🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Home » Wat te doen in Barcelona » Agenda » Barcelona in maart

Barcelona in maart

In maart begint de lente langzaam zijn intrede te doen. Barcelona bloeit en men brengt meer tijd door buiten de deur. Met de lente in aantocht wordt er daarnaast van alles georganiseerd in Barcelona: van openlucht festivals en wijkfeesten tot een marathon. Ga je Barcelona in de maand maart bezoeken of ben je gewoon benieuwd naar wat er te doen is in maart in Barcelona, lees dan verder!

De maand maart in Barcelona

De steeds warmere temperaturen en lekkere lentezon makken van maart een uitermate mooie maand om Barcelona te bezoeken. Daarnaast stikt de stad nog niet van de toeristen, waardoor je van Barcelona in alle rust kunt genieten.

🌤️ Bekijk hier het maart weer in Barcelona.

Is Barcelona leuk in maart?

Als je Barcelona in maart bezoekt heb je grote kans om mooi weer. Je kunt dan veel in de buitenlucht ondernemen (van attracties bezoeken tot lekker wandelen door de stad, de bergen of het strand) om vervolgens lekker op een terrasje neer te ploffen.

In maart vinden er daarnaast allerlei leuke evenementen plaats in Barcelona en komen locals bijeen om een van hun lievelingsgerechten te nuttigen: calçots.

Makamaka - Terrassen in Barcelona
Makamaka

⭐ Koop je tickets voor deze must-sees in Barcelona

Wat te doen in Barcelona in maart?

Maart is een geweldige tijd om Barcelona als een local te ontdekken. Het mooie weer en de vele buitenlucht evenementen maken het een uitermate geschikt moment om van al het moois dat Barcelona te bieden heeft te genieten.

Enkele favorieten van mij om in maart te doen zijn:

 • Lekker van de lentezon op een terrasje bij het strand genieten.
 • Wandeling langs een stadspark of tuin, om de eerste bloemen in bloei te zien.
 • Naar een masia (oude boerderij) in de bergen gaan om calçots te eten.
 • Catalaanse kabeljauw te nuttigen, nu het vastenperiode is aangebroken.
 • Een hike in de natuur doen, bijvoorbeeld in het Natuurpark Collserola of de Serralada de Marina.
 • Leuke excursies in de omgeving van Barcelona doen, zoals naar Montserrat of de Colònia Güell.
 • Andere steden en dorpen bezoeken, zoals Sitges, Girona en Tarragona.
 • Leuke festivals mee pikken, zoals Brunch Electronik, Cruïlla Primavera of Palo Alto Market.
Natuur in bloei - Lente in Barcelona
Natuur in bloei

Evenementen in Barcelona in maart 2023

Ben je benieuwd naar wat is er te doen is in Barcelona in maart, bekijk dan onderstaande evenementen die ik zorgvuldig voor je heb uitgekozen.

1 februari t/m 26 maart: Black Music Festival

Dit jaarlijkse evenement brengt het beste van de zwarte muziek samen, met talloze internationale artiesten die op verschillende locaties in Catalonië optreden. Wees voorbereid op jazz bands, concerten, musicals en hele leuke optredens.

👉 Voor meer informatie over dit festival klik hier.

3 maart: Festa de Sant Medir

Op 3 maart vindt elke jaar het zoetste feest van Barcelona plaats, het Festa de Sant Medir. Tijdens de parade van Sant Medir in de straten van Gràcia worden tonnen met snoep naar de kinderen gestrooid.

👉 Meer informatie over de Festa de Sant Medir lees je hier.

10 maart t/m 22 april: Cruïlla Primavera

Barcelona’s muziekfestival om de lente te verwelkomen vindt plaats tussen maart en april. Cruïlla Primavera verzamelt allerlei gerenommeerde artiesten die concerten geven op verschillende locaties in de stad, zoals de Sala Razzmatazz en Poble Espanyol.

👉 Meer info en tickets voor Cruïlla Primavera vind je hier.

11 t/m 13 maart: Rally Barcelona Sitges

Vanaf 1959 organiseren Barcelona en Sitges een rally waaraan allerlei oldtimers aan mee doen.

Alle deelnemers, historische voertuigen van vóór 1928 en motorfietsen van vóór 1938, komen eerst bijeen bij het winkelcentrum L’Illa Diagonal in Barcelona en gaan daarna naar het Plaça de Sant Jaume, dat tevens het startpunt van de rally is.

De tour eindigt vervolgens op het Plaça de la Fragata in Sitges.

👉 Meer informatie over de Rally Barcelona Sitges vind je hier.

12 maart t/m 23 april: Brunch Electronik

Het zondags muziekfestival van Barcelona, Brunch Electronik, vindt van maart tot april plaats op het Plaza Mayor van Poble Espanyol.

👉 Meer info en tickets voor Brunch Electronik vind je hier.

18 t/m 26 maart: Festes de Sant Josep Oriol

Beleef de feesten van Sant Josep Oriol, dat elk jaar rond 23 maart rondom de kerk Basílica de Santa Maria del Pi in de Gotische wijk plaatsvinden en de straten vullen van reuzen, traditionele muziek en mensentorens.

👉 Meer informatie over de feesten van Sant Josep Oriol vind je hier.

19 maart: Marathon van Barcelona

De marathon van Barcelona, de “Zurich Marató de Barcelona”, is een zeer populaire hardloopevenement dat sinds 1978 in de stad wordt gehouden en vindt plaats elk jaar in maart.

👉 Lees hier meer over de Marathon van Barcelona.

Marathon van Barcelona
Marathon van Barcelona

⭐ Koop je tickets voor deze must-sees in Barcelona

Nog meer redenen om Barcelona in maart te bezoeken

Buiten het toeristenseizoen en aan het begin van de lente naar Barcelona reizen heeft zo zijn voordelen: vlucht en accommodatie prijzen zijn over het algemeen gunstiger, je treft minder druktes aan bij de toeristische trekpleisters en je ervaart de stad meer als een local.

Dit is dan ook een goed moment om lokale tradities zoals de Cuaresma of de calçotades te ontdekken, leuke excursies in de omgeving van Barcelona te gaan doen en lekker op stap te gaan bij een van de vele festivals die georganiseerd worden.

Vastenperiode

Na Carnaval begint volgens de Christelijke kalender de vastenperiode, oftewel, de Cuaresma. Dat zijn 40 dagen waarin men weinig eet. Het is een periode van voorbereiding, zuivering, bezinning en spirituele bekering.

Volgens de traditie zijn eieren en varkensvlees tijdens de Cuaresma verboden. Om die reden zijn er veel gerechten die in deze periode gegeten worden dat producten zoals seizoensgroenten (kool, snijbiet, artisjokken…) en gezouten kabeljauw in de hoofdrol hebben.

Ook typisch voor dit jaargetijde zijn de bunyols de cuaresma, lekkere beignets die bestrooid worden met suiker en verkocht worden bij alle bakkers.

Calçotada

Met de lente in aantocht is de leukste bezigheid van de Barcelonezen om ‘calçotades’ in het weekend te organiseren, waarbij calçots genuttigd worden. Calçots zijn een soort zoete en zachte uien afkomstig uit Valls die op de barbecue gemaakt worden.

Het eten van de calçots is een waar kunstje op zich en het allerleukst om samen met je vrienden en familie te doen.

Dit is gelijk een hele mooie kans voor jou om de traditionele keuken van Catalonië te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld de Masia Can Sardá in de Collserola heuvels om van deze lekkernij te genieten!

👉 Lees hier meer over calçots eten in Barcelona.

La Passió d’Olesa

Net als in Nederland wordt er in Spanje op verschillende locaties The Passion gespeeld tijdens Pasen. Een muzikaal-Bijbels evenement dat het leven, de dood en de opstanding van Jezus vertelt.

De voorstelling in Olesa de Montserrat (een stadje op ongeveer 40 km van Barcelona), met een geschiedenis van meer dan 500 jaar oud, staat bekend als een van de leukste en meest moderne theatrale voorstellingen en wordt op verschillende zaterdagen en zondagen gespeeld.

👉 Klik hier voor meer informatie en tickets.

Bloemenvelden

Door heel Catalonië staan er veel bomen in maart in bloei. Denk hierbij aan de kersen-, amandel- en perzikbomen. Dat brengt natuurlijk prachtige plaatjes met zich mee. Om dit fenomeen eens van dicht bij mee te maken moet je eens langs de dorpjes van Aitona, Tivissa en Sant Climent de Llobregat gaan.

Ook leuk om te weten is dat er in Catalonië ook een heuse tulpenveld bestaat. In het plaatsje Coforb kun je net als in Nederland een prachtig veld vol kleurrijke tulpen aanschouwen.

Vlooienmarkten

Vlooienmarkten zijn hip in Barcelona. Er vinden per maand meerdere markten plaats, dus de keuze is echt reuze! Hieronder vind je een overzicht van de vaste tweedehandsmarkten en vlooienmarkten van Barcelona:

 • Iedere maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 9:00 tot 20:00 uur: Mercat dels Encants Vells
 • Iedere eerste zondag van de maand van 10:00 tot 19:00 uur: Fleadonia
 • Iedere eerste zondag van de maand van 10:00 tot 17:00 uur: Two Market Barcelona
 • Ieder tweede weekend van de maand van 10:00 tot 18:00 uur: El Flea
 • Ieder derde weekend van de maand van 11:00 tot 20:00 uur: On the Garage

Gastronomische markten

Ook voor de food liefhebber is er van alles te beleven. Naast een bezoek aan de lokale markt, kun je ook nog eens genieten van het lekkerste eten tijdens een van de vele food truckfestivals, biomarkten en gastronomische evenementen die georganiseerd worden.

👉 Bekijk hier alle foodfestivals.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.