🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Home » Wat te doen in Barcelona » Agenda » Barcelona in december

Barcelona in december

Feestmaand december is een uitstekend moment om Barcelona te bezoeken: het aangename winterweer, de gezellige kerstsfeer op straat of de kilometerslange winkelstraten om cadeaus te shoppen maken het de moeite waard een tripje naar Barcelona te boeken. Tijdens een winterse stedentrip naar Barcelona krijg je de kans om kerst op z’n Spaans te vieren, door bijvoorbeeld het proeven van traditionele kerstlekkernijen zoals turrón, polvorones en neules, door het zingen van villancicos (kerstliedjes) of door het kopen van kerstspulletjes op de kerstmarkt.

👋 Wil jij fietsen in Barcelona? Check dan mijn geheel vernieuwde Barcelona Fietsgids.

De maand december in Barcelona

Vanaf eind november staat Barcelona helemaal in het teken van kerst: straten en winkels worden mooi versierd, kerstverlichting hangt op straat, kerstmarkten zijn geopend en de gezellige kerstsfeer heerst overal waar je maar kijkt.

Locals vieren kerst met onder andere de traditionele kerststallen (pessebre), muziekconcerten (cantades nadalenques) en speciale theatervoorstellingen (de zogenoemde Pastorets). Maar er zijn nog tal van andere kersttradities waar je aan mee kunt doen als je in Barcelona bent, zoals de kerstloterij, de nachtmis of de grappendag.

Hou rekening mee dat er in december meerdere vrije dagen zijn: 6 en 8 december, dat vaak gecombineerd worden in een puente (mini vakantie), en natuurlijk 25 en 26 december (Eerste en Tweede Kerstdag).

Winkelcentrum Som Multiespai in Barcelona tijdens kerst
Winkelcentrum Som Multiespai in Barcelona

Is Barcelona leuk in december?

Barcelona kan zeker leuk zijn om te bezoeken in december! De stad straalt tijdens deze maand een feestelijke sfeer uit en biedt diverse activiteiten en bezienswaardigheden die passen bij het kerstseizoen, zoals de kerstmarkten, de verlichting en decoraties, en de unieke kersttradities. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan de traditie van de Caga Tió of kerstmis in Spaanse stijl vieren.

Het milde weer van december maakt het daarnaast extra aangenaam om door de straten van Barcelona te wandelen en van de festiviteiten te genieten.

Kortom, als je van een feestelijke sfeer houdt en wilt genieten van unieke kersttradities, is Barcelona in december zeker de moeite waard om te bezoeken.

Hoe is het weer in Barcelona in december?

December in Barcelona kenmerkt zich door milde temperaturen en een overwegend gematigd klimaat. Overdag liggen de gemiddelde temperaturen tussen de 10 en 15 graden Celsius en schijnt de zon geregeld. Verwacht echter ook bewolkte dagen en af en toe een regenbui.

🌤️ Bekijk hier het december weer in Barcelona.

December weer in Barcelona
Het weer in december

Wat te doen in Barcelona in december?

Heb je een stedentrip naar Barcelona in december gepland, dan wil je vast wel weten wat er dan te beleven valt in Barcelona. Hieronder heb ik een aantal leuke ideeën verzameld die je in december kunt doen in Barcelona:

  • Lekker van de winterzon genieten op het strand of tijdens een fietstocht.
  • Genieten van de kerstdecoraties en kerstverlichting in de stad. Bijvoorbeeld bij het evenement Llums de Sant Pau.
  • Een kerstmarkt bezoeken. De meest traditionele is die van de Fira de Santa Llúcia, maar de kerstmarkt bij de haven is minstens zo leuk indien je met de kinderen reist.
  • De magie van de circus ervaren tijdens een van de vele kerstcircussen die er georganiseerd worden.
  • Warme chocola met churros bij een authentieke granja eten. Het liefst bij Carrer de Petritxol, de chocoladestraat van Barcelona.
  • Je kerstinkopen doen in de winkelcentra van Barcelona, die speciaal met kerst extra leuk versierd worden.

👉 Tip: Ervaar de magie van Barcelona met kerst tijdens mijn speciale kerstwandeling.

Kerststal Plaça Sant Jaume in Barcelona
Kerststal op Plaça Sant Jaume

Evenementen in Barcelona in december 2023

Ben je benieuwd naar wat is er te doen in Barcelona in december, bekijk dan onderstaande evenementen die ik zorgvuldig voor je hebt uitgekozen.

10 november t/m 17 december: World Press Photo

World Press Photo, de reizende persfotografie tentoonstelling met prijswinnende foto’s, komt ieder jaar naar Barcelona. 

👉 Meer informatie over World Press Photo.

17 november t/m 7 april: Harry Potter in Barcelona

Duik in de wereld van Harry Potter tijdens de Harry Potter Exhibition die gehouden wordt bij het Port Vell (oude haven). Aanrader met de kids of voor iedere Harry Potter-fan.

21 november t/m 14 januari: Llums de Sant Pau

Speciaal voor kerst wordt het modernistische ziekenhuis Hospital de Sant Pau ’s avonds verlicht. Tijdens de Llums de Sant Pau wordt dit oude ziekenhuiscomplex verlicht door duizenden lichtjes en kun je een mooie wandeling maken langs de mooie lichtinstallaties.

De kerstervaring omvat een lichtshow en een schaatsbaan, waardoor het een leuke belevenis is voor het hele gezin om helemaal in de kerstsfeer te komen.

👉 Koop hier je kaartjes voor Llums de Sant Pau.

24 november t/m 23 december: Fira de Santa Llúcia

De oudste en mooiste kerstmarkt van Barcelona vind je vooraan de Kathedraal. Hier worden naast kerstbomen en traditionele kerstversiering ook de populaire beeldjes van Bethlehem voor de kerststal verkocht, inclusief de pixaner (pis-man) en de caganer (poep-man), en het Catalaanse kerstboomstammetje, de Tió de Nadal

👉 Meer informatie over de Fira de Santa Llúcia vind je hier.

Kerststallen bij Fira de Santa Llúcia in Barcelona
Kerststallen bij Fira de Santa Llúcia

30 november t/m 6 januari: Barçaland

Hét kerstevenement voor de kleine voetballiefhebber en Barçafan! Tijdens de feestdagen kun je Camp Nou bezoeken en kaartjes kopen voor Barçaland, het kerstevenement voor gezinnen van FC Barcelona. Hier mogen kinderen niet alleen het FC Museum bezoeken, maar ook nog eens deelnemen aan talloze leuke activiteiten.

👉 Meer informatie en tickets voor Barçaland vind je hier.

2 t/m 3 december: Palo Alto Market

Elk eerste weekend van de maand vindt dit festival plaats op de terreinen van Palo Alto in Poblenou. Het festival is een leuk evenement voor het hele gezin waarbij eten, muziek en kraampjes met leuke hebbedingetjes samenkomen.

👉 Meer informatie over Palo Alto Market vind je hier.

5 december t/m 7 januari: Nadal al Port

Nadal al Port (ook wel bekend als de Mercat de Nadal al Moll de la Fusta) is een leuke kerstmarkt dat plaatsvind langs de oude haven aan de voet van het Columbus monument. Leuk aan deze markt zijn de vele kindvriendelijke attracties zoals het grote reuzenrad. Maar ook de gigantische kerstboom en de drijvende kerststal maken het een bezoekje waard!

👉 Meer informatie over de Mercat de Nadal al Moll de la Fusta vind je hier.

Nadal al Port Barcelona
Nadal al Port

6 december: Dia de la Constitució

De Dag van de Grondwet is een nationale feestdag in Spanje. Deze wordt op 6 december gevierd en men heeft dan vrij.

7 t/m 10 december: Saló del Manga

De grootste mangabeurs van Barcelona is een verplichte halte voor alle comicfans. Ook leuk om met het gezin te bezoeken.

👉 Meer informatie en tickets voor Saló del Manga vind je hier.

8 december: Dia de la Immaculada Concepció

Spanje viert op 8 december het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, de Inmaculada Concepció, een feest van nationaal karakter. In het centrum van Barcelona zijn winkels echter wel open in verband met de kerstinkopen.

De dag wordt door de meeste mensen als een vrije dag besteed, om kerstinkopen te doen, het huis met kerstspullen te versieren of om juist even ertussenuit te gaan.

Vanaf deze dag wordt de Tió de Nadal geplaatst in de woonkamer van Catalaanse huishoudens. Kinderen zorgen voor dit magische kerstboomstammetje tot aan de kerstavond, het moment waarop de tió zijn cadeaus ‘poept’. 

👉 Meer informatie over de Caga Tió lees je hier.

15 december t/m 6 januari: Fira de Reis de la Gran Via

Een leuke kerstmarkt die zich op de viering van Driekoningen in januari richt is de Fira de Reis. Hier kun je allerlei cadeaus en snoep halen. Ook is het traditie om er churros te eten. 

👉 Meer informatie over de Fira de Reis vind je hier.

Kerstmarkt Fira de Reis de la Gran Via
Kerstmarkt Fira de Reis de la Gran Via

17 t/m 30 december: Festival de Nadal Plaça Catalunya

Een van de epicentra tijdens de feestdagen is het Plaça de Catalunya, dat omgetoverd wordt tot een ware kerstdorp en waar allerlei kraampjes met cadeaus en activiteiten te doen zijn. Ook worden er kerstvoorstellingen en concerten gehouden, naast een solidaire markt.

👉 Lees hier meer over kerst in Barcelona.

22 december: Lotería Nacional (Kerstloterij)

De populaire kerstloterij in Spanje vindt op 22 december plaats en wordt speciaal door alle media uitgezonden. De kinderen van het Colegio San Ildefonso uit Madrid zingen dan de winnende nummers van de kerstloterij. Het is voor Spanjaarden een speciaal moment vol spanning en vreugde.

👉 Meer informatie over de Spaanse Kerstloterij vind je hier.

24 december: Nochebuena (Kerstavond)

Kerstmis wordt in Spanje samen met de familie gevierd. Tijdens de Nochebuena komt de familie bij elkaar om uitgebreid samen te eten. Gelovigen gaan daarna rond middernacht naar de kerk voor de Misa del Gallo (de nachtmis). In Catalonië ‘poept’ de caga tió daarnaast zijn cadeaus. 

👉 Meer informatie over kerst vieren in Barcelona vind je hier.

25 december: Navidad (Eerste kerstdag)

Op de eerste kerstdag, die overigens een vrije dag is in Spanje, wordt de Navidad groots gevierd: de cadeaus van Papa Noël (Santa) worden geopend en een uitgebreide familielunch wordt georganiseerd. 

👉 Meer informatie over kerst vieren in Barcelona vind je hier.

Kerstlunch met de familie in Barcelona
Kerstlunch met de familie in Barcelona

👋 Pak je voordeel en koop je tickets alvast online

26 december: Sant Esteve (Tweede kerstdag)

Tweede kerstdag is in Catalonië ook een feestdag, Sant Esteve. Hier wordt wederom met de familie uitgebreid geluncht met vaak canelons in het menu als hoofdgerecht.

👉 Meer informatie over Sant Esteve vind je hier.

28 december: Dia dels Sants Innocents

De 1-aprilgrappendag wordt in Spanje iets later gevierd, namelijk op 28 december. Dat het de Dag van Onschuldige (of onnozele) kinderen (in het Spaans “Día de los Santos Inocentes”) is, merk je vooral aan de media, die volop meedoen aan het feest en allerlei grappen uithalen. Maar ook kinderen doen hieraan mee, bijvoorbeeld door een papieren mannetje op iemands rug te plakken.

31 december: Cursa dels Nassos

De laatste dag van het jaar wordt ingeluid met een hardloopwedstrijd, de Cursa dels Nassos. Centraal staat de figuur van l’Home dels Nassos (De Man van de Neuzen), wie volgens de legende zo veel neuzen heeft als dagen van het jaar, maar omdat we nu op het laatste dag van het jaar zijn, heeft de figuur nog maar één neus. 

👉 Meer informatie over de Cursa dels Nassos vind je hier.

31 december: Nochevieja (Oudjaarsavond)

De jaarwisseling wordt in Spanje met een uitgebreid diner met de familie, vrienden of kennissen gevierd, gevolgd door de twaalf geluksdruiven bij iedere klokslag op middernacht. Hierna gaat men op straat feestvieren bij een van de vele jaarwisselingfeesten (de cotillones).

👉 Meer informatie over Oud en Nieuw in Barcelona vieren lees je hier.

Meer tips voor december in Barcelona

Barcelona is altijd een mooie citytrip bestemming, maar in de maand december is het dankzij alle kerstsfeer, extra mooi om in Barcelona te zijn. Heb je nog meer redenen nodig om Barcelona in december te bezoeken, hier geef ik je nog een aantal extra tips!

Kerst in de zon vieren

In Barcelona wordt kerst uitbundig gevierd en dat is in december heel goed te merken. Overal zie je stralende kerstverlichting, kerstbomen, kerststallen en kerstdecoratie hangen. De supermarkten zitten bomvol lekkere eten zoals turrón en polvorones. Kerstmarkten gaan open en het kerstshoppen barst los.

Door het aangename klimaat en de mooie winterzon, is het extra fijn vertoeven in de straten van Barcelona. Als je weleens kerst in de zon hebt willen vieren, dan kan het hier zeker weten!

👉 Bekijk hier waar je heen moet om de kerstsfeer in Barcelona te proeven.

Turrón winkel Torrons Vicens Barcelona
Turrón winkel Torrons Vicens

Extra koopzondagen

Gedurende de maand december is elke zondag koopzondag in het centrum van Barcelona en de winkelcentra, tenzij deze op een feestdag valt. Hierdoor kan iedereen op elk moment van de week kerstcadeaus shoppen.

Leuk weetje: In Spanje geeft men cadeaus aan de familie zowel voor Kerst als tijdens de viering van Driekoningen begin januari. Dit is de reden waarom winkels in december zo propvol zitten met mensen die cadeaus aan het kopen zijn. Als je in Barcelona bent en graag wilt gaan winkelen, houd er dan rekening mee dat de winkels in december extra druk zullen zijn.

👉 Lees hier meer over shoppen in Barcelona.

Gezellige kerstmarkten

December is de maand van de kerstmarkten. De belangrijkste en grootste kerstmarkt in Barcelona staat elk jaar voorin de Kathedraal en heet Fira de Santa Llúcia. Maar je kunt ook een van de andere kerstmarkten bezoeken die in de stad georganiseerd worden, zoals bij de Sagrada Família, de Via Júlia en Port Vell. Naast alle typisch Spaanse (en Catalaanse) kerstdecoratie, kun je hier ook terecht voor de leukste kerstcadeautjes.

👉 Bekijk hier de leukste kerstmarkten in Barcelona.

Kerstmarkt Fira de Nadal Sagrada Familia
Fira de Nadal de la Sagrada Família

IJsbanen

Een leuke activiteit om met kerst met het gezin te doen, is schaatsen. Tegen kerst openen in Barcelona meerdere ijsbanen, die veel plezier bieden voor de kleintjes (maar ook voor ouderen). Je vindt ze onder andere bij winkelcentra zoals La Maquinista, het pretpark Tibidabo en de kerstevenementen Nadal al Port en Llums de Sant Pau.

👉 Zie hier waar je kunt schaatsen in Barcelona.

Kerstcircus

Met kerst is het ook typisch om naar de circus met het gezin te gaan. In Barcelona vind je daarom meerdere circustenten. De meest befaamde is die van Circo Raluy, die naast de oude haven Port Vell wordt geplaatst.

👉 Meer informatie over Circo Raluy lees je hier.

Kerstcircus Circo Raluy Barcelona
Circo Raluy Barcelona

Naar de spa

Wil je tussen alle kerstdrukte even een moment van rust voor jezelf? Boek dan een massage of spa behandeling bij een van de vele wellnesscentra in Barcelona! Een van de bekendste is de hammam Aire de Barcelona, gelegen in El Born.

Chocolate con churros

Niks lekkerder in de winter dan een warme kop dikke chocolade saus met churros te eten! In Barcelona is het traditie om in de winter naar de granjas van Carrer Petritxol te gaan om van deze lekkernij te genieten.

Hou wel rekening mee met lange wachtrijen, vooral tijdens de merienda tijd (rond 17:00 en 18:00 uur ’s avonds).

Chocolate con churros
Chocolate con churros

Musea bezoeken

Tot slot een leuke tip voor een winterdag: een museum bezoeken! In Barcelona kun je uit veel musea kiezen; van kunst- en geschiedenismusea tot wetenschapsmusea. Daar vind je naast vaste tentoonstellingen ook hele leuke tijdelijke tentoonstellingen.

Enkele interessante tentoonstellingen die momenteel plaatsvinden, zijn die van Miró en Picasso in het Picasso Museum en de Fundació Miró, Chagall in het Palau Martorell, de expositie over ruimtereizen van NASA genaamd “Space Discovery”, de World Press Photo, en Harry Potter.

Lees meer:

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.