barcelona een onverharde weg die bij regen in een stroom veranderde en dat door de Romeinen als riool gebruikt werd. Aan het einde van de 13e eeuw werd langs de Ramblas de tweede stadsmuur aangelegd. Zo had je de oude stad waar de Gotische wijk nu ligt aan de ene kant en aan de andere kant van de stadsmuur de buitenwijken, gevormd door een moslimnederzetting die Raval genaamd werd, naast veel boeren, ambachtslieden en smeden die op het land woonden.

De uitbreiding van de middeleeuwse stad tijdens de 14e en 15e eeuw bracht de sloop van de tweede stadsmuur met zich mee en de kanalisering en aanleg van de Ramblas. Zo werd de promenade die we vandaag kennen rond 1440 geboren. De eerste gebouwen van de Ramblas waren met name belangrijke religieuze gebouwen zoals kloosters en adellijke huizen. In de 16e eeuw werden de eerste bomen geplant en in de 17e en 18e eeuw vervangt de burgerij geleidelijk de adel en de geestelijkheid op de Ramblas. Kloosters beginnen te verdwijnen en in plaats daarvan worden er een aantal Renaissancistische paleizen gebouwd.

In de late 18e eeuw is de Ramblas al een chique wandelpromenade met banken, lantaarnpalen, bloemisten en stalletjes waar vogels verkocht worden en indrukwekkende constructies zoals het Hotel Orient, het Gran Teatre Liceu en de Boqueria-markt. Dankzij deze veranderingen werd de Ramblas een populaire plek voor de bourgeoisie om te flaneren, te zien en gezien te worden. Met de latere komst van het fraaie Passeig de Gràcia verhuisden de bourgeoisie en de luxe winkels zich, maar de gezellige sfeer en populariteit van de Ramblas als wandelpromenade bleef onaangetast tot op de dag van vandaag.

Font de Canaletes op de Ramblas Barcelona
Font de Canaletes op de Ramblas

Grappig detail: Tot wel het jaar 2000 moest men betalen om op de stoeltjes op de Ramblas te gaan zitten. Zo’n 50 pesetas kostte dat. Daarna werden de stoelen voor openbare banken vervangen en sindsdien mag iedereen gratis op de Ramblas zitten en genieten van de mensen.

Boek jouw reis naar Barcelona

✈️ Vluchten 🏨 Accommodaties
Vueling Booking.com
KLM Trivago
Transavia Expedia

Hoe ga je naar de Ramblas

De Ramblas ligt in het hart van Barcelona, tussen de Gotische wijk aan de ene kant en El Raval aan de andere kant. De beroemde promenade loopt van het centrale Plaça de Catalunya rechtdoor tot aan de haven van Barcelona, waar de Columbuszuil opduikt.

Om bij de Ramblas te komen kun je de metro nemen en bij Catalunya (L1, L3, L6 en L7) uitstappen voor het noordelijkste gedeelte van de Ramblas, bij het metrostation Liceu (L3) voor het centrale gedeelte, of bij Drassanes (L3) voor het zuidelijkste gedeelte.

Let op: Tijdens je wandeling op de Ramblas moet je goed op je spullen letten. Hier lopen namelijk veel zakkenrollers en oplichters rond die van de drukte op de Ramblas willen profiteren. ’s Avonds duiken vele proppers en illegale drankverkopers op op de Ramblas, en met name het zuidelijke gedeelte van de Ramblas wordt het een soort van rosse buurt. 

👉 Lees hier mijn tips tegen zakkenrollers in Barcelona.

Praktische informatie

Prijs: Gratis.

Openingstijden: Niet van toepassing.

Adres: La Rambla
08002 Barcelona

Openbaar vervoer:

Metro: Catalunya (L1, L3, L6, L7, S7), Liceu (L3), Drassanes (L3)

Bus: 59, N9, N12, N15, V13

Trein: Catalunya (R1, R4, S1, S2, S6)

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.