🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Verhalen 2 reacties
Home » Blog » Het bijzondere Plaça de Sant Felip Neri

Het bijzondere Plaça de Sant Felip Neri

Het charmante Plaça de Sant Felip Neri is een van de vele verborgen juweeltjes die de bekende Gotische wijk herbergt. Dit kleine en mysterieuze plein, is vaak een rustige plek waar enkel verliefde stelletjes, verdwaalde passanten en groepen toeristen onder begeleiding van een gids langskomen. De rust die er heerst wordt slechts af en toe onderbroken door de spelende kinderen van de naastgelegen school. Maar wie verder kijkt zal op deze plek tal van verhalen en mysteries ontdekken, sommige daarvan met een tragische afloop.

Een plek voor de afvalligen

Het Plaça de Sant Felip Neri wordt gekenmerkt door zijn romantische en sfeervolle uitstraling en is een geliefde plek waar vele pasgetrouwde stellen hun trouwfoto’s laten maken. Het heeft onder andere een barokke kerk, waar het pleintje naar vernoemd is, en een mooie achthoekige fontein in het midden.

Wat de meeste mensen niet echt weten is dat op de plek waar nu een boog staat, in de tijden van de Inquisitie de Presó dels Renegats de gevangenis voor de afvalligen stond. En in het midden van het plein was er een begraafplaats, gekend als de Fossar dels Condemnats, waar de lichamen van degenen die niemand wilde (denk aan dieven, verraders, moordenaars, heksen en zelfs de beul) liggen.

Ook de Joodse gemeenschap had hier zijn begraafplaats, maar dat was enkel voor de meest illustere Joden, want de meeste stervelingen gingen naar een beter leven buiten de muren van de stad.

Plaça de Sant Felip Neri - Pleinhoppen wandeltour Barcelona
Plaça de Sant Felip Neri

Reizende gilden

De mooie oude gebouwen van het Plaça de Sant Felip Neri zijn één van de andere verrassingen van dit pleintje. Want ondanks de statige oude allure van zijn gebouwen, zag dit plein er vroeger echt heel anders uit. Het Plaça de Sant Felip Neri kreeg zijn huidige vorm pas in de tijden van het Franco-regime. Dit gebeurde onder de leiding van Adolf Florensa, gemeentelijke architect van Barcelona sinds 1924.

Naast de mooie fontein te midden van het pleintje, plaatste hij hier de façades van twee Renaissance gebouwen die aan twee middeleeuwse gilden hadden behoort. Een van de Calderers (ketelmakers) aan de rechter kant van de kerk, en die van de Sabaters (schoenmakers) op nummer 5, waar vroeger het Museu del Calçat (Schoenenmuseum van Barcelona) zat. Beide gebouwen werden hierheen gebracht naar aanleiding van de hervorming van de huidige Via Laietana en de Avinguda de la Catedral en werden geplaatst op de lege gaten die de bombardementen van 1938 vrij hadden gemaakt.

Littekens van een tragedie

Maar de voornaamste reden waarom dit plein in de reisgidsen vermeld wordt en waarom er groepen toeristen langskomen, is echter vanwege de zichtbare sporen van een bombardement tijdens de Burgeroorlog op de voorgevel van de kerk.

Alleen op deze plek al vielen op 30 januari 1938 maar liefst 42 doden, twintig daarvan kinderen van de nabije school die in de kerk gingen schuilen na een dubbel bombardement van de anti-republikeinse troepen om 9:00 en 12:20 uur.

Niks op het plein bleef overeind, behalve de kerk met gaten in de muren als stille getuigen. Een tragische gebeurtenis waar een plakkaat ter gedachtenis van de slachtoffers ons herinnert.

Sporen van de burgeroorlog - Plaça de Sant Felip Neri Barcelona
Sporen van de burgeroorlog

👉 Lees hier meer over andere plekken in Barcelona waar de sporen van de Burgeroorlog nog steeds goed zichtbaar zijn.

Een gestolen beeld

Het fonteintje dat het plein van Sant Felip Neri siert is het werk van Joaquim Ros de Ramis, in een poging om de gotische sfeer aan te brengen. Echter was het fonteintje aan het begin bekroond door een bronzen beeld van een studerend kind.

Dit beeld bleek van korte duur, want het beeld werd kort daarna gestolen om nooit meer terug te komen. Grappig genoeg is er ook nooit een kopie van het beeld gemaakt en dus is de fontein nooit hersteld.

De kerk van Gaudí

Voor de fontein bevindt zich een kerk in barokke stijl uit 1752, de Església de Sant Felip Neri. De kerk is gemaakt naar het ontwerp van de Gesù-kerk in Rome, het maximale architecturale exponent van de katholieke tegenhervorming van de 16e en 17e eeuw.

Hier kwam de befaamde architect Antoni Gaudí dagelijks heen voor zijn gebed. Gaudí was een vrome gelovige en miste nooit de mis in ‘zijn’ kerk.

Gek genoeg werd zijn dagelijkse wandeling naar de Església de Sant Felip Neri hem fataal, toen een tram op de Carrer de Bailèn in de kruising met de Gran Via hem op 7 juni 1926 per ongeluk aanreed.

Església de Sant Felip Neri - Plaça de Sant Felip Neri Barcelona
Església de Sant Felip Neri

Zo zie je weer hoe een mooie plek als het Plaça de Sant Felip Neri toch weer vol boeiende verhalen zit. Je zou zelfs kunnen denken dat met al deze verhalen, het plein vervloekt is. Desalniettemin is Plaça de Sant Felip Neri een van de meest charmante pleinen in Barcelona die je bij een bezoek aan de Gotische wijk beslist niet mag overslaan.

👉 Lees hier meer over mijn leuke wandeltour langs de mooiste pleinen in het centrum van Barcelona.

  • Praktische informatie:
    Wat: Plaça de Sant Felip Neri bezoeken
    Waar: Plaça de Sant Felip Neri
    Metro: Jaume I (L4) en Liceu (L3)

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

2 gedachten over “Het bijzondere Plaça de Sant Felip Neri”

  1. Zalige verhalen en ik gebruik ze om mijn laatstejaars leerlingen te gidsen tijdens onze jaarlijkse excursie naar Barcelona. Bedankt voor je mooie werk🙏🏻

    Beantwoorden

Plaats een reactie