Barcelona kent veel bezienswaardigheden en monumenten, tientallen musea, architectonische pareltjes en leuke plekken die de moeite waard zijn om te zien. Maar wat zijn de echte must-sees en waar moet je juist heen als je buiten de gebaande paden wilt gaan? Hieronder vind je een overzicht met de bekendste en meest bijzondere bezienswaardigheden van Barcelona, maar ook de minder bekende plekken en andere leuke tips in de omgeving van Barcelona.
Bestel een van mijn reisgidsen en ontdek al mijn tips om Barcelona echt te leren kennen. In mijn reisgidsen laat ik je zien wat Barcelona allemaal te bieden heeft en neem ik je mee naar allerlei plekken die alleen bij de locals bekend zijn. Zodoende kun je het beste uit je reis halen en het échte Barcelona-gevoel ervaren. Bekijk hier mijn reisgidsen en bestel direct. Direct bestellen
Belangrijkste bezienswaardigheden in Barcelona
Als je nog nooit in Barcelona bent geweest, dan moet je in elk geval de Sagrada Família en het Park Güell bezoeken, over de Passeig de Gràcia en de Ramblas flaneren en jezelf verliezen in het doolhof van straten in de Gotische wijk. Lekker tapas eten bij een lokale bar of genieten van de Catalaanse keuken hoort er ook bij. Voor het mooiste uitzicht over de stad ga je naar Montjuïc en om je dag af te sluiten maak je een mooie strandwandeling bij La Barceloneta en geniet je daarna van een drankje bij één van de bars aan het Plaça Reial en Passeig del Born.

Een stedentrip naar Barcelona staat al gauw in het teken van de gebouwen van Gaudí, maar Barcelona kent nog andere architecten die in dezelfde stijl vorm hebben gegeven aan de straten van Barcelona. Lees hier meer over het Catalaans Modernisme en bekijk de meest essentiële gebouwen van het modernisme in Barcelona.
- Gaudí: het spoor van de beroemde architect Antoni Gaudí is nadrukkelijk aanwezig in de straten van Barcelona. Trekpleisters zoals de Sagrada Família, Park Güell, Casa Milà (La Pedrera), Casa Batlló en Palau Güell mogen daarom niet ontbreken in je to-do list. Bekijk hier Gaudí's complete nalatenschap.
- Illa de la Discòrdia: in het Passeig de Gràcia tussen Carrer Aragó en Carrer Consell de Cent bevindt zich de zogenaamde Illa de la Discòrdia. Hier zijn de gebouwen van de drie allerbeste modernistische architecten bij elkaar te vinden: het Casa Amatller van Puig i Cadafalch, het Casa Lleó i Morera van Domènech i Montaner en Gaudí’s Casa Batlló. Omdat de huizen totaal verschillend zijn, werd dit stukje omgedoopt tot het ‘blok van de tweedracht’.
- Eixample: in deze wijk vind je de meeste modernistische gebouwen per vierkante meter. De Eixample is het resultaat van het vierkante stratenplan van Ildefons Cerdà, die de uitbreiding van de stad buiten de stadsmuren ontwierp in de tweede helft van de 19e eeuw. Tussen Carrer Aribau en Passeig de Sant Joan vind je de meest iconische gebouwen van het modernisme, in het gebied dat Quadrat d’Or heet. Denk hierbij aan het Casa Calvet van Gaudí en Casa de les Punxes of Palau Baró de Quadras; beide van Puig i Cadafalch. Andere gebouwen in de Eixample die je aandacht verdienen zijn de Plaça de Toros La Monumental, de laatste stierengevechtenarena van Barcelona, het modernistisch Hospital de Sant Pau van Domènech i Montaner en uiteraard de wereldberoemde Sagrada Família van Gaudí.
- Museu del Modernisme: weliswaar een wat minder bekend museum in Barcelona, maar zeer aan te raden voor de liefhebbers van het modernisme.

Las Ramblas, hoe toeristisch ze ook kunnen zijn, dient iedereen die naar Barcelona is geweest minstens een keer gezien te hebben. Op de beroemdste wandelpromenade van Barcelona vind je daarnaast nog een aantal belangrijke bezienswaardigheden.
- Mercat de la Boqueria: La Boqueria, of Mercat de Sant Josep, is de grootste versmarkt van Spanje en één van de grootste markten ter wereld. Een ware trekpleister.
