Sinds 2013 is het monumentale gedeelte van het Park Güell tegen betaling te bezoeken. De rest van het park is echter nog steeds gratis. Maar wat kun je precies zien en doen in het gratis gedeelte van het Park Güell? Onlangs ben ik op bezoek geweest bij het Park Güell en heb dus zelf kunnen ervaren hoe het nu is. Wat mij betreft: je ziet nog steeds heel veel van het werk van Gaudí ondanks dat je het monumentale gedeelte niet in mag. Vanaf het gratis gedeelte heb je zicht op en directe toegang tot veel van de attracties in het park, en mocht je het toch niet kunnen laten, dan kun je altijd ter plekke alsnog een kaartje kopen om naar binnen te gaan.
Hieronder geef ik je een tour langs alle hoogtepunten in het gratis gedeelte van het Park Güell die je niet mag missen. Volg mijn route en geniet van dit juweeltje!
Park Güell bezoeken: gratis gedeelte
Park Güell vraagt nu entreegeld, maar het park eromheen heeft nog altijd vrije toegang. Omdat de vroegere hoofdingang inmiddels alleen voor ticket houders is, gebruikte ik de ingang bij de Carretera del Carmel om de wandeling in het Park Güell te beginnen. Hier heb je tevens een loket waar je eventueel nog kaartjes kunt kopen mocht je interesse hebben om het monumentale gedeelte te bezoeken. Maar goed, mijn tour gaat juist om het 'gratis gedeelte', dus tickets heb ik niet gekocht.

Naast deze ingang stond tevens een duidelijke plattegrond waar aangegeven wordt welk gedeelte van het park is gratis te bezoeken (het grootste gedeelte) en waar dien je te betalen (het monumentale gedeelte, in geel gemarkeerd).
Eenmaal binnen in het park ging ik als eerste links omhoog, om zo van het uitzicht op het Casa Museu Gaudí en de rest van het park te genieten. Dit is uiteraard een foto momentje waard. Bij mij was het een beetje bewolkt en grijs, maar het uitzicht is desalniettemin betoverend.



Wandelend in het park kwam ik onder andere langs het viaduct van de bloem, oftewel 'el viaducto de las Jardineras'. Een mooi voorbeeld van hoe Gaudí zich door de natuur liet inspireren. Vanaf hier vang je tevens een mooie blik van het huis van Gaudí tussen de bochten van het viaduct heen.



Vervolgens liep ik richting het Gaudí huis, dat deze naam heeft omdat de meester zelf in dit huis heeft gewoond. Dit was echter een model woning van hoe dit park uiteindelijk voor de rijke Barzelonezen zou worden. Maar helaas ging het project niet door, dus bleef dit huis als een van de weinige voorbeelden van hoe het had moeten worden. Het Gaudí huis is nu als museum ingericht en is alleen tegen betaling te bezoeken. Hiervoor dien je aparte tickets te kopen.


Nadat ik het huis van dichtbij gezien had, nam ik de hoofdweg richting de Plaça de la Naturalesa, het epicentrum van het park, waar de beroemde banken met de mozaïek van Gaudí te vinden zijn. Hier zijn telkens een paar ingangen voor de ticket houders te vinden. Maar omdat ik daar geen tickets voor had, bleef ik aan de rand van het plein, waar het gratis is. Het uitzicht vanaf hier was al prachtig mooi. Je kunt namelijk de stad al in de verte zien terwijl je geniet van sommige van de architectonische pareltjes van Gaudí (zoals de veranda, de kolommen van de Sala Hipóstila en de beroemde torentjes) en uiteraard van 'het mensen kijken'.


Bij het Plaça de la Naturalesa heb je tevens een barretje en een terras om wat te eten en drinken, maar als je je eigen eten meeneemt dan kun je ook bij de bankjes of picknick tafels eten.

Nadat ik de Plaça de la Naturalesa goed gezien had, liep ik richting de uitgang bij Carrer d’Olot, niet zonder eerst een bezoek te hebben gebracht aan de Turó de les Tres Creus. Een bijzonder monument met drie kruizen op de plek waar Gaudí een kerk had gepland. Het uitzicht vanaf dit verborgen uitkijkpunt is tevens adembenemend. Daarna liep ik weer terug naar de uitgang bij Carrer d’Olot.
Hier naast de uitgang bij Carrer d’Olot links vind je een trappetje waarlangs je snel naar beneden gaat. Ik liep de trap af, dat langs de muur van het park loopt, om zo bij de hoofdingang te komen en een paar fotootjes te maken van de twee paviljoens bij de ingang. Een glimp vangen van de beroemde hagedis en de trap achter de ingang was moeilijker omdat het heel druk met toeristen was rond de ingang.


