De beste tips van een local!

Sant Martí

Sant Martí Barcelona
Inhoudsopgave

Sant Martí is een disctrict die de laatste jaren enorm is veranderd en echt in opmars is. De oude fabrieken en pakhuizen hebben ruimte gemaakt voor veel nieuwbouw en torenhoge wolkenkrabbers van high-tech bedrijven en multinationals, maar ook voor start-ups, inspirerende co-working ruimtes, hippe eettentjes en de fraaiste stadsparken. En dat allemaal op steenworp afstand van het strand! Het is onnodig te zeggen dat dit één van de meest opkomende plekken in Barcelona is, met nog tal van onontdekte pareltjes.

Tip: beleef Barcelona als een local met mijn reisgidsen
Bestel een van mijn reisgidsen en ontdek al mijn tips om Barcelona echt te leren kennen. In mijn reisgidsen laat ik je zien wat Barcelona allemaal te bieden heeft en neem ik je mee naar allerlei plekken die alleen bij de locals bekend zijn. Zodoende kun je het beste uit je reis halen en het échte Barcelona-gevoel ervaren. Bekijk hier mijn reisgidsen en bestel direct.

Direct bestellen

Waarom moet je naar Sant Martí gaan?

Ben je al goed bekend met het oude centrum en alle bekende must-see's in Barcelona, dan is een bezoek aan Sant Martí, en met name het gebied rondom Poblenou, zeker een frisse verademing. In Barcelona’s meest upcoming wijk worden oude fabrieken en pakhuizen naadloos gecombineerd met het moderne Barcelona, die van de wolkenkrabbers en de hippe eetadressen. Een andere goede reden om Sant Martí te bezoeken, vooral in de zomer, is vanwege zijn stranden, die veelal een stuk rustiger zijn dan de bekendere stranden.

Waar ligt Sant Martí?

Sant Martí ligt ingeklemd tussen de rivier Besòs en het centrum van Barcelona en grenst aan de zee, Sant Andreu, l'Eixample en Horta-Guinardó. Het is makkelijk te bereiken met de rode (L1), gele (L4) en de paarse (L2) metrolijn, die de wijk doorkruisen. Om je eenvoudig en snel door de wijk te verplaatsen kun je ook gebruik maken van de tram (T4, T5, T6).

Kom je vanaf de luchthaven van Barcelona, dan is het het makkelijkst om de metro te nemen tot aan Urquinaona, waar je kunt overstappen naar metrolijn L4, of tot aan Universitat, waar je kunt overstappen naar metrolijn L2.

Sant Martí wijk per wijk

Sant Martí wordt gevormd door de volgende barris (wijken): El Besòs i El Maresme | El Clot | El Camp De L’Arpa Del Clot | Diagonal Mar-Front Marítim Del Poblenou | El Parc i La Llacuna Del Poblenou | El Poblenou | Provençals Del Poblenou | Sant Martí De Provençals | La Verneda i La Pau | La Vila Olímpica Del Poblenou. De tien wijken kennen een belangrijk industrieel verleden maar hebben zich weten te ontwikkelen tot moderne woon- en kantoorwijken, waar oud en nieuw in perfecte harmonie leven.

Niet alle wijken van Sant Martí zijn echter even welvarend of interessant voor de toerist om te bezoeken. Plekken als El Besòs i El Maresme of La Verneda i La Pau kun je om deze reden beter overslaan.

Sant Martí de Provençals: de oorsprong van de wijk

Sant Martí de Provençals was vroeger een uitgestrekt gebied dat zich van de stadsmuren van Barcelona tot aan de oevers van de rivier Besòs uitstrekte, en van de zee naar de Carmelberg. 'Provençals' komt van het Latijnse woord provincialis, en werd door de Romeinen gebruikt om de percelen buiten de stadsmuren te benoemen. Sant Martí is de naam van de eerste kapel die hier stond, gewijd aan Sant Martí de Tours.

Het onvruchtbare land rondom Sant Martí de Provençals, grotendeels bestaande uit drasland, werd echter pas in het midden van de 17e eeuw door de industrialisatie getransformeerd. Zo werd Sant Martí de Provençals één van de gebieden met de hoogste concentratie van industrieën van Spanje. Tussen 1716 en 1897 was Sant Martí de Provençals een zelfstandige gemeente, totdat het toegevoegd werd aan Barcelona, samen met twee andere dorpjes in het gebied, El Clot en El Poblenou. Binnen het Parc de Sant Martí vind je enkele sporen van het historische centrum van Sant Martí de Provençals, waarvan de kerk en een prachtige boerderij bewaard zijn gebleven.

El Camp de l'Arpa del Clot: landbouwgebied

El Camp de l'Arpa del Clot ligt in het noordelijke deel van de wijk en was vroeger een landbouwgebied totdat medio 19e eeuw de verstedelijking van het gebied begon. Getuigen van dit agrarische verleden zijn de boerderij Can Miralletes en de oude passages van Sospir, Trinxant en Pistó.

Enkele oude fabrieken zoals die van Costa i Font (Carrer de Freser, 103) zijn bewaard gebleven, terwijl andere omgebouwd zijn tot buurtinstellingen, zoals de oude fabriek Alchemika (Carrer de Sant Antoni Maria Claret, 356), waar vroeger het bekende dweilmerk Mik geproduceerd werd.

Andere belangrijke plekken waar de buurtbewoners bij elkaar komen zijn de gezellige wandelpromenade Carrer de Rogent en het plein Plaça de Can Robacols.

El Clot: de honingmakers

El Clot is een van de oudste delen van San Martí, dat al in de middeleeuwen bekendstond om zijn rijke landbouw en de uitstekende honing. Niet voor niks stond dit gebied bekend als Clotum Melis: gat van de honing. Van de oude boerderijen zijn er tot de dag van vandaag slechts een paar overgebleven, zoals die van Torre de Sant Joan.

Vanaf de 14e eeuw werd El Clot een van de belangrijkste centra van meelproductie. In de 19e eeuw begon hier ook de industrialisatie door te dringen. Fabrieken zoals La Farinera del Clot en Can Budesca zijn enkele voorbeelden daarvan. De industrialisatie lokte vele arbeiders naar El Clot en zo groeide de wijk tot een arbeids- en industriegebied.

Oude arbeidershuizen zie je bijvoorbeeld terug in Carrer del Clot. Deze straat is tegenwoordig een van de lievelingsplekken van de buurtbewoners, net als het gezellige Plaça de Font i Sagué en Parc del Clot. Het oude gemeentehuis bij Plaça de Joan Casanelles is een directe getuige van de tijden toen El Clot een zelfstandig dorp was.

El Clot - Sant Martí Barcelona
El Clot

El Parc i la Llacuna del Poblenou: de 22@ wijk

De wijk van El Parc i la Llacuna del Poblenou bestaat eigenlijk uit twee gebieden: de buurt van El Parc (het park) en Llacuna del Poblenou (lagune van Poblenou). El Parc, gelegen tussen het Parc de la Ciutadella, het busstation Estació del Nord en Carrer de la Marina, was van oudsher een industriegebied met tal van fabrieken, zoals de Cacaolat fabriek, en arbeidershuizen. De oude fabriekspanden en loodsen hebben nu ruimte gemaakt voor concertpodia, moderne kantoren, hippe lofts en veel street art.

Rondom Carrer de Tànger ligt Llacuna del Poblenou, een gebied waar sinds 2000 hard wordt gewerkt om hier dé technologische hub van Barcelona van te maken, de zogenaamde 22@ wijk. De Torre Glòries (voorheen Torre Agbar) van Jean Nouvel is het embleem van de wijk, die rijk is aan moderne architectonische hoogstandjes, zoals de gloednieuwe Mercat dels Encants Vells, de stalen constructie van de Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC), op Carrer de Bolívia nummer 56, en het futuristische gebouw Edifici MediaTIC, bij Carrer de Roc Boronat nummer 117.

Hoe de wijk omgaat met zijn industrieel erfgoed zie je terug in plekken zoals de Campus del Poblenou van de universiteit Pompeu Fabra, waar de oude schoorsteen en een gedeelte van de oude fabriek van Can Framis bewaard is gebleven

Andere bezienswaardigheden in de wijk zijn het designmuseum Disseny Hub Barcelona en het hedendaagse kunstmuseum van Can Framis, terwijl shopliefhebbers hun hart kunnen ophalen bij het winkelcentrum Glòries.

El Parc i la Llacuna del Poblenou - Sant Martí Barcelona
El Parc i la Llacuna del Poblenou

El Poblenou: hip en industrieel

El Poblenou ontstond in het onderste gedeelte van de wijk die het dichtst bij de zee ligt, rondom het Plaça de Prim en de huidige Carrer de Ramon Turró. Eeuwenlang was dit een gebied van moerassen en lagunes, omringd met riet; een landschap dat nog steeds wordt herinnerd in de straatnamen van Llacuna (lagune) en Joncar (riet). De overvloed aan water, de grote oppervlaktes en de lage grondprijzen trokken vele industrieën aan die hier hun fabrieken lieten bouwen. Aan het eind van de 19e eeuw had El Poblenou de grootste industriële concentratie van Spanje, tot het punt dat het als de Catalaanse Manchester bekendstond.

Gedurende de 20ste eeuw ontwikkelde Poblenou zich als woon- en industriewijk, met een aanzienlijke bevolkingsgroei en de opkomst van grote krottenwijken zoals Somorrostro, Pequín en Transcementiri.

De komst van de Olympische Spelen van Barcelona in 1992 betekende een keerpunt voor de wijk: de oude fabrieken en pakhuizen werden gesloopt of gerenoveerd, moderne gebouwen namen hun plaats in en mengden zich moeiteloos met oudere gebouwen, wat resulteerde in een gebied vol contrasten.

Hierdoor wordt El Poblenou tegenwoordig liefkozend het 'Brooklyn van Barcelona' genoemd en trekt het vele jongeren aan die een voorliefde hebben voor industrieel design. De ontelbare hippe eetgelegenheden met een industriële look die je hier kunt vinden helpen daar natuurlijk ook een handje bij.

Populaire bezienswaardigheden zijn de Rambla del Poblenou, het strand van Poblenou en de begraafplaats Cementiri de Poblenou.

El Poblenou - Sant Martí Barcelona
El Poblenou

Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou: moderne strandwijk

De Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou is een van de nieuwste wijken van Barcelona. Aan de oostelijke kant vinden we het terrein waar het Forum der Culturen van 2004 plaatsvond, dat nu als openbaar park fungeert, omringd door moderne wolkenkrabbers, kantoorgebouwen en hotels.

Het winkelcentrum Diagonal Mar en het park van de Diagonal Mar, door Enric Miralles ontworpen, zijn twee van de trekpleisters van de wijk, naast het strand uiteraard.

Alleen rondom de Carrer dels Pellaires zien we nog sporen van weleer, in de oude industriële werkplaatsen en studio's van Palo Alto en de watertoren van El Besòs.

Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou - Sant Martí Barcelona
Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou

El Besòs i el Maresme: de banlieue

El Besòs i el Maresme ligt aan de grens met Sant Adrià de Besòs, en is het resultaat van de massale woningbouw die in de jaren 1950 en 1960 ontstond wegens enorme tekorten. De centrale straat van de wijk is de Rambla de Prim, waar links en rechts enorme appartementengebouwen oprijzen.

Deze buitenwijk staat dan ook bekend als een minder veilige buurt, vooral vanwege de nabijheid van La Mina, een beruchte probleemwijk uit Sant Adrià de Besòs, dat aan Barcelona grenst. De komst van het Forum der Culturen in 2004, de universiteitscampus Diagonal-Besòs en de nabijheid van de 22@ wijk, heeft de ontwikkeling van de wijk in de afgelopen jaren echter positief beïnvloed.

Bij het Plaça del Fòrum ligt sinds 2019 een herdenkingsmonument voor de slachtoffers van het Franco-regime, het zogenaamde Espai Memorial Camp de la Bota.

El Besòs i el Maresme - Sant Martí Barcelona
El Besòs i el Maresme

La Verneda i La Pau: een vredige buurt

Bij het noordelijkste stuk van de Rambla de Prim bovenop de Gran Via de les Corts Catalanes ligt La Verneda i La Pau. Een buitenwijk die net als zijn buurman, El Besòs i el Maresme, gekenmerkt wordt door veel hoogbouw en appartementencomplexen, maar wel met een stukje meer groen tussen de huizenblokken.

De verstedelijking van de buurt begon in de jaren 1950 op de Via Trajana. De naam verwijst naar de bomen die hier buiten de rivieren groeiden, de verns (zwarte els), en naar de viering van 25 jaar vrede na de burgeroorlog, la pau (de vrede). Op het Plaça de la Palmera is er nog een schoorsteen te zien van een oude fabriek die hier ooit stond.

La Vila Olímpica del Poblenou: het Olympisch Dorp

La Vila Olímpica del Poblenou, vaak afgekort als de Vila Olímpica, werd gebouwd als de residentie van atleten die deelnamen aan de Olympische Spelen van 1992. Vandaar zijn naam 'Olympisch Dorp'. Het ontwerp van de Vila Olímpica, dat na de spelen in een echte woonwijk veranderde, werd onder de leiding van het team Bohigas-Martorell-Mackay-Puigdomènech gedaan. Dit project bracht herstel aan dit sterk geïndustrialiseerd kustgebied en opende nieuwe ruimtes voor recreatie zoals de haven Port Olímpic, de parken van El Port en Nova Icària en het Nova Icària strand.

Ook de universiteit Pompeu Fabra heeft hier zijn adres, gelegen in een voormalige kazerne. Maar de grootste blikvanger van de buurt blijft de Torre Mapfre, dat naast het Hotel Arts, de kustlijn van Barcelona flankeert.

Lees hier meer over de Olympische Spelen van Barcelona en verken de plekken waar ze zich hebben afgespeeld.

La Vila Olímpica del Poblenou - Sant Martí Barcelona
La Vila Olímpica del Poblenou

Provençals del Poblenou: tussen de fabrieken

Provençals del Poblenou ligt precies in het midden van de wijk, vandaar dat zijn naam een mix is van zijn twee meest bekende buren, Sant Martí de Provençals en El Poblenou. Van zijn industriële verleden zijn er nog veel fabrieken bewaard gebleven; sommige al geheel gerenoveerd, zoals Oliva Artés, Ca l'Alier en Can Jaumandreu; terwijl andere in verval zijn geraakt, zoals Can Ricart en La Escocesa, die nog steeds op een nieuwe toekomst wachten.

De wijk is nog steeds bezaaid met pakhuizen en fabrieken, die gecombineerd worden met appartementsgebouwen en moderne kantoorpanden. Het Parc del Centre del Poblenou, ontworpen Jean Nouvel, is en van de nieuwste aanwinsten van de buurt, die ook meelift dankzij de ontwikkeling van de @22 wijk. Het is bij lange na nog niet zo mooi of opgeknapt als zijn buurman El Poblenou, maar dat geeft deze plek juist een unieke en spannende vibe.

Provençals del Poblenou - Sant Martí Barcelona
Parc Central del Poblenou
Tips voor jouw Barcelona trip!

Wil je binnenkort naar Barcelona en zoek je een goede aanbieding voor jouw trip? Check dan eens onderstaande aanbieders voor een super fijne reis naar Barcelona.

TUI heeft een groot aanbod accommodaties in Barcelona. Verspreid over de stad en variëren van drie tot vijfsterren hotels. Ook biedt TUI voordelige vluchten aan vanaf verschillende luchthavens.

Stedentrips.nl heeft een mooi aanbod met leuke hotels in de stad. Vaak hebben ze goede en voordelige aanbiedingen voor een goede prijs.

Sunweb biedt mooie pakketreizen aan naar Barcelona. Sunweb heeft mooie en bijzondere hotels in haar aanbod en biedt deze aan inclusief vlucht.

Gids Sant Martí

Sant Martí wordt gekenmerkt door zijn industriële verleden, dat een uniek karakter en bijzondere uitstraling aan de wijk geeft. Daarnaast is het een hub geworden voor high-tech bedrijven en grote multinationals, die in de nieuwe 22@ wijk hun kantoren hebben staan. Wil je de wijk als een echte local leren kennen, volg dan mijn tips! Ontdek de belangrijkste bezienswaardigheden in de wijk, zijn verleden als industriegebied en wat er nog over is gebleven van de oude dorpen, en geniet van de hippe eettentjes en de gave street art muurschilderingen.

Onmisbare bezienswaardigheden in Sant Martí

De meeste toeristen bezoeken Sant Martí voor de stranden, maar de wijk heeft nog veel meer leuks voor je in petto! Vooral het gebied van El Poblenou, met zijn lange Rambla del Poblenou bezaaid met gezellige terrasjes, verdient zeker je aandacht. En hoewel vele gedeeltes van de wijk nog steeds volop in ontwikkeling zijn, zijn er genoeg bezienswaardigheden om op je to-do lijst te zetten.

 • Rambla del Poblenou: deze lange wandelpromenade is de rustige versie van de beroemde Ramblas en wordt met name bezocht door buurtbewoners die hier komen flaneren en een hapje doen bij een van de vele terrasjes, bars en restaurants.
 • Torre Glòries (Torre Agbar): de eigenaardige wolkenkrabber van Jean Nouvel is zeker een bezoekje waard. 's Nachts wordt deze mooi verlicht.
 • Mercat dels Encants Vells: ook bekend als de Fira del Bellcaire. Deze openluchtrommelmarkt is de oudste en grootste van Barcelona.
 • Parc del Centre del Poblenou: het prachtige stadspark van dezelfde architect als van de Torre Glòries is in drie stukken verdeeld en herbergt onder andere het MUHBA Oliva Artés.
 • Het strandgebied: in Sant Martí bevinden zich maar liefst zes verschillende stranden (waarvan één speciaal voor het gay-publiek en een andere speciaal voor mensen met honden) en twee havens, die van Port Olímpic en Port Fòrum. Het maritieme verleden van de wijk beleef je het beste bij het rustige Plaça de Prim, dat ook bekend staat als het plein van de vissers.
 • Port Olímpic: overdag kun je bij de olympische haven lekker flaneren en uit eten gaan bij een van zijn vele visrestaurants, terwijl je 's avonds lekker uit je dak kunt gaan bij een van de vele nachtclubs en discotheken.
 • Cementiri de Poblenou: op deze begraafplaats liggen enkele beroemdheden begraven en er zijn veel kunst en interessante beeldhouwwerken te zien, zoals de “Petó de la mort” (kus van de dood), van Jaume Barba uit 1930.
 • Can Framis: de oude fabriek van Can Framis maakt nu deel uit van de Campus del Poblenou van de universiteit Pompeu Fabra, en is een mooi voorbeeld van hoe een oude fabriek omgebouwd kan worden tot iets nieuws. Net buiten de universiteit vinden we het hedendaagse kunstmuseum van Can Framis.
 • Disseny Hub Barcelona: het museum voor de designliefhebber waar ze regelmatig nieuwe tentoonstellingen hebben over alles wat te maken heeft met design, mode, marketing en reclame.

Leuk om te doen in Sant Martí

Sant Martí is een echte volkswijk waar je maar een handje vol toeristen tegen zult komen, behalve op het strand of wandelend over de Rambla del Poblenou. Sant Martí, en met name het gebied rondom Poblenou, biedt echter voldoende leuke adressen om naartoe te gaan, van musea en bezienswaardigheden, tot aan de lekkerste eetadressen en de leukste hotspots.

 • Shoppen in Sant Martí: er zijn twee top winkelcentra in Sant Martí; die van Les Glòries en Diagonal Mar, maar de echte blikvanger is de openluchtrommelmarkt die wekelijks onder het glanzende dak van het Plaça de Glòries wordt gehouden; het Mercat dels Encants Vells. Ook niet te missen is ieder eerste weekend van de maand de Palo Alto Market, een hippe markt vol eetkraampjes en leuke items.
 • Strandhangen: of je een strandwandeling doet, een duik in zee neemt of bij de chiringuitos op het strand gaat zitten; de stranden van Sant Martí zijn een heerlijke plek om te ontspannen tussen de locals.
 • Het industriële erfgoed verkennen: maak tijdens een bezoek aan Sant Martí kennis met zijn industriële verleden en bezoek enkele van de oude fabrieken die nog bestaan. Sommige zijn inmiddels omgebouwd en kun je bezoeken; anderen liggen half in ruïnes achter slot en grendel maar kun je van buitenaf zien. Lees hier meer over het industriële verleden van Barcelona.
 • Street art spotten: Sant Martí is een geliefde wijk onder street art kunstenaars en dus kun je hier veel street art spotten tijdens een wandeling. Doe bijvoorbeeld mee aan een street art fietstour om de gaafste muurschilderingen te ontdekken.
 • Fotogenieke hoekjes: van de witte vissershuizen bij Plaça de Prim, tot aan de oude vervallen fabrieken van La Escocesa en Cacaolat, de gloednieuwe wolkenkrabbers of gerenoveerde pakhuizen. Op bijna iedere hoek kun je verrast worden bij weer een leuk plekje of een gave street art muurschildering om te fotograferen.
 • Koffie hotspots: mede door de ligging tussen alle moderne kantoorgebouwen tref je in Poblenou uitstekende koffiezaakjes in de meest hippe en inspirerende ruimtes. Ga voor een goede kop koffie en wat inspiratie langs Espai Joliu, Nomad Roaster's Home en SKYE Coffee Co.
 • Lekker uit eten: in Poblenou schieten het aantal nieuwe restaurants als paddenstoelen uit de grond, met name in en rondom de Rambla del Poblenou. Vegetarische restaurants (zoals Sopa en Nabibi Vital Cooking), nieuwe concepten, zoals een kroketrestaurant (Catacroqueta), superfood restaurants (Foodies Barcelona) en Aziatische restaurants (Koh), hebben onlangs hier hun deuren geopend.
 • Mooi uitzicht over de wijk: de oude watertoren Torre de les Aigües del Besòs is nu open voor publiek en biedt vanaf zijn top een uniek uitzicht over de wijk.
 • Studeren in een oud waterreservoir: de universiteitsbibliotheek van Pompeu Fabra ligt op een wel zeer bijzondere locatie, namelijk binnenin een oud waterreservoir dat de fonteinen bij het Parc de la Ciutadella vroeger van water voorzag. De oude Dipòsit de les Aigües is nu omgebouwd tot een prachtige bibliotheek die je ook kunt bezoeken.
 • Meng je tussen de locals: wie graag helemaal 'the local way' wil gaan en lekker tussen de locals aan de bar wil aanschuiven of boodschappen doen, moet langs de winkelstraten Carrer del Clot en Carrer de Rogent gaan, die nog vrij onontdekt zijn door het grote publiek.

Sant Martí met de kids

Naast het fijne zandstrand en de vele parken met kinderspeeltuinen, zijn er nog tal van andere plekken om te ontdekken met de kids, zoals het skatepark in Mar Bella, de kinderboerderij met boomgaard Can Cadena of het natuurhistorisch museum Museu Blau.

Bij Carrer de Marià Aguiló vind je daarnaast de gaafste kinderwinkels om te shoppen en de leukste en meest kindvriendelijke restaurants om een hapje te eten. Mijn favoriete café voor met de kinderen is Ideal Poble Nou en om te spelen Parc Central del Poblenou.

Mis ook niet de glijbanen bij Parc de la Diagonal Mar en Plaça de les Glòries Catalanes.

Parc de la Diagonal Mar - Leuke speeltuinen in Barcelona
Parc de la Diagonal Mar

Evenementen in Sant Martí

Sant Martí, en met name de esplanade bij het Parc del Fòrum, is een plek waar vaak grote festivals en evenementen plaatsvinden. Maar ook in de oude pakhuizen van de wijk is er genoeg leuks te beleven. Enkele van de grootste evenementen vind je hieronder.

 • Palo Alto Market: deze creatieve lifestyle markt wordt ieder eerste weekend van de maand georganiseerd in het oude fabrieksterrein van Palo Alto.
 • Porkada del Clot: een festival in het kader van Sant Antoni Abat in januari waarin varkens de hoofdrol spelen. Met workshops en eten rondom de Mercat del Clot en een spetterende correfoc (vuurloop).
 • Llum BCN: Barcelona's lichtfestival vindt plaats elk jaar in februari in El Poblenou.
 • The Calçot Festival: in maart wordt er een calçot festival gehouden in het Parc del Clot waarbij naast calçots (soort Catalaanse lente uien) met romescosaus, ook butifarres (Catalaanse worst) en wat tapas genuttigd worden.
 • Feria de Abril: iedere lente wordt deze feria gehouden op het terrein van het Fòrum. Een prachtig evenement van Andalusische folklore, muziek en dans, met nog een leuke kermis voor de kids.
 • SoundEat: dit muziek- en foodfestival komt regelmatig terug op het Parc del Fòrum om de lekkerste hapjes en de fijnste muziek aan te bieden.
 • Primavera Sound: begin juni vindt Primavera Sound plaats in het Parc del Fòrum, een van de grootste en meest populaire muziekfestivals van de stad.
 • Barcelona Beach Festival: nog een gaaf zomerfestival is het Barcelona Beach Festival, dat zoals de naam al aangeeft, op het strand plaatsvindt.
 • Festival Cruïlla: in juli vindt dit gave driedaagse muziekfestival plaats in het Parc del Fòrum.
 • Poblenou Open Day: tijdens dit evenement openen de deuren van talloze kunstateliers, reclamebureaus, showrooms, restaurants en winkels in El Poblenou, om hun werk en passie dichter bij het publiek te brengen.
 • Oud en Nieuw: op de Torre Glòries wordt tijdens Oud en Nieuw altijd een speciale lichtshow gegeven.

Eten in Sant Martí

Het is heerlijk om uit eten te gaan in Sant Martí, want er zijn namelijk zó veel goede eetadressen en hotspots waar je uit kunt kiezen! Of je voor een traditioneel visrestaurant kiest, tapas gaat eten of juist een dagje vegetarisch wilt doen. Enkele van mijn favoriete adressen in Sant Martí vind je hieronder.

Koffie en bakkerijen

 • Espai Joliu (Carrer de Badajoz, 95): bestel een heerlijke kop koffie omringd door vele planten.
 • Can Dende (Carrer de la Ciutat de Granada, 44): met stip hét beste brunchadres in de wijk.
 • Ideal Poble Nou (Carrer de Marià Aguiló, 103-77): een knus en kindvriendelijk café, perfect voor een lekker tussendoortje. Ze beschikken over een overdekt terras en een kinderspeelhoek en verschoningsruimte.

Lunchadressen

 • Xiringuito Escribà (Av. del Litoral, 62): befaamd paellarestaurant aan het strand. Reserveren noodzakelijk.
 • Sopa Boronat (Carrer de Roc Boronat, 114): hip en vegetarisch lunchadres in Poblenou. Ook zeer kindvriendelijk, met o.a. verschoningsruimte en kinderstoelen.
 • El 58 (Rambla del Poblenou, 58): verstopt restaurant aan de Rambla del Poblenou waar ze een heerlijk en goed geprijsd lunchmenu aanbieden.

Restaurants

 • Can Recasens (Rambla del Poblenou, 102): traditioneel restaurant gespecialiseerd in vleeswaren en befaamd door hun rijkelijk gevulde borrelplanken.
 • Els Tres Porquets (Rambla del Poblenou, 165): Spaans restaurant met een uitstekende wijnselectie.
 • Sa Tramuntana (Carrer del Dr. Trueta, 225): een originele bistrobar voor het hele gezin met een aangename binnenplaats achterin. Probeer vooral de echte Mallorcaanse producten die hier aangeboden worden zoals de sobrasada en verschillende vleeswaren.

Tapasbars

 • La Pubilla del Taulat (Carrer de Llull, 147): traditionele tapasbar met een gevarieerd aanbod aan tapas en pintxos, open sinds 1886.
 • El Ramblero (Carrer del Pont del Treball Digne, 13): culinair adresje op een zeer onverwachte plek, met tapas van royale porties en menukaart voor de liefhebber.
 • Chiringuito Las Sardinitas (Av. del Litoral, 36): een leuk adres om buiten op het terras tapas te eten met zicht op de zee!

Drinken en uitgaan in Sant Martí

Vooral de gebieden van Marina en Port Olímplic (die tot Sant Martí behoren) zijn belangrijke uitgaanscentra in Barcelona. De wijk Sant Martí beschikt daarnaast over vele concertpodia en kleine theaters voor opkomende artiesten. Enkele uitgaanstips:

 • Balius Bar (Carrer de Pujades, 196): super leuke plek om een drankje te doen.
 • Bharma (Carrer de Pere IV, 93): originele bar geheel in het thema van de tv-serie Lost.
 • Razzmatazz (Carrer dels Almogàvers, 122): bekende discotheek met maar liefst vijf verschillende muziekzalen waar ook regelmatig concerten plaatsvinden.

Lees hier meer over uitgaan in Marina en Port Olímpic.

Slapen in Sant Martí

Overnachten in Sant Martí is aan te raden wanneer je in de buurt van het strand wilt zijn of als je een evenement of beurs bij het Fòrum hebt. Ook als je even wat anders wilt zien van Barcelona, is Sant Martí een uitstekende optie. Vooral het stukje van het up-coming Poblenou is zeer aan te raden: je zit dan lekker tussen de locals, op loopafstand van het strand en toch redelijk dichtbij het centrum dankzij de metro. En niet te vergeten de ontelbare hippe hotspots en boeiende evenementen.

Zie hier meer hotels in Sant Martí.

Meer lezen over Sant Martí

- 30/07/2018: Wandelroute in Poblenou
- 04/09/2017: Plaça de Prim, het vissersplein van Barcelona
- 27/11/2013: De vernieuwde Mercat dels Encants Vells
- 13/11/2013: Op bezoek bij Disseny Hub Barcelona

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je