- Rambla de les Flors: zonder twijfel het mooiste stukje van de Ramblas is die van de bloemisten, de zogenaamde Rambla de les Flors.
- Gran Teatre Liceu: het operagebouw van Barcelona, waar je naast een operavoorstelling bijwonen ook aan een rondleiding mee kunt doen.
- Columbus Monument: het standbeeld van Columbus, die naar Amerika wijst met zijn vinger, is een mooi eerbetoon aan de man die Amerika ontdekte.

De Barri Gòtic of Gotische wijk, tussen Las Ramblas en Via Laietana, is het gebied waar de stad Barcelona werd geboren. Barcelona stamt uit het Romeinse Rijk en bloeide daarna in de Middeleeuwen op tot een grote stad. Tijdens een wandeling in de Gotische wijk kom je met name vele oude gebouwen, middeleeuwse paleizen, gotische kerken en mooie binnenplaatsen tegen.
- Kathedraal: de gotische kathedraal van Barcelona, met zijn mooie kloostergang en machtige hoofdportaal, is een van de must-sees van de Gotische wijk.
- Plaça Sant Jaume: bij Plaça Sant Jaume bevinden zich de belangrijkste gebouwen voor het bestuur; het gemeentehuis en het Palau de la Generalitat (het regeringsgebouw van Catalonië).
- Mooie pleinen: in deze wijk vind je de mooiste pleinen van de stad, zoals het beeldschone Plaça Reial, het middeleeuwse Plaça del Rei en het kleinere en intieme Plaça del Pi en Plaça de Sant Felip Neri. Volg mijn wandeling langs de mooiste pleinen van Barcelona.
- Barcino: de sporen van de oude Romeinse stad Barcino zijn op verschillende plekken nog zichtbaar. Van een Romeinse tempel tot aan de stadsmuur of de oude begraafplaats. Bekijk hier mijn wandeltour langs het Romeinse Barcino.
- El Call: het gebied omsloten door de straten Ferran, Banys Nous en Bisbe was van de 12e tot de 14e eeuw de Joodse wijk van Barcelona, oftewel El Call. Volg mijn wandelroute om de geheimen van de oude Joodse wijk te leren kennen.
- Museu d'Història de la Ciutat: onder het Plaça del Rei ligt dit interessante museum over de geschiedenis van Barcelona, dat onder andere de opgravingen van het Romeinse Barcino toont.

Op de Montjuïcberg geniet je van een bevoorrecht uitzicht over de stad, ontspan je bij één van de vele stadsparken, of bezoek je leuke attracties zoals de Font Màgica en interessante musea zoals het Miró museum.
- Cultuurtempels: musea zoals het Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) in het Palau Nacional, het Pavelló Mies van der Rohe, het Caixa Forum in de oude textielfabriek Casaramona, het openluchtmuseum Poble Espanyol en de Fundació Joan Miró zijn enkele van de must-sees.
- Sportcomplexen: het nalatenschap van de Olympische Spelen uit 1992 is hier zeer aanwezig, met name bij het Estadi Olímpic (Olympisch stadion), de Anella Olímpica en het Palau Sant Jordi.
- Castell de Montjuïc: bovenop de Montjuïcberg vind je een kasteel met een lange geschiedenis. Het werd in eerste instantie gebouwd om de stad te beschermen maar is later gebruikt om de stad te controleren en zelfs te bombarderen.
- Font Màgica: een absolute trekpleister is de Magische Fontein, waar in het weekend ’s avonds een spektakel van muziek, water en licht plaatsvindt.
- Uitkijkpunten: je vindt vanaf het kasteel en het Palau Nacional een uitstekend uitzicht over de stad – helemaal gratis!
- Poble Sec: inmiddels is deze wijk aan de voeten van de Montjuïcberg, en met name de Carrer Blai, geen geheim meer voor vele toeristen, die hier pintxos voor €1 per stuk komen eten. Bij Avinguda Paral·lel vind je de iconische cabaretzaal El Molino, dat de Parijse Moulin Rouge nadoet.

Als je in Barcelona bent, dan mag natuurlijk een bezoekje aan één van de meest bekende voetbalclubs ter wereld, FC Barcelona, niet ontbreken!
- Camp Nou: het grootste voetbalstadion van Europa en de thuishaven van FC Barcelona.
- FC Barcelona museum: het Museu del Fútbol Club Barcelona is zeer interessant voor de voetballiefhebbers, maar ook als je geen groot voetbalfan bent is dit museum heel erg leuk! Tijdens het bezoek aan het museum krijg je ook de kans om binnen het Camp Nou te lopen en de kleedkamers van de spelers te bezoeken.
- Wedstrijd bijwonen: de droom van iedere voetballiefhebber is om een wedstrijd van FC Barcelona bij te wonen. Bekijk hier wanneer Barça speelt en koop je tickets direct.

Eén van de pluspunten van Barcelona is het kilometerslange strand en het recreatie-havengebied.
- Strand van Barcelona: het 4,5 kilometer lange goudkleurige strandzand van Barcelona is de place to be in de zomer, maar ook in de winter is dit een aangename plek voor een strandwandeling of fietstocht. Ga zitten bij één van zijn chiringuitos (strandbars) en geniet van het mooie weer. Lees hier wat je voor leuks kunt doen op het strand.
- Haven van Barcelona: voor een wandeling langs de haven kun je beginnen bij het standbeeld van Columbus. Rechts bevindt zich de cruisehaven van Barcelona, het nieuwe World Trade Center en de historische scheepswerven Drassanes, die nu een groot scheepvaartmuseum huisvesten. Via de Rambla de Mar, een verlengstuk van de Ramblas in de vorm van een voetgangersbrug, kom je de Moll de la Fusta in. Hier vind je recreatie- en winkelcentrum Maremagnum en het Aquarium van Barcelona. Zie hier een overzicht van alle havens in Barcelona en mijn wandelroute langs de zee.
- La Barceloneta: de oude visserswijk van Barcelona is met name in de zomermaanden een bruisende plek. Hoewel het aantal beroepsvissers in Barcelona steeds minder wordt, kun je in deze wijk nog steeds de maritieme sfeer proeven en een lekker visgerecht eten bij één van de vele visrestaurants. De Rellotge dels Pescadors aan de Moll dels Pescadors is nog altijd het ontmoetingspunt voor de overgebleven vissers.
- Vila Olímpica: de twee wolkenkrabbers aan het strand van Barcelona, samen met het beeldhouwwerk ‘de Gouden Vis’ van Frank O. Gehry markeren het winkel- en recreatiegebied Vila Olímpica, gelegen vooraan de Olympische haven, de Port Olímpic.
- Palau del Mar: dit mooi gerestaureerde pakhuis bij de oude haven van Barcelona, de Port Vell, herbergt nu veel restaurants en het Historisch Museum van Catalonië. Iets verderop vind je het Estació de França, het eerste treinstation van Spanje en één van de mooiste stations in Barcelona.

El Born ligt ingeklemd tussen de Carrer Princesa en de haven. Het is de perfecte plek om een stap terug in de tijd te nemen en door de steegjes te dwalen. El Born is ook de meest artistieke en trendy wijk van Barcelona.
- Middeleeuwse paleizen en pakhuizen: bijna in ieder pakhuis, die El Born ooit tot een belangrijke voorraadkamer van Barcelona maakte, zijn nu galerieën, avondcafés, restaurants en interessante winkeltjes gevestigd. In de ‘Picasso-straat‘ (Carrer Montcada) vind je de paleizen van de rijke families en kooplieden van die tijd.
- Handelsroutes: volgens de legende is de naam El Born afgeleid van het Catalaanse woord bornejar, dat ‘steekspel’ betekent. Tijdens de middeleeuwen gebeurde in El Born van alles; van steekspelen en executies tot heksenverbrandingen. Het gebied werd echter vooral welvarend in de 13e eeuw, toen succesvolle handelsroutes werden vastgesteld. Zo waren de straten genoemd naar het beroep van de mensen in die straat (bijvoorbeeld Carrer de l’Argenteria heet zo omdat er waren mensen die met zilver (argent) werkten en Carrer dels Sombrerers betekent dat mensen daar hoeden (sombreros) maakten en verkochten).
- Santa Maria del Mar: de basiliek van Santa Maria del Mar, in de 14e eeuw gebouwd, is één van de mooiste en beste voorbeelden van het gotische tijdperk.
- Picasso Museum: binnenin een prachtig middeleeuws paleis staat het Museu Picasso, dat gewijd is aan de Spaanse kunstenaar Picasso.
- Mercat de Santa Caterina: dankzij zijn kleurrijke golvende dak is dit één van de hipste markthallen van Barcelona en een waar icoon voor de buurt.
- Palau de la Música Catalana: dit paleis, ontworpen door Domènech i Montaner, is één van de meest representatieve gebouwen van het Catalaans modernisme en functioneert sinds 1908 als muziekzaal.
- El Born Centre Cultural: de opgravingen van Barcelona uit 1700 zijn nu blootgelegd binnenin de prachtige markthal Mercat el Born, die ook als cultureel centrum dient.
- Parc de la Ciutadella: dit prachtige park is beroemd om zijn waterval en de dierentuin. Het is een plek waar Barcelonezen graag heen gaan om te ontspannen.
- Arc de Triomf: de monumentale triomfboog van Barcelona aan de Passeig de Lluís Companys is ook een must-see.

Tussen Las Ramblas en de Avinguda Paral·lel bevindt zich El Raval, één van de hipste en meest veelzijdige en multiculturele wijken van Barcelona.
- Barri Xino: tot het begin van de 19e eeuw stonden hier voornamelijk kloosters en armenhuizen. Met de komst van de industrialisering en het toenemende belang van de haven verdwenen deze sociale instituten naar de achtergrond en ontstond hier een armoedige arbeidersbuurt. De huizen werden vooral bewoond door migranten en de overbevolking zorgde voor allerlei problemen. Rond die tijd kreeg de wijk in de volksmond de bijnaam ‘Barri Xino’ (Chinese buurt). Pas sinds het begin van de jaren 90 werden er initiatieven ontplooid om van de oude Barri Xino weer El Raval te maken.
- Museu d'Art Contemporani (MACBA): het museum voor de moderne kunst in Barcelona is voor kunstliefhebbers uiteraard een aanrader. Het museum ligt op het levendige Plaça dels Àngels. Erachter vind je het hedendaagse cultuurcentrum Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).
- Vintage walhalla: voor vintageliefhebbers is El Raval een ware must. Hier vind je vele tweedehands en vintage kledingwinkels waar ‘vintage per kilo’ wordt aangeboden, maar ook oude platen, woonartikelen en andere prullaria komen aan bod, vooral rond de straten Carrer de la Riera Baixa en Carrer Tallers.
- Street art: El Raval is ook een mooie buurt voor street art-fanaten. Muurschilderingen zoals die ter ere van Miró op Carrer de Sant Pau versieren de straten en je kunt de gekste dingen op straat vinden, zoals beschilderde kannen of een gigantische kat.
- Rambla del Raval: dit is het middelpunt en de ontmoetingsplaats van de buurtbewoners in El Raval. Op deze kortere versie van de Ramblas vind je talloze terrasjes onder de palmbomen en de beroemde kat van Fernando Botero.
- Jardins de Rubió i Lluch: deze rustige binnenplaats ligt bij een oud ziekenhuis en herbergt de indrukwekkende Nationale Bibliotheek van Catalonië.
- Esglèsia de Sant Pau del Camp: met zijn mooie en sobere kruisgang, deze kerk en tevens klooster is een goed voorbeeld van de Romaanse architectuur. Erachter vind je de Jardins de Sant Pau del Camp, een mooie plek om uit te rusten en te picknicken.

Hij is met name bekend om zijn pretpark, maar de Tibidaboberg heeft nog veel meer te bieden: van een natuurpark tot een astronomisch observatorium en prachtige uitkijkpunten over de stad.
- Tibidabo pretpark: het allereerste Spaanse pretpark en het op één na oudste van Europa is vooral voor kinderen een absolute must-see.
- Esglèsia del Sagrat Cor: deze mooie kerk bovenop de Tibidaboberg beschikt ook over een panoramisch uitkijkpunt op de top.
- Communicatietoren: de ultramoderne communicatietoren van Norman Foster biedt een 360 graden uitzicht over Barcelona en zijn omgeving.
- Natuurpark Serra de Collserola: de bosrijke omgeving van de Collserola heuvels, waar de Tibidaboberg deel van uitmaakt, is een uitstekende plek voor de wandelliefhebber. Volg bijvoorbeeld het parcours van de Carretera de les Aigües.
