🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Eten Reageer
Home » Blog » Review: bakkerij Baluard

Review: bakkerij Baluard

Wie goed brood wil hebben in Barcelona, moet volgens de kenners naar de forn de pa Baluard gaan. Vanuit de bakkerij in La Barceloneta, bakken ze sinds 2007 één van de beste ambachtelijk broden van héél Barcelona, en dat is goed te zien aan de lange rijen van klanten die, zelfs van buiten La Barceloneta, hierheen komen om hun brood op te halen. Ook de hotels en restaurants in Barcelona staan te poppelen om de speciale broodjes van Baluard aan hun klanten te kunnen aanbieden. Voor Barcelona met Marta ging ik op onderzoek uit en bezocht ik de winkel van Baluard in La Barceloneta.

Over Baluard

Baluard is de bakkerij van Anna Bellsolà, een vierde generatie bakker uit een familie die sinds 1892 ambachtelijk brood maakt. In 2007 opende Anna haar bakkerij aan de Carrer Baluard in La Barceloneta.

Een bakkerij die zich al snel van de rest ging onderscheiden doordat ze gebruik maken van een echte houtoven. Om zo terug naar de basis te gaan en het ambacht van het brood bakken terug te brengen. Het was dan ook een van de eerste in de stad die speciaal brood ging maken, buiten de gebruikelijke witte stokbroden.

Dat het een succes bleek te zijn is nu, tien jaar later, met de verschillende prijzen die ze heeft gewonnen, en de dagelijkse lange rijen met klanten, wel duidelijk te zien. Inmiddels zijn de broodjes van Baluard op meerdere plekken in de stad te vinden, zoals in Poblenou, Pau Clarís en Provença, maar hun eerste winkel zit dus in het midden van de oude visserswijk La Barceloneta.

Bakkerij Baluard Barceloneta review
De winkel van Baluard in La Barceloneta: een klassieker in de stad

Tot begin 2018 had Baluard ook een bakkerij in het Hotel Praktik Bakery, dat hiermee het enige hotel met een bakkersoven was. Echter was dit tegen de lokale regelgeving en moest de oven sluiten, maar de broodjes van Baluard worden nog steedsiedere ochtend geleverd aan de klanten van Praktik Bakery, vers van hun nabij gelegen oven in Pau Clarís.

Onder leiding van Anna worden bij Baluard ruim 40 verschillende soorten brood dagelijks gemaakt, van klassieke baguettes en stevige roggebroden tot speciale broden met olijven, noten en gedroogde vruchten. De ingrediënten variëren van biologische bloem, volkoren meel en geroosterde granen tot gemalen meel en spelt. Alles wordt ambachtelijk gemaakt, ze gebruiken geen additieven en door het gebruik van stenen ovens met hout, staan ze bekend als een van de beste bakkerijen van Barcelona. Naast brood verkopen ze ook hun eigen taartjes, koekjes, gevulde broodjes en bakjes van yoghurt met fruit om mee te nemen. Ideaal dus als je nog wat lekkers wilt naast brood.

Mijn ervaring bij Baluard Barceloneta

Lekkernijen bij Baluard Barceloneta review
Lekkernijen bij Baluard Barceloneta

Al bij binnenkomst is de geur van de bakkerij Baluard in La Barceloneta net zo hemels als je je kunt voorstellen. Ondanks de drukte, in zowel de wachtrij en achter de toonbank, is het een waanzinnige plek om te zijn. Je ziet bergen vol broden, naast allerlei lekkernijen en kant en klare broodjes. Achter de toonbank zie je de bakkerij, waar je allemaal bloem-bestrooide ambachtslieden aan het werk kunt zien. Dat er zo veel mensen in één kleine bakkerij kunnen werken is haast onvoorstelbaar, maar kennelijk wel mogelijk hier!

Bij ons bezoek aan Baluard namen we een paar broden van het soort pa de motlle mee naar huis, na de aanbeveling van de bediende. Deze werden netjes voor ons in sneetjes gesneden, net als je gewend bent van de Nederlandse bakker. Aangezien het rond lunch tijd was, namen we naast het brood voor thuis ook nog eens een gevulde stokbrood met ingewreven tomaat, olijfolie, serranoham en rucola. Het broodje aten we bij het strand, dat hier om de hoek ligt, en het was zoals je het kunt vermoeden heerlijk! Hun baguettes en xapates zagen ook verrukkelijk uit en deze zou ik bij een volgende bezoek zeker nog eens willen proberen. Ook de koekjes en taartjes leken me ook heel erg appetijtelijk!

Broodje serranoham bij Baluard Barceloneta review
Lekker broodje serranoham

Qua prijs is Baluard natuurlijk ook vele malen duurder dan de gewone bakkerijen die je in de stad kunt vinden, maar als je hun aanbod ziet en iets meer weet over hun manier van werken, dan waardeer je dit des te meer en vind je niet zo erg om iets meer te betalen voor je brood.

Kortom, de bakkerij van Baluard is vooral voor de echte broodliefhebber een aanrader, want het zien van al dat lekkers achter de toonbank en de bakkers aan het werk zien is toch wel een feestje! Neem vooral een broodje serranoham en wat lekkers om de volgende dag mee te ontbijten en geniet van de pure smaken van Baluard.

Beoordeling Baluard

Eten: ★★★★☆
Service: ★★★★☆
Decor: ★★★★☆
Totaal: ★★★★☆

 • Praktische informatie:
  Wat: brood halen bij Baluard
  Waar: Carrer Baluard, 38 (naast de markthal van La Barceloneta)
  Metro: Barceloneta (L4)
  Wanneer: de winkel van Baluard in La Barceloneta is de hele week open (behalve op zondagen en feestdagen) van 08:00 tot 21:00 uur
  Prijs: €€
  Tip: voor een voortreffelijk ontbijt made by Baluard ga naar het Hotel Praktik Bakery, waar ze voor zowel hotelgasten als gewone klanten, de ambachtelijke broodjes van Baluard serveren.

Tip: mis mijn andere reviews niet en bekijk hier mijn tips voor nog meer goede bakkerijen in BarcelonaBon profit!

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie