🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen 3 reacties
Home » Blog » De schommel met het beste uitzicht op Barcelona

De schommel met het beste uitzicht op Barcelona

Schommelen met zicht op Barcelona en de zee. Wie wil dat nou niet? Hoog in de heuvels van Collserola vind je niet één maar twee hele mooie schommels met uitzicht over Barcelona. Veel mensen zijn – deels door social media – inmiddels bekend met een van de schommels, die bij het uitkijkpunt Mirador d’Horta. Maar mijn zusje, een fervente hardloper die vaak in Collserola traint, wist nog een tweede verborgen schommel te vinden, welke ik jullie natuurlijk niet wil ontnemen. Vandaag neem ik jullie dus mee naar de mooiste schommel(s) van Barcelona. De ideale plek voor een romantische date, een excursie met de kids of gewoon voor een stevige wandeling in de natuur. Een van die magische plekken in Barcelona die alleen locals kennen!

Schommelen met uitzicht over Barcelona

De mooiste schommel van Barcelona vind je in de Collserola-gebergte, middenin de natuur. De schommel zelf is een eenvoudig stuk hout dat aan een grote boom hangt uitkijkend over de stad. Het is alleen bereikbaar langs onverharde wegen zonder signalering. De schommel vinden is niet alleen een kwestie van het juiste pad volgen, maar ook een beetje geluk hebben. Want de schommels worden regelmatig weggehaald; enerzijds omdat er vandalen zijn geweest, anderzijds omdat ze aan een opknapbeurt toe zijn. Maar gelukkig blijft het uitzicht over de stad onaangetast en dat maakt de beklimming nog steeds dubbel en dwars waard.

Zoals ik het al in de intro zei, zijn er inmiddels niet één maar meerdere schommels van dezelfde soort te vinden in Collserola. De bekendste (en meest fotogenieke) blijft de schommel vlakbij de Mirador d’Horta (ook wel Mirador de Mundet genoemd), die je een panoramisch uitzicht over de stad aanbiedt. Iets verderop in de bergen, bij de heuvel van Turó d’en Segarra, zit nog een tweede schommel die nog niet veel mensen kennen. Een geweldige plek aan de rand van de stad waar je nog in alle rust van de natuur om je heen en het mooie uitzicht kunt genieten. Hoe je naar deze twee schommels kunt komen, dat leg ik je hieronder verder.

Hoe ga je naar de schommel van Barcelona

Om deze coole schommels te kunnen vinden dien je je bezoek goed voor te bereiden en eenmaal daar het juiste pad volgen. Omdat je veel door onverharde wegen zal moeten lopen met af en toe steile hellingen, is het aan te raden om comfortabele schoenen mee te nemen, naast voldoende water en eten voor onderweg. Ook is het aan te raden om halverwege de middag te gaan, want anders valt de zon direct in je cameralens en worden de foto’s iets minder mooi.

Beide schommels liggen aan de rand van de stad en zijn makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. Je kunt ook met de auto heen gaan en deze in de buurt gratis parkeren om vervolgens richting de berg te gaan lopen. Afhankelijk van welke schommel je wilt bezoeken, kun je de ene of de andere route volgen. Voor jullie gemak heb ik beide routes beschreven.

Route naar de schommel van Mirador d’Horta

De bekendste en mooiste schommel van Barcelona ligt vlakbij het uitkijkpunt Mirador d’Horta, ook wel bekend als Mirador de Mundet als je in Google Maps kijkt. Het Mirador d’Horta is al vanzelf een mooie plek met uitzicht én met gratis parkeergelegenheid. Het zit niet ver van metrostation Valldaura (L3) en de bushalte Tanatori de la Vall d’Hebron (voor bussen 102 en V25). Maar wil je de schommel zien, dan dien je de heuvel achter je te gaan beklimmen en je zal dan snel worden beloond met nog een mooier uitzicht over de stad.

Tegenover de parkeerplek bij Mirador d’Horta opent zich rechts een onverhard pad die richting El Forat del Vent / El Portell de Valldaura / Torre Baró gaat (er staat een paal die dit aangeeft). Deze kun je volgen totdat er een splitsing komt. Dan neem je het pad naar links en blijf je klimmen totdat je bij de boom met de schommel komt (tegenwoordig zijn er twee schommels hier te spotten). De beklimming duurt ongeveer 15 minuten en je wordt beloond met een adembenemend uitzicht.

Schommel van Mirador d'Horta in Barcelona
Schommel van Mirador d’Horta

Leuk om te weten: de schommel van Horta heeft een gravure met de skyline van Barcelona en de woorden “Un lloc des d’on veure els teus somnis” (letterlijk vertaald: een plek waarvandaan je je dromen kunt zien) erop. Helaas was de schommel er niet op de dag dat we er waren (wel de touwtjes waar het normaliter op hangt), maar het uitzicht was desalniettemin de moeite waard!

Route naar de schommel van Turó d’en Segarra

Bij het Turó d’en Segarra, middenin de Collserola-gebergte, vinden we de tweede schommel. Deze is een stuk minder bekend en ligt verborgen in de natuur. Om er naartoe te gaan kun je met de metro naar Canyelles (L3) reizen en lopen richting het plein Karl Marx, waar de route begint. Kom je met de auto, dan kun je bij Camí Antic de Sant Llàtzer gratis parkeren.

Loop vervolgens door het Camí Antic de Sant Llàtzer omhoog en sla rechts af bij Carretera Alta de les Roquetes. Na enkele meters vind je aan de linker kant de ingang tot het Natuurpark Collserola, met een bord waarop staat “Vall de Can Masdeu”.

Route naar de schommel van Barcelona
Route naar de schommel van Barcelona

Volg de onverharde weg (volgens Google “Camí Sant Llàtzer” genaamd) omhoog totdat deze stopt. Voordat je aan het einde van de weg komt zal je zien dat deze geblokkeerd wordt door enkele houten palen met een ketting, om de doorgang van voertuigen te voorkomen. Sla hier rechtsaf via een kleine zijweg. Volgens de signalering is dit de afslag naar Turó d’en Segarra / Turó de Roquetes / Torre Baró. Dit is een echt bergpad met een behoorlijke helling maar kort en gemakkelijk te volgen.

Zodra het pad vlak wordt, zie je twee grote bomen staan: daar zal je met een beetje geluk de schommel vinden. Het grandioos uitzicht over de vallei en de stad in de verte is dan de kers op de taart!

Schommel van Turó d'en Segarra in Barcelona
Schommel van Turó d’en Segarra

Kaart met route naar de schommels

Lees meer: hou je van zulke mooie uitzichten over Barcelona? Mis dan niet de Bunkers del Carmel of mijn wandelroute over de Tres Turons.

👉 Bekijk hier meer leuke uitkijkpunten in Barcelona.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

3 gedachten over “De schommel met het beste uitzicht op Barcelona”

 1. Super bedankt voor de informatie Marta, dat scheelt mij heel veeld gedoe. Ik ga even kijken naar de opties die jij aangaf.
  Nogmaals dank en alvast een fijne avond toegewenst.

  Beantwoorden
  • Hola Marianne,

   Bedankt voor je bericht en interesse in de schommel van Barcelona. Je kunt zeker met de taxi naar de Mirador d’Horta gaan. Maar om echt bij de schommel(s) te komen is het nodig om in de bergen door onverharde (en soms) steile wegen te lopen. Een toegankelijker uitkijkpunt waar je zeker met de taxi heen kunt is de Tibidaboberg en de bars aan het plein Plaça Doctor Andreu (meer info: https://www.barcelonametmarta.nl/bezienswaardigheden-barcelona/uitkijkpunten/tibidabo).

   Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag. Veel plezier alvast in Barcelona!

   Saludos, Marta

   Beantwoorden

Plaats een reactie