De beste tips van een local!

Kerstmis in Barcelona

Toegevoegd op in Events
Kerstmis in Barcelona
Inhoudsopgave

Kerstmis in Spanje wordt uitbundig gevierd. Kerst is meestal een religieuze traditie, waarbij men de geboorte van Jezus herdenkt. In Catalonië is kerst daarnaast ook een kinderfeest, waarbij de Caga Tió een belangrijke rol speelt. Goed om te weten wat daarbij hoort en wat je als toerist kunt doen in Barcelona tijdens deze feestdagen.

Laatste update: 23/11/2020

Let op!

Vanwege de coronapandemie mag je dit jaar kerst met maximaal 10 personen thuis vieren. De avondklok blijft daarnaast van kracht, dat betekent dat je na 22:00 uur niet op straat mag zijn. Lees hier meer over het coronavirus in Barcelona.

Hoe wordt kerst in Barcelona gevierd?

De Spanjaarden brengen kerst voornamelijk aan tafel door in het bijzijn van hun families. Het is een periode van gezelligheid, met als hoogtepunt het krijgen en geven van cadeaus. Ben je benieuwd hoe Barcelonezen kerstmis vieren, lees dan verder.


24 december: Nochebuena (Kerstavond)

Op 24 december wordt er 's avonds de Nochebuena gevierd, Kerstavond. Dat houdt in dat je bij je familie uitgebreid gaat eten, het zogenaamde sopar de nadal (in het Catalaans) of cena de navidad (in het Spaans), het kerstdiner.

Sopa de galets (een soep met vleesballen) staat vaak in het menu, samen met kalkoen, vis en andere gerechten die streekgebonden zijn. Het is dan ook traditie om de nacht af te sluiten met turrón, mazapanes, mantecats, neules en andere lekkernijen die typisch zijn voor de kerst en een glaasje cava (mousserende wijn).

Op kerstavond wordt er daarnaast op de nationale tv een speech van de koning om 21:00 uur uitgezonden, de zogenaamde Mensaje de Navidad de Su Majestad el Rey. Sommige mensen gaan daarna midden in de nacht naar de kerk voor de middernachtsmis Misa del Gallo.

Bij vele Catalaanse families is kerstavond ook het moment dat de Tió de Nadal zijn cadeaus 'poept'. De Tió de Nadal is een magische houtblok, die op kerstavond cadeautjes uitpoept voor kinderen die lief zijn geweest en houtskool uitpoept voor kinderen die stout zijn geweest. Deze cadeaus zijn vaak kleinigheidjes zoals snoep of kleine cadeaus.

Lees hier meer over de traditie van de Tió de Nadal.

25 december: Navidad (Eerste kerstdag)

Op 25 december wordt kerst met de familie gevierd. Cadeaus liggen meestal onder de kerstboom of bij de schoen die je de avond daarvoor hebt neergezet en worden 's ochtends geopend. Hoeveel cadeaus je van Papá Noel (Santa) krijgt, ligt per familie anders, maar over het algemeen komen de grootste en duurste cadeaus straks in januari bij de viering van Driekoningen.

Wist je dat?

De kribbe van de kerststal die de Spanjaarden tijdens de feestdagen neerzetten blijft meestal leeg tot de 25ste december, als Jezus is geboren. Lees hier meer over de traditie van de kerststal in Spanje.

De kerstlunch in Spanje, de comida de navidad in het Spaans of menjar de nadal in het Catalaans, is wederom heel uitgebreid en wordt altijd afgesloten met allerlei kerstlekkernijen die op tafel op grote schalen geserveerd worden.

Kerstlunch met de familie in Barcelona
Kerstlunch met de familie in Barcelona

Let op: 25 december is een vrije dag in Spanje.

26 december: Sant Esteve (Tweede kerstdag)

Op 26 december wordt er in Catalonië Sant Esteve (Sint Stefanus) gevierd, een soort tweede kerstdag. Dan eet je ook samen met de familie, meestal bij het deel van de familie die je met kerst nog niet hebt gezien. Bij de traditie van Sant Esteve horen canelons (gevulde cannelloni) als hoofdgerecht gegeten te worden.

Daarnaast luistert men graag op 26 december naar het kerstconcert Concert de Sant Esteve, dat altijd in het beeldschone Palau de la Música Catalana plaatsvindt.

Let op: 26 december is een vrije dag in Catalonië.

Doen tijdens kerstmis in Barcelona

Kerst is een bijzonder moment om in Barcelona te zijn. De gezellige kerstsfeer heerst overal en terwijl locals zich haasten om de laatste cadeaus te halen en kerst te vieren, kun jij in alle rust van de stad genieten. Ben je met de kerstdagen in Barcelona en ben je benieuwd naar wat er te zien en te doen is? Ontdek mijn tips om de kerstdagen in Barcelona door te brengen!

Uit eten en kerstlekkernijen proeven

Typisch voor kerstmis zijn de speciale cenas de Nadidad (kerstdiners) dat bij veel restaurants aangeboden wordt. Let wel op dat niet alle restaurants open zullen zijn tijdens de feestdagen, dus het beste is om je eerst online te oriënteren en van tevoren een tafel te reserveren om er zeker van te zijn dat je er terecht kunt. Bij eltenedor.es, de Spaanse Iens, kun je eenvoudig online zoeken naar een restaurant dat open is tijdens kerst en direct een tafel reserveren.

Ook onmisbaar op culinair vlak tijdens de kerstdagen in Spanje zijn de Spaanse ham, die je vaak als kerstgeschenk van je werkgever hebt gekregen, en de kerstlekkernijen zoals turrón, polvorones, mazapanes, mantecados, nevaditos en neulas. Deze laatste vind je overal in de supermarkten en markten in Barcelona. Maar het beste is om ze te halen bij speciaalzaken zoals Casa Gispert (Carrer Sombrerers, 23), Colmado Quílez (Rambla de Catalunya, 65) en Torrons Vicens (Plaça de la Universitat, 5).

Spaanse kerstlekkernijen
Spaanse kerstlekkernijen

Leuke kinderactiviteiten

Kerst is vooral een familiefeest in Spanje. Niet gek dus dat er allerlei activiteiten georganiseerd worden voor gezinnen. Zo gaan speciaal voor kerst de ijsbanen in Barcelona open, kun je bij vele musea speciale kinderworkshops volgen, en is er een traditioneel kerstcircus bij Port Vell te zien, het Circ Raluy. Daarnaast kunnen kinderen tijdens de feestdagen genieten van de vele spelletjes, optredens en activiteiten op het Plaça de Catalunya (alleen zijn ze wel op 25 december gesloten) en Port Vell. Mis vooral het grote reuzenrad bij de oude haven Port Vell niet!

Ook leuk om mee te maken is de muziek- en lichtshow van de Font Màgica in Montjuïc dat op 24, 25 en 26 december ook een kersttintje krijgt (voorstellingen om 19:00, 19:30, 20:00 en 20:30 uur). En bij Kaliu Park kunnen kinderen lekker schaatsen en rondspelen, workshops volgen of een bezoek brengen aan Santa en de Drie Koningen.

Kinderfestivals met kerst in Barcelona
Kinderfestivals met kerst in Barcelona

Sfeervolle wandelingen

Als de avond valt in Barcelona is er een bijzondere sfeer in de stad met alle kerstversiering, lichtjes en muziek, ideaal voor een avondwandeling. Een aantal gebouwen in de stad worden speciaal voor kerst leuk versierd en zijn dus echt de moeite waard om te zien, zoals het besneeuwde Casa Batlló, de verlichte Casa Milà en het Hospital de Sant Pau.

Mis vooral niet de kerststal die jaarlijks op het Plaça de Sant Jaume geplaatst wordt en dat duizenden bezoekers trekt. Ook leuk om te doen is mijn speciale kerstwandeltour waarbij je langs enkele van de mooiste kerstmarkten en winkelstraten komt. Let wel op dat winkels op 25 en 26 december gesloten zullen zijn vanwege kerst.

Kerstverlichting in Barcelona
Kerstverlichting in Barcelona

Kerstmarkten bezoeken

Uiteraard hoort een bezoek aan de kerstmarkt erbij tijdens kerst, zo ook in Barcelona. Op de kerstmarkt zal je snel kennis maken met enkele van de leukste Catalaanse kersttradities. Onder andere die van de Tió de Nadal, de boomstronk met een vrolijk gezicht die cadeaus 'poept' op kerstdag, en de kerststalfiguurtje van een gehurkte man die zijn behoeftes aan het doen is, de caganer.

De grootste en oudste kerstmarkt, de Fira de Santa Llúcia is helaas tot en met 23 december open, maar andere kerstmarkten zoals de Fira de Reis de la Gran Via, Fira de Nadal del Port Vell en de Fira de Nadal i Reis de la Via Júlia zijn tot begin januari open en kun je dus ook na 24 december bezoeken. Houd er rekening mee dat de openingstijden kunnen tijdens de feestdagen 25 en 26 december gewijzigd worden.

Ook in het Poble Espanyol wordt er tijdens de feestdagen een gezellige kerstmarkt georganiseerd naast allerlei kinderactiviteiten (deze laatste blijft op 25 december echter gesloten).

Lees hier meer over de kerstmarkten in Barcelona.


Kerstconcerten en theatervoorstellingen

Op 26 december, feestdag in Barcelona, kun je de befaamde kerstconcert van Sant Esteve mee maken in de concertzaal van het Palau de la Música.

Ook traditioneel zijn de theatervoorstellingen van Els Pastorets, die het verhaal van de herders uit Bethlehem vertellen die het pasgeboren kindje Jezus gaan opzoeken. De voorstelling wordt in meerdere theaters gehouden en is ook een kindvriendelijke activiteit om te doen op 26 december. Ga bijvoorbeeld naar Sala Fènix in het centrum van Barcelona of naar Centre Moral i Instructiu de Gràcia in de wijk Gràcia.

Lekker uitwaaien

Uitwaaien op het strand kan prima in Barcelona. Aangezien de Spanjaarden zelf druk bezig zijn om kerst te vieren, zal je het hele strand bijna voor jezelf hebben. Een ideaal moment om lekker te wandelen en uit te rusten met het geluid van de golven.

Lekker uitwaaien met kerst op het strand in Barcelona
Lekker uitwaaien op het strand in Barcelona

Andere bezienswaardigheden en parken zullen ongetwijfeld minder druk zijn vanwege kerstmis. Profiteer daarvan zou ik zeggen! Let wel op dat musea zullen wel op 25 en 26 december gesloten zijn vanwege kerst.

Lees meer: de leukste kersttradities in Catalonië.

Spaanse kerstartikelen kopen

Vier kerst op z'n Spaans met deze artikelen.

Goed om te weten

  • Spanjaarden versieren hun huizen voor kerst met kerstbomen, kerststallen en allerlei kerstverlichting en decoratie die ze bij de kerstmarkt hebben gekocht. Een mooi aangeklede tafel hoort ook bij de feestelijke maaltijden.
  • Spanjaarden sturen nauwelijks kerstkaarten. Ze zullen je eerder een "feliz navidad" of "bon nadal" online via e-mail of WhatsApp sturen dan via de post.
  • Bij sommige families kunnen de cadeaus al op kerstavond geopend worden.
  • "Feliz Navidad" van José Feliciano is wellicht de meest bekende Spaanse kerstliedje, maar is zeker niet de enige. Google even op "villancicos" om andere Spaanse kerstliedjes te ontdekken.
  • Op 25 en 26 december zijn alle winkels en de meeste musea en bezienswaardigheden gesloten. De meeste restaurants in het centrum van Barcelona blijven wel open, maar het is raadzaam om dit ook even van tevoren te controleren.

Dit waren mijn tips om de feestdagen in Barcelona goed door te komen. Heb jij weleens kerstmis in Spanje gevierd en wat viel je dan op? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen! Bon Nadal en Feliz Navidad!

Geen reacties gevonden. Plaats als eerste een reactie.

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave