🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen Reageer
Home » Blog » Parc de Cervantes en de rozentuin van Barcelona

Parc de Cervantes en de rozentuin van Barcelona

De lente is het beste moment van het jaar om naar het Parc de Cervantes te gaan. In deze groene oase in Pedralbes, aan de rand van de stad, vind je onder andere een rozentuin dat in de lente in volle bloem staat. De omvang qua aantal rozen is zo groot dat het park ook wel eens de rozentuin van Barcelona genoemd wordt.

Hoewel de aanleiding van dit park niet zo fraai is (het werd in 1964 aangelegd ter ere van het 25 jarige Franco bestuur), biedt het park naast de bijzondere rozen collectie ook speelruimte voor de kinderen en ontspanning voor de buurtbewoners die hier graag komen wandelen. Ieder jaar wordt er daarnaast in het begin van mei een internationale rozenwedstrijd in het park gehouden.

De rozentuin van Barcelona

Ontelbare rood, geel en blauwe rozen en klimmende rozenstruiken. In de rozentuin van het Parc de Cervantes zijn maar liefst 10.000 rozenstruiken van zo’n 2.000 verschillende soorten en rassen te bewonderen. Je kunt bijna het hele jaar door genieten van een kleurrijk spektakel, hoewel het beste moment om te komen is tussen mei en juni. Dan zie je meer dan 150.000 rozen bloeien!

Een botanische route breng je middels de rozenstruiken op reis naar Azië, het Midden-Oosten, Europa en Amerika. Deze tuin wordt zorgvuldig onderhouden en alle rozen zijn gelabeld, waardoor iedereen toegang heeft tot informatie over de bloem en het ras krijgt.

Naast rozenstruiken heeft dit deel van het park ook vele boomsoorten zoals fruitbomen (zoals de Japanse kers en de Europese peer), aromatische planten, irissen en bloeiende struiken die het park sieren. In het onderste deel van de rozentuin, dichtbij de Avinguda Diagonal, is een klein bos van dennen, grote lindebomen en een rij van olijfbomen te vinden.

De rozenwedstrijd

Sinds 2001 wordt in het Parc de Cervantes een internationale rozenwedstrijd gehouden in het begin van mei. Dit evenement vindt plaats in drie gebieden van de rozentuin: een gedeelte is gereserveerd voor de rozenstruiken van de wedstrijd van dit jaar, een andere gaat naar de rozenstruiken van volgend jaar (want de rozen dienen een jaar eerder geplant te worden, of twee jaar in het geval van de klimrozen) en de laatste is voor de winnende rozenstruiken uit voorgaande jaren.

Maar waar komt deze traditie vandaan? De verbinding tussen Barcelona en rozen heeft een lange geschiedenis. Een voorbeeld hiervan is de internationale wedstrijd dat vroeger (tussen 1929 en 1936) in het Palau de Pedralbes werd gehouden. Later, aan het einde van de jaren ’80, begonnen de populaire snijroos-wedstrijden in de huidige rozentuin van het Parc de Cervantes. De huidige internationale rozenwedstrijd is de ode van de Barcelonezen aan de liefde voor rozen.

Wat te zien en te doen bij Parc de Cervantes

Naast het bewonderen van alle rozenstruiken en klimrozen, zijn er nog een aantal leuke hoogtepunten in dit park, zoals het moderne sculptuur ‘Rombes Bessons‘ van Anderu Alfaro en de klassieker ‘Serenitat‘ van Eulàlia Fàbregas de Sentmenat. De prachtige pergola is ook een must-see, versierd met ongeveer 240 variëteiten van klimrozen en wijngaarden.

In het midden van het park ligt een groot zonnig plein van grof zand, met een speeltuin, enkele pingpongtafels en een fontein. Het is een ideale plek voor degene die lekker in de zon wil zitten. In de buurt van het plein is een picknick gebied in de schaduw van een dennenbos, die vaak gebruikt wordt als plaats om onder andere Tai-Chi  te oefenen.

Hoewel het een prachtig stuk groen gebied is, komen naar dit park weinig toeristen, waardoor het nog steeds heerlijk rustig is. Dus mocht je een natuurliefhebber zijn, de romantiek van de rozentuin willen beleven of de rust willen opzoeken, dan is een bezoekje aan dit park iets voor jou.

Tip:  het nabij gelegen Parc de Pedralbes is ook zeer de moeite waard om te zien, dus mijn tip is om je bezoek naar het Parc de Cervantes te combineren met het Parc de Pedralbes.

 • Praktische informatie:
  Wat: Parc de Cervantes en de rozentuin bezoeken
  Waar: Avinguda Diagonal, 708-716 (de hoofdingang van het park staat aan de Avinguda Diagonal, maar je kunt ook via de noordelijke kant, aan de Ronda de Dalt, naar binnen gaan)
  Metro: Zona Universitària (L3)
  Wanneer: het hele jaar door, maar de beste periode is van mei t/m juni
  Prijs: gratis

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie