🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Events Reageer
Home » Blog » Kerstmarkt Fira de Santa Llúcia

Kerstmarkt Fira de Santa Llúcia

Sinds zijn oprichting in 1786 is de Fira de Santa Llúcia dé populairste kerstmarkt van Barcelona. Locals halen hier graag hun kerstdecoratie en cadeaus vandaan en er is altijd wel wat leuks te beleven voor de kinderen, die de grootste lol hebben bij de reusachtige Tió de Nadal en het zien van de poepende figuurtjes voor de kerststal, de caganers. De kerstmarkt gaat dit jaar open op 25 november en duurt tot en met 23 december 2022.

Laatste update: 21/11/2022

Traditionele kerstmarkt

De oudste en grootste kerstmarkt in Barcelona is de Fira de Santa Llúcia, dat naast de Kathedraal van Barcelona plaatsvindt. De markt verkoopt de populaire “beeldjes van Bethlehem”, kleine figuurtjes om de kerststal te versieren, naast andere kerst gerelateerde artikelen.

Tijdens een bezoek aan de Fira de Santa Llúcia zal je snel kennis maken met de lokale kerststradities en ontdekken hoe belangrijk kerststallen zijn voor Spanjaarden.

Er worden ook veel kerstbomen verkocht, want ook deze mogen niet ontbreken in de Spaanse huizen tijdens de feestdagen.

Ook typisch voor kerst is de Tió de Nadal, een traditie die alleen in Catalonië wordt gevierd. De tió is eigenlijk een stuk hout met een vrolijk gezicht en een barretina-hoed erop die cadeaus voor kerst ‘poept’.

Kerstmarkt in Barcelona Fira de Santa Llúcia
Kerstmarkt Fira de Santa Llúcia

Hoogtepunten van de Fira de Santa Llúcia

De kerstmarkt Fira de Santa Llúcia wordt in vier thema’s onderverdeeld: kerstversiering, groen, ambachtelijke producten en muziekinstrumenten.

Die van de kerstversiering, met alles voor in de kerststal en om je huis mee te versieren.

De groene sectie, waar allerlei natuurlijke of kunstmatige kerstbomen, mos, kurk, eucalyptustakken en dergelijke producten te vinden zijn, naast de de bekende Tió de Nadal.

In de ambachtelijke sectie zijn er allerlei handgemaakte producten en accessoires te vinden, zoals kleding, sieraden, decoratie- en cadeauartikelen.

Tot slot is er een sectie waar allerlei muziekinstrumenten die typisch voor kerst zijn, zoals de zambomba en de pandereta, worden aangeboden.

Beeldjes van Bethlehem

De Fira de Santa Llúcia staat met name bekend om de beeldjes van Bethlehem. Van de 250 kraampjes die de kerstmarkt telt, zijn er ongeveer 123 van hen die de populaire beeldjes voor de kerststal verkopen. Kleine figuurtjes waar Spanjaarden veel aan hechten, want in iedere Spaans huishouden is er wel een kerststal te vinden.

Kerststal - Catalaanse kersttradities in Barcelona
Kerststal figuurtjes

Catalaanse poepende figuurtjes

Een van de grootste trekpleisters van deze kerstmarkt zijn de kraampjes met allerlei poepende figuurtjes. Dat zijn de befaamde caganers, van oudsher beeldjes van herders die in de kerststal verstop worden om voorspoed te brengen. Tegenwoordig worden allerlei bekende mensen (zoals artiesten, voetballers en politici) tot caganers omgetoverd, wat altijd veel nieuwsgierige kijkers trekt.

Caganer - Kersmarkt Barcelona Fira de Santa Llúcia
De Catalaanse Caganer

Gigantische tió

Een andere hoogtepunt van deze kerstmarkt, zeker voor de kinderen, is de gigantische Tió de Nadal die er ieder jaar geplaatst wordt. Deze lachende boomstronk brengt cadeaus naar de kinderen nadat ze hem een paar tikken hebben gegeven. Een hilarische traditie die hier tot leven komt en ook nog eens in formaat XXL.

Dagelijks te zien van 3 december t/m 18 december 2022. Op 3, 4, 6, 8, 11, 17 en 18 december van 11:00 tot 14:00 uur en van 16:30 tot 19:30 uur. Op 5, 7, 9 en 10 december van 16:30 tot 19:30 uur.

Caga Tió - Kersmarkt Barcelona Fira de Santa Llúcia
Catalaans Caga Tió

Parade van de Carassa de Nadal

Iedere zaterdag en zondag bezoekt de Carassa de Nadal (kerst-carassa) de Fira de Santa Llúcia. Deze carassa (soort grote kop), komt voort uit een oude traditie waarbij kartonnen hoofden van Arabieren met lang haar en een baard geïnstalleerd werden onder de orgels van sommige Catalaanse kerken. Ze maakten deel uit van de decoratie van de kerk, en gaven kinderen snoep met kerst.

De feestelijke parade van de Carassa de Nadal gebeurt nu ieder weekend tijdens de kerstmarkt rond 12:00 uur. Begeleid door de muziek van grallers (Catalaans instrument), spuugt de kerst-carassa snoepjes naar de kinderen die de markt bezoeken.

De kerst-carassa loopt door de kerstmarkt en gaat langs het Plaça Nova, Carrer dels Arcs, Carrer de Cucurulla en Carrer dels Boters om weer terug bij Plaça Nova te komen totdat de snoep op is.

 • Praktische informatie:
  Wat: kerstmarkt Fira de Santa Llúcia bezoeken
  Waar: Avinguda de la Catedral
  Metro: Jaume I (L4)
  Wanneer: van 25 november t/m 23 december 2022 van 10:30 tot 20:30 uur (in het weekend tot 21:30).
  Prijs: gratis
  Website: http://es.firadesantallucia.cat/
  Tip: de reusachtige Tió is van 3 december t/m 18 december 2022 te zien.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie