🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Events 2 reacties
Home » Blog » Gràcia wijkfeest: Festa Major de Gràcia

Gràcia wijkfeest: Festa Major de Gràcia

Het Gràcia wijkfeest, beter bekent als het Festa Major de Gràcia, is het vlaggenschip festival van de zomer in Barcelona. Tijdens het Gràcia wijkfeest worden meer dan 20 pleinen en straten in de wijk versierd. Het evenement telt daarnaast vele culturele activiteiten en concerten voor jong en oud. Mocht je tussen 15 en 21 augustus in Barcelona zijn, probeer dan langs Gràcia te gaan om het Festa Major de Gràcia mee te maken!

Laatste update: 12/07/2022

Het Festa Major de Gràcia

De eerste informatie die we over het Festa Major de Gràcia hebben dateert uit 1817, toentertijd een feest dat gewaaid was aan de Mare de Déu d’Agost. Pas in de tweede helft van de 19e eeuw werd het Festa Major de Gràcia steeds groter. Tegenwoordig is het Gràcia-festival het grootste, kleurrijkste en populairste wijkfeest van Barcelona, een ware must-see voor iedereen die in augustus in Barcelona is.

Het Gràcia wijkfeest wordt georganiseerd door lokale instanties met als doel de buren samen te brengen tijdens gemeenschappelijke activiteiten en evenementen. Zo worden de straten en pleinen van de wijk leuk versierd door de buurtbewoners, wordt er gemeenschappelijk gegeten en vrolijk gefeest.

👉 Bekijk hier mijn wandelroute door Gràcia.

Festa Major de Gràcia Barcelona
Festa Major de Gràcia

Programma Festa Major de Gràcia 2021

Tijdens het Festa Major de Gràcia zijn er talloze gratis activiteiten om aan mee te doen en overal heerst een feeststemming. Hieronder vertel ik je wat je van dit evenement kunt verwachten en welke hoogtepunten je niet mag missen.

Openingsceremonie

Het ‘pregó’, de openingsceremonie van het feest, zal op 14 augustus plaatsvinden bij het plein Plaça de la Vila om 19:00 uur, en de ’traca d’inici’, het start van het feest met kanonschoten, is op donderdagochtend om 8:00 uur.

Versierde straten

Het belangrijkste en zeker het meest prestigieuze element van dit wijkfeest zijn de versierde straten. Kleine kunstwerken gebouwd door anonieme handen (meestal buurtbewoners) die in de loop der jaren het mogelijk hebben gemaakt de straten om te vormen tot echte stedelijke fantasieën, fantastische landschappen of grote balzalen.

Versierde straten van Gràcia tijdens wijkfeest
Versierde straten van Gràcia

Dit jaar zijn er in totaal 24 versierde straten, namelijk:

 • Carrer de Berga (tussen Sant Marc en Cigne)
 • Travessia de Sant Antoni (tussen Astúries en Plaça d’Anna Frank)
 • Carrer del Perill (tussen Venus en Lluís Vives)
 • Carrer de la Providència (tussen Massens en Alzina)
 • Carrer de la Fraternitat de Dalt (tussen Tordera en Siracusa)
 • Carrer de la Fraternitat de Baix (tussen Tordera en Josep Torres)
 • Carrer de Ciudad Real (tussen Terol en Ramón i Cajal)
 • Carrer Jesús (tussen Sant Pere Màrtir en Gran Gràcia)
 • Carrer de Lluís Vives
 • Carrer de Joan Blanques de baix (tussen Sant Lluís en Encarnació)
 • Carrer de Joan Blanques de baix de tot (tussen Travessera en Ramón i Cajal)
 • Carrer de la Llibertat (tussen Fraternitat en Torrent de l’Olla)
 • Carrer Maspons (tussen Pere Serafí en Plaça del Sol)
 • Carrer de Mozart (tussen Goya en Jesús)
 • Carrer del Progrés (tussen Tordera en Llibertat)
 • Carrer de la Perla (tussen Torrent de l’Olla en Verdi)
 • Carrer de Puigmartí (tussen Milà i Fontanals en Torrijos)
 • Carrer de Tordera (tussen Progrés en Fraternitat)
 • Carrer de Verdi (tussen Providència en Robí)
 • Plaça de la Vila
 • Plaça del Nord
 • Plaça del Poble Romaní
 • Plaça Rovira i Trias
 • Placeta de Sant Miquel

Zoals ieder jaar, wordt een van de versierde straten gekozen als mooiste. De prijs uitreiking zal op 18 augustus om 18:00 uur plaatsvinden bij het plein Plaça de la Vila.

Cercavila

Net als ieder jaar, is er overdag een programmering dat verschillende activiteiten voor de hele familie biedt. Normaliter is dat in de vorm van een cercavila, een soort parade met muziek, reuzen, dwergen en andere kostuums.

Dit jaar kun je al deze wezens plus de bekende mensentorens of castellers bewonderen op donderdag 15 augustus om 13:00 uur op het Plaça de la Vila de Gràcia.

Sardanes

Ook leuk om te zien zijn de sardanes: een typisch dans uit de Catalaanse streek. Dinsdag 17 augustus om 18:00 uur bij Plaça de’n Joanic kun je deze bijzondere dans bewonderen.

Havaneres

Nog een stukje Catalaanse cultuur ontdekken? Mis dan de havaneres niet. Je kunt naar de cantada d’havaneres luisteren op meerdere dagen zoals op zondag 15 augustus om 18:00 uur bij Passeig de Sant Joan en op donderdag 19 augustus om 18:30 bij het Plaça de’n Joanic.

Castellers

Onmisbaar bij iedere Catalaanse festiviteit zijn de castellers. Bewonder deze menselijke torens op zaterdag 17 augustus om 19:00 uur bij het plein Plaça de la Vila de Gràcia. Je zult zeker onder de indruk raken.

Correfocs

Onder de geplande evenementen is de correfoc een van de meest populaire, vooral bij jongeren. Correfoc betekent letterlijk ‘rennen met vuur’ en dat is ook precies wat de deelnemers doen: ze rennen voor het vuurwerk van feestvierende duivels. Deze duivels dansen en worden daarbij door drums begeleid, terwijl ze hun vuurwerk afsteken.

Dit jaar vindt de correfoc plaats in aangepaste vorm op zaterdag 21 augustus om 20:00 uur bij Carrer Còrsega.

Concerten

Tot in de vroege uurtjes gaat het feest door in de straten van Gràcia gedurende het wijkfeest. Elke dag worden er meerdere gratis concerten in de versierde straten van de wijk georganiseerd. Alle soorten muziek komen dan aan bod. Hierdoor is de Festes de Gràcia een van de leukste en populairste wijkfeesten.

Concerten Gracia's wijkfeest Barcelona
Concerten tijdens Gràcia’s wijkfeest

Fira d’artesans “El Petit Artesà”

Daarnaast vind je tussen 15 en 18 augustus op Passeig de Sant Joan (tussen Carrer Indústria en Roselló) een Fira de productes artesans, oftewel krampjes met allerlei handgemaakte spullen en lekkernijen. Je kunt ook bij Plaça Joanic vinyl, LP’s en CD’s ruilen, kopen en verkopen.

Gezien het volle programma en al deze leuke activiteiten, raad ik je aan om het buurtfeest van Gràcia niet over te slaan. Dus, wie gaat mee?

 • Praktische informatie:
  Wat: Festa Major de Gràcia
  Waar: Gràcia wijk
  Wanneer: van 15 t/m 21 augustus 2022
  Metro: Fontana (L3)
  Prijs: gratis
  Tip: op de website festamajordegracia.cat kun je het complete feestprogramma vinden. Of download hier de PDF.
  Let op: tijdens het wijkfeest van Gràcia is er een massale toestroom van bezoekers die de versierde straten komen bewonderen. Het kan dus af en toe heel erg druk worden.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

2 gedachten over “Gràcia wijkfeest: Festa Major de Gràcia”

 1. Hallo Mata,
  Als eerst even een compliment over je web site, leuk om te lezen
  Voor ons herkenbaar want wij waren tot afgelopen zondag in Gracia waar we in een appartement zaten
  Wat een feest!! We hebben er erg van genoten, geweldig mooie straten en optredens
  We hebben een geweldige tijd gehad in Barcelona en in 7 dagen veel gezien
  Mijn vraag aan jou is of jij weet welke straat er gewonnen heeft, dat kan ik nergens vinden
  Wij vonden de straat met de zombies het meest indrukwekkende
  Groetjes Leny

  Beantwoorden

Plaats een reactie