🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Home » Wat te doen in Barcelona » Uitgaan in Barcelona » Muziek en concerten in Barcelona

Muziek en concerten in Barcelona

Voor de muziekliefhebber heeft Barcelona van alles te bieden: van een goed gevulde concertagenda tot aan de leukste zomerfestivals om lekker los te gaan. Maar ook kleinere podia voor intieme concerten, klassieke muziekvoorstellingen en zelfs karaoke-bars zijn hier te vinden. Terwijl er in het Gran Teatre del Liceu de grootste operavoorstellingen plaatsvinden, kun je bijvoorbeeld bij de Harlem Jazz Club de fijnste blues- en jazzsessies mee maken. Genoeg opties dus om een muzikale avond in Barcelona te beleven tijdens je stedentrip.

De muziekklanken uit Barcelona

Barcelona zit vol met muziek: op bijna iedere hoek en in elke metro is er altijd wel een straatmuzikant te vinden. Er loopt zoveel talent rond dat het bijna niet meer op te noemen is. Artiesten zoals Montserrat Caballé, José Carreras, Joan Manuel Serrat, Sergio Dalma, Manolo García, Rosalía, Rebeca, Macaco, Ojos de Brujo en de gebroeders David en José Muñoz van Estopa, hebben hier hun roots liggen en zijn ware beroemdheden. Wist je overigens dat muziekstijlen zoals de rumba catalana, met El Pescaílla, Peret en Los Manolos als grootste voorbeelden, in de straten van Barcelona zijn ontstaan?

Andere populaire muziekgenres in Barcelona zijn de rock català (Catalaanse rock), met groepen zoals Els Pets, Gossos, Sau en Sopa de Cabra als bekendste muziekbands; de mestizaje, met artiesten als Manu Chao, Macaco, Ojos de Brujo en Txarango; de rumba van Ai Ai Ai en La Pegatina; de disco-funk van Fundación Tony Manero en de popmuziek van onder andere El Chaval de la Peca en Rebeca. Andere bekende Catalaanse liedjes zijn de caramelles en havaneres.

Barcelona voor de muziekliefhebber

Naar muziek luisteren in Barcelona kun je in veel plekken doen: van cafés en kleine concertzalen, tot aan de metro en op straat. Het muzikale aanbod in Barcelona is heel erg divers en breed, waardoor er altijd wat leuks te beleven valt. Tijdens je bezoek aan Barcelona kun je onder andere kennismaken met Catalaanse volksliederen zoals de havaneres en de caramelles, naar een concert van je lievelingsartiest gaan of leuk zingen in een karaoke-bar. Bij deze mijn aanraders voor muziekliefhebbers in Barcelona:

  • Het Gran Teatre del Liceu en het Palau de la Música Catalana: doe mee aan een rondleiding bij twee van de grootste muziekpodia in Barcelona, het Gran Teatre del Liceu en het Palau de la Música Catalana, om je door het gewicht van de geschiedenis en de prachtige architectuur te laten verrassen. Maar het beste is uiteraard om naast de rondleiding, ook nog eens kaartjes te bemachtigen voor een voorstelling. Dan beleef je deze twee iconen op z’n best!
  • Het Muziekmuseum: reis je met kinderen of ben je geïnteresseerd in muziek, dan is een bezoek aan het Museu de la Música bij het Auditori ook zeer aan te bevelen. Hier worden honderden muziekinstrumenten tentoongesteld en kinderen mogen er zelfs mee spelen!
  • Lokale muziek en Catalaanse instrumenten: als muziekliefhebber doe je er goed aan om even langs één van de lokale wijkfeesten te gaan want daar worden vaak regionale dansen getoond en muziekinstrumenten gespeeld zoals de gralla, de sac de gemecs, de flabiol (alle drie verschillende soorten fluiten uit Catalonië) en de tamborí (Catalaanse trommel). Een terugkomend evenement waarbij de Catalaanse muziek voorop staat is het Festa Catalana. Andere interessante muziekvoorstellingen met een Catalaans tintje zijn de sardanes (Catalaanse volksdans), de cantades d’havaneres (havaneres liederen), de caramelles (volksliederen en dansen rondom Pasen) en la jota (de volksdans bij uitstek van de zuidelijkste Catalaanse regio’s). Ook bij de beroemde castellers (mensentorens), zijn de Catalaanse muziekklanken aanwezig.
  • Muziekwinkels in Barcelona: de leukste muziekwinkels (voor muziekinstrumenten, cd’s/lp’s of zeldzaam vinyl) zijn te vinden in El Raval, bij de straten Carrer Tallers, Carrer Bonsuccès en Carrer Riera Baixa. Voor meer mainstream muziek bezoek het FNAC of de vestiging van El Corte Inglés bij Portal de l’Àngel. Voor moderne en klassieke Spaanse muziek en boeken over muziekgeschiedenis, ga vooral langs het betoverende Casa Beethoven (La Rambla, 97). De echte muziekliefhebber zal dan ook blij verrast worden door het assortiment aan muziek van Discos Revolver (Carrer dels Tallers, 13).
  • Concerten in Barcelona: vele artiesten komen naar Barcelona om een concert te geven. De concert- en festivalagenda van Barcelona is daarom altijd goed gevuld met artiesten van zowel nationaal als internationaal bereik. Je hebt daarnaast tal van concertzalen in de stad waar allerlei muziekstijlen te horen zijn; van flamenco en jazz tot aan klassieke muziek of Spaanse gitaar. En uiteraard geniet je altijd van gratis concerten bij de verschillende wijkfeesten, die alle genres bevatten; van klassieke muziek en coverbandjes tot aan echte topartiesten van nationaal niveau.
  • Restaurants met live muziek: in Barcelona zijn een aantal restaurants waar je kunt eten met live muziek. Eén van de bekendste is Little Italy (Carrer del Rec, 30), waar je iedere woensdag, donderdag, vrijdag en zondagavond om 21:00 naar jazz muziek kunt luisteren. Bij Florida (Carrer Floridablanca, 119) zit je goed voor tapas en cocktails met live muziek iedere vrijdag- en zaterdagavond. En bij El Patio Andaluz (Carrer Rocafort, 231) geniet je van typische Spaanse gerechten terwijl er op de achtergrond een spetterende flamenco show speelt!
  • Karaoke in Barcelona: hou je van zingen en wil je hier ook van genieten tijdens je verblijf in Barcelona, ga dan langs één van de vele karaoke-bars in de stad! Enkele van de beste zijn Touch Music (Carrer Joan Miró, 8) en A Viva Voz (Carrer Aribau, 103).

👋 Pak je voordeel en koop je tickets alvast online

Echte Spaanse muziek

Als muziekliefhebber zal je aangenaam verrast worden door de vele concerten en optredens die aangeboden worden in Barcelona, van zowel nationale als internationale sterren. Vooral op het gebied van Spaanse muziek, met Spaanse gitaar en flamenco dans als meest populair, is Barcelona een goede plek om de echte Spaanse muziek te beleven. Ga voor een intiem concert van een singer-songwriter naar een muziekbar of koop kaartjes voor een spetterende flamenco show bij een van de vele tablaos flamencos en geniet van de Spaanse muziek, het gezang en het ritme.

Concertzalen in Barcelona

Met een zeer gevarieerd en brede agenda, zijn er altijd concerten en muziekvoorstellingen voor alle doelgroepen in Barcelona te vinden. Bij de meeste concerten is het aan te raden om je kaarten van tevoren online te reserveren. Daar vind je tevens een agenda met de laatste informatie over alle muziek evenementen. Barcelona beschikt daarnaast over diverse concertzalen. Onderstaande voorbeelden zijn de meest bekende:

Muziekfestivals in Barcelona

Barcelona beschikt natuurlijk ook over eigen festivals. Mocht je een van deze festivals willen bezoeken, dan is het zeer aan te raden om je kaarten van tevoren te reserveren. Enkele van de meest populaire muziekfestivals zijn:

👉 Lees hier meer over de beste zomerfestivals in Barcelona.

Andere evenementen en concerten in Barcelona

👉 Lees hier meer over muziekevenementen in Barcelona.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.