🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen 2 reacties
Home » Blog » Turó del Carmel, een verborgen plek om te hiken

Turó del Carmel, een verborgen plek om te hiken

Barcelona kent maar liefst zeven verschillende heuvels verspreid over de stad, eentje daarvan is de Turó del Carmel (in het Spaans Monte Carmelo), dat tussen de wijken van Gràcia en Horta-Guinardó ligt. De meeste mensen die in Barcelona zijn geweest, hebben waarschijnlijk volkomen onbewust al een bezoek gebracht aan deze heuvel. Op de zuidwest kant van de Turó del Carmel ligt namelijk het welbekende Park Güell van Gaudí, een ware trekpleister die iedereen die naar Barcelona komt weleens bezoekt.

Wat de meeste mensen niet weten is dat aan de noordelijke kant van de berg er nog een ander park ligt, het Parc del Carmel, dat een stuk rustiger, wilder en desolaat is, maar net zo’n prachtig uitzicht over de stad biedt. Vandaag neem ik jullie mee naar het nog vrij onbekende Turó del Carmel!

De kale berg

De Turó del Carmel stond vroeger bekend als de muntanya pelada de kale berg), dit vanwege zijn schaarse bomen en vegetatie. Begin 19e eeuw was dit een plattelandsgebied, waaronder Can Móra de belangrijkste boerderij was. 

Het Santuari de Nostra Senyora del Carmel, gebouwd tussen 1860 en 1864, gaf de huidige naam aan de berg en de buurt die hier daarna verrees. Deze kluizenaarshut, sinds 1962 parochie en later tussen 1985 en 1988 uitgebreid tot zijn huidige vorm, is nog steeds te zien aan de Carrer del Santuari, 96.

Turó del Carmel of de kale berg in Barcelona
Turó del Carmel of de kale berg in Barcelona

Hiken in de natuur bij Turó del Carmel

De weg naar het Parc del Carmel is echter gemaakt voor avonturiers. Er zijn geen informatieborden of keurige wandelpaden. De sporen op de grond die andere mensen hebben achtergelaten maken een soort pad die je kunt volgen om zo de top van de berg te bereiken. Er zijn nauwelijks bomen of uitbundige vegetatie, dus de top van de berg kun je bijna niet missen. Vanaf dit prachtige uitkijkpunt van 266 meter hoog geniet je na je klim van een uniek panoramisch uitzicht over Barcelona. Vaak helemaal in je eentje omdat dit park nu eenmaal in geen gids vermeld staat.

Tijdens een wandeltocht op de Turó del Carmel zijn er nog enkele interessante plekken die je kunt bezoeken. Een daarvan is het uitkijkpunt Mirador Joan Sales, in de volksmond bekend als Mirador del Virolai vanwege de nabijgelegen school met dezelfde naam.

Een net zo’n mooi uitkijkpunt die weinig mensen kennen om de leukste foto’s van Barcelona te maken is de Mirador de l’Arquitecte Ignasi de Lecea. Dichtbij dit uitkijkpunt staat het huis Trias. Het Casa Trias was een van de weinige huizen die in de geplande privé-stadstuin van de graaf Güell (het huidige Park Güell) gebouwd werden. Het is helaas in privé bezit dus kunnen we het niet van binnen bezoeken.

Gezien de korte afstand met het Park Güell kun je je bezoek aan het Turó del Carmel uiteraard combineren met het Park Güell zelf. Wil je het monumentale gedeelte van dit park bezoeken, dan dien je echter van tevoren tickets te hebben gekocht om zo geen tijd te verspillen bij de kassa of in de lange wachtrijen.

Hiken in de natuur - Turó del Carmel Barcelona
Turó del Carmel is uitermate geschikt om te wandelen en te hiken

Wandelroute Turó del Carmel

Voor een hike door dit park en de stadsheuvel kun je mijn onderstaande wandelroute volgen. Deze begint en eindigt bij de Carretera del Carmel, tegenover het Bar Restaurant Delicias (een plek die ik je overigens kan aanrader om tapas te eten tussen de locals!).

We komen langs de Jardins de Juan Ponce, waar kinderen in een kleine speeltuin kunnen spelen, beklimmen de top van de berg en bezoeken de mooiste uitkijkpunten van het Turó del Carmel (de zogenoemde ‘miradors’) en twee van zijn trekpleisters, het Casa Trias en uiteraard het Park Güell.

De wandelroute op Turó del Carmel is 2,66 km lang, dat zonder inbegrip van een bezoek aan het Park Güell.

Turó del Carmel of Bunkers del Carmel?

Het Parc of Turó del Carmel moet je overigens niet verwarren met de Bunkers del Carmel, dat iets verderop ligt bovenop een andere stadsheuvel, de Turó de la Rovira. Met zijn 266 meter hoogte is de Turó del Carmel negen meter hoger dan zijn bekende(r) broertje Turó de la Rovira. Het uitzicht zal weliswaar ongeveer hetzelfde zijn, maar het feite dat het Parc del Carmel nog echt onder de radar gebleven is voor toeristen en dat de weg er naartoe niet geheel netjes staat aangegeven, maken het een zeer bijzondere plek.

Ik zou een bezoek aan het Parc del Carmel vooral aanraden voor diegene die al bij de Bunkers del Carmel zijn geweest en juist op zoek zijn naar een nieuw, minder bekend uitkijkpunt over Barcelona. Of als je van hiken en wandelen door de natuur houdt: dan ben je sowieso bij Parc del Carmel en het Turó del Carmel aan het goede adres!

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

2 gedachten over “Turó del Carmel, een verborgen plek om te hiken”

 1. Als je van de busstandplaats bij Guell niet de ingang neemt maar de trap naar Mirador Johan Sales. Hoeveel treden is deze lange stijle trap dan? Hij loopt rechts langs het park en langs FcF Carmelo.
  Ik kan het nergens vinden namelijk

  Beantwoorden
  • Hola Joris,

   Bedankt voor je bericht en interesse. Ik weet niet hoeveel treden er precies zijn, maar het is inderdaad een lange trap omhoog.

   Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag. Veel plezier alvast!

   Saludos, Marta

   Beantwoorden

Plaats een reactie