🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Verhalen Reageer
Home » Blog » Plaça de Prim, het vissersplein van Barcelona

Plaça de Prim, het vissersplein van Barcelona

Plaça de Prim Barcelona
Het mooie en rustige Plaça de Prim in Barcelona, beter bekend als het vissersplein

Barcelona zit vol pleintjes, sommige gezelliger dan andere, of dan weer rustiger of juist drukker. Plaça de Prim behoort dan tot een van de meest sfeervolle en rustige pleinen in de stad. Het valt voornamelijk op door zijn grote bomen en de maritieme uitstraling. Plaça de Prim staat dan ook niet voor niks bekend als het vissersplein, het Plaça dels Pescadors.

Het Vissersplein

Het Plaça de Prim is in feite een klein pleintje op steenworp afstand van de zee en de Rambla del Poblenou. Gebouwd rond 1851, het was de ontmoetingsplek van de vissers en fabrieksarbeiders uit de buurt. Na de dood van Generaal Prim, voormalig Graaf van Reus, in een aanval, terug in 1870, werd het plein hernoemd. Echter bleef dit in de volksmond nog steeds het Vissersplein heten.

Plaça dels Pescadors of Plaça de Prim Barcelona
Plaça de Prim is een mooi voorbeeld van het maritieme verleden van de wijk Poblenou

Op het Plaça de Prim, alias Plaça dels Pescadors, zijn de oudste huizen van de wijk (uit de 19e eeuw) waar de vissers ooit woonden nog te zien. Het is een eenvoudige en charmante plek: schattige witte lage huizen, rustige straten, en te midden van het plein drie imposante oude knoestige bellasombra-bomen, wat bankjes om te zitten, een fontein en een visrestaurant. Dit is dan ook de enige plek in Barcelona waar nog geen asfalt ligt; in plaats daarvan zie je een geplaveide straat. Een ware oase van rust in het midden van de stad. Het vissersverleden van El Poblenou wordt hier meteen zichtbaar en de oude dorpse sfeer en het maritieme karakter maken dit een van de meest sfeervolle plekken in de stad.

Witte huizen bij Plaça de Prim Barcelona
De witte oude huizen bij Plaça de Prim

Het Plaça de Prim is tot de dag van vandaag een van de favoriete ontmoetingsplaatsen van de buurtbewoners, die een zeer intens cultureel en sociaal leven kennen. Het fijne van deze plek is dat het nog niet door het massa toerisme ontdekt is. Je kunt hier vaak in alle rust op een bankje in de schaduw gaan zitten en van alle mooie indrukken en details genieten. En als je honger begint te krijgen, dan kun je uiteraard altijd even langs het emblematische restaurant Els Pescadors gaan, waar je getrakteerd zal worden op de lekkerste lokale vis- en rijstgerechten.

Restaurant Els Pescadors - Plaça de Prim Barcelona
Restaurant Els Pescadors zorgt voor sfeer op het Vissersplein

In de buurt van Plaça de Prim zijn er overigens nog tal van leuke bezienswaardigheden te zien. Zo kun je ter ontspanning naar het strand van Bogatell gaan of tussen de locals lopen en op het terras gaan zitten bij de Rambla del Poblenou (tip van mij is om te gaan lunchen bij El 58). Nog een interessante plaats in de buurt van Plaça de Prim is de slijterij Licorería C. Ferreres (Carrer Taulat, 91), waar vroeger einde jaren ’50 een papegaai buiten de winkel stond. De papegaai, die bekend stond als ‘El Lloro del 36‘, schreeuwde vaak “borracho, borracho” (“dronkaard, dronkaard“) en leerde het seinfluitje van de tram perfect na te maken, die hier zijn laatste halte had. Dit zorgde natuurlijk voor problemen, want de trams vertrokken vaak voortijdig vanwege de papegaai. ‘El Lloro del 36’ werd na zijn dood ontleed en staat nu nog in zijn kooi in de slijterij. Dezelfde papegaai werd als inspiratie gebruikt voor de kleine reus die de gegants van Poblenou, Bernat en Maria, bij alle wijkfeesten vergezeld.

  • Praktische informatie:
    Wat: Plaça dels Pescadors (het Vissersplein) bezoeken
    Waar: Plaça de Prim
    Metro: Llacuna (L4)

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie