🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Events 2 reacties
Home » Blog » Festes de Sant Josep Oriol

Festes de Sant Josep Oriol

Elk jaar rond 23 maart vullen de feesten van Sant Josep Oriol de buurt rondom de kerk van El Pi in de Gotische wijk van reuzen, traditionele muziek en mensentorens. Een kindvriendelijk feest vol culturele evenementen die vooral interessant zijn voor diegene die interesse hebben in de Catalaanse cultuur en folklore.

Laatste update: 17/02/2020

De feesten van Sant Josep Oriol

De Festes de Sant Josep Oriol worden sinds 1995 gehouden in de buurt va El Pi rond 23 maart, de dag van de heilige Josep Oriol. Een cultureel evenement waarbij Sant Josep Oriol, een personage dat sinds de 17e eeuw zeer nauw verbonden is met de Parròquia del Pi, wordt vereerd. De feesten omvatten allerlei activiteiten voor jong en oud: van de parade met de vier bekende Gegants del Pi (reuzen uit de 18e eeuw die maar één keer per jaar op straat verschijnen) tot de langverwachte Cercavila de Festa Major ter ere van Sant Josep Oriol.

Programma Festes de Sant Josep Oriol 2020

Dit jaar vindt het festival plaats van 21 tot en met 29 maart 2020. Het programma van dit jaar ziet er als volgt uit:

Zaterdag 21 maart: openingsfeest

Het klokkenluiden van de Basílica de Santa Maria del Pi om 10:20 en de openingsspeech om 11:00 uur markeert het begin van de Festes del Pi, dat gevolgd wordt door de dans van de vier originele reuzen van Pi op het plein Plaça del Pi en een cercavila (optocht) door de straten van de Gotische wijk (van Carrer Cardenal Casañas, Carrer Boqueria, Carrer Banys Nous, Carrer Palla, Carrer Pi, Carrer Portaferrissa, Carrer Petritxol en Plaça del Pi).

’s Avonds om 17:00 kun je de indrukwekkende castellers (mensentorens) op het Plaça del Pi zien. Om 20:00 uur begint een theatrale processie ter ere van Sant Josep Oriol door de straten van de Gotische wijk die om 21:00 uur bij het altaar in de basiliek van Santa Maria del Pi eindigt.

Zondag 22 maart: feestelijke optochten

Zondag is een dag van talloze optochten en muziek in de straten van de Gotische wijk. ’s ochtends vroeg zijn de beesten uit de Catalaanse folklore te gast bij het pleintje Sant Felip Neri. De Lleó en La Mulassa van Barcelona worden altijd vergezeld door andere dierlijke en fantasievolle wezens en gaan vervolgens op pad.

De eerste optocht, de cercavila de benvinguda, vindt ’s ochtends om 10:45 uur plaats (van Plaça de Sant Felip Neri, Carrer Sant Sever, Carrer Bisbe, Plaça Nova, Carrer Boters, Carrer Pi, Plaça de Sant Josep Oriol tot aan Plaça del Pi). De beesten gaan daarna in de Basílica de Santa Maria del Pi dansen, om vervolgens rond 12:00 uur weer op pad te gaan, de zogenaamd cercavila de comiat (van Plaça del Pi, Carrer Cardenal Casañas, Rambla, Carrer Portaferrissa, Carrer dels Boters, Plaça Nova, Carrer Bisbe, Carrer Pietat, Carrer Santa Clara tot aan Plaça del Rei). Rond 12:30 uur doen ze nog een sluitingsdans op het Plaça del Rei.

Feestelijke optochten Festes de Sant Josep Oriol Barcelona
Feestelijke optochten

Maandag 23 maart: de viering van Sant Josep Oriol

23 maart is de dag van de heilige Sant Josep Oriol en dat wordt gevierd met de dans van de reuzen

Vrijdag 27 maart: dansen

Op vrijdag 22 maart is het ’s avonds feest in de wijk. Na de cercavila infantil om 18:00 uur (een kindvriendelijke optocht van reuzen en fantasie wezens), gaat La Mulassa op het Plaça de Sant Josep Oriol dansen en vanaf 23:00 uur ’s avonds kan iedereen op de dansvloer tijdens de ball de festa major op het Plaça de Sant Josep Oriol.

Zaterdag 28 maart: optochten met reuzen

Op zaterdag wordt de spectaculaire passejada dels Oriols georganiseerd, een optocht met reuzen door de straten van de Gotische wijk. De optocht begint om 11:45 uur en heeft het volgende parcours: Carrer Palla, Carrer Banys Nous, Carrer Boqueria, Rambla, Carrer Portaferrissa, Carrer Pi en Plaça de Sant Josep Oriol. De optocht wordt gevolgd door een bloemenoffer aan de heilige en om 13:00 uur een spektakel van traditionele muziek en dans bij Plaça de Sant Josep Oriol.

Zondag 29 maart: Catalaanse folklore

Op zondag worden veel evenementen gehouden die met het Catalaans folklore te maken hebben, zoals de diada Facolnera of de cercavila de festa major. Vanaf 10:00 uur worden allerlei spektakels op het Plaça de Sant Josep Oriol gehouden met onder meer de befaamde mensentorens of de reuzen, grote koppen en beesten die met elkaar dansen. Om 12:00 uur zullen ze voor een optocht in de wijk vertrekken en langs de straten Carrer del Pi, Carrer Boters, Plaça Nova, Carrer Bisbe, Plaça Sant Jaume, Carrer Ferran, Rambla, Carrer Cardenal Casañas, Plaça del Pi en Plaça de Sant Josep Oriol lopen. Hierna volgt nog de ball de gegants, de dans van de reuzen.

Tijdens het hele festival kun je ook het culturele trefpunt Casa dels Entremesos (Plaça de les Beates, 2) bezoeken om meer te weten te komen over dit feest en andere Catalaanse tradities.

 • Praktische informatie:
  Wat: Festes de Sant Josep Oriol
  Waar: in de Gotische wijk rondom de Basílica de Santa Maria del Pi
  Metro: Liceu (L3)
  Wanneer: van 21 t/m 29 maart 2020 (dag van Sant Josep Oriol is 23 maart)
  Prijs: gratis

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

2 gedachten over “Festes de Sant Josep Oriol”

 1. Data kloppen niet want 21/03 is een maandag en geen zaterdag dit jaar
  Programma zal dus anders zijn veronderstel ik
  Gr
  Rozentuin reeds bezocht een echte aanrader

  Beantwoorden
  • Hola!
   Ja, dat klopt helaas. Het programma voor 2022 is nog niet bekend, vandaar dat de informatie nog niet aangepast is. Ik hoop daar binnenkort meer over te weten!

   Saludos, Marta

   Beantwoorden

Plaats een reactie