De beste tips van een local!

Barcelona in mei

Mei in Barcelona
Inhoudsopgave

Tickets geboekt voor Barcelona in mei? Dan is de kans groot dat je mooi weer kunt meepikken en dat je een dagje op het strand kunt doorbrengen! Andere leuke evenementen in de maand mei zijn de Museumnacht en de rozentuin van het Parc de Cervantes, dat in volle bloei ligt.

Laatste update: 24/03/2022

Mei in Barcelona

De late lente is een van de mooiste periodes om Barcelona te bezoeken. Mei is vaak een wat minder drukke maand qua toeristen maar qua weer perfect om de stad te bezoeken. In mei vinden er tevens een aantal leuke evenementen plaats, zoals de Museumnacht, Van Van Market en de Ciutat Flamenco.

Weer mei Barcelona

Het weer is in mei over het algemeen heel erg aangenaam, met zachte temperaturen die overdag makkelijk de 20 graden kunnen bereiken. Een dagje strand doen kan in sommige gevallen heel goed, al is het water nog niet helemaal warm. De kans op regen en wind is daarentegen nog steeds wel aanwezig.


Evenementen in Barcelona in mei

Ben je benieuwd naar wat is er te doen is in Barcelona in mei, bekijk dan onderstaande evenementen die ik zorgvuldig voor je heb uitgekozen.

1 mei: Dag van de arbeid

In Spanje vieren we de dag van de arbeid met een feestdag. Veel mensen maken hiervan gebruik door een leuk uitje met familie of vrienden te organiseren, andere gaan demonstraties houden voor de rechten van de arbeiders. In Barcelona wordt er vooral in het centrum bij Via Laietana, Passeig de Gràcia, Passeig Sant Joan en Plaça Sant Jaume gedemonstreerd.

5 t/m 8 mei: Ecologische beurs Biocultura

Als je ecologisch verantwoord wilt leven, dan mag je de grootste beurs over duurzaamheid en ecologie van Spanje zeker niet missen. Biocultura is een beurs waar je alles kunt vinden met betrekking tot biologische producten en verantwoorde consumptie. Meer informatie over Biocultura vind je hier.

6 t/m 8 mei: Comicbeurs Saló del Còmic

Het grootste evenement voor stripboekliefhebbers vindt jaarlijks plaats in de Fira de Barcelona en is een populaire beurs waar comics en videogames centraal staan. Meer informatie over Saló del Còmic vind je hier.

7 t/m 8 mei: Internationale Rozenwedstrijd

Het Parc de Cervantes organiseert jaarlijks in het eerste (of tweede) weekend van mei een internationale rozenwedstrijd die de aandacht van veel publiek- en natuurliefhebbers trekt. Het park zelf herbergt een hele mooie en grote collectie van rozenstruiken die juist in de maanden mei t/m juni heel mooi in bloem komen te staan. Meer informatie over Parc de Cervantes vind je hier.

8 mei: Barcelona's hoedjesparade

Elk jaar trekt de traditionele hoedjesparade 'Passejada amb barret' door Barcelona om de lente te vieren. Deelnemers zetten daarvoor hun allerleukste hoed op en gaan de straat op. Lees hier meer over Barcelona's hoedjesparade 'Passejada amb barret de Barcelona'.

8 mei: Marathon van Barcelona

Een van de meest populaire hardloopwedstrijden is de Marathon van Barcelona (42 km). De race start om 08:30 uur op Avinguda Reina Maria Cristina. Parallel aan de marathon en in datzelfde weekend, wordt in de stad de Expo Sports beurs gehouden, een van de belangrijkste beurzen op het gebied van het hardlopen in Europa. Meer informatie over de marathon vind je hier.

Marathon van Barcelona
Marathon van Barcelona

14 mei: Museumnacht

Tijdens de Museumnacht geniet je van gratis toegang tot maar liefst 80 musea en tentoonstellingen in Barcelona. Zeer aan te raden! Meer informatie over de Museumnacht vind je hier.

18 t/m 29 mei: DocsBarcelona Film Festival

Dit internationale filmfestival wordt in meerdere bioscopen in de stad gehouden en toont enkele van de meest interessante documentaires, naast allerlei conferences en evenementen. Meer informatie en kaartjes voor dit festival vind je hier.

20 t/m 29 mei: Ciutat Flamenco

Barcelona’s eigen flamencofestival heet Ciutat Flamenco en vindt plaats op verschillende locaties. Meer informatie en tickets voor Ciutat Flamenco vind je hier.

21 mei: Monumental Club

Op 21 mei wordt er in het oude stierenvechtarena La Monumental een muziek festival georganiseerd. Met foodtrucks en een speciale kidsprogramma. Meer info en tickets voor Monumental Club vind je hier.

22 mei: Formule 1

Ieder jaar hebben autoraceliefhebbers een afspraak bij het Circuit de Catalunya in Montmeló tijdens de Formule 1-race. Ter ere van deze race opent Martini altijd in het weekend van de Formule 1 zijn eigen exclusieve en chique terras in Port Vell, dat bekend staat als 'Terrazza Martini'. Meer informatie en tickets voor Montmeló vind je hier.

Tip: koop nu de Barcelona digitale reisgids

Voorbereid op reis? Koop nu de Barcelona Gids voor slechts €12,50 en ga op pad met de tips van een local. Meer dan 200 pagina’s boordevol inspiratie, alle must-sees, local hotspots en verborgen juweeltjes die je niet mag missen.

Bestel nu

Tips mei in Barcelona

Parken in Barcelona

De lente is zonder twijfel het mooiste moment om de parken van Barcelona te bezoeken. Geniet zo lang het nog kan van de bloemen in bloei en de lentezon, of neem een mandje mee naar het park om te picknicken. Meer informatie over parken in Barcelona.

Pinksteren in Barcelona

Pinksteren staat in Nederland symbool voor een dagje vrij. Maar in Spanje is dat niet vanzelfsprekend. Toevallig wordt Pinksteren in Catalonië wél gevierd met een vrije dag. Van oudsher was de 2de Pinksterdag een dag van bedevaarten en excursies, de zogenaamde 'aplecs' in de bergen. Nu wordt deze feestdag voornamelijk gebruikt om een leuk weekendje weg met familie of vrienden te organiseren. Lees hier meer over Pinksteren in Barcelona.

Girona Temps de Flors

In de tweede week van mei vindt in Girona het jaarlijkse bloemenfestival plaats: Girona Temps de Flors. Tijdens dit festival worden complete straten omgetoverd tot een bloemenzee vergezeld van muziek en lichteffecten en worden monumenten zoals de kathedraal prachtig versierd met bloemen.

Patum de Berga

In mei vindt tevens de Patum de Berga plaats, het dorpsfeest bij uitstek van Berga dat de eer heeft om deel uit te maken van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is een feest voor volwassenen en kinderen, met veel kabaal van trommels, optochten met reuzen, draken en veel vuur.

Brunch in the City

Het zondags muziekfestival van Barcelona, Brunch in the City, vindt van maart tot begin juni plaats op het Plaza Mayor van Poble Espanyol. Meer info en tickets voor Brunch in the City vind je hier.

La Festa Catalana

Maak iedere zaterdag tussen mei en november kennis met de Catalaanse cultuur tijdens het festival La Festa Catalana. Met optredens van castellers (mensentorens), gegants (reuzen) en dansaires (folkloredans)! Meer informatie over La Festa Catalana vind je hier.

Concerten

Enkele concerten van nationale en internationale artiesten die je in mei niet mag missen:


Vlooienmarkten

Vlooienmarkten zijn hip in Barcelona. Er vinden per maand meerdere markten plaats, dus de keuze is echt reuze! Hieronder vind je een overzicht van de vaste tweedehandsmarkten en vlooienmarkten van Barcelona:

  • Iedere maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 9:00 tot 20:00 uur: Mercat dels Encants Vells
  • Iedere eerste zondag van de maand van 10:00 tot 19:00 uur: Fleadonia
  • Ieder tweede weekend van de maand van 10:00 tot 18:00 uur: El Flea
  • Ieder derde weekend van de maand van 11:00 tot 20:00 uur: On the Garage

Gastronomische markten

Gastronomische markten zijn in opmars in Barcelona: food truckfestivals, biomarkten en gastronomische evenementen vullen de agenda van de Barcelonezen. Mis bijvoorbeeld niet:

Bekijk hier alle foodfestivals.

Tentoonstellingen

Elke maand is er weer een nieuwe interessante tentoonstelling om te bezoeken in Barcelona. Mis deze maand bijvoorbeeld niet:

Lees meer:

Inhoudsopgave