🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen 4 reacties
Home » Blog » Op bezoek bij de Romeinse tempel van Augustus

Op bezoek bij de Romeinse tempel van Augustus

Verborgen in de Gotische wijk, tussen de Kathedraal van Barcelona en het Plaça Sant Jaume, liggen de resten van een indrukwekkende Romeinse tempel die zeer de moeite waard is om te zien. Maar deze vind je niet zo maar op straat. Hiervoor dien je eventjes in de smalle Carrer del Paradís te lopen en, alsof je daar woont, een heuse middeleeuws paleis binnentreden. Dit weet natuurlijk nog niet iedereen, waardoor deze plek nog heerlijk rustig is. Een waar paradijs dus, net als de naam van de straat zelf, ‘Paradís’.

Romeinse tempel van Augustus bezoeken

In de Carrer del Paradís vind je een van de belangrijkste overblijfselen van het Romeinse Barcino, de zuilen van de Temple d’Augustus, die op een magische manier de tijd en de geschiedenis hebben doorgestaan en nu in de binnenplaats van het Centre Excursionista de Catalunya tentoongesteld worden. Het Centre Excursionista is een organisatie voor mensen die van excursies in de natuur houden, en is meestal een rustige plek en een mooi voorbeeld van een middeleeuwse paleis uit de renaissance.

De aller makkelijkste manier om deze plek te bereiken is via het Plaça Sant Jaume. Daar vind je het begin van Carrer del Paradís op de hoek met Carrer de la Llibreteria. Het is een smalle donkere straat die je wellicht niet uitnodigt om in eerste instantie naartoe te gaan. Maar geloof me, er iets niks waar je bang voor moet zijn hier. Zodra je de bocht door gelopen hebt, dan kom je gelijk de ingang van het Centre Excursionista de Catalunya tegen, dat onder een ronde poort ligt en gemarkeerd wordt met een plakkaat.

Ingang Centre Excursionista de Catalunya
Ingang Centre Excursionista de Catalunya, Carrer Paradís 10

Op de grond voor de ingang van het Centre Excursionista ligt tevens een interessante gedenkplaat die markeert wat in de Romeinse tijdperk het middelpunt van Barcino was. Dit was tevens het hoogste punt van de Mont Tàber (16,9 meter), de heuvel waar de Romeinse nederzetting op stond.

Als de deuren van het Centre Excursionista open zijn, dan mag je gewoon naar binnen lopen. Je komt dan gelijk binnen in een prachtige middeleeuwse hal, met een vorstelijke trap naar de eerste verdieping. Aan je rechte kant opent zich de binnenplaats met de overblijfselen van de Romeinse Tempel van Augustus. Deze constructie vormde ooit een belangrijk onderdeel van het Romeinse Forum, dat bij de huidige Plaça Sant Jaume lag.

Centre Excursionista de Catalunya - Tempel van Augustus Barcelona
Het Centre Excursionista de Catalunya is gehuisvest in een middeleeuwse paleis uit de renaissance
Romeinse tempel bij Centre Excursionista de Catalunya - Tempel van Augustus Barcelona
Vrije toegang tot de Romeinse tempel van Augustus

Omdat het vrij toegang heeft, kun je in alle rust de paar trappetjes naar beneden lopen en de vier imposante langwerpige Corinthische zuilen van dichtbij bewonderen. Beneden staan tevens een aantal informatieve borden waar nog meer verteld wordt over het Romeinse Barcino en geschiedenis van deze tempel.

Corinthische zuilen - Romeinse Tempel van Augustus Barcelona
De vier imposante langwerpige Corinthische zuilen

De tempel werd gebouwd in de 1e eeuw voor Christus en, zoals de naam al doet vermoeden, was gewijd aan de verering van de keizer Augustus. De tempel was 37 meter lang en 17 meter breed, en had een centraal schip omringd door kolommen. De zuilen die we hier zien zijn 9 meter hoog en lagen aan de achterkant van de tempel.

Met de komst van het Christendom verloor de tempel zijn functies en werd het langzamerhand in gedeeltes ‘opgegeten’ of als materiaal gebruikt voor andere middeleeuwse constructies. Maar gelukkig ging niet alles verloren met de tijd, en zo bleven deze vier zuilen wel bewaard, hoewel versnipperd, in de nieuwe woningen.

Het zichtbare verleden van het Romeinse Barcelona - Tempel van Augustus Barcelona
Het zichtbare verleden van het Romeinse Barcelona

De zuilen van de tempel van Augustus werden in de 18e eeuw ontdek, maar pas in de 19e eeuw werd vastgesteld dat het om de Romeinste Tempel van Augustus ging. In het begin van de 20e eeuw werd de binnenplaats van het Centre Excursionista de Catalunya door de architect Domènech i Montaner vernieuwd en de Romeinse Tempel van Augustus hersteld. Al misten we voor een lange tijd nog een van de zuilen, die op het Plaça del Rei sinds 1879 stond. Pas in 1956 werd de vierde zuil aan de tempel in Carrer del Paradís toegevoegd.

Details binnenplaats van het Centre Excursionista de Catalunya - Tempel van Augustus Barcelona
Details van de binnenplaats van het Centre Excursionista

Ik vind het altijd een zeer indrukwekkend verschijnsel, om achter de nietsvermoedende Centre Excursionista zulke vondsten te zien, niet alleen omdat de zuilen uit het Romeinse tijdperk dateren, maar ook omdat ze in zo’n goede staat bewaard zijn gebleven.

Naar de Romeinse tempel van Augustus komen er gelukkig nog vrij weinig mensen toe. De meeste toeristen weten niet van deze tempel of komen in groepen begeleid met een gids die in een mum van tijd de tempel laat zien. Je kunt hier dus prima een tijdje gaan zitten en genieten van dit stukje geschiedenis in alle rust en stilte. In de zomer is dit ook een aangename plek om voor de zon en de hitte te schuilen. Wat mij betreft is dit een magische plek die je niet mag overslaan bij een bezoek aan de Gotische wijk.

Tip: eenmaal je de Tempel van Augustus gezien hebt, raad ik je aan om de Romeinse sporen van Barcelona te blijven volgen met mijn wandelroute door Barcino.

 • Praktische informatie:
  Wat: Romeinse tempel van Augustus bezoeken
  Waar: Carrer del Paradís, 10
  Metro: Jaume I (L4)
  Wanneer: maandag van 10:00 tot 14:00 uur, van dinsdag t/m zaterdag van 10:00 tot 19:00 uur en zondag van 10:00 tot 20:00 uur (let op: gesloten op 1 januari, 1 mei, 24 juni en 25 december)
  Prijs: gratis

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

4 gedachten over “Op bezoek bij de Romeinse tempel van Augustus”

 1. Hey Marta!
  Jouw blog heeft me enorm veel geholpen bij het voorbereiden van mijn GIP (6de jaar toerisme student hier :))
  Je zal waarschijnlijk nog een paar van de volgene vragen zien aangezien ik het nergens kan vinden…
  Kan je hier iets eten of drinken? En zijn er bepaalde kledijvoorschriften?

  Beantwoorden
  • Hola Meganne,

   Bedankt voor je bericht en interesse in Barcelona en in het bijzonder deze Romeinse tempel. Nee, binnen is er niks te doen behalve de ruïnes aanschouwen. Binnenkomen is gratis, er is geen toegangscontrole dus je mag dragen wat je wilt. Ook is er geen horeca aanwezig.

   Ik hoop je hiermee te hebben geholpen.

   Saludos,
   Marta

   Beantwoorden

Plaats een reactie