- Observatori Fabra: het astronomisch observatorium van Barcelona, gebouwd door de modernistische architect Domènech i Estapà, is ook open voor publiek en biedt leuke rondleidingen.
- Drankjes met uitzicht: bezoek het Plaça del Doctor Andreu voor één van de mooiste uitzichten over de stad. Bij één van de vele restaurants in de omgeving kun je van het fraaie uitzicht genieten terwijl je wat lekkers eet of een drankje doet.
Meer leuke bezienswaardigheden in Barcelona
- Per wijk: verken de hoogtepunten van Barcelona per wijk.
- Typisch Barcelona: wat zijn eigenlijk typische kenmerken van Barcelona?
- Symbolen: welke monumenten en typische dingen van Barcelona mag je niet missen?
- Werelderfgoederen: wat mag je volgens de UNESCO niet missen?
- Mijn top 10: bekijk mijn persoonlijke top 10 must-sees!
- Gratis en voor niks: ontdek mijn top 10 gratis bezienswaardigheden in Barcelona.
- Meest bezocht: welke bezienswaardigheden en attracties zijn het meest populair?
- Musea in Barcelona: ontdek de leukste en mooiste musea van Barcelona.
- Met de kids: wat te zien en te doen met de kinderen in Barcelona?
- Eerste keer: mijn tips voor een eerste keer in Barcelona.
Ben je van plan om veel musea en attracties te bezoeken, dan loont het zeker om een Barcelona toeristencard te nemen! Deze voordeelpassen bieden naast gratis OV ook nog eens gratis toegang tot de grootste bezienswaardigheden in de stad en andere aantrekkelijke voordelen. Een aantal opties zijn:
- Barcelona Card: voor gratis ov en toegang tot de meeste attracties en musea.
- Barcelona City Pass: voor gratis skip-the-line tickets voor twee van de grootste monumenten in Barcelona, de Sagrada Família en het Park Güell, en vervoer in de Bus Turístic.
- Barcelona Family Card: voor gratis ov en toegang tot de meest kindvriendelijke attracties.
Mijn aanraders voor een stedentrip
-
Stadswandeling met gids
Verken de hoogtepunten van Barcelona met behulp van een Nederlandse gids. Privé of in groep.
-
Barcelona fietstour
Ontdek Barcelona op de fiets tijdens een fietstour met een Nederlandstalige gids. Privé of in groep.
-
Hop-on-hop-off
De snelste en meest comfortabele manier om alle hoogtepunten van Barcelona te zien.
Minder bekende bezienswaardigheden in Barcelona
Bezoek je Barcelona voor de zoveelste keer, of ben je juist op zoek naar de hidden gems, dan zijn de volgende tips zeker iets voor jou. Barcelona kent namelijk nog vele bezienswaardigheden waar het grote publiek aan voorbij gaat en dus uitermate geschikt zijn wanneer je buiten de gebaande paden wilt gaan.

Barcelona is een veelzijdige en bruisende stad; altijd voorop qua trends en ontwikkelingen. Wil je de hipste wijken en hotspots van Barcelona bezichtigen, dan ga je naar Gràcia, Sant Antoni, Poblenou of el Raval.
- Gràcia: de wijk van Gràcia, vaak gezien als een dorp middenin de stad, is altijd een magneet geweest voor kunstenaars en creatievelingen. Voor de leukste design items, biologische supermarkten en alternatieve winkeltjes ben je hier aan het goede adres. Trekpleisters van de wijk zijn Gaudí’s Park Güell en het Casa Vicens.
- Sant Antoni: dit stukje van l’Eixample tussen de Gran Via de les Corts Catalanes en Avinguda Paral·lel is populair geworden dankzij de vele hippe eettentjes die er zijn geopend. Van de befaamde Bar Tickets van Ferran Adrià, tot aan de hippe koffietentjes langs Carrer del Parlament, of de vele adresjes waar je een vermut kunt drinken tussen de locals.
- Poblenou: de oude fabriekspanden hebben hier ruimte gemaakt voor hippe kantoorruimtes en moderne gebouwen zoals de Torre Agbar en het design museum. Tal van jonge start-ups en restaurants hebben hier de afgelopen jaren hun deuren geopend, wat voor de nodige boost in creativiteit en levendigheid in de wijk hebben gezorgd. Wil je tussen de locals zitten, dan ga je naar de Rambla del Poblenou. Voor het nieuwste gedeelte ga je naar het Fòrum en bezoek je het park en winkelcentrum Diagonal Mar.
- Raval: de multiculturele wijk van Barcelona kent ook een hipster scene. Vooral de opening van het MACBA blies nieuw leven in de wijk en zorgde ervoor dat er veel jongeren in de buurt kwamen wonen. In het noordelijke gedeelte van El Raval vind je de meest hippe tenten waar je lekker (en vaak biologisch of veganistisch) kunt eten.
- Passeig de Sant Joan: na Carrer del Parlament in Sant Antoni, wordt het Passeig de Sant Joan nu al als de nieuwe foodiestraat van Barcelona gezien. Een verplichte halte voor de foodies onder ons.
- Palo Alto Market: in het oude fabriekspand van Palo Alto in Poblenou wordt ieder eerste weekend van de maand een hippe markt georganiseerd waar je leuke spullen kunt kopen maar ook lekker kunt eten bij diverse food trucks.
- Eat Street Barcelona: dit terugkerende food festival wordt in een oud fabrieksterrein gehouden en verzamelt bekende chefs uit Barcelona die nieuwe gerechten presenteren.

Als je buiten de toeristische gebieden wilt zitten en toch leuke bezienswaardigheden wilt ontdekken, dan kom je onder andere in Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó en Sant Andreu.
- Sarrià-Sant Gervasi: de chique Sarrià-Sant Gervasi is de duurste wijk om te wonen in Barcelona. Dit is goed te zien aan het soort huizen, winkels, auto’s en de mensen die er wonen. Hier vind je onder andere Gaudí's Torre de Bellesguard en het schoolgebouw van de Teresianes en het CosmoCaixa wetenschapsmuseum van Barcelona. In het gebied zijn ook een aantal hele mooie aangelegde parken zoals Turó Park, Parc del Turó del Putxet en de verborgen tuinen van Muñoz Ramonet. Sarrià, dat van oudsher een zelfstandig dorp was, kent ook nog een hele mooie oude dorpskern.
- Horta-Guinardó: de grootste wijk in oppervlakte van Barcelona is ook een mooi groen gebied, omcirkeld door bergen zoals Turó del Carmel, Turó de la Rovira, Turó de la Peira en Turó de la Creueta del Coll. Vanuit de Bunkers del Carmel (bovenop de Turó de la Rovira) vind je het mooiste uitkijkpunt over de stad. Verder kun je hier ook nog het Parc del Laberint d'Horta (met zijn bijbehorende doolhof) bezoeken, oude boerderijen zoals Can Cortada en Can Travi Nou bezichtigen en kennismaken met het oude dorp van Horta en haar befaamde ;wasvrouwen.
- Sant Andreu: dit van oudsher zelfstandige dorp kent ook een mooie dorpskern, met zijn kerk Església de Sant Andreu de Palomar en het mooie Plaça del Mercadal als middelpunt. Op dit gebied stonden vroeger ook vele fabrieken zoals Fabra i Coats.
- Les Corts: naast het stadion van FC Barcelona kent Les Corts ook andere leuke bezienswaardigheden, zoals de parken Parc de Pedralbes en Parc de Cervantes, Gaudí's Finca Güell, het 14e-eeuwse klooster Museu-Monestir de Pedralbes en de winkelcentra L'Illa Diagonal en Pedralbes Centre. Les Corts kent ook een oud dorpsgezicht rondom de Plaça de la Concòrdia en is het epicentrum van de Universitat de Barcelona.
- Vallvidrera: hoog in de bergen van Collserola ligt Vallvidrera. Hier vind je onder andere prachtige uitkijkpunten, mooie modernistische villa's en een bosrijke omgeving. Vooral de Carretera de les Aigües en het Pantà de Vallvidrera zijn populaire attracties onder de locals.

Naast een bezoek brengen aan één van de geschiedenismusea van Barcelona, kun je ook zelf op pad gaan en de geschiedenis van Barcelona ontdekken door het bezichtigen van historische bezienswaardigheden.
- Oude winkels en bars: ga terug in de tijd en bezoek de bars waar oude beroemdheden heen gingen, of shop in de oudste winkels van Barcelona.
- Mercat dels Encants Vells: de oudste en zeker de grootste openlucht-rommelmarkt van Barcelona is een leuke plek om oude spullen te vinden.
- Universitat de Barcelona: het oudste universiteitsgebouw van Barcelona stamt uit 1871 en is nog steeds actief als onderwijscentrum.
- Industrieel erfgoed: oude industriewijken en fabriekspanden zoals de Escola Industrial, Can Batlló en Fabra i Coats, zijn mooie plekken om kennis te maken met het industrieel verleden van Barcelona.
- Onbekende Modernisme: er zijn nog tientallen gebouwen van het Modernisme die niet dag en nacht overspoeld worden door toeristen, maar net zo mooi zijn om te zien. Ontdek hier mijn favorieten.
- Burgeroorlog: sporen hiervan zijn onder andere te vinden in de schuilkelders in Gràcia, de gevangenis in het kasteel van Montjuïc en het luchtafweergeschut op de Bunkers del Carmel.

Je kunt ook de inmiddels wereldberoemde Mercat de la Boqueria links laten liggen en één van de vele andere versmarkten die Barcelona te bieden heeft bezoeken: een stuk authentieker en net zo prachtig om te zien.
- Mercat de Sant Antoni: één van de grootste en mooiste markten in Barcelona, onder andere bekend om zijn tweedehandsmarkt op zondag.
- Mercat de la Concepció: het mooie Mercat de La Concepció staat voornamelijk bekend om zijn bloemisten.
- Mercat de Galvany: één van de mooiste markthallen in Barcelona. Leuk voor als je tussen de locals wilt zijn.
- Mercat de la Barceloneta: de hypermoderne markthal van La Barceloneta is een aanrader voor de architectuurliefhebbers.
Misschien niet het eerste waar je aan zou denken bij een bezoek aan Barcelona, maar de begraafplaatsen van Barcelona zijn erg bijzonder. Met Allerheiligen (1 november) bezoeken de locals de begraafplaatsen massaal en leggen ze bloemen neer.
- Cementiri de Montjuïc: de begraafplaats op Montjuïc is de grootste van de stad en herbergt de graven van verschillende beroemdheden. De graven zijn gemaakt door de meest getalenteerde artiesten.
- Cementiri del Poblenou: de oudste begraafplaats van Barcelona, uit 1775, ligt in Poblenou en is ook een mooie plek om te bezichtigen.
- Cementiri de les Corts: hier liggen verschillenden beroemdheden en Barça-spelers zoals Kubala begraven. Je kunt hier ook de oudste Joodse begraafplaats van de stad bezoeken.
- Cementiri de Sarrià: deze kleinere begraafplaats stamt uit 1849 en heeft een wat meer rurale uitstraling dan de andere.
Meer onbekende bezienswaardigheden in Barcelona
- Local tips: ontdek waar de locals zelf heen gaan en lees de tips van mij en andere inwoners.
- Verborgen juweeltjes: de hidden gems van Barcelona. Hier zal je geen of weinig toeristen tegen komen!
- Bevoorrechte uitkijkpunten: de allerbeste uitkijkpunten over de stad, vaak een stuk rustiger en buiten de toeristische paden.
Tip!
Bezienswaardigheden in de omgeving van Barcelona
Lekker even weg uit de drukke stad? Dat kan! In de omgeving van Barcelona en in de regio van Catalonië zijn tal van mooie plekken en bezienswaardigheden die je in een dag kunt bezoeken. Of je doet er wat langer over en gaat lekker een weekendje weg!
- Montserrat: het Benedictijns monnikenoord in Montserrat is een populaire bestemming voor toeristen en pelgrims en een belangrijk symbool van de Catalaanse identiteit.
- Colònia Güell: Colònia Güell ligt vlakbij het dorpje Santa Coloma de Cervelló en is een 19e eeuwse dorp gebouwd voor de fabrieksarbeiders. Ook Gaudí's crypte is hier te bezichtigen.
- Sitges: de mooie kustplaats Sitges, dat tal van modernistische gebouwen en leuke winkels en restaurants heeft, is een geliefde plek voor de locals om er even tussenuit te gaan.
- Wijngaarden en bodegas: in de omgeving van Barcelona vind je tal van wijngaarden en Spaanse bodegas die open zijn voor het publiek en waar je onder andere ook lekkere wijnproeverijen kunt doen. Caves Freixenet is één van de meest beroemde. Een leuke manier om deze te ontdekken is door een fietstour langs de wijngaarden te doen!
- Tarragona: ten zuiden van Barcelona ligt deze stad met tal van Romeinse ruïnes en interessante opgravingen.
- Girona: ten noorden van Barcelona kun je de stad van Girona bezoeken, die vol schatten zit zoals de kathedraal, de oude Joodse wijk, de stadsmuur en de huizen aan de rivier Onyar.
- Costa Brava: de ruige kust ten noorden van Barcelona wordt gekenmerkt door zijn pittoreske vissersdorpjes, de kleine baaitjes en veel natuurschoon.
- Figueres en Dalí: kunstliefhebbers bezoeken graag het Dalí museum in Figueres. Dit kun je ook mooi combineren met een bezoek aan Girona.
- Costa Daurada: ten zuiden van Barcelona ligt de Costa Dorada, bekend om zijn lange en rustige zandstranden, vissersdorpen en culturele erfgoed.
- Roc de Sant Gaietà: unieke enclave en vissersdorp bestaand uit witte huizen, geweldige patio’s en tal van fotogenieke hoekjes.
- Món Sant Benet: een duizend jaar oud klooster, dat wordt beschouwd als het best bewaarde klooster in Catalonië.
- Pyreneeën: voor een natuurvakantie of om in de winter te skiën, gaan de locals naar de Pyreneeën.
Meer tips in de omgeving van Barcelona.
Barcelona bezichtigen: tips & tricks
- De beste manier je in Barcelona te verplaatsen is door middel van het OV. Wees niet bang om de metro te nemen: het is verreweg de goedkoopste en meest efficiënte manier om je in Barcelona te verplaatsen. Met een Hola Barcelona Travelcard kun je daarbij veel besparen tijdens je reis.
- Stippel je reis van tevoren zo uit dat je weet wat je per dag ongeveer gaat doen. Voor sommige bezienswaardigheden zoals de Sagrada Família en het Park Güell is het zeer aan te raden om kaartjes van tevoren te kopen. Maak ook gebruik van mijn online stedentrip gids, weekend gids en vakantie gids.
- Als je geld wilt besparen tijdens je reis, dan haal je een voordeelpas waarmee je gratis kunt reizen of korting krijgt bij de meeste bezienswaardigheden. Check ook van tevoren wanneer je musea gratis kunt bezoeken en lees mijn bespaartips.
- Pas je aan de lokale gewoontes aan en ga eten op Spaanse tijden (lunch tussen 14:00 en 15:30 en avondeten vanaf 21:00 uur). Tussendoor kun je lekkernijen zoals croissants en churros eten of zelfs wat tapas bestellen om de honger te stillen. Uitgaan ’s avonds begint ook later, pas na twaalven worden de meeste bars en kroegen bezocht. Lees hier meer over eten en drinken in Barcelona.
- Wees alert voor zakkenrollers, vooral bij drukte, toeristische trekpleisters en in de metro. Als je goed oplet en de nodige maatregelen treft, zal je niets gebeuren.
- Het échte Barcelona ontdek je door buiten de gebaande paden te gaan. Bezoek de lokale markt, ga naar de buitenwijken en zoek de minder bekende bezienswaardigheden op. Controleer ook van tevoren of je bezoek samenvalt met een bepaalde feestdag of leuk evenement. Bekijk hier mijn persoonlijke reistips voor je reis naar Barcelona.
Tip!

Ben je voor een korte tijd in Barcelona maar wil je zo veel mogelijk zien? Maak dan gebruik van de hop-on-hop-off-bussen! Ze komen langs de belangrijkste bezienswaardigheden en je kunt er zo vaak in- en uitstappen als je wilt. Lees hier meer over de hop-on-hop-off bus en boek je tickets direct.
Video bezienswaardigheden Barcelona
Op mijn YouTube kanaal vind je allerlei videos over de verschillende bezienswaardigheden in Barcelona. Mis bijvoorbeeld niet mijn video over de belangrijkste attracties en must-sees in Barcelona.
Plattegrond bezienswaardigheden Barcelona
Lees ook: