🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Wonen 1 reactie
Home » Blog » Nederlander in Barcelona: Mariëlla

Nederlander in Barcelona: Mariëlla

Vandaag maken we kennis met Mariëlla Giljam, een Nederlander die vanuit het zonnige Barcelona bezig is om haar bedrijf op te zetten als freelance barista en consultant. Mariëlla kwam begin juni 2014 naar Barcelona met als doel haar Spaans te verbeteren en heeft de stad sindsdien nooit verlaten, mede dankzij de mooie kansen die ze kreeg om bezig te zijn met haar grootste passie: koffie. Zij is dan ook het gezicht achter het blog The Exploring Barista, een leuk blog waar ze over haar reizen en favoriete koffie hotspots schrijft. Benieuwd naar haar tips en ervaring in Barcelona, lees dan verder!

Hoe bevalt het leven in Barcelona?

“Het leven in Barcelona bevalt me ontzettend goed en ik kan echt genieten van de kleine dingen als het zonnetje en de blauwe lucht in de winter, skaten over de boulevard, een biertje met vrienden op een maandagavond, of een bekende tegen komen op straat. Het heeft me wel wat tijd gekost om te aarden hier en mijn plekje te vinden. Je begint helemaal opnieuw. Nieuwe cultuur, taal, je naam opbouwen en mensen leren kennen. Het viel me zwaarder dan ik had verwacht. Vooral de taal. Het is lastig als je in een groep zit en je weet niet waar het over gaat. Ik heb me best vaak eenzaam gevoeld, maar nu ik mijn plekje hier heb gevonden wil ik niet meer weg en kan ik het makkelijker van me af zetten. Ik hoor van meer Nederlanders hier dat als je door de “zware” periode heen bent je niet meer weg wil en dat blijkt zo te zijn. Barcelona is mijn stad.”

Wat zijn je 5 favoriete plekken in de stad?

Aanrader van Mariëlla - Espai Joliu
Espai Joliu, aanrader van Mariëlla

1. Espai Joliu (Carrer de Badajoz, 95): “voor mij de meest bijzondere en fijnste plek om koffie te drinken (en vegan cookies of donuts te eten) in Barcelona. Een uniek concept van planten en koffiezaak ineen in Poblenou. Heerlijk tussen de planten met een kopje koffie werken aan mijn blog. Ook als ik inspiratie zoek voor mijn huis dan ga ik hier even langs want eigenaresse Lucia heeft een geweldige gevoel voor stijl. Urban jungle to the max!”

2. Bar Lobo (Carrer del Pintor Fortuny, 3): “als je opzoek bent naar fancy, maar toch redelijk betaalbare tapas in Barcelona dan is Bar Lobo echt een aanrader. Mooi design, goede service en heerlijke verse producten. Vooral de gefrituurde aubergine met honing is aan te raden. Wanneer ik vrienden over heb uit Nederland dan neem ik ze hier vaak mee naar toe en iedereen is altijd super enthousiast.”

3. Poble Sec & Montjuïc: “sinds ik in de wijk Raval woon (sinds oktober 2016) loop ik vaak met een coffee to go via de wijk Poble Sec richting Montjuïc en Museu Nacional d’Art de Catalunya. Onderweg kom ik dan altijd wel een park of plek tegen die ik nog niet eerder gezien heb. Zo kwam ik pas geleden bij Teatre Grec (een grieks theater) terecht. Wat een mooie plek. Barcelona is ontzettend druk, maar als ik deze route loop dan voelt het alsof ik in een andere stad ben. Zodra ik dan bij Plaça Espanya aankom ben ik weer terug in de bewoonde wereld.”

4. Casa Bonay (Gran Via de les Corts Catalanes, 700): “zelfs als je niet in dit mooie hotel verblijft kun je gebruik maken van de lobby. Prachtige locatie en heerlijk om te werken. Koffiezaak Satan’s zit naast de lobby, dus met een goed kopje koffie (en doughnuts van La Donutería) kan ik hier uren zitten werken.”

5. Montserrat: “wanneer ik de tijd heb en echt even de stad wil ontvluchten dan is Montserrat de perfecte plek. Ik vind het heerlijk om te hiken en ga dan meestal alleen om mijn hoofd leeg te maken. Doordeweeks en buiten het drukke seizoen is het beste moment. Ook heb ik hier een keer mijn tentje mee naar toe genomen en de nacht door gebracht (wat eigenlijk verboden is, maar niemand komt controleren en veel mensen hebben dit wel een keer gedaan). Neem een kaartje mee, pak de kleine weggetjes en je bent helemaal alleen.”

En als je Nederland mist?

“Eigenlijk mis ik Nederland niet echt. Nooit gedaan ook. Ik heb altijd diep van binnen geweten dat Nederland niet mijn plek was, al begin ik nu Nederland wel steeds meer te waarderen. De eerste twee jaar ging ik maar één keer per jaar terug. Nu ik een klein nichtje heb probeer ik vaker terug te gaan en hopelijk vanaf 2018 kan ik ook terug voor freelance jobs. Als ik Nederland of de Nederlandse gewoontes echt mis dan spreek ik met mijn bestie Linda af en gaan we lekker taart eten en thee/koffie drinken en kletsen. Ik heb Linda hier leren kennen en het is heel fijn om een Nederlands vriendinnetje hier te hebben die begrijpt waar je vandaan komt en dezelfde taal spreekt.”

Mariëlla van The exploring barista geeft tips over Barcelona
  • Persoonlijke informatie:
    Naam: Mariëlla Giljam
    Geboren: Sint-Annaland, 21 februari 1989
    Beroep: Freelance Barista, Trainer en Consultant + Blogger/Vlogger
    Waar je woont in Barcelona: Raval

Foto bron: Mariëlla van The Exploring Barista

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

1 gedachte over “Nederlander in Barcelona: Mariëlla”

Plaats een reactie