🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen Reageer
Home » Blog » Het geheime terras van Antic Teatre

Het geheime terras van Antic Teatre

In de smalle straten van El Born, op steenworp afstand van het beroemde Palau de la Música Catalana, verschuilt zich het Antic Teatre. Een behoorlijk geheim adres dat enkel de locals kennen en waar men graag bij mooi weer naar toe gaat om af te spreken. Tegelijkertijd is dit ook een belangrijke culturele ontmoetingsplek voor theaterliefhebbers, want zoals de naam het al zegt, is Antic Teatre ook gewoon een theater. Benieuwd naar het Antic Teatre en wat er achter de deuren schuilt, lees dan verder.

Een onafhankelijk theaterpodium

Antic Teatre is al jaren de ontmoetingsplek van Barcelona’s underground scene. Hier krijgen opkomende artiesten de kans om zich op het podium van Antic Teatre te uiten en hun optredens te geven.

Het 17e eeuwse neo-klassieke huis dat het Antic Teatre herbergt, was sinds 1951 het adres van het culturele centrum “Círculo Barcelonés de Obreros San José“. Een wijkcentrum waar arbeiders heen konden gaan om zich te ontwikkelen maar ook te vermaken tijdens een van de vele feesten en evenementen, zoals de theatervoorstellingen die er gehouden werden. Een plakkaat aan de buitenkant herinnert ons hieraan.

Na de Burgeroorlog en tot einde jaren 70, was het Antic Teatre de plek voor vele bonte theater- en cabaretvoorstellingen, die meteen van inhoud veranderden als er een van Franco’s inspecteurs langskwam. Het Antic Teatre fungeerde daarnaast als de vergaderzaal van vele andere groepen en associaties.

Dat veranderde in de jaren ’80 en ’90, toen de activiteiten van de Círculo minder werden en alle andere sociale activiteiten praktisch verdwenen.

Ingang Antic Teatre Barcelona
De verstopte ingang van het Antic Teatre

Gelukkig werd het Antic Teatre in 2003 door de onafhankelijke artiest Semolinika Tomic en haar vrienden herontdekt. Ze waren op zoek naar een plek om hun voorstellingen te houden toen ze tegen dit verborgen juweeltje aanliepen en besloten de deuren van het Antic Teatre te heropenen.

Het Antic Teatre veranderde van een verlaten wijkcentrum naar een levendig podium voor hedendaagse kunst: een nieuwe plek voor de alternatieve sociale en artistieke activiteiten van Barcelona was geboren.

Na de nodige verbouwingen, opende de nieuwe theaterzaal van het Antic Teatre in 2013 voor het publiek. Een plek waar meer dan 200 artiesten per jaar langskomen; dat zijn 60 verschillende spektakels per jaar naast de reguliere evenementen. En ook al is zijn theaterzaal kleiner dan het gemiddelde, is dat juist een van de vele charmes van het Antic Teatre.

Tip: het Antic Teatre houdt twee keer per jaar een open dag (op 23 april om zijn verjaardag te vieren en 31 oktober om de Castanyada te vieren). Iedereen is dan welkom.

Verkoelen onder de vijgenboom

Hoewel het Antic Teatre regelmatig interessante optredens van onafhankelijke en opkomende artiesten biedt, blijft de binnenplaats en bar toch écht de grootste aantrekkingskracht en de reden waarom veel mensen hier naartoe gaan.

Het buitenterras is een buitengewone plek om te relaxen en een praatje met je vrienden te maken onder het genot van een drankje (in het geval van de Spanjaarden, una cerveza).

Nadat je een paar trappen hebt gelopen kom je bij deze oase van rust, ver van de toeristenmassa’s die om de hoek het Palau de la Música Catalana aan het fotograferen zijn. Ze weten eigenlijk niet wat ze missen.

Tussen de galerijen en gebouwen en onder een eeuwenoude vijgenboom, vind je dit prachtige terras, met meerdere zitplaatsen die tegen de avond bomvol raken. Het is een rustige plek, met een terras en tuin, waar ook de buurtbewoners zelf graag zijn om te ontspannen en elkaar te ontmoeten. Een sfeervolle groene plek dat tevens één van de laatste architecturale voorbeelden van de Romantiek in Barcelona is.

En hoewel de omstandigheden wat spartaans kunnen lijken, is de ontspannende sfeer hier altijd opperbest. Een tikje bohémien, maar wel zo gezellig. Geen wonder dan locals hier graag komen afspreken!

Verborgen terras Antic Teatre Barcelona
Het verborgen terras van Antic Teatre

Het Antic Teatre is op een zwoele zomeravond op zijn best. Maar je kunt er ook heen gedurende de hele dag, onder andere om te werken (ze hebben gratis wi-fi) of even een pauze in te lassen tussen alle sightseeing in het oude centrum van Barcelona. Een dikke aanrader wat mij betreft!

 • Praktische Informatie:
  Wat: Antic Teatre bezoeken
  Waar: Carrer Verdaguer i Callís 12
  Metro: Urquinaona (L1 en L4) en Catalunya (L1, L3, L6 en L7)
  Wanneer: van maandag t/m donderdag 10:00 tot 23:30 uur, vrijdag van 10:00 tot 24:00, zaterdag van 17:00 tot 24:00 en zondag van 17:00 tot 23:30 uur
  Prijs: voorstelling kaartjes kosten gemiddeld € 12,- p.p. (€10,- als je online kaartjes koopt). De bar zelf hanteert ook zeer vriendelijke prijzen.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie