De beste tips van een local!

Park Güell in Barcelona

Park Güell Barcelona
Inhoudsopgave

Het Park Güell is een van de meest befaamde werken van Antoni Gaudí, hoewel het net als de Sagrada Família, onafgebouwd bleef. Het park zit vol verrassingen en bekende architectonische iconen zoals het huis van Gaudí, de trap met de salamander, de slangenbank en de beroemde trencadís (mozaïeken van Gaudí). Park Güell staat sinds 1984 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is sinds 1969 een nationaal monument. Genoeg redenen dus om dit park te bezoeken!

Tip: bespaar veel geld en sla de rij over
Maak gebruik van de Barcelona City Pass om veel geld te besparen tijdens je stedentrip in Barcelona. Je ontvangt onder andere skip-the-line tickets voor Park Güell en de Sagrada Família en korting op veel meer attracties!

Direct bestellen Meer informatie

Hoe ga je naar Park Güell

Het Park Güell ligt op de zuidwest kant van de heuvel Turó del Carmel.

Gaudí's Park Güell heeft verschillende ingangen. Het makkelijkste is om vanaf metrostation Lesseps (L3) door te lopen via Plaça Lesseps en Travessera de Dalt tot de Carrer Larrard. Hier ga je links en loop je verder omhoog totdat je het park tegenkomt op Carrer d’Olot.

Een andere optie is om de Av. del Santuari de Sant Josep de la Muntanya te nemen, dat over een roltrap beschikt.

Dit hele stuk duurt ongeveer 15 – 20 minuten. Het is wel even een korte klim naar het park toe, maar het park is zeker de klim waard!

Naast de metro is het ook mogelijk om met de bus naar het Park Güell te gaan: enkele buslijnen, maar ook de hop-on-hop-off bussen hebben hier een halte.

Kom je met de auto, dan kun je deze bij de parkeerplaats BSM Travessera de Dalt – Park Güell parkeren.

Park Güell Barcelona
Park Güell
Tip!

Het kan er erg druk ogen, vooral bij de hoofdingang, maar het Park Güell is heel groot en kent ook andere, minder drukke ingangen en wandelpaden, dus wees niet bang voor druktes. Ik gebruik bijvoorbeeld graag de wat rustigere ingang bij de Carretera del Carmel.

Wat is de beste route naar Park Güell?

  • Vanaf Plaça Catalunya (centrum): neem buslijn 24 op Plaça Catalunya en stap uit bij de zijingang van Park Güell (halte Carretera del Carmel-Ramiro de Maeztu). Een andere optie is om metro L3 naar Lesseps (L3) te nemen, maar dan moet je wel een stuk omhoog lopen totdat je bij het park aankomt.
  • Vanaf Las Ramblas (Gotische wijk): neem metro L3 naar Lesseps (L3) of Vallcarca (L3) en loop omhoog richting het park.
  • Vanaf Sagrada Família: neem buslijn V19, die bij Passeig de Sant Joan op de hoek met Carrer del Rosselló vertrekt (bushalte nummer 213). Stap uit bij de zijingang van Park Güell (halte Carretera del Carmel-Ramiro de Maeztu). Een andere optie is om metro L5 naar Diagonal nemen, daar over te stappen naar metrolijn L3, en bij Lesseps (L3) of Vallcarca (L3) uit te stappen.
  • Vanaf La Barceloneta (strand): neem metro L4 naar Joanic (L4) en stap over op bus 116 bij Carrer de l’Escorial, 20. Buslijn 116 heeft een halte voor de hoofdingang van het park (Carrer d’Olot).
Tip!

Het parcours vanaf metostation Vallcarca (L3) loopt via verschillende roltrappen en heeft mooie uitkijkpunten.

Park Güell tickets

Voor het bezoeken van het Park Güell moet sinds 2013 betaald worden. Hier mogen nu maar een x aantal bezoekers per uur naar binnen. Dus van tevoren reserveren is zeer aan te raden!

Het voordeel hiervan is dat het een stuk rustiger is binnen het monumentale gedeelte en dat je nu weer foto’s kunt maken zonder dat er een mensenmassa van toeristen voor je staat.

Skip-the-line tickets Park Güell

Om het Park Güell te bezoeken heb je tegenwoordig tickets nodig. Omdat het aantal bezoekers per uur zeer beperkt is, is het zeker aan te raden om je kaartjes voor het Park Güell van tevoren online te kopen. Zodoende ben je verzekerd van toegang op je gewenste dag en hoef je niet lang in de wachtrij te staan.

Een interessante optie om geld te besparen is de Barcelona City Pass, een combiticket waarmee je het Park Güell en de Sagrada Família kunt bezoeken.

Prijs tickets monumentale gedeelte Park Güell:

Ticket met tijdslot€13,50Tickets kopen

Koop hier je skip-the-line tickets

Verspil geen tijd in de lange wachtrijen tijdens je bezoek aan het Park Güell en boek nu je tickets!

Let op: tickets hebben een tijdslot en medewerkers zijn hier heel erg strikt in. Tickets wijzen op een bepaald tijdstip waarop je naar binnen mag (met een maximale vertraging van 30 minuten). Als je niet op tijd bij de ingang van het monumentale gedeelte bent, wordt je ticket geannuleerd. Het is dus belangrijk om daar op tijd te zijn (beter te vroeg dan te laat).

Park Güell stadspark in Barcelona
Park Güell

Rondleidingen Park Güell

Je kunt ook het Park Güell met een gids bezoeken om alle ins en outs over het beroemdste park van Barcelona te leren. Tickets voor deze rondleiding kun je het beste online van tevoren boeken. Met een gids vermijd je daarnaast de lange wachtrijen en ben je zeker dat je binnen kan.

Kaarten voor een rondleiding in het Park Güell zijn er al vanaf €26,- p.p.. Het entreekaartje voor Park Güell is in de prijs inbegrepen. Na je boeking ontvang je je voucher per e-mail. De tour wordt in meerdere talen aangeboden (Spaans en Engels) en duurt ongeveer 1,5 uur.

Prijs tickets rondleidingen Park Güell:

Begeleide tour (90 minuten)€26,-Tickets kopen

Boek hier een rondleiding

Bezoek het Park Güell onder begeleiding van een gids!

Tickets Huis van Gaudí

Binnen het Park Güell bevind zich het zogenoemde Huis van Gaudí, de plek waar Antoni Gaudí woonde en dat nu als museum over de architect dient. Wil je deze bezoeken, dan dien je aparte kaartjes voor aan te schaffen.

Toegangskaart Casa Museu Gaudí€20,65Tickets kopen

Ticketcombinatie Park Güell

Voor extra voordeel kun je er ook voor kiezen om online een ticketcombinatie voor Park Güell te bestellen, bijvoorbeeld als je ook het Casa Museu Gaudí (het huis van Gaudí in Park Güell) of de Sagrada Família wilt bezichtigen.

Pak hier je voordeel:

Park Güell + Casa Museu Gaudí€20,65Tickets kopen
De Gaudí-bundel (Park Güell + Sagrada Família)€59,-Tickets kopen
Tour Park Güell + Sagrada Família€82,-Tickets kopen
Barcelona City Pass (incl. Sagrada Família en Park Güell)€86,50Tickets kopen

Park Güell gratis bezoeken

De enige die tegenwoordig het Park Güell nog gratis kunnen bezoeken zijn de buurtbewoners van het Park Güell, de leden van Gaudir Més en de leden van de bibliotheek van Barcelona. Deze mensen hebben in de vroege uurtjes (tussen 7:00 en 9:30 uur) en laat in de avond (tussen 20:00 en 22:00 uur) het hele park voor zichzelf. Om toegang te krijgen moeten ze zich wel kunnen legitimeren met de nodige bewijsdocumenten.

Wat te zien en te doen in Park Güell

Het Park Güell bevindt zich in de wijk van Gràcia op de zuidwesterhellingen van de berg Turó del Carmel. Hier kun je om verschillende redenen komen, bijvoorbeeld om van de natuur te genieten of om te wandelen, maar vooral ook om een van de meesterwerken van Antoni Gaudí te bewonderen en van het adembenemende uitzicht over de stad Barcelona te genieten.

Wat te zien en te doen in Park Güell Barcelona
Wat te zien en te doen in Park Güell

Monumentale gedeelte van Park Güell

Het Park Güell verdeelt zich in twee gedeeltes, een grotere dat bekend staat als het monumentale gedeelte, en een kleinere, dat als bosgebied dient.

Tegenwoordig dien je kaartjes te kopen om er in het monumentale gedeelte van het park te komen.

In het monumentale gedeelte vind je alle hoogtepunten van het Park Güell, zoals de hoofdingang, de trap met salamander, de Sala Hipóstila, het Plaça de la Naturalesa (met de slingerende bank overdekt met trencadís) en de viaduct van Algarrobo. Voor alle Gaudí-liefhebbers uiteraard een must om te zien.

Hoofdingang Park Güell

De belangrijkste ingang van het park zit op Carrer d’Olot nummer 5 en wordt gevormd door een ijzeren hek, twee paviljoens en een grote trap. Een van de paviljoens doet tegenwoordig dienst als toeristische winkel, cadeauwinkel en bar, terwijl de andere een audiovisuele tentoonstelling heeft over het verleden van het park. Het doel van deze twee paviljoens was oorspronkelijk de ‘tuinstad’ te beheren (Casa del Guarda). De muur die het park zou sluiten werd maar gedeeltelijk gebouwd. Let hier op de mooie mozaïeken die de muur versieren en de vreemde sprookjesachtige vormen van de huizen.

Achter deze hoofdingang bevindt zich de trap met de salamander, een van de meest gefotografeerde symbolen van de stad.

Gaudí's drakentrap

L’escalinata del drac ("De trap van de draak") is de naam die gegeven wordt aan de trap bij de hoofdingang, die versierd wordt door een aantal kleurrijke fonteinen en de beroemde 'draak' die water uit zijn mond spuit.

In het Nederlands staat deze ook bekend als de trap met de salamander. Maar als je goed oplet, zal je snel ontdekken dat dit geen draak, noch een salamander, maar een hagedis is.

Gaudí's drakentrap - Park Güell Barcelona
Gaudí's drakentrap in Park Güell

Zaal met de 100 zuilen

De trap met de hagedis leidt naar een grote veranda, genaamd Sala Hipòstila, met 86 zuilen die een groot plein ondersteunen, het Plaça de la Natura. Deze veranda was bedoeld als een overdekte markt, maar werd nooit geopend.

Naast de prachtige details in de zuilen en plafonds van de Sala Hipòstila, is het interessant om te weten dat Gaudí hier een zelfvoorzienende en milieuvriendelijke stad had ontworpen. Zo zitten er pijpen in deze zuilen, die het regenwater dat van het plein naar beneden sijpelt, verzamelen om het daarna in een grote ondergrondse stortbak te bewaren. Het water dat bijvoorbeeld over de monding van de draak (of hagedis) loopt, komt hier vandaan!

Wist je dat?

De Sala Hipóstila, staat ook wel bekend als de "zaal van de 100 zuilen", maar wie goed telt, zal zien dat er eigenlijk maar 86 zuilen zijn!

Zaal met de 100 zuilen - Park Güell Barcelona
Zaal met de 100 zuilen in Park Güell

Plein met uitzicht

Boven de veranda is het plein Plaça de la Natura, het "plein van de natuur", gevuld met zand en ingesloten door de beroemde slingerbankjes volledig in Gaudí-stijl. Het duurde vijf jaar om deze bankjes te bouwen en te versieren, maar dan heb je ook wat. De prachtige mozaïeken die de bank versieren zijn een design van Josep Maria Jujol.

In de plannen van Gaudí was deze grote esplanade bedoeld als dé plek voor grote openluchtevenementen, genaamd Teatre Grec.

Vanaf dit plein heb je tevens een prachtig uitzicht over Barcelona en de hoofdingang van het Park Güell.

Plaça de la Natura - Park Güell Barcelona
Plaça de la Natura in Park Güell

Jardins d’Àustria

Binnen het monumentale gebied vinden we nog een prachtige tuin, genaamd Jardins d’Àustria. Dit stukje was eigenlijk gevormd door percelen die te koop waren, maar toen het Park Güell opende als openbaar park, kreeg het gebied de bestemming van gemeentelijke kwekerij en werden er ook vele bomen uit Oostenrijk geplant, die in 1977 aan de stad werden geschonken. Vandaar de naam Jardins d’Àustria (Tuinen van Oostenrijk).

Pòrtic de la Bugadera

Ook interessant om te zien is de Pòrtic de la Bugadera, dat achter een originele ijzeren deur links van het Plaça de la Natura ligt. De portal heeft de vorm van een golf op een spiraalvormige helling en wordt versierd door kolommen die als steunpilaren fungeren.

Ook het bijhorende pad, dat leidde naar de Casa Larrard, de residentie van de graaf Güell, is prachtig om te zien.

Pòrtic de la Bugadera - Park Güell Barcelona
Pòrtic de la Bugadera - Park Güell Barcelona

Casa Larrard

De graaf Eusebi Güell had ook een groot herenhuis in de toekomstige privé-tuinstad, het Casa Larrard. Dit unieke 18e-eeuwse gebouw werd door Gaudí hervormd en was de residentie van de graaf.

Toen het gebied opende als park kwam hier een school. Sinds 1983 heet de school binnen het Park Güell Escola Baldiri Reixac.

Viaducten

Gaudí heeft ook een reeks viaducten door het park gebouwd om de verschillende huizen te verbinden.

De viaducten waren breed genoeg om de doorgang van voertuigen toe te staan, terwijl eronder overdekte paden kwamen voor voetgangers.

De viaducten, geïnspireerd op verschillende architectonische stijlen, vormen nu een geweldig parcours door het park. ‘Viaducto de las Jardineras’ en ‘viaducto del Algarrobo’ zijn enkele van de meest bekende.

Viaducten - Park Güell Barcelona
Viaducten in het Park Güell

Het roze huis: Gaudí's huis

Het roze huis, ontworpen door Francesc Berenguer i Mestres, werd tussen 1904 en 1906 door de aannemer als modelwoning gebouwd en was een van de weinige huizen in het park. In 1906 kocht Antoni Gaudí het huis en maakte het zijn eigen. Later in dat jaar verhuisden Francesc Gaudí (zijn vader) en Rosa (een ouderloos nichtje) ook naar het huis.

Een bezoek aan dit huis, dat nu een museum herbergt dat gewijd is aan Gaudí, is ook mogelijk. Maar let op, hier dien je aparte tickets voor te kopen, want het huis zit niet inbegrepen in het ticket voor Park Güell.

Houd tijdens je bezoek in gedachten dat deze luxe villa aanvankelijk niet voor de architect bedoeld was. Toch kwam hij hier te wonen met zijn vader (die ziek was) en nicht (die ernstige gezondheidsproblemen had). Beiden overleden vrij snel en zo woonde Gaudí twintig jaar vrijwel alleen in dit huis.

Casa Museu Gaudí - Park Güell Barcelona
Casa Museu Gaudí

Een paar maanden voor zijn dood in 1926 verliet Gaudí zijn woonplaats in Park Güell. Hoewel hij nooit problemen had met de dagelijkse wandeling van deze heuvel naar Barcelona, was de Muntanya Pelada destijds ver van het stadscentrum, eenzaam en dunbevolkt. Niet vreemd dus dat de kunstenaar op een gegeven moment besloot zich te vestigen in zijn werkatelier in de Sagrada Família.

Toen Gaudí stierf op 10 juni 1926, liet hij het huis als erfenis na aan het Bestuur van de bouw van de Tempel van de Sagrada Família. Omdat zij behoefte hadden aan financiële middelen om de werkzaamheden aan de tempel door te zetten, besloten ze om het huis te koop zetten. Een jaar later kochten Francesc Chiappo Arietti en zijn vrouw, een Italiaans paar uit Torino, het huis van Gaudí.

Het huis bleef in de familie van Chiappo Arietti tot 1960, toen het werd aangeboden en verkocht aan de vereniging van de Amigos van Gaudí (‘Vrienden van Gaudí’). Ze hadden als doel een museum gewijd aan Gaudí te openen in het huis. In 1963 slaagden ze erin om deze nieuwe culturele instelling van Barcelona te openen.

In 1992 besloot de vereniging Amigos van Gaudí het huis terug te geven aan het Bestuur van de bouw van de Tempel van de Sagrada Família, dat nu de eigendom heeft van het huis-museum van Gaudí.

In het Casa Museu Gaudí beleeft de bezoeker de sfeer en het leven van de architect in dit huis. Je ziet hoe hij er woonde en je betreedt al zijn kamers. Er staat ook een grote collectie van meubels, uiteraard ontworpen door Gaudí, evenals verschillende objecten en werken van enkele van zijn collega’s.

Tickets voor het Museu Casa Gaudí

Bezoek het huis waar de beroemde architect Antoni Gaudí zijn laatste 20 jaar doorbracht!

Turó de les Tres Creus

Het Turó de les Tres Creus is in het hoogste deel van het park. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over het mooie Barcelona. Hier vind je tevens drie kruizen op een heuvel van steen, genaamd Golgotha. Twee daarvan geven de kardinale punten (NSEW), en de andere wijst naar de hemel.

Toch was dit niet de bedoeling van Gaudí. Hij wilde hier de kapel van de tuinstad bouwen, maar toen hier enkele overblijfselen van prehistorische grotten bovenkwamen, werd besloten om dit monument te bouwen.

Casa Trias

Half verborgen in het park vind je een mooi wit huis, het Casa Trias. Dit indrukwekkende huis behoort samen met Casa Larrard en het roze huis van Gaudí tot de enige huizen die met het oorspronkelijke doel gebouwd zijn in het park, namelijk een woonwijk te bouwen voor de welgestelden.

Het huis was van de advocaat Martin Trias i Domènech, de eerste die in 1902 een perceel in het Park Güell kocht. De bouw van zijn villa werd door de architect Juli Batllevell uitgevoerd (1903-1906). De imposante villa is helaas niet toegankelijk voor het publiek, maar mooi om van buitenaf te zien.

Speeltuinen in Park Güell

Ook aan de kleintjes is gedacht in het Park Güell. Naast het feit dat het park buitengewoon mooi is en dat veel van de huizen van Gaudí tot de verbeelding van de kids zullen spreken, kunnen kinderen zich ook amuseren bij een van de drie speeltuinen die er te vinden zijn.

Kinderspeeltuin in Park Güell Barcelona
Kinderspeeltuin in Park Güell
Tip!

Elk weekend wordt er voor de kinderen tussen 7 en 12 jaar oud een speciale Lego workshop in het Park Güell georganiseerd. Daar maken ze kennis met het Modernisme en kunnen ze hun eigen bouwwerkjes maken met de bekende Lego-blokjes. De workshop duurt 30 minuten en is alleen in het Spaans. Prijs: €3,- p.p.. Ontdek hier meer kidsproof activiteiten in Barcelona.

Gratis gedeelte van Park Güell

Boven het monumentale gedeelte van het Park Güell is er nog een stuk bos dat gratis te bezoeken is. Deze hoort tot de Turó del Carmel, de berg waar het Park Güell ligt.

Hier kun je in alle rust een wandeling in de natuur maken (want er komen nauwelijks toeristen heen) en van het mooie uitzicht over de stad genieten vanaf een van de vele uitkijkpunten. Maar het allermooiste blijft natuurlijk het weidse uitzicht vanuit de top van de berg!

Turó del Carmel - Tres Turons Barcelona
Turó del Carmel

Gaudí Experience

Na afloop van je bezoek aan het Park Güell kun je nog even langs de Gaudí Experience (Carrer Larrard, 41) gaan om indrukwekkende 4D-projecties en een interactieve tentoonstelling over het werk van Gaudí te bewonderen.

Tijdens de 4D-projectie, ook bekend als de G-Experience, ontdek je op een zeer speciale manier (met Dolby surround systeem, bewegende stoelen en speciale effecten) hoe Gaudí door de natuur geïnspireerd raakte.

De Gaudí Experience is een prachtig en modern kenniscentrum over Gaudí, zijn leven en werk. Een ware must voor Gaudí-fans en zeer geschikt voor kinderen, scholen en groepen. Er zit ook een leuke giftshop bij waar je souvenirs over Gaudí kunt kopen.

Tickets voor de Gaudí Experience

Koop hier je kaartjes voor de Gaudí Experience, de eerste tentoonstelling waarin je de werken en het leven van Antoni Gaudí op een interactieve manier kunt bewonderen. Kaarten zijn al vanaf €9,- p.p..

Geschiedenis van Park Güell

Het Park Güell is ontstaan doordat de graaf Eusebi Güell een groot stuk land in Muntanya Pelada (tegenwoordig Muntanya del Carmel) kocht. Hij gaf Antoni Gaudí de opdracht om hier een mooi residentieel park van te maken, zoals de Britse residentiële parken. De bedoeling was om een ‘privé-tuinstad’ te bouwen voor de rijke Barcelonezen.

In oktober 1900 begonnen de eerste werkzaamheden, die vier jaar zouden duren. Naast de briljante Gaudí werkten ook andere architecten zoals Josep Maria Jujol, Francesc Berenguer, Joan Rubió en Llorenç Matamala mee. Maar het gehele project en zelfs de versiering van het park (van planten tot aan fonteinen, zuilen en banken) werd bepaald door Gaudí zelf en is geheel in Modernista-stijl gebouwd.

De eerste die een perceel kocht in Park Güell was een vriend van Güell, de advocaat Martí Trias i Domènech, die zijn huis door de architect Juli Batllevell liet bouwen. Daarna bouwde de aannemer Josep Pardo i Casanovas een pilot woning om de verkoopaantallen van het park op te prikken. Hier kwam Gaudí zelf in 1906 met zijn vader en nicht in te wonen. Hierna, in 1907, herbouwde Eusebi Güell een oude boerderij die er al lag tot zijn residentie, de Casa Larrard.

Maar omdat er maar drie percelen van de tuinstad werden verkocht, werd het project tot een mislukking verklaard en werd de bouw van deze luxe privé-tuinstad in 1914 stopgezet. Bij het overlijden van Eusebi Güell in 1918 boden de erfgenamen het gebied aan de gemeenteraad aan, die het kocht en er vanwege zijn schoonheid een park van maakte.

In 1926 ging het Park Güell open. Later, in 1969 werd het Park Güell uitgeroepen tot een Nationaal Monument en in 1984 kwam het op de UNESCO Werelderfgoedlijst te staan.

Lees meer:

Wist je dat?

Park Güell wordt met een “k” geschreven omdat de opdrachtgever een Engels tintje aan de naam van het park wilde geven. In het Catalaans zou het namelijk “Parc Güell” heten en in het Spaans “Parque Güell”.

Nieuws over Park Güell

- 02/08/2015: Op bezoek bij Park Güell (gratis gedeelte)
- 03/02/2013: De Gaudí Tour
- 26/07/2012: Entree betalen voor Park Güell

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je