De beste tips van een local!

Zomerfeest in Gràcia: Festa Major de Gràcia

Toegevoegd op in Events
Festa Major de Gràcia in Barcelona
Inhoudsopgave

Het Gràcia wijkfeest, beter bekent als het Festa Major de Gràcia, is het vlaggenschip festival van de zomer in Barcelona. Tijdens het Gràcia wijkfeest worden meer dan 20 pleinen en straten in de wijk versierd. Het evenement telt daarnaast vele culturele activiteiten en concerten voor jong en oud. Mocht je tussen 15 en 21 augustus 2018 in Barcelona zijn, probeer dan langs Gràcia te gaan om het Festa Major de Gràcia mee te maken!

Laatste update: 07/08/2019


Het Festa Major de Gràcia

De eerste informatie die we over het Festa Major de Gràcia hebben dateert uit 1817, toentertijd een feest dat gewaaid was aan de Mare de Déu d'Agost. Pas in de tweede helft van de 19e eeuw werd het Festa Major de Gràcia steeds groter. Tegenwoordig is het Gràcia-festival het grootste, kleurrijkste en populairste wijkfeest van Barcelona, een ware must-see voor iedereen die in augustus in Barcelona is.

Het Gràcia wijkfeest wordt georganiseerd door lokale instanties met als doel de buren samen te brengen tijdens gemeenschappelijke activiteiten en evenementen. Zo worden de straten en pleinen van de wijk leuk versierd door de buurtbewoners, wordt er gemeenschappelijk gegeten en vrolijk gefeest.

Bekijk hier mijn wandelroute door Gràcia.

Programma Festa Major de Gràcia 2019

Tijdens het Festa Major de Gràcia zijn er talloze gratis activiteiten om aan mee te doen en overal heerst een feeststemming. Hieronder vertel ik je wat je van dit evenement kunt verwachten en welke hoogtepunten je niet mag missen.

Openingsceremonie

Het 'pregó', de openingsceremonie van het feest, zal op 14 augustus plaatsvinden bij het plein Plaça de la Vila om 19:00 uur, en de 'traca d'inici', het start van het feest met kanonschoten, is op donderdagochtend om 8:00 uur.

Versierde straten

Festa Major de Gràcia wijkfeest met versierde straten
Versierde straten in Gràcia

Het belangrijkste en zeker het meest prestigieuze element van dit wijkfeest zijn de versierde straten. Kleine kunstwerken gebouwd door anonieme handen (meestal buurtbewoners) die in de loop der jaren het mogelijk hebben gemaakt de straten om te vormen tot echte stedelijke fantasieën, fantastische landschappen of grote balzalen. Dit jaar zijn er in totaal 24 versierde straten, namelijk:

 • Carrer de Berga (tussen Sant Marc en Cigne)
 • Travessia de Sant Antoni (tussen Astúries en Plaça d’Anna Frank)
 • Carrer del Perill (tussen Venus en Lluís Vives)
 • Carrer de la Providència (tussen Massens en Alzina)
 • Carrer de la Fraternitat de Dalt (tussen Tordera en Siracusa)
 • Carrer de la Fraternitat de Baix (tussen Tordera en Josep Torres)
 • Carrer de Ciudad Real (tussen Terol en Ramón i Cajal)
 • Carrer Jesús (tussen Sant Pere Màrtir en Gran Gràcia)
 • Carrer de Lluís Vives
 • Carrer de Joan Blanques de baix (tussen Sant Lluís en Encarnació)
 • Carrer de Joan Blanques de baix de tot (tussen Travessera en Ramón i Cajal)
 • Carrer de la Llibertat (tussen Fraternitat en Torrent de l’Olla)
 • Carrer Maspons (tussen Pere Serafí en Plaça del Sol)
 • Carrer de Mozart (tussen Goya en Jesús)
 • Carrer del Progrés (tussen Tordera en Llibertat)
 • Carrer de la Perla (tussen Torrent de l’Olla en Verdi)
 • Carrer de Puigmartí (tussen Milà i Fontanals en Torrijos)
 • Carrer de Tordera (tussen Progrés en Fraternitat)
 • Carrer de Verdi (tussen Providència en Robí)
 • Plaça de la Vila
 • Plaça del Nord
 • Plaça del Poble Romaní
 • Plaça Rovira i Trias
 • Placeta de Sant Miquel

Zoals ieder jaar, wordt een van de versierde straten gekozen als mooiste. De prijs uitreiking zal op 17 augustus om 17:00 uur plaatsvinden bij het plein Plaça de la Vila en mocht je het leuk vinden dan kun je hier ook bij zijn.

Cercavila

Net als ieder jaar, is er overdag een programmering dat verschillende activiteiten voor de hele familie biedt. Zo is er op 15 augustus om 18:00 uur een cercavila, een parade met muziek, reuzen, dwergen en andere kostuums; super leuk voor de kleintjes! De parade begint bij de kruising van Carrer Gran de Gràcia en Santa Àgata en loopt door via Gran de Gràcia, Travessera de Gràcia, Torrent de l’Olla en Carrer Diluvi tot aan het eind bij het plein Plaça de la Vila de Gràcia.

Fira d'artesans "El Petit Artesà"

Daarnaast vind je tussen 15 en 18 augustus op Passeig de Sant Joan (tussen Carrer Indústria en Pare Claret) een Fira de productes artesans, oftewel krampjes met handgemaakte spullen, om leuke dingetjes te kijken en wellicht nog wat souvenirs te scoren. Je kunt ook bij Plaça Joanic vinyl, LP’s en CD’s ruilen, kopen en verkopen.

Sardanes

Ook leuk om te zien zijn de sardanes: een typisch dans uit de Catalaanse streek. Donderdag 15 augustus om 18:00 uur bij Plaça Rovira i Trias en om 18:30 uur bij het plein Plaça del Swing kun je deze bijzondere dans bewonderen. Op woensdag 21 augustus zijn ze om 18:30 bij Carrer Verdi.

Havaneres

Nog een stukje Catalaanse cultuur ontdekken? Mis dan de havaneres niet. Je kunt naar de cantada d'havaneres luisteren op meerdere dagen zoals vrijdag 16 augustus om 18:00 uur bij Carrer Puigmartí en om 22:00 bij Carrer Tordera; zaterdag 17 augustus om 23:00 uur bij Plaça del Nord en Carrer Joan Blanques de Baix; maandag 19 augustus om 18:00 bij Plaça Rovira en om 22:30 uur bij Passeig de Sant Joan; en dinsdag 20 augustus om 19:00 uur bij Carrer Progrés en om 20:00 bij Plaça del Poble Romaní.

Castellers

Onmisbaar bij iedere Catalaanse festiviteit zijn de castellers. Bewonder deze menselijke torens op zaterdag 17 augustus om 19:00 uur bij het plein Plaça de la Vila de Gràcia. Je zult zeker onder de indruk raken.

Correfocs

Onder de geplande evenementen is de correfoc een van de meest populaire, vooral bij jongeren. Correfoc betekent letterlijk ‘rennen met vuur’ en dat is ook precies wat de deelnemers doen: ze rennen voor het vuurwerk van feestvierende duivels. Deze duivels dansen en worden daarbij door drums begeleid, terwijl ze hun vuurwerk afsteken. Op woensdag 21 augustus om 22:00 uur vind de correfoc plaats bij Plaça de la Vila (voor kinderen en volwassenen).

Casa Vicens

Het vrij recent geopende Casa Vicens van Gaudí doet ook mee aan het Festa Major de Gràcia. Ze geven onder andere 25% korting op de entreekaartjes bij de kassa, verruimen hun openingstijden tot 21:00 uur (tot 22:00 uur op vrijdag en zaterdag) en openen de tuin voor het publiek, die het gratis kunnen bezoeken tussen 21:00 en 23:00 uur (van 22:00 tot 24:00 op vrijdag en zaterdag). De pottenbaker uit Gràcia Manel Diestre zal daarnaast diverse workshops geven over het maken van de tegel van het Casa Vicens: op zaterdag 18 augustus om 11:30 bij Carrer Providència, zondag 19 augustus om 11:30 op Carrer Joan Blanques de Baix de Tot en dinsdag 21 augustus om 12:30 bij het Plaça de la Vila de Gràcia.

Concerten

Hoewel het Festa Major de Gràcia de hele dag doorgaat, is er wel een sluitingstijd voor de festiviteiten en concerten op straat: om 02:00 uur op weekdagen eindigt het feest (tot 03:30 op vrijdag en op feestdagen). Maar op de pleinen Sol, Diamant en Revolució zal het feest elke dag om 01:00 beëindigen.

Gezien het volle programma en al deze leuke activiteiten, raad ik je aan om het buurtfeest van Gràcia niet over te slaan. Dus, wie gaat mee?


Tip: lees hier meer over de wijk van Gràcia en zijn belangrijkste bezienswaardigheden.

 • Praktische informatie:
  Wat: Festa Major de Gràcia
  Waar: Gràcia wijk
  Wanneer: van 15 t/m 21 augustus 2019
  Metro: Fontana (L3)
  Prijs: gratis
  Tip: op de website festamajordegracia.cat kun je het complete feestprogramma vinden.
  Let op: tijdens het wijkfeest van Gràcia is er een massale toestroom van bezoekers die de versierde straten komen bewonderen. Het kan dus af en toe heel erg druk worden.

2 reacties

 1. leny
  5 jaren geleden

  Hallo Mata,
  Als eerst even een compliment over je web site, leuk om te lezen
  Voor ons herkenbaar want wij waren tot afgelopen zondag in Gracia waar we in een appartement zaten
  Wat een feest!! We hebben er erg van genoten, geweldig mooie straten en optredens
  We hebben een geweldige tijd gehad in Barcelona en in 7 dagen veel gezien
  Mijn vraag aan jou is of jij weet welke straat er gewonnen heeft, dat kan ik nergens vinden
  Wij vonden de straat met de zombies het meest indrukwekkende
  Groetjes Leny

  1. Marta
   5 jaren geleden

   Hola Leny,

   Bedankt voor je bericht. Wat leuk om te horen dat jullie het zo leuk hebben gehad. De winnende straat dit jaar was Carrer Verdi, gedecoreerd als een tropisch regenwoud (http://www.lavanguardia.com/ocio/20140817/54413792070/calle-verdi-gracia-gana-concurso.html).

   Saludos, Marta

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave