De beste tips van een local!

Festa de Sant Medir

Toegevoegd op in Events
Festa de Sant Medir in Barcelona
Inhoudsopgave

Elk jaar op 3 maart wordt het Festa de Sant Medir in Barcelona gevierd met tonnen snoep. Het staat dan niet voor niets bekend als 'la festa més dolça', het zoetste feest. Breng dus je kinderen en genoeg tassen mee om zo veel mogelijk snoep te verzamelen! Benieuwd naar wat Sant Medir inhoudt en zijn oorsprong, lees dan verder.

Laatste update: 17/02/2020

Snoep vangen tijdens Sant Medir

Het feest van Sant Medir wordt al sinds 1830 gevierd. Bakker Josep Vidal i Grané uit de wijk Gràcia was de initiatiefnemer. Hij had namelijk de heilige om genezing gevraagd en hem belooft dat hij elke 3e maart (de dag van de heilige) naar zijn hermitage zou gaan als hij hem van zijn ziekte af zou helpen. Toen hij zich beter ging voelen maakte hij als belooft een pelgrimstocht naar de hermitage van Sant Medir om hem te bedanken voor zijn wonder. Dat deed hij op zijn paard en met een doedelzak zodat iedereen het zag. In de volgende jaren van de pelgrimstocht kwamen er steeds meer vrienden en familie bij, totdat deze pelgrimstocht uitgroeide tot een populaire traditie met deelname van vele groepen colles (verenigingen) uit de wijken van Gràcia, Sarrià, Sant Gervasi en La Bordeta.

Festa de Sant Medir in Gràcia Barcelona
Festa de Sant Medir in Gràcia

Programma Festa de Sant Medir 2020

Traditiegewijs wordt Sant Medir op 3 maart gevierd, mits deze op een zondag valt: dan wordt het feest naar de volgende maandag verplaatst. Daarnaast worden in februari in de loop van Sant Medir al een aantal evenementen gehouden, zoals een gezellig openingsfeest en een wandeltocht naar de Ermita de Sant Medir. Maar het hoogtepunt vindt plaats op 3 maart, als de straten van Gràcia en andere deelnemende wijken gevuld worden met karren vol snoep. Dit jaar ziet het Festa de Sant Medir als volgt eruit:

Zondag 23 februari: openingsceremonie

Het openingsfeest van het Festa de Sant Medir vindt een paar weken van tevoren plaats in Gràcia. Om 10:15 uur worden onder andere bloemen gelegd bij het monument aan de Colles de Sant Medir op het Plaça de Trilla, gevolgd door een cercavila (parade) met vuur dat loopt van Plaça de Trilla tot aan het Plaça de la Vila de Gràcia. Op Plaça de la Vila de Gràcia worden paardrijden en andere activiteiten voor de kleintjes georganiseerd. Om 12:45 uur wordt de openingsspeech, el pregó, vanaf het balkon van het wijkhuis van Gràcia voorgelezen.

Zondag 1 maart: pelgrimstocht

De traditionele wandeltocht naar de Ermita de Sant Medir start om 8:00 uur vanaf Plaça Trilla. Deze wandeling herinnert ons aan de pelgrimstocht die de oprichter van dit feest, Josep Vidal i Granés, maakte ter ere van zijn toewijding aan Sant Medir. Op weg naar de hermitage wordt een eerbetoon gebracht aan Josep Vidal i Granés op de begraafplaats van Sant Genís dels Agudells. Eenmaal in de hermitage worden bloemen neergelegd bij het monument van de Colles de Sant Medir.

Dinsdag 3 maart: parade van Sant Medir

Het zoete feest van Sant Medir, waarbij snoep wordt gestrooid, wordt op 3 maart gevierd. Tijdens de parade van Sant Medir verzamelen maar liefst 120 paarden en 30 colles in de straten van Gràcia die snoep aan de kleintjes uitdelen. Het feest begint om 10:00 uur 's ochtends, wanneer alle colles langs het Plaça de la Vila de Gràcia komen. In de middag vervolgen de deelnemende colles een pelgrimstocht naar de hermitage van San Medir, in het hart van de Collserola heuvels.

Om 13:00 uur wordt er bij de Ermita de Sant Medir een mis gehouden ter ere van Sant Medir. Als de mis voorbij is, worden de herdenkingsbanden op de vlaggen van de verschillende colles geplaatst.

's Avonds komen ze terug naar Gràcia en wordt de spectaculaire parade met paarden gehouden waar snoep gestrooid wordt. Om 19:00 uur verzamelen ze zich rondom Carrer de San Salvador en Carrer Escorial om via Carrer Sant Salvador, Carrer Nil i Fabra en Gran de Gràcia te lopen tot aan het Plaça de Nicolas Salmeron, waar de belangrijke autoriteiten staan te wachten. De feestavond eindigt vaak met een vuurwerkshow.

Festa de Sant Medir in Gràcia Barcelona
De parade van Sant Medir

Tegelijkertijd wordt Sant Medir ook in Sarrià en Sant Gervasi gevierd, al blijft het feest in Gràcia het meest spectaculair.

Zondag 8 maart: Sant Medir in La Bordeta en mensentorens

Elke zondag na Sant Medir wordt er traditiegetrouw een parade door de straten van La Bordeta gehouden, rondom de kerk Parròquia de Sant Medir. Om 10:45 uur begint men snoepjes te strooien door de straten en pleinen van La Bordeta, gevold door een mis en de zegging van de deelnemende colles.

Om 13:00 uur vindt de Diada Castellera de Sant Medir op het plaça de Sants plaats. Verschillende groepen castellers vormen dan de befaamde castells (mensentorens). Een indrukwekkend speltakel ter afsluiting van het feest van Sant Medir.


Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Geen reacties gevonden. Plaats als eerste een reactie.

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je