🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Plaça del Rei

Verstopt achter de Kathedraal van Barcelona vind je het monumentale Plaça del Rei. Een plek die uit de middeleeuwen stamt en vroeger van groot belang was: hier zat namelijk het Koninklijk Paleis. Tegenwoordig is het Plaça del Rei een van de beste voorbeelden van het middeleeuwse verleden van Barcelona en in zijn gebouwen zijn er meerdere musea en tentoonstellingsruimtes gevestigd die je kunt bezoeken, inclusief de ondergrondse ruïnes van de Romeinse stad Barcino!

Wat te zien en te doen bij Plaça del Rei

Het Plaça del Rei is een van de mooiste plekken in de Gotische wijk van Barcelona, volgeladen met geschiedenis en prachtige gotische gebouwen. Op dit vierkante plein ligt onder andere het voormalige Koninklijk Paleis (het Palau Reial Major) met de uitkijktoren van koning Martí l’Humà, het oude luitenantspaleis (Palau del Lloctinent) en zelfs de resten van het huis van de middeleeuwse beul! Onder het plein liggen de resten van de Romeinse stad Barcino.

Het bezoek aan het Plaça del Rei is tegenwoordig niet compleet zonder een kijkje te hebben genomen in het Museu d’Història de Barcelona (MUHBA Plaça del Rei), dat de geschiedenis van de stad uitlegt en je toegang geeft tot de archeologische opgravingen onder het plein en het Palau Reial Major. Daarna kun je een drankje nemen bij het barretje L’Antiquari, dat uitkijkt op het plein.

Voormalig Koninklijk Paleis

Het Palau Reial Major is de voormalige residentie van de Graven van Barcelona en later de koningen van de Kroon van Aragón. Vandaar de naam van het paleis “Palau Reial Major” (Groot Koninklijk Paleis) en het plein “Plaça del Rei” (Koningsplein).

Het imposante koninklijk paleis staat achteraan het Plaça del Rei en valt onder andere op vanwege zijn grote trap rechts en de grote uitkijktoren aan de linkerkant. Hoewel de basis van het gebouw visigotische en romaanse elementen heeft, is het merendeel gemaakt in Catalaans-gotische stijl als resultaat van de verbouwingen die er in de 13e eeuw plaatsvonden.

Binnen het Palau Reial Major schittert de troonzaal Saló del Tinell, waar recepties werden gehouden, en de 14e-eeuwse koninklijke kapel van Santa Àgata, die een prachtig altaarstuk van Jaume Huguet bevat. Beide plekken zijn enkel te bezichtigen met een toegangskaart van het museum MUHBA Plaça del Rei, dat precies tegenover het Palau Reial Major staat.

De uitkijktoren van Martí l’Humà is een toren van vijf verdiepingen hoog; toentertijd een ware wolkenkrabber en vele Barcelonezen zagen het destijds zelfs als het hoogste gebouw ter wereld.

Ook interessant om te zien is de achterkant van het paleis en de kapel die aan het Plaça De Ramon Berenguer El Gran grenst, waar je kunt zien hoe deze ingemetseld was in de oude stadsmuren.

Ook het gebouw waar nu het Museu Frederic Marès ligt behoorde vroeger tot de Palau Reial Major. Het museum ligt net iets achter het paleis, bij het Plaça de Sant Iu, en is zeer de moeite waard om te bezichtigen, onder andere vanwege zijn mooie en rustige binnenplaats.

Saló del Tinell - Palau Reial Major in Barcelona
De troonzaal

Barcelona’s geschiedenismuseum

Tegenover het Palau Reial Major ligt het Casa Clariana Padellàs of Casa Padellàs, de thuisbasis van het historisch museum van Barcelona. In deze vestiging van het Museu d’Història de la Ciutat, genaamd MUHBA Plaça del Rei, liggen de archeologische overblijfselen van het Romeinse Barcelona die zijn opgegraven op het plein en kun je leren hoe de stad is ontstaan en gegroeid van Romeins kolonie tot de machtigste stad van het Middellandse zeegebied in de middeleeuwen.

Interessant om te weten is dat het huis Padellàs eigenlijk niet bij het originele Plaça del Rei hoorde. Dit werd tijdens de aanleg van de Via Laietana hierheen gebracht om het te besparen van het slopen. Het was juist tijdens de steen-voor-steen verplaatsing van het Casa Padellàs dat er resten van de oude Romeinse Barcino gevonden werden en dit in 1943 een museum werd.

Wanneer je door de raampjes van het museum kijkt kun je een glimp krijgen van de Romeinse ruïnes die de stad Barcino vormden, maar het allerbeste is natuurlijk om ze van dichtbij mee te maken. Door tickets te kopen voor dit museum krijg je tevens toegang tot het Palau Reial Major en zijn twee grootste juweeltjes, de Saló del Tinell en de kapel van Santa Àgata.

👋 Pak je voordeel en koop je tickets alvast online

MUHBA Plaça del Rei
MUHBA Plaça del Rei

Oud luitenantspaleis

Links van het Palau Reial Major ligt het voormalige luitenantspaleis, het Palau del Lloctinent, een prachtig gebouw uit de 16e eeuw met een weelderige binnenplaats en allerlei renaissancistische en gotische details, zoals waterspuwers en een ronde uitkijktoren. Maar de grootste blikvangers zijn het fraaie houten plafond bovenop de trap en de deur van Sant Jordi, dat het Palau del Lloctinent met het Koninklijk Paleis verbindt. Het paleis heeft meerdere doelen gediend. Het laatste was als het archief van de kroon van Aragón. Tegenwoordig is de binnenplaats van het Palau del Lloctinent open voor het publiek en kun je tot op de eerste verdieping lopen om van al het mooist te genieten. Er vinden daarnaast regelmatig evenementen en tentoonstellingen plaats die te maken hebben met het archief.

👉 Lees hier over het Palau del Lloctinent en de geschiedenis.

Palau del Lloctinent - Plaça del Rei
Palau del Lloctinent

Het huis van de beul

Op de trappen van het Palau Reial Major liepen vroeger graven en koningen, maar ook het huis van de beul was op dit plein gevestigd. Tussen de kapel van Santa Àgata en het MUHBA zien we een glazen deur met een klein balkonnetje erboven. Dit was het huis van de beul in de middeleeuwen. Een figuur waar niemand naast wou wonen maar van wie de koningen moeilijk afscheid konden nemen omdat ze tenslotte hun bevelen uitvoerden.

Omdat de beul problemen had om een woonplek te vinden, werd er besloten om hem een plek te geven waar hij niemand tot last kon zijn, ergens tussen de stadsmuren en vlakbij de rechtbanken. En zodoende hebben we hier nog de sporen van het huis van de beul.

Sculptuur van Eduardo Chillia

Op het Plaça del Rei vinden we sinds 1986 een gietijzeren sculptuur van de beroemde Spaanse beeldhouwer Eduardo Chillida. De constructie heet Topos V en werd geïnspireerd door het middeleeuwse verleden van Barcelona, dat hier op het Plaça del Rei zijn hoogtepunt bereikte. De ronde elementen bovenin de sculptuur hebben te maken met de middeleeuwse bogen en je kunt ook de B van Barcelona erin vinden.

Bar L’Antiquari

Een superleuke tent om eventjes te gaan zitten en te genieten van het uitzicht over het Plaça del Rei is L’Antiquari, dat op de hoek met Carrer de la Pietat ligt. Tussen de middag en tot laat in de nacht is dit barretje open. De bar ligt verspreid over drie verdiepingen in een heel oud pand en is heel knus ingericht, waardoor je meteen in oude sferen wordt gebracht. In de zomer plaatsen ze een terras buiten waar je heerlijk kunt ontspannen.

Bar L'Antiquari - Plaça del Rei
Bar L’Antiquari

Evenementen op het Plaça del Rei

Hoewel het Plaça del Rei over het algemeen een zeer rustige plek is, worden er ook af en toe evenementen georganiseerd. Van Catalaanse festivals met muziek, dans en mensentorens, tot aan kerstconcerten. Ook worden hier regelmatig speciale evenementen en rondleidingen georganiseerd door het MUHBA Plaça del Rei.

Een bezoek aan het MUHBA Plaça del Rei

Het bezoek aan het MUHBA Plaça del Rei begint bij het Casa Padellàs waar de ingang van het museum ligt, en volgt een parcours onder het plein, waar meer dan 4.000 vierkante meters aan archeologische opgravingen zijn uit de tijden van de Romeinen. De tour loopt daarna langs het Palau Reial Major, waar je de gotische troonzaal Saló del Tinell en de prachtige kapel van Santa Àgata kunt bewonderen, en eindigt op de trappen van het Plaça del Rei uitkijkend over het plein.

Tickets MUHBA Plaça del Rei

Om de ondergrondse ruïnes en sommige van de gebouwen te kunnen bezichtigen die het monumentale ensemble op het Plaça del Rei vormen, heb je tickets nodig. De toegangskaarten worden door het museum MUHBA Plaça del Rei bezorgd en zijn onder andere online te koop. Koop je je tickets online, dan ontvang je extra korting en vermijd je de wachtrijen bij de kassa. Tickets vanaf € 6,65 p.p. (i.p.v. € 7 p.p.) inclusief audiogids. Kinderen tot 16 jaar oud hebben gratis toegang.

Goed om te weten: zowel het Palau del Lloctinent en de binnenplaats van het Museu Frederic Marès zijn gratis te bezichtigen. De uitkijktoren Martí l’Humà is helaas niet open voor publiek.

👉 Bestel hier je tickets voor de MUHBA musea.

Casa Padellàs - Plaça del Rei
Casa Padellàs

Geschiedenis van Plaça del Rei

Het gebied dat we nu als het Plaça del Rei kennen behoorde vroeger tot het boerenerf van de Catalaanse graven, die op het Palau Reial Major woonden. Zij lieten het volk echter gebruikmaken van hun grond om er een markt te houden en als ontmoetingsplek. Het paleis werd in de 13e eeuw tot de vroege 15e eeuw als koninklijke residentie gebruikt, totdat de Kroon van Aragón toetrad tot het Koninkrijk van Castilië en alle instituties zich naar Madrid verplaatsten. Er zijn sporen gevonden die beweren dat het koninklijk paleis al in de 5e eeuw bestond, toen de Visigotische koning Athaulf de opdracht gaf om een koninklijk paleis te bouwen.

Het koninklijk paleis en de omliggende gebouwen op het Plaça del Rei omsluiten een harmonieus en vredig plein dat nog steeds doordrenkt is met de geschiedenis van de stad. Het monumentale ensemble op het Plaça del Rei heeft namelijk door de jaren heen van alles mee gemaakt. Van een beul die nergens anders in de stad kon wonen en dus hier een huis(je) kreeg, tot aan een poging tot moord op de koning Ferdinand op de trappen naar het paleis in 1492. Dit was ook de plek waar de katholieke koningen de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus zouden hebben ontvangen in 1493, na zijn ontdekking van Amerika.

Sinds 1943 is hier ook het MUHBA gevestigd, mede door de archeologische fondsen van het oude Barcino die onder het plein gevonden werden. Tot 1956 was op het plein een van de vier pilaren van de oude Romeinse tempel van Augustus in Carrer Paradís te zien. Deze werd daarna in 1986 vervangen door de stalen sculptuur Topos V van Eduardo Chillida, dat in schril contrast is met het middeleeuwse entourage maar toch ook weer past. Of je nou ’s avonds of overdag over dit plein loopt, een bezoek aan het Plaça del Rei blijft een bijzondere ervaring.

Hoe ga je naar het Plaça del Rei

Het Plaça del Rei bevindt zich in de Gotische wijk, achter de Kathedraal en zeer vlak bij het Plaça Sant Jaume. Je kunt het makkelijk bereiken vanuit metrostation Jaume I (L4). Je hebt twee ingangen tot het Plaça del Rei: eentje via de Carrer del Veguer, dat te bereiken is via de Baixada de la Llibreteria, en de andere gaat via de Carrer de la Pietat, die achter de Kathedraal loopt.

Praktische informatie

Prijs: Je kunt het Plaça del Rei gratis bezichtigen.

Voor de ondergrondse ruïnes en sommige van de gebouwen dien je tickets te kopen.

👉 Bestel hier je tickets voor de MUHBA musea.

Openingstijden: Het museum MUHBA Plaça del Rei opent van dinsdag t/m zaterdag van 10:00 tot 19:00 uur en op zondag van 10:00 tot 20:00 uur (maandag gesloten).

Adres: Plaça del Rei
08002 Barcelona

Openbaar vervoer:

Metro: Jaume I (L4)

Bus: 47, 120, N8, N28, N70, V15, V17

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.