Kortom, er is een hoop dat je nog kunt zien zonder kaartje voor het Park Güell te betalen! Met een kaartje heb je weliswaar toegang tot de hoofdingang, de hagedis, de Sala Hipóstila, het Plaça de la Naturalesa en de viaduct van Algarrobo. Voor de Gaudí-liefhebbers uiteraard een must. Maar zoals ik je in dit artikel heb laten zien, is er ook genoeg moois te zien buiten het betaalde gedeelte. Ga er dus er zeker heen bij je bezoek aan Barcelona!
Tip: combineer je bezoek aan het gratis gedeelte van het Park Güell met een hike op de heuvel Turó del Carmel, dat velen malen rustiger is dan de rest van het Park Güell. Vanaf de top van de Turó del Carmel geniet je van een geweldig uitzicht over Barcelona.
- Praktische informatie:
Wat: Park Güell gratis bezoeken
Waar: Carrer d’Olot nummer 5 (ik gebruikte de ingang van Carretera del Carmel)
Metro: Lesseps (L3) (of El Coll | La Teixonera (L5) als je de ingang bij de Carretera del Carmel wilt gebruiken)
Wanneer: het park zelfs is geopend van 10 uur t/m 18 uur van november t/m februari. In maart en oktober is het park geopend tot 19 uur. In april en september tot 20 uur. In mei en augustus tot 21 uur.
Prijs: voor het monumentale gedeelte moet betaald worden. Tickets kosten €7 (online) en €8 (bij de balie). Let op: kinderen tot 6 jaar hebben gratis toegang.
7 reacties
Hallo Martha
Ik kijk altijd uit naar jouw 'holaBarcelona'! Wat Park Guël betreft, ik was daar in mei (omstreeks 14u) met een groepje , maar we konden geen ticket meer kopen omdat het aantal toegelaten bezoekers voor het park bereikt was. We hebben dan het gratis gedeelte gedaan en dat was ook wel fijn. Jammer dat ik toen jouw uitleg nog niet had. Maar zeker voor herhaling vatbaar en dan met de uitleg. Tussen haakjes, wij namen de (overvolle) bus aan plaza de Catalunya.
Bedankt en groetjes,
Liliane
Hoi Liliane,
Wat leuk om te horen dat je mijn verhalen op HolaBarcelona.nl volgt. Park Güell is inderdaad ook prima om gratis te zien. Je mist alleen een aantal stukjes van het monumentale gedeelte, maar dat kun je zeer zeker bij je volgende trip naar Barcelona doen ;)
Saludos,
Marta
Hallo Marta, wat een leuk artikel. Wij zijn onlangs een week in Barcelona geweest en hebben daar heel veel gezien, o.a. Park Güell. We hadden er eigenlijk wat meer van verwacht. Maar wij hadden ook sterk de indruk dat we niet alles van dat park hebben gezien en dat blijkt nu te kloppen. Wij hebben alleen het betaalde gedeelte gezien. Wij wisten helaas niet dat er ook een nog groter deel gratis te bezichtigen is via een andere ingang! Hadden wij dat wel geweten, dan hadden we dat zeker gedaan en hadden we er ook meer tijd voor uitgetrokken. In elk geval bedankt voor de opheldering.
Hola!
Bedankt voor je bericht en wat jammer dat je niet het hele park hebt kunnen bezichtigen. Bij het betaalde gedeelte zijn ook meerdere ingang en uitgangspunten, dus waarschijnlijk als je net een andere uitgang had genomen was je zo in het gratis gedeelte en had je de rest van het park kunnen zien. Wellicht leuk om te doen voor een andere keer als jullie weer naar Barcelona gaan!
Saludos,
Marta
Hallo Marta,
Wat een leuk artikel!
Ik ga binnenkort (meivakantie) samen met mijn dochter van 14 jaar, naar Barcelona voor 5 dagen. Ik zal jouw gegeven tips om het park gratis te bezoeken zeker doen. Mocht er nog meer van zulke gratis te bezichtigen, plaatsen zijn, dan zou ik dat heel graag willen weten. 😊 Dank u! Veel liefs, uit Bergen op Zoom.
Sandhya en Rukshana
Hola Sandhya,
Wat leuk dat jullie mijn website hebben gevonden! Tips voor gratis bezienswaardigheden heb ik ook zeker. Zie hier: https://www.barcelonametmarta.nl/reizen/gratis-bezienswaardigheden-in-barcelona
Veel plezier alvast!
Saludos,
Marta
Helaas sinds 3 jaren is er geen gratis ingang van park Guell meer, en is zit alles achter een betaalmuur van tickets met tijdslot.
Laat een reactie achter