De beste tips van een local!

Spaanse churros

Spaanse churros recept
Inhoudsopgave

Gefrituurde deegstengels

Spaans: churros
Catalaans: xurros

Spanjaarden eten gefrituurde reepjes deeg, oftewel churros, vooral graag als ontbijt of tussendoortje. De vorm kent twee variaties: een dikke en lang, de zogenaamde porra, en een dunne en gekarteld, de zogenaamde churro. In Barcelona zijn er vele granjas (ouderwetse melkcafés) waar churros worden gemaakt en samen met warme dikke chocolademelk worden genuttigd, wat bekend staat als churros con chocolate. Echt een aanrader op een winterse dag!

Ingrediënten

Voor 1-2 personen:
- 175 g bloem
- zonnebloemolie om te frituren
- suiker
- zout

Tip!

Om de perfecte gekartelde Spaanse churros te maken is er een churrera te koop, deze perst het churros beslag heel makkelijk in de juiste vorm. Koop hier je churrera.


Recept: Spaanse churros

1. Doe 350 ml water in een pan, voeg wat zout toe en breng het aan de kook. Voeg daarna alle bloem toe. Blijf roeren totdat het mengsel loslaat van de pan en er een deegbal ontstaat. Haal de pan van het vuur en laat het beslag afkoelen.

2. Verhit de olie in een friteuse (tot 180-190 ºC) of keukenpan. Doe het afgekoelde deeg in een 'churrera'. Met deze speciale spuit kun je churros heel makkelijk uitpersen en direct in de hete olie leggen. Een andere optie is om het deeg in een spuitzak met een stervorming mondstuk in te doen en rechtstreeks in de hete olie uitspuiten. Snijd de churros tot de gewenste lengte met een scherp mes af voordat ze in de olie komen. Werk zo nodig in gedeelten zodat de pan niet te vol raakt. Pas op voor hete spetters.

3. Wacht tot de churros mooi goudbruin zijn en haal ze met een schuimspaan uit de pan. Laat ze vervolgens goed uitlekken op een bord met keukenpapier. Bestrooi met flink wat suiker en serveer als ze nog warm zijn. Ook lekker met zelfgemaakte chocoladesaus.

Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn tortas fritas recept (gebakken deeg) of de crema catalana (Catalaanse crème brûlée). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).

Boeken over de Spaanse keuken

Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave