De beste tips van een local!

Typisch uit Catalonië: de caganer

Toegevoegd op in Cultuur
Caganer Catalonië
Inhoudsopgave

Een van de populairste personages in de Catalaanse kerststallen is de 'caganer', oftewel 'de kakker'. Dit beeldje, die wij achter een boom, schuur of brug in de kerststal verstoppen, kan in eerste instantie raar of vies ogen, maar bij nader inzien is die eigenlijk best grappig. Maar wat is de caganer precies en waar komt deze traditie vandaan?

Een kakker in de kerststal

De caganer is een elf of gnome-achtig beeldje van een herder, die de traditionele Catalaanse rode "barretina" (baret) draagt en heeft zijn broek naar beneden en zit te poepen.

De caganer symboliseert geluk en vreugde, en er wordt gezegd dat het ongeluk brengt als je geen caganer in je kerststal hebt. Deze traditie komt uit een legende van het platteland waar men geloofde dat als een boer geen caganer in zijn kerststal legde, hij een zeer slecht jaar zou hebben bij het verzamelen van de oogst.

Caganer - Kersmarkt Barcelona Fira de Santa Llúcia
De Catalaanse Caganer

Tegenwoordig is het figuurtje van de caganer een onmisbaar deel van de Catalaanse kerststallen geworden. Maar hij heeft ook een concurrent gekregen! Je kunt namelijk naast de caganer ook een 'pixaner' kopen (dat is letterlijk vertaald 'de pisser', een beeldje van een plassende man). Kinderen vinden dit natuurlijk ontzettend leuk.

Caganer kopen

Caganers, pixaners en de rest van alle beeldjes voor de kerststal koop je in Barcelona bij de kerstmarkt. Bij een rondje langs de kerstmarkt Fira de Santa Llúcia (de grootste in Barcelona) zul je deze beeldjes in allerlei vormen en kleuren tegenkomen.

Naast de typische Catalaanse herder als caganer of pixaner zijn er ook ieder jaar nieuwe figuurtjes van caganers in de vorm van politici, voetbal spelers, acteurs, zangers en andere beroemde mensen. Super leuk om als souvenir mee naar huis te nemen zou ik zeggen!

Tegenwoordig kun je deze beeldjes ook vanaf thuis online bestellen, bijvoorbeeld via de site www.caganer.com.

Koop hier je caganer

Nu dat je weet wat de traditie van de caganer inhoudt, kun je er eentje zelf online bestellen.

Wist je dat?

De Catalanen hebben nog veel meer bizarre tradities, zoals die van een kakkende boomstronk. Ontdek hier de rest van de Catalaanse kersttradities.

Geen reacties gevonden. Plaats als eerste een reactie.

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave