🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Architectuur 5 reacties
Home » Blog » Casa de l’Ardiaca, een middeleeuws juweeltje

Casa de l’Ardiaca, een middeleeuws juweeltje

De Gotische wijk van Barcelona zit vol verrassingen, zo ook vlakbij de Kathedraal, waar het Casa de l’Ardiaca, het voormalige huis van de aartsdiaken, zich bevindt. Dit middeleeuwse paleis is niet erg bekend en wordt vaak overgeslagen door passanten. Zelfs niet alle Barcelonezen zijn hiermee bekend. Natuurlijk is dit hartstikke zonde, want het Casa de l’Ardiaca is een prachtige plek om te bezoeken. De toegang is gratis en eenmaal binnen wordt je verrast door een oase van rust en prachtige architectuur. Maar het Casa de l’Ardiaca herbergt nog veel meer geheimen! Vandaag laat ik je kennis maken met dit stukje geschiedenis en haar verborgen schoonheid.

Een rijke geschiedenis

Dit mooie paleis uit de 12e eeuw in gotische stijl behoorde tot de aartsdiaken, vandaar zijn naam Casa de l’Ardiaca (Huis van de Aartsdiaken). Aartsdiaken waren in de vroege middeleeuwen de plaatsvervanger van de bisschop. Het paleis zit dus niet voor niets recht tegenover de Kathedraal van Barcelona, vooraan de kapel van Santa Llúcia.

Casa de l'Ardiaca Barcelona - ingang
Ingang van het Casa de l’Ardiaca

Hoewel het paleis in gotische stijl gebouwd werd, werden er door de eeuwen heen nieuwe stijlen aan toegevoegd. De architectonische details uit de Italiaanse renaissance die je ook terug kunt vinden in het paleis werden bijvoorbeeld aan het einde van de 15e eeuw toegevoegd, toen de aartsdiaken Lluís Desplà i d’Oms het paleis liet renoveren. Het was toen dat de binnenplaats geplaatst werd. In de 19e eeuw werd het Casa de l’Ardiaca verenigd met zijn buurman Casa del Degà (het Huis van de Decaan). Zijn nieuwe eigenaar, Josep Altamira, verenigde de twee gebouwen en veranderde de binnenplaats in een idyllische kloostertuin door het toevoegen van de arcades.

Casa de l'Ardiaca Barcelona - arcades en kloostertuin
De binnenplaats wordt gekenmerkt door zijn arcades en kloostertuin

Vandaag de dag is het Casa de l’Ardiaca (samen met Casa del Degà) de zetel van het historisch stadsarchief en biedt het verschillende tentoonstellingruimtes aan voor de bezoekers. Maar wat niet veel mensen weten is dat dit paleis dus aanvankelijk geopend werd als de residentie van de aartsdiaken, en dat het later, na de secularisatie, voor verschillende doeleinden gebruikt werd: als politieke centrum, paleis van justitie, werkplaats voor kunstenaars, en zelfs als adres voor het College van Advocaten van Barcelona.

Juist in deze laatste periode werd de decoratie van het gebouw vernieuwd door de modernistische architect Lluís Domènech i Montaner die aan de façade van het gebouw een zeer opvallende brievenbus liet bouwen.

Casa de l'Ardiaca Barcelona - Arxiu Històric
Sinds 1921 fungeert het als historisch stadsarchief

In 1919 werd dit middeleeuwse paleis eigendom van de gemeente en sinds 1921 fungeert het als historisch stadsarchief (Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona). In 1924 werd het Casa de l’Ardiaca uitgeroepen tot Erfgoed van cultureel belang.

Een controversiële brievenbus

De opvallende, modernistische brievenbus aan de rechterkant van de ingang is een directe verwijzing naar het verleden van dit gebouw als College van Advocaten van Barcelona. Dit werk van Alfons Juyol laat zien hoe het recht werkt: hoewel het snel als een zwaluw zou moeten werken, is het justitiële systeem vanwege alle moeilijkheden en bureaucratie om zich heen (wat verbeeld wordt als een klimop), eigenlijk zo traag als een schildpad. Uiteraard was de voorzitter van het College van Advocaten in eerste instantie niet bepaald enthousiast over dit ontwerp, maar na een consistente rechtvaardiging van Domènech i Montaner, werd de controversiële brievenbus alsnog geplaatst.

Casa de l'Ardiaca Barcelona - modernistische brievenbus
Op deze brievenbus kun je onder andere een klimop, een schildpad en zwaluwen zien

Verankerd aan de Romeinse stadsmuur

Het tweede opvallende detail van dit paleis vinden we binnen op de begane grond, waar een stukje van de Romeinse stadsmuur te zien is. Het Casa de l’Ardiaca werd namelijk aan de achterkant gebouwd tegen de Romeinse stadsmuur die langs het Plaça Nova loopt. De voorkant ligt tegenover de kathedraal, bij het Carrer de Santa Llúcia.

Casa de l’Ardiaca bezoeken

Als je op pad bent in de Gotische wijk en een bezoek hebt gebracht aan de Kathedraal, dan raad ik je aan om nog even langs het Casa de l’Ardiaca te gaan. Hoewel het er van buiten uit kan zien als een sober middeleeuws gebouw, wordt je eenmaal binnen verrast door de rust en de pracht die deze ruimte ademt: van de mooie tegels en planten tot aan het fonteintje die de patio siert.

Casa de l'Ardiaca Barcelona - palmboom
Imposante palmboom geschat uit 1873!

Achter een schuifdeur vind je de tentoonstellingsruimte van het stadsarchief, waar regelmatig interessante gratis tentoonstellingen over de geschiedenis van Barcelona georganiseerd worden. Binnen kun je de resten van de Romeinse muur, die op de begane grond zichtbaar zijn, bewonderen en nadat je deze ruimte bezocht hebt, kun je de trap nemen naar het bovenste terras. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de binnenplaats en de kapel van Santa Llúcia (rechts tegenover het paleis). Let wanneer je hier bent ook goed op de details, zoals de langwerpige palmboom die uit de binnenplaats steekt, op zoek naar de zon.

Casa de l'Ardiaca Barcelona - vanbinnen
Casa de l’Ardiaca vanbinnen zien is een aanrader

Een mooi moment om het Casa de l’Ardiaca te bezoeken is tijdens de viering van Corpus Christi (60 dagen na Paaszondag). Dan wordt het binnenplein mooi versierd met bloemen en wordt er bovenop het fonteintje een ei neergelegd dat op de waterstraal lijkt te dansen, wat bekend staat als L’Ou com balla.

Casa de l'Ardiaca Barcelona - kapel van Santa Llúcia
De kapel van Santa Llúcia

Tip: op de hoek van Carrer de Santa Llúcia met Carrer del Bisbe staan ook vaak straatmuzikanten te spelen, wat het bezoeken van het Casa de l’Ardiaca nog aangenamer maakt.

 • Praktische informatie:
  Wat: Casa de l’Ardiac en het Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona bezoeken
  Waar: Carrer de Santa Llúcia, 1
  Metro: Jaume I (L4)
  Wanneer: van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 20:45 uur en zaterdag van 9:00 tot 13:00 uur
  Prijs: gratis
  Tip: wil je in het historische stadsarchief kijken? Maak dan eerst een afspraak.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

5 gedachten over “Casa de l’Ardiaca, een middeleeuws juweeltje”

 1. Dit hebben we gemist in Barcelona! Ik ga je blog en je tips op de voet volgen want we gaan minstens 1x per jaar naar deze heerlijke stad 🙂

  Beantwoorden
 2. Dankzij jouw site ben ik hier geweest en heb ik meerdere mooie dingen kunnen zien. Veel van jouw wandelingen heb ik gelopen afgelopen week. En ik wil jou dan ook zeker een compliment ervoor geven. Wat heb jij ze leuk en goed beschreven! Ik ben geen keer verdwaald 😉 Dank je wel hier voor en ik ga zeker nog eens terug naar Barcelona met misschien weer nieuwe tips van jou!
  Saludos Truus

  Beantwoorden
  • Hoi Truus,

   Wat ontzettend leuk om te horen. Super bedankt voor je bericht en complimenten! Fijn om te horen dat mijn routes goed te volgen zijn. Tot een volgende keer!

   Saludos,
   Marta

   Beantwoorden

Plaats een reactie