🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Events Reageer
Home » Blog » Pinksteren in Barcelona

Pinksteren in Barcelona

Pinksteren (Segona Pasqua in het Catalaans en Segunda Pascua in het Spaans) is, net als in Nederland, een feestdag met een religieus karakter, al wordt dat steeds minder zichtbaar. Pinksteren wordt altijd op de vijftigste dag na Paaszondag gevierd en symboliseert het begin van de Christelijke Kerk. Omdat Pinksteren tegenwoordig voor de meeste een “lekker lang weekend” betekent, is het niet ongewoon om veel toeristen en dagjesmensen in Barcelona te treffen. Benieuwd naar wat je tijdens het pinksterweekend in Barcelona kunt beleven, lees dan verder!

Laatste update: 18/03/2021

Wanneer is Pinksteren

Het Pinksterweekend valt ieder jaar op een andere datum, 50 dagen na Paaszondag. Dit jaar valt Pinksteren in Barcelona op maandag 24 mei 2021.

Omdat Pinksteren een feestdag is in Barcelona, moet je wel rekening houden met onder andere: gesloten winkels (behalve winkelcentrum Maremagnum en de 24-uur supermarkten), afwijkende openingstijden bij attracties en musea en gesloten bars en restaurants (al blijven de meeste wel gewoon open). Ook werkt het openbaar vervoer in Barcelona met aangepaste diensten en rijden er minder metro’s, bussen en treinen.

👉 Lees hier meer over feestdagen in Barcelona.

Wat vieren we met Pinksteren

Met Pinksteren wordt de neerdaling van de Heilige Geest op de apostelen herdacht, wat volgens het Nieuwe Testament 50 dagen na de opstanding van Jezus Christus gebeurde. Velen geloven dat er hiervoor ook al een heidense viering bestond rondom Pinksteren om de eerste oogsten te vieren. De Joden vieren deze dag met het feest van Sjavoeot, ook van agrarische oorsprong. Op de pinkstermaandag hebben Barcelonezen vrij en trekken ze meestal lekker eropuit.

Doen met Pinksteren in Barcelona

Het Pinksterweekend is een moment van feest, en dat gebeurt onder andere tijdens de aplecs (feesten in het buitenlucht), festes majors (stad- of dorpsfeesten) en optochten van de Cors Muts. In Barcelona is vooral dit laatste een zeer interessant evenement om mee te maken. Verder kun je uiteraard tijdens het pinksterfeest genieten van al het moois dat Barcelona te bieden heeft. Bekijk hier mijn persoonlijke top 10.

Het feest van de Cors Muts beleven

Het feest van de Cors Muts (Stille Koren), is een zeer bijzondere traditie waarin verschillende koorgroepen die niet langer gewijd zijn aan het zingen (vandaar de “stilte” in de naam) mee doen aan diverse parades en een weekend vol feest. Dit feest vindt plaats in zowel El Raval als La Barceloneta.

Van zaterdag tot en met pinkstermaandag komen meer dan 20 humoristische koorgroepen bijeen om Cors Muts te vieren. Het feest begint al op vrijdag, met een feestelijke parade door de straat om afscheid van de buren te nemen. De groepen gaan vervolgens op excursie in de bergen, de zogenaamde aplec, en komen op pinkstermaandag terug, met een nieuwe optocht ’s avonds vanaf 17:00 uur. Deze tweede optocht is een stuk losser en gekker dan de eerste, want na een lang weekend vol gezelligheid, keren de deelnemers helemaal verkleed en volgeladen met souvenirs van de plekken waar ze geweest zijn terug en met veel zijn om feest te vieren. Muziek, dans en kostuums vullen dan de straten van Barcelona.

Hoewel dit van oorsprong een mannelijke feest was, van de vissers van La Barceloneta sinds 1845, zijn er intussen ook vrouwelijke groepen te zien en wordt het ook in El Raval gevierd. Terwijl je in La Barceloneta veel maritieme elementen terugziet in de kostuums en emblemen van de koorgroepen, dragen de deelnemers van El Raval instrumenten zoals pannen, lepels, messen en vorken van overdreven grote afmetingen.

Lekker naar het strand

Bij mooi weer tijdens Pinksteren gaan de meeste Barcelonezen die naar de zomer verlangen naar het strand. Het eerste ijsje van het seizoen nemen, heerlijk in een van de vele chiringuitos hangen, of gewoon lekker door de boulevard struinen. ’s Middags is het moment om een lekkere paella te eten. Bij gerenommeerde restaurants aan het strand zoals Escribà of Ca la Nuri is het aan te raden om van tevoren een tafel te reserveren.

👉 Bekijk hier mijn tips om volop van het strand van Barcelona te genieten.

Pinksteren in Barcelona - Strand
Naar het strand

Dagje eropuit

Vele Barcelonezen profiteren van het lange Pinksterweekend om eventjes tussenuit te gaan. Enkele plekken die de moeite waard zijn om te ontdekken is de Catalaanse platteland, met zijn mooie wijngaarden of de ruige Costa Brava. Natuurliefhebbers kunnen bij de Pyreneeën of een van de andere natuurgebieden buiten de stad zijn hart ophalen. Ook zeer aan te raden is een bezoek aan Montserrat, Sitges, Tarragona en Girona.

Pinksteren in Barcelona - Sitges
Het prachtige Sitges

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie