🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Architectuur Reageer
Home » Blog » De vernieuwde Mercat de Sant Antoni

De vernieuwde Mercat de Sant Antoni

Na 9 jaar gesloten te zijn geweest wegens bouwwerkzaamheden, kunnen we nu eindelijk de gloednieuwe markthal van Mercat de Sant Antoni bewonderen. Dé grootste markthal van Barcelona, met maar liefst 53.388 vierkante meters en vijf verdiepingen, dat onderdak bieden aan 235 verschillende marktkraampjes waar onder andere voedsel en kleding verkocht worden, 400 parkeerplekken, een Lidl-supermarkt en zelfs een fitness centrum. Maar dat is nog niet alles! Benieuwd naar wat de vernieuwde Mercat de Sant Antoni te bieden heeft, lees dan verder.

Een architectonisch pareltje

De Mercat de Sant Antoni wordt geprezen als het mooiste voorbeeld van de ijzeren-tijd in Barcelona: de hele markthal is gebouwd op een ijzeren structuur, met als kers op de taart, een waanzinnige centrale koepel. De kleurrijke tegeltjes op het dak en zijn unieke vorm in de vorm van een Grieks kruis maken het plaatje af. Het is het werk van de stadsarchitect Antoni Rovira Trias. De bouw van de markt begon in 1872, enkele jaren nadat de stadsmuren afgebroken werden, en werd hierdoor de eerste markt die buiten de stadsmuren gebouwd werd. De Mercat de Sant Antoni werd ingehuldigd in 1882 en is sindsdien het kloppende hart van de buurt.

Architectuur - De vernieuwde Mercat de Sant Antoni Barcelona
Prachtige architectuur

De architectenstudio Ravetllat-Ribas is verantwoordelijk geweest voor dit project, dat dringend een opknapbeurt nodig had. Echter duurden de bouwwerkzaamheden, dat begon in 2009, vele malen langer dan verwacht, onder andere vanwege de vonnis van sommige archeologische resten onder de markt. Maar het resultaat na vele jaren wachten mag dan ook wel zijn: de buurt heeft nu zijn geliefde markt terug, met een fris en modern gezicht, dat vast vele nieuwe klanten zal trekken. En in de directe omgeving zijn er maar liefst vier verschillende nieuwe pleinen geopend, naast een supercruïlla op de kruising tussen de straten Comte de Borrell en Tamarit. Hier is ruimte gemaakt voor groen en er rijden geen (of nauwelijks) auto’s.

Architectuur - De vernieuwde Mercat de Sant Antoni Barcelona
De buitenkant van de markt is ook een plaatje

Een markt voor alles

De Mercat de Sant Antoni staat bekend omdat het naast verse groenten, fruit, vlees, vis en allerlei andere voedsel, ook kleding (Encants) en boeken (Mercat Dominical) verkocht worden. Dit blijft in de nieuwe Mercat de Sant Antoni uiteraard het geval.

In de nieuwe markthal is er ruimte voor maar liefst 235 kraampjes: 52 voor verse producten, 105 voor de Encants en 78 voor de zondagse boekenmarkt Mercat Dominical.

Moderne marktkraampjes - de vernieuwde Mercat de Sant Antoni Barcelona
Moderne marktkraampjes

Bij de zogenoemde Encants de Sant Antoni kun je kleding, schoenen en accessoires kopen voor de hele familie naast allerlei huishoud artikelen. Deze kraampjes zijn op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag geopend van 9:30 tot 20:30 uur.

Zondag is de boekenmarkt dag, de Mercat Dominical de Sant Antoni (voorheen Mercat Numismàtic i del Llibre de Sant Antoni genoemd). Dan komen alle verzamelaars en boekenliefhebbers bijeen om tussen duizenden boeken, oude stripboeken, videobanden en LP’s te speuren naar nieuwe aanwinsten. De meeste spullen zijn tweedehands. De boekenmarkt vindt plaats op Carrer Tamarit, tussen de straten Urgell en Borrell, en is iedere zondag geopend van 09:00 tot 14:30 uur.

Encants - de vernieuwde Mercat de Sant Antoni Barcelona
Het ‘Encants’ gedeelte van de markt

Een stukje geschiedenis onder de markt

Tijdens de bouwwerkzaamheden werden de resten van de Romeinse Via Augusta en een stukje van een begraafplaats gevonden, naast de resten van een middeleeuwse bastion, de Baluard de Sant Antoni. Tijdens de openingstijden van de markt kun je dit stukje geschiedenis bewonderen. Op de verdieping -1 kan de middeleeuwse contrescarp bezocht worden. Een deel van de Romeinse begraafplaats die bewaard is gebleven zal in de toekomst tevens geopend worden als museum.

Opgravingen - de vernieuwde Mercat de Sant Antoni Barcelona
Een gedeelte van de opgravingen

De openingsfeest

Hoewel de markthal al op 23 mei 2018 open ging voor het publiek, is het officiële openingsfeest op 26 en 27 mei 2018. Dan komen alle vooraanstaanden bijeen om de vernieuwde Mercat de Sant Antoni officieel in te huldigen en worden allerlei ludieke activiteiten georganiseerd voor jong en oud.

 • Praktische informatie:
  Wat: de vernieuwde Mercat de Sant Antoni bezoeken
  Waar: Comte d’Urgell, 1
  Metro: Sant Antoni (L2)
  Wanneer: van maandag t/m zaterdag van 8:00 tot 20:00 uur; Encants de Sant Antoni op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 9:30 tot 20:30 uur; Mercat Dominical de Sant Antoni op zondag van 09:00 tot 14:30 uur.
  Prijs: gratis

Tip: je kunt in Barcelona naast de Mercat de Sant Antoni nog vele andere markten bezoeken! Van de populaire Boqueria-markt tot aan de Mercat de Santa Caterina.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie