🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Events Reageer
Home » Blog » Festa de Sant Medir

Festa de Sant Medir

Elk jaar op 3 maart wordt het Festa de Sant Medir in Barcelona gevierd met tonnen snoep. Het staat dan niet voor niets bekend als “la festa més dolça”, het zoetste feest. Breng dus je kinderen en genoeg tassen mee om zo veel mogelijk snoep te verzamelen! Benieuwd naar wat Sant Medir inhoudt en zijn oorsprong? Lees dan verder.

Laatste update: 01/03/2024

Het zoetste feest van het jaar

Het feest van Sant Medir wordt al sinds 1830 gevierd. Bakker Josep Vidal i Grané uit de wijk Gràcia was de initiatiefnemer. Hij had namelijk de heilige om genezing gevraagd en beloofd dat hij elke 3e maart (de dag van de heilige) naar zijn hermitage zou gaan als hij hem van zijn ziekte af zou helpen.

Toen hij zich beter ging voelen, maakte hij als belofte een pelgrimstocht naar de hermitage van Sant Medir om hem te bedanken voor zijn wonder. Dat deed hij op zijn paard en met een doedelzak zodat iedereen het zag.

In de volgende jaren van de pelgrimstocht kwamen er steeds meer vrienden en familie bij, totdat deze pelgrimstocht uitgroeide tot een populaire traditie met deelname van vele groepen colles (verenigingen) uit de wijken van Gràcia, Sarrià, Sant Gervasi en La Bordeta.

Tegenwoordig is het Festa de Sant Medir een groot evenement waarbij karren vol snoep door de straten van Gràcia en de andere deelnemende wijken paraderen. Ook wordt er nog steeds een traditionele wandeltocht naar de Ermita de Sant Medir gehouden, ter ere van de pelgrimstocht die de oprichter van dit feest, Josep Vidal i Granés, maakte.

Festa de Sant Medir Barcelona
Festa de Sant Medir Barcelona

Programma van het Festa de Sant Medir

Traditiegewijs wordt Sant Medir op 3 maart gevierd. Daarnaast worden in februari in de loop van Sant Medir al een aantal evenementen gehouden, zoals een gezellig openingsfeest en een wandeltocht naar de Ermita de Sant Medir. Maar het hoogtepunt vindt plaats op 3 maart, als de straten van Gràcia en andere deelnemende wijken gevuld worden met karren vol snoep.

1. Openingsceremonie

Het openingsfeest van het Festa de Sant Medir vindt een paar weken van tevoren plaats in Gràcia. Dan worden er onder andere bloemen gelegd bij het monument aan de Colles de Sant Medir op het Plaça de Trilla, gevolgd door een cercavila (parade) met vuur dat door de straten van Gràcia loopt tot aan het Plaça de la Vila de Gràcia. Daar wordt er een openingsspeech gehouden, el pregó, vanaf het balkon van het wijkhuis van Gràcia voorgelezen.

2. Pelgrimstocht naar Sant Medir

Ter ere van Sant Medir wordt er eind februari een wandeltocht naar de Ermita de Sant Medir gehouden. Deze wandeling herinnert ons aan de pelgrimstocht die de oprichter van dit feest, Josep Vidal i Granés, maakte ter ere van zijn toewijding aan Sant Medir.

Op weg naar de hermitage wordt een eerbetoon gebracht aan Josep Vidal i Granés op de begraafplaats van Sant Genís dels Agudells. Eenmaal in de hermitage worden bloemen neergelegd bij het monument van de Colles de Sant Medir.

3. Snoepparade van Sant Medir in Gràcia

Het zoete parade van Sant Medir, waarbij met snoep wordt gestrooid, vindt meestal plaats op 3 maart of in het weekend voor of na 3 maart. Tijdens de parade van Sant Medir verzamelen maar liefst 120 paarden en 30 colles in de straten van Gràcia die snoep aan de kleintjes uitdelen.

Het feest begint al om 10:00 uur ’s ochtends, wanneer alle colles langs het Plaça de la Vila de Gràcia komen. In de middag vervolgen de deelnemende colles een pelgrimstocht naar de hermitage van San Medir, in het hart van de Collserola heuvels.

Om 13:00 uur wordt er bij de Ermita de Sant Medir een mis gehouden ter ere van Sant Medir. Als de mis voorbij is, worden de herdenkingsbanden op de vlaggen van de verschillende colles geplaatst.

’s Avonds komen ze terug naar Gràcia en wordt de spectaculaire parade met paarden gehouden waar snoep gestrooid wordt. Om 19:00 uur verzamelen ze zich rondom Carrer de San Salvador en Carrer Escorial om via Carrer Sant Salvador, Carrer Nil i Fabra en Gran de Gràcia te lopen tot aan het Plaça de Nicolas Salmeron, waar de belangrijke autoriteiten staan te wachten. De feestavond eindigt vaak met een vuurwerkshow.

Festa de Sant Medir in Gràcia Barcelona
De parade van Sant Medir

4. Sant Medir in Sarrià, Sant Gervasi en La Bordeta

Naast Gràcia, wordt Sant Medir ook nog eens in andere wijken van Barcelona gevierd. Je kunt vergelijkbare snoepparades vinden in de wijken van La Bordeta, Sarrià en Sant Gervasi. De data van deze parades kan echter per jaar afwijken, dus het is aan te raden om het officiële programma te raadplegen.

👉 Ontdek hier wat er nog meer te doen is in maart in Barcelona.

 • Praktische informatie:
  Wat: Festa de Sant Medir
  Waar: in Gràcia, Sarrià, Sant Gervasi en La Bordeta
  Metro: Fontana (L3)
  Wanneer: dag van Sant Medir is 3 maart
  Prijs: gratis

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie