🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Uitgaan Reageer
Home » Blog » De leukste festivals van Barcelona: de ultieme gids

De leukste festivals van Barcelona: de ultieme gids

Barcelona is hard op weg om dé festivalstad van het zuiden van Europa te worden. Vooral in de zomermaanden hebben festivalliefhebbers een drukke tijd voor de boeg. Van festivals voor cultuurliefhebbers zoals Grec en Música als Parcs, tot aan hippe muziekfestivals zoals Primavera Sound en Sónar waar de beste muzikanten en dj’s ter wereld te vinden zijn. Maar ook andere muziekstijlen zoals jazz, blues en klassieke muziek zijn in de zomermaanden in Barcelona te vinden.

Voor de muziekliefhebbers of gewoon als leuk uitje, zijn deze zomerfestivals in Barcelona zeer aan te raden. Het perfecte excuus om een weekendje Barcelona te boeken! Zorg wel dat je je festivalkaartjes van tevoren hebt gekocht om teleurstellingen te voorkomen (sommige festivals kunnen heel snel uitverkocht raken).

Laatste update: 03/06/2021

Barcelona Festivalgids

Op zoek naar leuke festivals deze zomer in Barcelona? Kijk niet verder want hier noem ik een aantal van de belangrijkste zomerfestivals die je niet mag missen. Let wel op: sommige festivals moeten nog aankondigen of ze dit jaar officieel doorgaan. Daarom wordt deze lijst af en toe geüpdatet.

Tip: check altijd de officiële website van het festival om erachter te komen waar en wanneer het plaatsvindt (locatie en data kan per jaar anders zijn) en of je kaartjes van tevoren kunt kopen.

Primavera Sound (juni)

Het festivalseizoen in Barcelona wordt jaarlijks geopend met de Primavera Sound, één van de grootste en meest populaire muziekfestivals van de stad waar de beste indie- en rockbands optreden.

👉 Meer informatie en tickets voor Primavera Sound vind je hier.

Música als Parcs (juni t/m augustus)

Het Música als Parcs is een gratis reeks concerten die gehouden wordt in de verschillende parken en tuinen van Barcelona, vandaar zijn naam ‘muziek in de parken’. De concerten worden georganiseerd door de gemeenteraad van Barcelona en het programma biedt een goede mix van klassieke muziek en jazz.

👉 Meer informatie over Música als Parcs vind je hier.

Festival Jardins de Pedralbes (juni t/m juli)

Het Festival Jardins de Pedralbes is een muziek festival met een reeks concerten die wordt gehouden in de prachtige tuinen van Jardins del Palau Reial Pedralbes. Grote artiesten op nationaal maar ook internationaal niveau hebben hier opgetreden.

Naast muziek, kun je hier ook genieten van een Michelin-ster diner, maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Speciaal voor gezinnen is er ook een ‘family music day’.

👉 Meer informatie en tickets voor Festival Jardins de Pedralbes vind je hier.

Sónar (juli)

Sónar is het festival voor moderne en elektronische muziek bij uitstek in Barcelona. Met optredens van vooraanstaande artiesten, is dit een must in de muziek scene.

👉 Meer informatie en tickets voor Sónar Festival vind je hier.

Vespres de la UB (juli)

De Vespres de la UB zijn een gratis reeks concerten georganiseerd door de Universiteit van Barcelona. De concerten zijn vaak van minder bekende artiesten en vinden plaats in de tuinen van het historische universiteitsgebouw aan het Plaça Universitat. Er is een bar en er zijn genoeg zitplaatsen voor iedereen om van een gezellige muziekavond te genieten.

👉 Meer informatie over Vespres de la UB vind je hier.

Festival Grec (juli)

Het Festival Grec is één van de belangrijkste zomerse evenementen voor de cultuurliefhebbers in Barcelona. Tijdens het Festival Grec worden optredens gehouden in allerlei soorten kunststromingen: van theater en dansvoorstellingen tot aan concerten van belangrijke artiesten. Entreeprijs varieert per voorstelling en artiest.

👉 Meer informatie en tickets voor Festival Grec vind je hier.

Tomorrowland (juli)

Tomorrowland, één van de meest massieve en spectaculaire festivals ter wereld, is ook in juli in Barcelona te vinden. Het uit België afkomstig festival wordt gehouden in het park Can Zam in Santa Coloma, net buiten Barcelona, en bevat zoals men dat al gewend is de tofste podia en het gaafste vuurwerk. Naast lokale DJ’s treden hier ook bekende internationale artiesten op, zoals Afrojack.

👉 Meer informatie en tickets voor Tomorrowland Barcelona vind je hier.

Barcelona Beach Festival (juli)

Barcelona Beach Festival is het eerste grote festival op het strand van Barcelona met de beste DJ’s ter wereld. Hier hebben onder andere David Guetta, Armin van Buuren en Martin Garrix opgetreden!

👉 Meer informatie en tickets voor BBF Barcelona Beach Festival vind je hier.

MASiMAS Festival (juli t/m augustus)

Het San Miguel MASiMAS Festival biedt maar liefst 300 verschillende optredens in Barcelona in de zomermaanden met concerten van o.a. wereldmuzikanten, jazz, flamenco, klassieke muziek, rock en elektronica. De concerten vinden plaats op verschillende locaties in Barcelona en hebben verschillende prijzen afhankelijk van de artiest.

👉 Meer informatie en tickets voor MASiMAS Festival vind je hier.

Brunch in the Park (juli t/m september)

Brunch in the Park, voorheen Piknic Electronik, gaat over genieten van een dag in het park door het luisteren naar geweldige dj’s op zondagmiddag en zondagavond met een biertje in de ene hand en een burger in de andere. Dit festival loopt van juli t/m september en is een geweldige manier om je zondag door te brengen met muziek en vrienden. Ze bieden tevens een speciaal programma voor kinderen.

👉 Meer informatie en tickets voor Brunch in the Park vind je hier.

Festival Cruïlla (juli)

Het Festival Cruïlla is een driedaags muziekfestival in Barcelona dat is uitgegroeid tot één van de beste zomerfestivals die er zijn. Qua muziekstijlen is dit festival één van de meest gevarieerde: van hip-hop en reggae tot folk, rock en elektronische muziek. Daarnaast treden hier zowel nationale als internationale artiesten op, en dat betekent een mooi en vol programma voor de bezoekers.

👉 Meer informatie en tickets voor Festival Cruïlla vind je hier.

La Mercè en Festival BAM (Barcelona Acció Musical) (september)

Tijdens het stadsfeest La Mercè in de maand september worden allerlei gratis concerten op verschillende plaatsen in de stad gehouden. Tegelijkertijd is er een festival genaamd BAM (Barcelona Acció Musical) waarbij verschillende Europese bands en artiesten het publiek entertainen.

👉 Meer informatie over La Mercè en BAM vind je hier.

Wijkfestivals in Barcelona

Gedurende de zomermaanden worden daarnaast verschillende wijkfeesten zoals Festes de Sant Roc in de Gotische wijk of de populaire Festes de Gràcia, waarbij tal van evenementen en gratis concerten voor de buurtbewoners georganiseerd worden. Mis het niet als je het Barcelona van de locals wilt ervaren!

Ook leuk om mee te maken is de Nit de Sant Joan op 23 juni.

👉 Bekijk hier een overzicht met alle wijkfeesten in Barcelona.

Andere festivals in Barcelona

 • Monumental Club: reeks concerten tussen april en juli in het oude stierenvechtarena La Monumental. Met foodtrucks en een speciale kidsprogramma!
 • Àgora Musical: cultureel festival met verschillende muziek optredens dat plaatsvindt op het Plaça Reial tussen juni en november.
 • Blues Festival Barcelona: festival voor bluesliefhebbers in juli. Ook leuk zijn de Nits de Blues, die iedere donderdagavond van juni t/m september bij Poble Espanyol plaatsvinden.
 • Bachelona: festival voor de liefhebbers van klassieke muziek, met J.S. Bach in de hoofdrol. De reeks concerten vindt in juli plaats op meerdere locaties.
 • DGTL Festival: Spanjes grootse technofestival wordt in augustus gehouden bij het Parc del Forum.
 • Circuit Festival: het grootste internationale gayfestival vindt iedere augustus plaats in Barcelona.

Festivals in de omgeving Barcelona

Binnen de festivalscene van Barcelona, zijn er een aantal zomerfestivals buiten de stad die ook heel populair zijn en zeker de moeite zijn voor je om te bezoeken indien je er in de buurt bent tijdens je vakantie (bijvoorbeeld wanneer je in de Costa Brava of Costa Dorada verblijft).

 • Festival Vida: eind juni – begin juli wordt er in Vilanova i la Geltrú het hippe Festival Vida gehouden, dat kunst, muziek en natuur samenbrengt.
 • Canet Rock: begin juli wordt in de badplaats Canet de Mar een concertavond gehouden met lokale musici. Bekende namen zoals Sopa de Cabra, Jarabe de Palo en Gossos hebben hier opgetreden.
 • Vijazz: in het eerste weekend van juli wordt dit festival in Vilafranca del Penedès georganiseerd, dat liefhebbers van jazz en wijn samenbrengt.
 • Fesival de Cap Roig: een bekend zomerfestival van juli tot en met augustus waar bekende nationale en internationale artiesten komen optreden. Het festival wordt daarnaast op een heel bijzonder plek gehouden, namelijk in de botanische tuin van Cap Roig, in Calella de Palafrugell.
 • Festival de Peralada: bekend opera- en dansfestival gehouden op verschillende dagen tussen juli en augustus in een kasteel in Calella de Palafrugell.
 • Festival de Porta Ferrada: dit zomerfestival wordt van eind juli tot en met begin augustus gehouden in het klooster van Porta Ferrada en verzamelt ook bekende nationale artiesten zoals Jarabe de Palo, La Oreja de Van Gogh, Rosario en Antonio Orozco.
 • Festival Jardins de Terramar: muziekfestival van Sitges in de maanden juli en augustus, met veel lokale artiesten.
 • Festival de Torrella de Montgrí: tussen eind juli en begin augustus wordt dit klassieke muziekfestival in het middeleeuws dorpje van Torrella de Montgrí georganiseerd.

Naast de typische toeristische attracties, kun je dus ook genieten van de gaafste evenementen en concerten van de zomer in (en rondom) Barcelona. Meer lezen over wat er te doen valt op een zomeravond in Barcelona? Check dan dit artikel waar ik nog leuke ideeën hierover deel.

👉 Lees meer: muziek en concerten in Barcelona.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie