De beste tips van een local!

Turó de la Rovira: beste uitkijkpunt van Barcelona

Toegevoegd op in Reizen
Uitkijkpunt Turó de la Rovira Barcelona
Inhoudsopgave

De 262 meter hoge stadsheuvel van Turó de la Rovira was lange tijd een vergeten en verwaarloosde plek. Na enkele jaren van archeologische opgravingen en een opknapbeurt, is de Turó de la Rovira, en met name zijn verbluffende uitkijkpunt Bunkers del Carmel, enorm in opmars. Vooral met mooi weer komt iedereen hier van het uitzicht genieten. Maar er schuilt nog veel meer interessants in deze stadsheuvel. Van een oud militair kamp uit de Burgeroorlog tot een oude steengroeve.

Laatste update: 15/08/2018

Een berg met geschiedenis

De allereerste bewoners van de Turó de la Rovira waren de Iberiërs. De latere aanlegging van straten, de bouw van huizen en de plaatsing van een luchtafweergeschut hebben de Iberische overblijfselen echter doen verdwijnen.

De sporen van het luchtafweergeschut en oud militair kamp van tijdens de Spaanse burgeroorlog (wat bekend staat als de Bateria antiaèria del Turó de la Rovira of de Bunkers del Carmel) zijn echter nog zichtbaar, net als de resten van de krottenwijk "Los Cañones" (De Kanonnen) die tussen de jaren 40 en 90 van de vorige eeuw hier stond.

Luchtafweergeschut Turó de la Rovira Barcelona
De plek waar ooit de Bateria antiaèria del Turó de la Rovira stond

Om iedereen kennis te laten maken met de geschiedenis van deze bijzonder plek, heeft het Museu d'Història de Barcelona (MUHBA) sinds 2011 een aantal informatieve borden geplaatst op verschillende plekken op de Turó de la Rovira en sinds 2015 is er een eigen museum binnen het oude luchtafweergeschut.


Zo leer je onder andere dat de bewoners van deze krottenwijk uit het zuiden van Spanje kwamen en hun schamele onderkomens in de stijl van de huizen in Andalusië maakten. Ook wordt er verteld hoe belangrijk het luchtafweergeschut was om Barcelona te verdedigen tijdens de Burgeroorlog tegen Franco’s vliegtuigen die de stad bombardeerden. Het museum van MUHBA Turó de la Rovira is gratis te bezoeken maar heeft wel beperkte openingstijden.

Oude krottenwijk Los Cañones Turó de la Rovira Barcelona
Resten van de krottenwijk "Los Cañones"

De mooiste uitkijkpunt van Barcelona

Barcelona kent vele uitkijkpunten, maar die op de Turó de la Rovira wordt vaak beschouwd als dé beste in de stad. En dat is niet voor niets! Vanwege zijn centrale locatie krijg je vanaf de top van de berg, daar waar uitkijkpunt Mirador Bunkers del Carmel zich bevindt, een uniek 360 graden uitzicht over de stad.

Vanaf de Turó de la Rovira kun je alles zien, van de Tibidabo tot aan de Montjuïcberg, de Torre Agbar, de Sagrada Família en de wolkenkrabbers aan de kustlijn van Barcelona. Geen wonder dat men hier tijdens de burgeroorlog een luchtafweergeschut besloot te bouwen!

Het uitkijkpunt werd in 2011 pas geopend, maar is inmiddels een vrij bekende plek onder zowel toeristen als locals. Het is geliefd vanwege zijn prachtige uitzichten en de mooie zonsondergangen. Vergeet je fotocamera niet en kom met goed schoeisel om veel trappen te lopen.

Tip: lees hier meer over de Mirador Bunkers del Carmel en hoe je er komt.

Uitkijkpunt Bunkers del Carmel - Turó de la Rovira Barcelona
Een van de meest bijzondere plekjes in Barcelona

De toegang is gratis en zeker voor fotografie liefhebbers is dit uitkijkpunt een must. Maar ook als je gewoon van een uniek uitzicht over de stad wilt genieten, is dit waar je moet zijn.

Barcelona vanuit Turó de la Rovira
Barcelona vanuit Turó de la Rovira: voor fotografie liefhebbers een must

Oude steengroeve Can Baró

Een van de onderscheidende kenmerken van dit gebied is het bestaan van steengroeven, die intensief geëxploiteerd werden gedurende bijna de hele 20ste eeuw. De indrukwekkende gaten in de Turó de la Rovira zijn het resultaat van vele jaren boren.

Een van deze gaten, aan de kant van de Carrer Mühlberg, blokkeerde de weg tussen de twee kanten van de wijk. Maar sinds 1991 schittert hier de Pont de Mühlberg (de Mühlberg-brug), van 70 meter lang en een spectaculair uitzicht op de stad.

Uitzicht richting de Tibidabo - Turó de la Rovira Barcelona
Uitzicht richting de Tibidabo

Een hike in de natuur

Hoewel er meerdere manieren zijn om op de Turó de la Rovira te komen, kan een beetje natuurliefhebber een bezoek aan het Turó de la Rovira het beste combineren met een wandeling door het bosrijke Parc del Guinardó.

Hiken in de natuur - Turó de la Rovira Barcelona
Wandelen in de prachtige natuur

Stap hiervoor uit de metro bij metrostation Guinardó | Hospital de Sant Pau  (L4) en loop naar boven via Carrer del Telègraf (dat voorzien is van onder andere lift en roltrappen).

Eenmaal bovenaan de trappen, daar waar een kleine parkeerplaats ligt, kun je het bosgebied van Parc del Guinardó betreden en zo aan de drukte van de stad ontsnappen. Loop omhoog en volgt de paden die je richting het Carrer del Panorama sturen, aan de andere kant van het park. Hierna kun je het beste de Carrer de Labèrnia volgen om zo bij de Turó de la Rovira te komen. De antennes en grote communicatietoren op de top van de Turó de la Rovira zullen je in de juiste richting leiden.

Let vooral op het huis op nummer 9 bij Carrer de Labèrnia, dat zich duidelijk door Gaudí's kunst heeft zich laten inspireren.

Voor de terugweg raad ik je aan om nog even een kijkje te nemen bij de imposante brug Pont de Mühlberg aan de voet van de berg.

Video Turó de la Rovira

Bekijk de onderstaande video via YouTube voor een complete beleving van wat je kunt zien vanuit de Turó de la Rovira.

Video bron: Jaume Vila in YouTube

Tip: voor nog meer mooie plekken in Barcelona met uitzicht, kijk dan hier.

 • Praktische informatie:
  Wat: uitkijkpunt Bunkers del Carmel in Turó de la Rovira bezoeken
  Waar: Carrer Turó de la Rovira / Carrer de Maria Labèrnia / Carrer de Mühlberg / Carrer Budapest / Carrer Telègraf / Carrer de Sant Joan de les Abadesses
  Metro: El Carmel (L5), Guinardó | Hospital de Sant Pau (L4)
  Wanneer: altijd open, al is af te raden om hier 's nachts rond te lopen
  Prijs: gratis
  Let op: voor mensen slecht te voet kan het moeilijk zijn om de top van de berg te bereiken.
  Update 1/04/2015: het museum gedeelte van het uitkijkpunt Mirador Bunkers del Carmel is vandaag geopend. Deze is gratis te bezoeken en legt uit de geschiedenis van de Turó de la Rovira en zijn omgeving.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

8 reacties

 1. nicolette
  8 jaren geleden

  hoi, met veel plezier lees ik al je informatie over Barcelona, we gaan pas van de zomer er naar toe maar nu al boeit het mij enorm. Waar ik maar niet achter kan komen is waar vandaan iedereen toch die mooie fotos maakt van de sagrada familia, veel al zijn ze genomen volgens mij vanaf een gebouw. Heb jij er enig idee van? groet Nicolette

  1. Marta
   8 jaren geleden

   Hoi Nicolette,

   Bedankt voor je bericht en je complimenten. Echter weet ik niet precies welke plek je bedoelt, er zijn namelijk meerdere mooie uitkijkpunten in de stad met uitzicht op de Sagrada Família. Wellicht dat deze post kan helpen: https://www.barcelonametmarta.nl/reizen/de-beste-plekken-met-uitzicht-over-barcelona

   Mocht ik erachter komen welke gebouw jij bedoelt, dan laat ik het aan je weten!

   Veel plezier alvast met de voorbereiding van je vakantie.

   Saludos,
   Marta

 2. Mariëlle
  8 jaren geleden

  Ik heb door je blog al zóveel meer ontdekt dan gewone sites die bezienswaardigheden laten zien. Die plekken ken ik nu onderhand wel en ik weet dat Barcelona meer in zich heeft. Hier moet ik absoluut naar toe, wauw!

  1. Marta
   8 jaren geleden

   Hoi Mariëlle,

   Wat leuk om te horen, dankjewel! Turó de la Rovira is zeker een aanrader :)

   Saludos,
   Marta

 3. rik
  8 jaren geleden

  Gisteren de weg gevraagd naar Turó de la Rovira. Helaas zijn de werkzaamheden uitgelopen werd ons verteld en duurt het nog twee maanden voordat hij weer bereikbaar is.

  1. Marta
   8 jaren geleden

   Hola Rik,

   Wat jammer zeg! Als je een andere optie zoekt, dan raad ik je aan om naar een van deze uitkijkpunten te gaan: https://www.barcelonametmarta.nl/bezienswaardigheden-barcelona/uitkijkpunten. Parc del Turó del Putxet (https://www.barcelonametmarta.nl/reizen/op-bezoek-bij-parc-del-turo-del-putxet) is wellicht de beste optie voor een 360 graden uitzicht.

   Veel plezier alvast!

   Saludos,
   Marta

 4. Ronald
  7 jaren geleden

  Hoi Marta,

  we hebben de bunker afgelopen week bezocht, op jouw advies op je site. En inderdaad: adembenemend mooi uitzicht!! Dus thnx voor de tip!!

  Als ik zo vrij mag zijn, misschien een kleine aanpassing doen in het stukje "Hoe ga je naar de Turó de la Rovira". We hebben ons namelijk, toen we uit de metro op El Carmel kwamen, een ongeluk gezocht naar de bushalte voor lijn 119. Want als je uit de metro komt zie je verderop een bushalte, maar hier vertrekt geen lijn 119. De halte is ook erg onopvallend in een zijstraat, na enig navragen hebben we m gevonden. Wellicht handig om in je verhaal te vermelden: "De bushalte voor lijn 119 vind je als bij de uitgang van station El Carmel de weg naar beneden loopt rechts de straat Carrer de la Conca de Tremp in gaat. De halte zit daar direct om de hoek." (of iets in die strekking...).

  Hopelijk heb je wat aan mijn tip.. ;-)
  groet,
  Ronald

  1. Marta
   7 jaren geleden

   Hola Ronald,

   Bedankt voor je reactie! Ik zal je tip toevoegen. Kan inderdaad heel nuttig zijn voor de anderen. Leuk om te horen dat jullie bij de Turó de la Rovira geweest zijn naar aanleiding van deze post!

   Saludos,
   Marta

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je