🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Cultuur Reageer
Home » Blog » Op bezoek bij kunstmuseum MNAC

Op bezoek bij kunstmuseum MNAC

Een van de grootste kunstmusea in Barcelona is het Museu Nacional d’Art de Catalunya, ook bekend als het ‘MNAC‘. Niet alleen is dit kunstmuseum een bezoekje waarde vanwege de grote kunstcollectie, maar het paleis zelf waar het museum zich bevindt is meer dan de moeite waard om te zien. Afgelopen zomer ben ik opnieuw bij het MNAC op bezoek geweest. Mijn ervaring en tips lees je hieronder.

Op bezoek bij het Catalaanse Kunstmuseum

Om bij het museum te komen moet je eerst langs Plaça Espanya en de Font Màgica lopen. De vele trappen (en roltrappen) om naar boven te komen zijn niet echt leuk op een warme zomerse dag, maar het uitzicht vanaf het Palau Nacional, het paleis waar het museum gehuisvest is, is meer dan de moeite waard.

Het Palau Nacional is daarnaast ook een heel mooi en fraai gebouw. Het paleis werd tussen 1926 en 1929 gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1929 in Barcelona. Dit was het hoofdgebouw van de tentoonstelling en werd door de architecten Eugenio Cendoya en Enric Catà ontworpen onder toezicht van Pere Domènech i Roura . Dit klassieke paleis is geïnspireerd door de Spaanse Renaissance. De watervallen en fonteinen langs de trappen van het paleis waren het werk van Carles Buïgas. De negen grote projectoren die intense lichtstralen tonen werken ook nog steeds.

En nog een interessant feit voor wanneer je in het paleis bent: de ceremonie van inauguratie vond plaats in de zaal Salón Oval en werd voorgezeten door de koning Alfonso XIII en koningin Victoria Eugenia.

Sinds 1934 herbergt het Palau Nacional het Nationaal Kunstmuseum van Catalonië, het MNAC.

Voor mijn bezoek ging ik op een eerste zondag van de maand, wat betekent dat je gratis toegang krijgt tot het museum. Waarschijnlijk was ik niet de enige die dat wist, want het was vrij druk. Toch hoefde ik niet in de rij te staan om naar binnen te gaan en viel de drukte best mee zodra je eenmaal binnen was.

Wat vind je in het kunstmuseum MNAC?

Het MNAC bevat allerlei top kunststukken, beginnend bij de Romaanse en Gotische kunst, met vele voorbeelden uit Romaanse kerken en Gotische voorwerpen, tot aan de meest recente kunst van afgelopen eeuw (fotografie, beeldhouwwerk en schilderijen). Je kunt in dit museum prima 3 uur of langer ronddwalen. Je kunt een toer met een gids volgen of zelf de museumcollectie ontdekken.

Probeer tijdens je bezoek de juiste volgorde te volgen om de tijdlijn van de Catalaanse geschiedenis te leren kennen (al zijn er ook werken van buitenlandse artiesten in de collectie te vinden). Het parcours volgt namelijk deze tijdperken: (1) Romaanse en Gotische kunst, (2) Renaissance en Barokke kunst, (3) Moderne kunst, fotografie, tekeningen, prenten en affiches en (4) Munten.

1. Romaanse en Gotische kunst

De collectie van de Romaanse muurschilderingen is zeer waardevol en van hoge kwaliteit. Je ziet Romaanse schilderijen uit de apsis van kerken zoals die van Sant Climent de Taüll welke opnieuw zijn opgebouwd in het museum. De Gotische kunstafdeling illustreert de pracht en praal van de Catalaanse territoriale expansie in Zuid-Europa.

2. Renaissance en Barokke kunst

De tentoonstellingen van de Renaissance en Barok laten grote internationale schilders als El Greco, Zurbarán, Velázquez, Rubens, Tiziano en Tintoretto zien. Je vindt tevens in het museum de beroemde collectie van Thyssen-Bornemisza.

3. Moderne kunst, fotografie, tekeningen, prenten en affiches

In dit gedeelte van het museum wordt de kunst uit de late 19e tot de vroege 20e eeuw tentoongesteld, voornamelijk bestaande uit werken van Catalaanse kunstenaars in allerlei artistieke genres, waaronder de Catalaanse Modernisme stijl (Art Nouveau), de Noucentisme en de Avant-garde. Grote namen en werken waar je op moet letten in dit stuk van de tentoonstelling zijn Salvador Dalí, Antoni Gaudí, Marià Fortuny, Ramon Casas, Josep Llimona, Joaquim Sunyer, Pablo Picasso en Joan Miró.

4. Munten collectie

Een aparte maar ook wel interessante collectie is de munten tentoonstelling waar je de evolutie van de munten uit de zesde eeuw voor Christus tot heden ziet.

Tijdelijke tentoonstellingen

Daarnaast heeft het MNAC altijd boeiende tijdelijke tentoonstellingen. Zo hadden ze als tijdelijke collectie tijdens mijn bezoek een tentoonstelling gewijd aan de Catalaanse schilder Marià Fortuny. Hier kon men onder andere zijn onvoltooide meesterwerk  ‘De slag bij Tanger’ (1863-1865) bewonderen.

Uitzicht vanuit het terras

Tot slot gingen we buiten op het terras vooraan het MNAC museum staan om van het uitzicht te genieten. Het was zoals altijd waanzinnig mooi, maar ook bloedheet, want het was midden op een zomerse dag. Beneden onder de fontein zagen we verschillende Harley rijders en andere bikers heen en weer rijden, het was namelijk de Barcelona Harley Days! De rumeur van hun motors, de geur van worsten op de barbecue en de gezelligheid tussen de mensen, maakten ons bezoek aan het MNAC helemaal compleet.

[su_box title=”Tip: koop nu je tickets voor het MNAC” style=”soft” box_color=”#eb5d3a” radius=”1″]

Koop nu je tickets voor het Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) en vermijd de lange wachtrijen. Daarnaast ontvang je ook nog eens extra korting. Tickets vanaf €11,40 p.p. (i.p.v. €12).

[button size=”medium” url=”http://bcnshop.barcelonaturisme.com/shopv3/en/product/673/museu-nacional-dart-de-catalunya.html?o=h&w=3928-1805″ text=”Koop nu >” target=”_blank” color=”orange” ][/su_box]

 • Praktische informatie:
  Wat: Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) bezoeken
  Waar: Palau Nacional, Parc de Montjuïc
  Metro: Espanya (L1 en L3)
  Wanneer: open tussen oktober en april van dinsdag tot zaterdag van 10:00 tot 18:00 uur; op zondag en feestdagen tot 15:00 uur. Tussen mei en september van 10:00 tot 20:00 uur; op zondag en feestdagen tot 15:00 uur. Let op: het museum is altijd op maandag gesloten.
  Prijs: entree kost €12 (inclusief dakterras). Je kunt wel op zaterdag na 15:00 gratis het museum bezoeken of iedere eerste zondag van de maand. Apart ticket voor het dakterras kost €3.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie