🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Eten Reageer
Home » Blog » Typisch uit Catalonië: Cacaolat

Typisch uit Catalonië: Cacaolat

De lievelingsdrank bij de meeste Catalaanse kinderen is de Cacaolat, de chocomelk van Barcelona. Een drank die in 1931 is ontstaan door het idee van Joan Viader Roger, die de primeur had om de eerste gebottelde batut (milkshake) ter wereld uit te brengen. Dat allemaal gebeurde achter de deuren van de granja M. Viader in El Raval, een schitterende plek die je zeker niet mag overslaan wanneer je in de buurt bent. Benieuwd naar het verhaal van de Cacaolat en hoe dit populaire drankje is ontstaan, lees dan verder.

De eerste chocolademilkshake

De Cacaolat staat bekend als werelds’ eerste chocolademilkshake. Het begon allemaal in de Carrer Xuclà, waar de familie Viader een granja (zuivelfabriek) hadden staan waar ze sinds 1904 melk en zuivelproducten van hun boerderijen op het platteland verkochten (uit Cardedeu om precies te zijn).

Ze hadden al eerder succes geboekt met Letona, een levensmiddelenbedrijf dat zich richtte op de behandeling en commercialisering van zuivelproducten uit heel Catalonië en voornamelijk uit de Pyreneeën.

In 1931 waren vader (Marc Viader Bas) en zoon (Joan Viader Roger) uitgenodigd bij een bruiloft in Boedapest waar ze een drank op basis van cacao en melk proefden. Ze waren er zo dol op dat ze het idee mee naar huis namen en aan het werk gingen.

Na veel testen en proeven, werd de nieuwe chocoladedrank geboren: een chocolademilkshake met een geheime formule.

Cacaolat Catalaanse chocolademelk
Cacaolat, de Catalaanse chocolademelk

De geheime formule van Cacaolat

Op 4 december 1931 diende Joan Viader het patent van de Cacaolat in als een “verfrissende voedzame drank”. De Cacaolat was de eerste chocoladedrank dat op industriële schaal gemaakt kon worden.

Destijds hadden vette producten zoals boter de voorkeur. De uitvinding zorgde er onder andere voor dat mensen met de magere melk, die niemand consumeerde, toch iets lekkers konden maken.

Aan de bekende basis van melk, suiker en cacao voegden ze een geheim ingrediënt toe, die slechts enkele bevoorrechten kennen. Deze geheime formule is nooit veranderd en dat maakt van Cacaolat een zeer unieke drank.

Generaties van Catalanen zijn hiermee opgegroeid en houden hele warme herinneringen aan deze drank. En hoewel de productie van Cacaolat sinds de jaren 1970 niet meer in handen van de familie Viader is, en dat deze tegenwoordig overal in Catalonië verkrijgbaar is, is de Granja M. Viader op Carrer Xuclà nog steeds het symbool van de Cacaolat en de beste plek om deze te proeven.

De Granja M. Viader

De Granja M. Viader is de plaats waar de legendarische Cacaolat werd uitgevonden. Zowel de Granja Viader en de Cacaolat zijn sterk verbonden met de stad Barcelona. De Granja Viader opende zijn deuren als zuivelfabriek in 1904 op Carrer d’en Xuclà, 4-6.

Tegenwoordig is het nog steeds één van de beste plekken in de stad om van een goede warme chocolademelk met wat lekkers te genieten. Je kunt er onder andere suïssos (warme chocolademelk met room), churros (gefrituurde deeg), flan, crema catalana (Catalaanse crème brûlée) of melindros (lange vingers) bestellen, naast andere lekkernijen zoals kazen en worstjes uit Cardedeu (de plek waar het familiebedrijf is ontstaan).

Deze befaamde granja, die nog steeds de ouderwetse looks van weleer behoudt, zit verstopt in El Raval maar is zeker een bekende gezicht onder de locals, die graag tegen de avond op de rij gaan staan om er een merienda (avondsnack) -met de kids- te nuttigen. En daar hoort uiteraard een glaasje Cacaolat erbij: lekker koel in de zomer en warm in de winter!

Merienda met Cacaolat in Barcelona
Merienda met Cacaolat in Barcelona

Ook interessant om te bezoeken in verband met de familie Viader is de oude fabriek van Letona in de wijk Sant Martí, bij Carrer de Pujades nummer 25, dat sinds zijn verhuizing naar Santa Coloma de Gramenet in 2013 in totale staat van verlatenheid is gelaten.


Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie