🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Events Reageer
Home » Blog » Corpus Christi in Barcelona

Corpus Christi in Barcelona

Zestig dagen na Pasen en op de elfde dag na Pinksteren vindt het feest van Corpus Christi plaats in Barcelona. Corpus Christi, ook wel Sacramentsdag genoemd, is een christelijk feest waarbij men de instelling van de eucharistie viert. Op die dag worden verschillende straatprocessies gehouden in Barcelona, met als leuk verschijnsel de traditie van het dansende ei, l’Ou com Balla. En uiteraard wordt in de kerk de eucharistie gevierd door brood te eten en wijn te drinken: de symbolen van het lichaam en bloed van Christus.

Laatste update: 22/05/2023

Wanneer is Sacramentsdag

Corpus Christi of Sacramentsdag vindt meestal eind mei of juni plaats, afhankelijk van hoe de Semana Santa valt. Dit jaar viert Barcelona tussen 1 juni en 11 juni 2023 het feest van Corpus Christi.

Wat vieren we met Sacramentsdag

Sacramentsdag is een door paus Urbanus in 1264 ingestelde feestdag in de Katholieke kerk waarbij men de instelling van de eucharistie viert. Sacramentsdag wordt dan ook wel Corpus Christi of “feest van het lichaam en bloed van onze Heer Jezus Christus” genoemd.

Gedocumenteerd sinds 1320, Corpus Christi was de grootste en de meest opzichtige ceremonie die plaatsvond in Barcelona, waar religieuze en theatrale elementen (zoals de reuzendans) in een straatparade bijeenkwamen. Een indrukwekkend schouwspel dat uren en uren kon duren.

Het Feest van Corpus in Barcelona zal tegenwoordig niet meer zo spectaculair zijn, toch zijn er nog enkele leuke evenementen en tradities die hier aan verbonden zijn en waar je heen kunt gaan.

Wat te doen met Sacramentsdag in Barcelona

Hoewel Sacramentsdag geen officiële feestdag is in Barcelona, worden er wel speciale straatprocessies en evenementen georganiseerd, zoals die van het dansende ei en de bloementapijten. In Barcelona staat dit bekend als het feest van Corpus Christi.

L’Ou com Balla

Gedurende het feest van Corpus Christi worden tientallen patios en fonteintjes in Barelona versierd. Hier is het mysterieuze dansende ei te zien. De traditie van l’Ou com Balla, die minstens sinds 1440 in Barcelona gevierd wordt, is een uniek schouwspel waarbij een uitgehold ei op de waterstraal van een fontein beweegt alsof die danst.

Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van l’Ou com Balla: het zou bijvoorbeeld als afleiding bedoelt zijn voor de burgerij, die op de religieuze processie van Corpus Christi stond te wachten. Een andere zegt dat het ei de verheffing van de eucharistie boven de miskelk symboliseert.

Hoe dan ook het blijft een indrukwekkend spektakel die zeer de moeite waard is om te zien. Ga dit weekend vooral langs het Casa de l’Ardiaca, de patio van het Museu Frederic Marès en het klooster van de Kathedraal om de mooiste versierde fonteinen te zien.

L'Ou com Balla in de Kathedraal van Barcelona
L’Ou com Balla in de Kathedraal

Opendagen

Tijdens het feest van Corpus, openen verschillende instellingen en musea zoals het gemeentehuis, de kathedraal, het Museu Frederic Marès, het Monestir de Pedralbes, het Ateneu Barcelonès of het Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, hun deuren voor het publiek.

Enkele interessante plekken die je sowieso niet mag missen:

  • Gemeentehuis of Casa de la Ciutat: de gemeente van Barcelona houdt een opendag op donderdag. Van 10:00 tot 20:00 uur kun je de zalen binnen dit prachtige gebouw gratis bezoeken, met als hoogtepunt El Saló de Cent, waar jazzmuzikanten de hele dag muziek zullen spelen. Van vrijdag t/m zondag is er tevens een interessante tentoonstelling over de Seguici Popular en de reuzen van Barcelona te zien (ingang via Carrer Font de Sant Miquel).
  • Arxiu Històric de la Ciutat – Casa de l’Ardiaca: het archief van de stad, gevestigd in een historische pand in het centrum van Barcelona, opent haar deuren op donderdag van 10:00 tot 20:00 uur en biedt tevens gratis rondleidingen aan.
  • Casa dels Entremesos: je kunt de verschillende tentoonstellingen over de Catalaanse cultuur in de Casa dels Entremesos tijdens de Corpus Christi gratis bezoeken. De Casa dels Entremesos wordt daarnaast speciaal voor dit feest mooi versierd door een catifa de flors (een bloementapijt).
  • Museu Frederic Marès: het interessante museum van Frederic Marès opent haar deuren op donderdag van 10:00 tot 19:00 uur. Hier kun je naast een gratis bezoek brengen aan het museum ook nog eens het dansende ei op de fontein zien dansen.

Processie van Corpus Christi

Op zondag vindt de traditionele Processie van Corpus Christi altijd plaats. Dit was vroeger één van de grootste stadsfeesten: een plechtige en indrukwekkende gebeurtenis.

Het feest begint om 18:50 uur bij het Plaça de Sant Jaume, waar muziek en dans optredens met de typische reuzen te zien zijn, gevolgd door een feestelijke optocht. De Seguici Popular de Barcelona, gevormd door een verzameling van reuzen, draken en andere dierenfiguren, gaat rond 19:00 uur de straat op.

Op het ritme van de muziek lopen ze door de straten en pleinen van het centrum van Barcelona, van het Plaça de Sant Jaume tot aan de Kathedraal van Barcelona (via de straten Carrer Bisbe, Plaça Nova, Carrer dels Arcs, Plaça de la Cucurulla, Carrer del Pi, Plaça de Sant Josep Oriol, Plaça del Pi, Carrer del Cardenal Casañas, Pla de la Boqueria, la Rambla, Carrer de Ferran, Plaça de Sant Jaume, Carrer del Bisbe, Plaça Nova).

Bij de Kathedraal vindt rond 21:00 uur het einde van het feest plaats, met nog meer muziek en dansende reuzen.

Bloementapijten

Op maar liefst 17 verschillende plekken in Barcelona worden er met Corpus Christi bloementapijten aangelegd, de zogenaamde catifes de flors. Bloemendecoraties die emblematische plekken als het Gemeentehuis, de Jardins de Rubió i Lluch of de Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes extra mooi sieren.

Sitges, een prachtige kustplaats vlakbij Barcelona, is ook een plek waar Corpus Christi op een bijzonder manier gevierd wordt. Tijdens het weekend van Corpus Christi worden de straten van Sitges met prachtige bloementapijten bedekt en alle balkons met bloemen versierd.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie