De beste tips van een local!

De Kathedraal van Barcelona

Kathedraal van Barcelona
Inhoudsopgave

De gotische kathedraal van Barcelona zit in het hart van de Gotische wijk van Barcelona en is zeker de moeite waard om te bezichtigen. Het is namelijk een belangrijk monument van zowel historisch als artistiek belang. De Catedral de Barcelona is ook sterk verbonden met de voormalige patroonheilige van Barcelona: Santa Eulàlia (Sint Eulalia) en wordt door de locals ook ‘La Seu’ genoemd.

Hoe ga je naar de Kathedraal van Barcelona

De kathedraal van Barcelona ligt in het centrum van Barcelona en is heel eenvoudig te bereiken met de metro. Als je uitstapt op metrostation Jaume I (L4) moet je een klein stukje lopen tot je bij de Avinguda de la Catedral komt, waar je de kathedraal bovenaan de trappen zal vinden.

Er zijn meerdere ingangen naar de kathedraal van Barcelona, maar de mooiste blijft die vooraan Pla de la Seu (het plein aan de Avinguda de la Catedral).

Kathedraal van Barcelona
Kathedraal van Barcelona

Kathedraal van Barcelona tickets

Tickets voor de kathedraal van Barcelona zijn online en bij de hoofdingang bij Pla de la Seu verkrijgbaar.

Daarmee kun je zowel de kathedraal van binnen (met haar koor en kapellen) als het dakterras, klooster en het museum bezoeken.

Je kunt indien gewenst een audiogids er bijbestellen (€4 extra). Indien gewenst kun je ook een rondleiding boeken via het Museu Diocesà (Avinguda de la Catedral, 4).

Entreeprijs en tickets Kathedraal

Toegangskaart Kathedraal€ 9,-Tickets kopen
Toegangskaart Kathedraal + Museu Diocesà€ 15,-

De kathedraal van Barcelona gratis bezoeken

Het is mogelijk om de kathedraal van Barcelona gratis te bezoeken als je aan de mis deel neemt. Hou wel rekening mee dat je dan niet het koor of het dakterras zal kunnen bezoeken, want die zijn alleen tegen betaling.

Ook gratis om te bezoeken is het klooster van de Kathedraal, met ingang via het Carrer del Bisbe.

Wat te zien en te doen bij de Kathedraal van Barcelona

De monumentale kathedraal van Barcelona is zowel van binnen als van buiten een prachtig gebouw om te zien. Van zijn klooster en dakterras met prachtig uitzicht over de Gotische wijk tot aan de vele waterspuwers in demonische vormen: Barcelona’s kathedraal herbergt tal van geheimen en mooie plekken die je aandacht zeker verdienen.

Kathedraal van Barcelona bezoeken
Hoofdingang van de Kathedraal

Buiten de kathedraal

12 miljoen toeristen en bezoekers steken ieder jaar het grote plein voor de kathedraal van Barcelona over; zonder twijfel de meest bezochte plek van Barcelona. Van buiten genieten de passanten van de monumentale façade van de kathedraal, de straatartiesten en gezellige terrasjes. Ook staan hier vaak kraampjes waar je souvenirs en streekproducten kunt kopen.

De kathedraal heeft maar liefst vijf portalen. Het hoofdportaal, toegevoegd aan het einde van de 19e eeuw, is in Neo-gotische stijl. In het midden van de boog zien we een beeld van Christus en aan beide kanten van het portaal staan stenen gravures van de apostelen, engelen, koningen en profeten, die naar de ingang kijken.

Het Portaal van Sint Ivo (Portal de Sant Iu, op Carrer dels Comtes) is de oudste deur van de kathedraal en is een perfect voorbeeld van wat bekend staat als de Catalaanse gotische stijl. Voor 500 jaar was dit de hoofdingang van de kathedraal. Aan weerszijden van de deur zijn twee inscripties met dezelfde tekst, ter herdenking van het begin van de werkzaamheden aan de gotische kathedraal op 1 mei 1298.

Een andere deur die je aandacht verdient is het Portaal van Sint Lucia (Portal de Santa Llúcia), op Carrer de Santa Llúcia, dat een romaanse portaal is. Dit leidt tot de Kapel van Santa Llúcia.

Kapel van Santa Llúcia - Kathedraal van Barcelona
Kapel van Santa Llúcia

De octogonale gotische klokkentorens van de kathedraal dateren uit eind 13e eeuw. Die bovenop de deur van Sint Ivo geven de tijd aan, terwijl de andere klokken de kerkelijke uren aanduiden.

Van de 250 waterspuwers die de kathedraal versieren weten we nog heel weinig: ze zouden decoratieve of functionele elementen kunnen zijn, maar anderen geloven dat deze demonische sculpturen ook de functie hadden om de tempel te beschermen of om de goede christenen te herinneren dat ze de religieuze regels moesten volgen als ze niet in de hel terecht wilden komen. Tussen deze figuren vallen er een paar extra op: die van een stier, een olifant, een eenhoorn en zelfs die van een kikker! Deze laatste is te vinden aan de achterkant van de kathedraal, tegenover het Palau del Lloctinent.

Tip!

Voor een fantastisch uitzicht op de kathedraal dien je vooral bij het roof top bar van het Hotel Colón te zijn. Een bevoorrecht uitkijkpunt over de Kathedraal van Barcelona die nog niet vele kennen en de perfecte spot om de kathedraal te fotograferen.

Binnen de kathedraal

Binnen de kathedraal vind je prachtige intieme kapellen en een majestueus hoogaltaar. Let op de plafonds en sluitstenen, het orgel, dat de Eucharistievieringen en het lezen van Bijbel begeleidt en de prachtige gebrandschilderde ramen. Je kunt tevens op vele plekken een kaarsje branden tegen een klein bedrag, en door middel van de aangeboden audiogidsen een rondje door de kathedraal doen om deze beter te leren kennen.

Hoogaltaar Kathedraal van Barcelona
Hoogaltaar Kathedraal van Barcelona

De kathedraal van Barcelona bestaat uit een beuken schip, een koor en een apsis waar het hoofdaltaar en de crypte van Santa Eulàlia zitten. Het schip wordt omringd door talrijke kapellen, waarvan de Kapel van het Heilig Sacrament en van de Heilige Christus van Lepanto de belangrijkste is. Tevens liggen in het midden van het schip de overblijfselen van de doopkapel van de eerste paleo christelijke basiliek (maar deze kunnen alleen worden bezocht door middel van een bezoek aan het ondergrondse Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona (MUHBA)).

Het witte marmeren altaar wordt versierd door een beeld van het heilige kruis en zes engelen van Frederic Marès uit 1967. De crypte van Santa Eulàlia ligt onder het hoofdaltaar en het werd gebouwd in het begin van de 14e eeuw door de architect Jaume Fabré. De crypte behoudt het oude graf van de martelares waaraan de kathedraal haar naam ontleent.

Crypte Santa Eulàlia Kathedraal van Barcelona
Crypte van Santa Eulàlia

Het koor van de kathedraal ligt midden in het schip. Deze typisch Spaanse eigenaardigheid duidt erop dat het gebouw niet alleen voor liturgische doelen benut werd. Wereldleiders gebruikten het gebouw ook om zo de band tussen kerk en staat te bevestigen.

Koor Kathedraal van Barcelona
Koor van de kathedraal

De kathedraal heeft daarnaast vijf torens en een klein elegant klooster aan de zuidzijde van het schip.

Tip!

Eenmaal binnen in de kathedraal wordt geadviseerd om het volgende parcours te volgen:

1. Kapel van de Heilige Christus van Lepanto
2. Koor
3. Crypte van Santa Eulàlia
4. Altaar
5. Orgel
6. Dak van de kathedraal (met lift)
7. Klooster
8. Museum
9. Kapel van Santa Llúcia

Dak van de kathedraal

Een bezoek aan het dak van de kathedraal van Barcelona is zeer aan te raden. Zo kun je alle pracht en praal van de gotische structuur het beste bewonderen. Een lift neemt de bezoekers mee naar het dak van de kathedraal. Deze is te vinden bij de Kapel van de Onschuldige Heiligen, naast de San Ivo deur. Vanaf het dakterras heb je een prachtig uitzicht over de stad, de klokkentorens van de kathedraal, het Heilige Kruis dat de kathedraal bekroont en het klooster.

Klooster van de kathedraal

Naast de kathedraal van Barcelona ligt een 14e-eeuws klooster. De ingang naar het klooster zit aan de Carrer del Bisbe maar is ook vanbinnen de kathedraal via een deur te bereiken.

In het rustige klooster van de kathedraal bevindt zich een fontein en een vijver waar dertien witte ganzen wonen. Het zijn er steeds dertien omdat dat, volgens een legende, de leeftijd is dat Santa Eulàlia had toen ze als martelares stierf. Ze zou daarnaast ook 13 martelingen hebben ondergaan.

Klooster van de Kathedraal van Barcelona
Klooster van de Kathedraal van Barcelona
Tip!

Op de dag van Corpus Christi wordt de fontein van het klooster van de kathedraal mooi versierd met bloemen. Voor één dag zie je bovenop de waterstraal een “dansend ei”, een ouderwetse traditie van Corpus Christi die ieder jaar gehouden wordt op meerdere fonteinen in de stad. Lees hier meer over het feest van Corpus Christi in Barcelona.

Museum van de kathedraal

Ook interessant is het museum van de kathedraal, dat zich onder de galerij van het klooster bevindt. Oorspronkelijk was dit de plaats waar voedsel voor de armen werd gemaakt. Nu staan er hier kunstwerken zoals een terracotta standbeeld van Santa Eulàlia, gotische altaarstukken en diverse schilderijen tentoongesteld en kun je zelfs de troon van koning Martí l’Humà uit de late 14e eeuw bewonderen.

Museum Kathedraal van Barcelona
Museum Kathedraal van Barcelona

Kapel van Santa Llúcia

De kapel van Santa Llúcia, te vinden rechts van het hoofdportaal, is de enige die in Romaanse stijl is gebleven. Hij werd gebouwd tussen 1257 en 1268 als kapel voor het bisschoppelijk paleis (de huidige Casa de l’Ardiaca dat tegenover de kapel zit). De kapel heeft twee deuren: één aan de Carrer de Santa Llúcia en de andere, die toegang geeft tot het klooster, aan de achterzijde.

Kapel van Santa Llúcia Kathedraal van Barcelona
Kapel van Santa Llúcia

Mis bijwonen

Je kunt ook één van de missen in de kathedraal bijwonen. Ze vinden dagelijks plaats op bepaalde tijdstippen en worden in het Catalaans of Spaans gehouden.

Locatie van de mis kan variëren: soms vinden ze plaats bij het hoogaltaar, andere keren in de Kapel van het Heilig Sacrament en van de Heilige Christus van Lepanto.

Tijdens de mis is de ingang tot het kerkgebouw gratis.

Je kunt een ceremonie in de kathedraal bijwonen op de volgende tijdstippen:

  • Dagelijks: om 9:00, 11:00 en 19:15 uur (Catalaans) en 12:00 uur (Spaans).
  • Zaterdag: om 9:00 en 11:00 uur (Catalaans) en 12:00 en 18:00 uur (Spaans).
  • Zondag en feestdagen: om 9:00, 10:30, 13:00 en 19:15 uur (Catalaans), 12:00 en 18:00 uur (Spaans).
Tip!

Ik adviseer om je bezoek aan de kathedraal van Barcelona te combineren met een bezoek aan de nabij gelegen Casa de l’Ardiaca, Palau del Lloctinent en het Museu DiocesàEen leuke wandelroute om de Gotische wijk verder te leren kennen vind je hier.

Museu Diocesà

In het voormalige Casa de la Pia Almoina, aan het plein voor de kathedraal, ligt het Museu Diocesà (Diocesaan museum), waar een grote collectie religieuze kunstwerken tentoongesteld wordt.

Hier kun je tevens een rondleiding voor in de kathedraal aanvragen of een kop koffie drinken bij het Cafè del Museu.

Casa de l’Ardiaca

Het Casa de l’Ardiaca, of het Huis van de Aartsdiaken, is een gotisch-renaissancistisch gebouw naast de kathedraal dat sinds 1919 als historisch stadsarchief fungeert. Je kunt de tentoonstellingsruimte en de prachtige binnenplaats van dit middeleeuwse paleis gratis bezoeken.

Casa de l'Ardiaca - Kathedraal van Barcelona
Casa de l'Ardiaca

Museu Frederic Marès

Dit museum is gelegen in een deel van het voormalig koninklijk paleis en bevat een uitgebreide en waardevolle collectie van kunstwerken en voorwerpen van de Catalaanse beeldhouwer en verzamelaar Frederic Marès.

Op zijn rustige binnenplaats opent iedere zomer het Cafè d’Estiu, de perfecte plek voor een pauze in de schaduw met wat lekkers.

Palau del Lloctinent

Dit middeleeuwse paleis, bedoeld om de luitenant van de koning te huisvesten en later het adres van het archief van de Kroon van Aragón, is nu een prachtige plek om te bezoeken en ligt net achter de kathedraal.

Palau del Lloctinent - Plaça del Rei
Palau del Lloctinent

Evenementen bij de Kathedraal van Barcelona

Op het plein voor de kathedraal wordt ieder weekend de sardana gedanst (iedere zaterdag om 18:00 uur en zondag om 11:15 uur behalve in augustus). De sardanes is een traditionele Catalaanse dans waarbij er hand in hand in een cirkel wordt gedanst. De dans wordt begeleid door muzikanten en is een mooie gelegenheid om kennis te maken met één van de meest bekende dansen van Catalonië.

Iedere donderdag wordt er daarnaast een antiekmarkt georganiseerd, de Fira de Brocanters.

Andere belangrijke evenementen die hier plaatsvinden zijn de kerstmarkt Fira de Santa Llúcia, de paasprocessies tijdens de Heilige Week, de concerten van de Festes de la Mercè en de viering van Corpus Christi en l'Ou com Balla.

Tip!

Een van de mooiste momenten om naar de kathedraal te gaan is in december, wanneer de traditionele kerstmarkt Fira de Santa Llúcia vooraan de kathedraal plaatsvindt en een heuse kerststal georganiseerd wordt in het klooster van de kathedraal.

Geschiedenis van de Kathedraal van Barcelona

Barcelona had al een vroegchristelijke kathedraal in de 4e eeuw, die in 985 na Christus verwoest werd door al-Mansur. Een tweede romaanse kathedraal werd ingewijd op 18 november 1058 door de aartsbisschop Wilfred van Narbonne. De huidige gotische kathedraal werd gebouwd op de fundamenten van deze primitieve paleo christelijke basiliek en de daaropvolgende Romaanse kathedraal.

De bouw begon op 1 mei 1298 tijdens het mandaat van bisschop Bernardo Pelegrí en de regering van koning Jaume II van Aragon, en werd nagenoeg afgerond in het midden van de 15e eeuw, onder het mandaat van bisschop Francisco Clemente Sapera en de heerschappij van koning Alfonso V van Aragon.

In 599 werd de kathedraal toegewijd aan de Santa Creu en in 877 werd de voormalige beschermheilige van de stad, Santa Eulàlia, aan haar naam toegevoegd. Vandaar haar officiële naam: Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia. Volgens de legende werd de kathedraal van Barcelona hier gebouwd omdat dit de plek was waar Sint Jacob (Sant Jaume) voor het eerst de nieuwe wet van Christus predikte.

De gevel van de kathedraal moest echter op de vrijgevigheid van de zakenman Manuel Girona wachten, die met de komst van de Wereldtentoonstelling van 1888 de kosten dekte. De kinderen van de heer Girona rondden het werk van zijn vader in 1913 af met de bouw van het gewelf.

De kathedraal van Barcelona heeft sinds haar oprichting belangrijke historische momenten beleefd, zoals de Koninklijke trouwerij tussen de infante Cristina de Borbón en Iñaki Urdangarín in 1997 en de komst van de paus in 2010.

Het is één van de meest bezochte monumenten in de Gotische wijk en een belangrijk ontmoetingspunt bij vele evenementen in de stad.

Wist je dat?

De officiële naam van de Catedral de Barcelona is Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia (Catalaans voor Kathedraal van het Heilige Kruis en Sint Eulalia). De veel gebruikte benaming van "La Seu" refereert naar de status van de kathedraal als zetel van het bisdom van Barcelona.

Nieuws over de Kathedraal van Barcelona

- 02/06/2018: Corpus Christi in Barcelona
- 05/02/2017: Casa de l'Ardiaca, een middeleeuws juweeltje
- 07/02/2016: Santa Eulàlia de tweede beschermheilige
- 25/09/2015: Het Palau del Lloctinent en het archief van de Kroon
- 30/11/2013: Kerstmarkt Fira de Santa Llúcia

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je