🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Zakkenrollers in Barcelona

Het is welbekend dat er in elke grote stad waar veel toeristen rondlopen ook een heleboel zakkenrollers actief zijn; zo ook in Barcelona. Maar wat als je in Barcelona woont of op vakantie gaat? Waar moet je het meest op letten om te voorkomen dat je bestolen wordt? Op deze pagina geef ik je tips en nuttige informatie over zakkenrollers in Barcelona en hoe je ze te slim af kunt zijn.

Zakkenrollers: wie zijn ze?

Zakkenrollers worden in Spanje carteristas genoemd. Ze gaan meestal in groepjes van twee of meer mensen te werk. In het verleden waren het jonge kleine mannen die snel konden rennen, soms zelfs jongetjes. Tegenwoordig zijn ze groter, meer intimiderend en werken in ‘bendes’. Er zijn ook bekende gevallen van vrouwelijke zakkenrollers.

Zakkenrollers zijn meestal niet de best geklede mensen en dragen sportschoenen of tenminste kleding waarin ze goed kunnen bewegen.

Als iemand (of een groepje mensen) jouw aandacht probeert te trekken of je probeert af te leiden, kun je het best hen de rug toedraaien en weggaan. Anders kan het wel zo zijn dat die onschuldig uitziende persoon jouw aandacht trekt terwijl een kompaan er vandoor gaat met je portemonnee of tas.

Wat veel inwoners claimen is dat zakkenrollers altijd dezelfde mensen zijn die altijd op hetzelfde punt ‘werken’, zoals bijvoorbeeld in de metro. Om die reden zijn vanaf de zomer van 2011 extra politieagenten in de metro ingezet. Dit zou moeten helpen tegen de dieven. Ook kan het zijn dat als je in de metro bent, er door de speakers het bericht wordt gegeven dat je op je spullen moet letten omdat er een dief is gespot.

De meest voorkomende zakkenrol-technieken

Zakkenrollers hebben verschillende manieren om de mensen af te leiden en in actie te komen. Ze kunnen je duwen in de metro of iets vragen om je af te leiden en je zakken leeg te halen. Als toerist zou ik dus vragen van vreemde mensen gewoon negeren, goed op je spullen letten en doorlopen.

Momenten van veel drukte zoals bij het in- en uitstappen en de (rol)trappen in de metro zijn ook dé kans voor zakkenrollers om snel iets uit je jas, broekzak of tas te stelen. Ook moet je opletten tijdens het kopen van een metrokaartje als er mensen te dichtbij jou komen staan.

Tassen die op een stoel of op de grond staan zijn ook een makkelijk doel voor dieven, ze pakken je tas en rennen ervandoor. Tijdens het eten of drinken op een terras, bar of restaurant moet je dus altijd je tas tussen je benen of op je schoot houden en goed in de gaten houden. Zo kun je voorkomen dat je beroofd wordt.

Trucs

Veelvoorkomende trucs zijn: iemand die doet alsof je vogelpoep of een vlek op je kleding hebt en die je wil ‘helpen’ om het schoon te maken, iemand die ‘onoplettend’ geld of iets anders laat vallen op de grond, iemand die je vragen wilt stellen in verband met zogenaamde ‘enquêtes’, of de ‘pet’: dat is iemand die voor je loopt en opeens stopt terwijl er nog iemand anders achter je staat.

Nieuwere technieken zijn ook die van zakkenrollers die zich als toerist voordoen. Zo komen ze dichtbij je tijdens een wandelroute of vragen je naar de weg met een grote plattegrond. Als je niet oplet kunnen ze jou tussendoor bestelen.

Ook kunnen mensen op straat je iets proberen te geven en daarna een symbolische cent willen, wat ze de ‘fortuna’ noemen. Trap hier niet in en laat ze niet zien waar je je geld hebt.

Groepen met kleine kinderen of jongeren die handtekeningen of geld verzamelen voor een bepaald doel moet je ook niet vertrouwen en dus niet ingaan op hun blikken of vragen.

Dronken toeristen

’s Nachts zou ik als toerist niet te veel drinken, niet tegen vreemde mensen praten en je nooit laten optillen of op een andere manier laten aanraken of omhelzen door vreemdelingen. Dronken toeristen zijn een makkelijk slachtoffer en dieven weten honderden manieren om ze af te leiden.

Met het excuus van het verspreiden van ‘flyers‘ voor de discotheek, beginnen zakkenrollers met jou te dansen alsof ze in de club zijn en gebruiken dit als afleiding om je mobiel of portemonnee af te pakken. Anderen zullen over Barça spreken en doen alsof er een bal geworpen wordt. Terwijl ze met de denkbeeldige bal kriskras door je benen gaan, grijpen zakkenrollers alle kostbaarheden uit je achterzak.

Met prostituees (vaak te zien bij de Ramblas ’s nachts) moet je ook oppassen. Prostituees kunnen op je afkomen als je een man bent en insinueren dat ze je geslachtsdelen willen aanraken. Als ze worden afgewezen, gebruiken ze deze kans om in je broekzakken te grijpen zonder dat je het merkt. Een groep travestieten kan je ook zomaar overvallen op straat en tijdens de verwarring je spullen pakken. Altijd oppassen dus!

Waar moet je oppassen voor zakkenrollers?

Zakkenrollers kunnen overal in Barcelona actief zijn. Het is wel bekend dat de metro van Barcelona en de Ramblas dé plekken in de stad zijn waar de zakkenrollers het meest actief zijn. Ze profiteren vooral van de drukte in de metro en op straat om in actie te komen.

De Spaanse krant La Vanguardia heeft samen met zijn lezers een onderzoek gedaan waar duidelijk uit naar voren komt waar de zakkenrollers het meest actief zijn. Volgens de resultaten van La Vanguardia moet je vooral in El Born heel erg opletten voor zakkenrollers. De rest van de ‘zwarte punten’ bevinden ze zich allemaal in de binnenstad en op de toeristische punten, zoals de Sagrada Família, het Park Güell en Montjuïc.

In de metro moet je vooral opletten op de lijnen L3 en L5 volgens La Vanguardia: in de driehoek tussen Sants Estació, La Barceloneta en Sagrada Família om precies te zijn. Vooral op de metrostations van Passeig de Gràcia, Catalunya en Liceu vinden er veel diefstallen plaats.

Pas ook op als je op het strand bent. Vooral in de zomerperiode is het erg druk, dus makkelijk om afgeleid te raken.

10 gouden tips om zakkenrollers te voorkomen

Iets dat mijn ouders mij heel goed hebben geleerd is om niemand die ik niet ken te vertrouwen. Zelfs niet bij mij thuis in de lift: “Ga maar met de trap als je iemand ziet wachten op de lift die jij niet kent”, zeiden ze. Nu is het mijn beurt om aan jullie mijn beste tips te geven om de stad veilig te verkennen. Goed op je spullen letten is het belangrijkste, dan hoeft er niets te gebeuren. Maar hoe kun je verder voorkomen dat je beroofd wordt?

Veiligheid in Barcelona - waar moet je op letten
Let vooral in de drukte op je waardevolle spullen

1. Waardevolle spullen goed bewaren

Neem zo weinig mogelijk kostbare spullen mee onderweg en zorg dat je je spullen niet alleen laat. Maak thuis kopieën van je belangrijke documenten zoals paspoort, ID, rijbewijs, verzekeringspas enzovoort. Laat je paspoort op een veilige plek zoals in de hotelkluis en voorkom dat die wordt gejat. Neem niet meer cash geld mee dan je nodig denkt te hebben en berg de rest van je geld, creditcards, bankkaarten en waardevolle spullen op in het hotel of appartement. Laat juwelen en andere kostbare spullen die je niet nodig hebt thuis achter. Neem vooral niets mee dat je zeker niet wilt verliezen.

2. Niets in je achterzakken of broekzakken dragen

Leeg je broekzakken, achterzakken, jaszakken en voorzakken van je tas. Deze zijn heel makkelijk om leeg te halen door dieven. Het beste is om je portemonnee, sleutels of andere spullen die je binnen handbereik wilt hebben in een zak in de binnenkant van je tas in te stoppen of in een moneybelt: nooit in je broekzak maar het liefst onder je kleding.

3. Goed opletten bij druktes

Let op bij het in- en uitstappen in de metro of de bus, vooral als er wat geduwd wordt, ook bij de poortjes; het zijn allemaal trucs om je af te leiden en je tegelijkertijd te beroven. Ook in de rij voor een museum of een andere plaats waar veel mensen dicht bij elkaar komen zoals in de Sagrada Família of de Kathedraal moet je goed opletten. Let ook extra op in kleine, drukke straatjes of winkeltjes.

4. Goed opletten in de metro of de bus

Zitten in de metro of de bus is de beste oplossing tegen zakkenrollers. Als je niet kunt zitten ga dan tegen een wand of deur staan zodat je overzicht hebt. Verder moet je zoals al eerder gezegd goed opletten tijdens het in- en uitstappen, als je op de trappen loopt of een kaartje koopt. Zorg dat je wat geld en een strippenkaart naast je portemonnee bewaart voor het geval dat je toch bestolen wordt.

5. Tas en spullen beschermen

Hou je tas altijd goed in de gaten. Draag je rugtas tijdens het lopen aan de voorkant van je lichaam en houd je damestas goed vast of draag hem diagonaal over je schouder en borst; zakkenrollers kunnen schoudertassen grijpen en wegrennen als ze merken dat er niet opgelet wordt. Als je in een restaurant of bar zit zet je tas altijd tussen je benen of op je schoot, waar je hem goed kunt controleren. Laat nooit je tas op een stoel of onder een tafel staan. Houd bij voorkeur de riem van je tas bij de hand of maak die vast aan je stoel. Laat je spullen niet ‘even’ achter, ook niet om snel wat aan de barman te gaan vragen of naar het toilet te gaan. Vanzelfsprekend moet je niets op tafel laten liggen zoals geld, portemonnee, paspoort of mobiele telefoon.

Op het strand laat je je spullen nooit onbewaakt achter. Laat altijd iemand op de spullen letten terwijl de ander(en) gaat/gaan zwemmen.

6. Oppassen met de camera

Draag je fototoestel of camera niet duidelijk zichtbaar en losjes maar doe hem om je nek of het lusje om je hand zodat ze hem niet weg kunnen trekken van je schouder of uit je hand. Als je hem in een tas gaat opbergen, doe dit het liefst niet in een cameratasje waaruit duidelijk blijkt wat er in zit. Draag dat tasje altijd voor je, nooit achter je rug of naast je lichaam, en bij voorkeur met de draagriem diagonaal over je schouder en borst.

Let op: mobiele telefoons, dure horloges of gouden kettingen zijn ook een geliefd doelwit van zakkenrollers.

7. Donkere en smalle steegjes vermijden

Vooral ’s nachts zijn de donkere en smalle straatjes in de binnenstad geen goede plek om rond te lopen. Ciutat Vella is een van de minst veilige wijken volgens de inwoners van Barcelona zelf en dus zou ik die achterafweggetjes ’s nachts ontwijken en alleen door grotere straten lopen.

8. Niemand vertrouwen

Locals merken wel wie toeristen zijn en dus zouden ze je waarschijnlijk nooit gaan vragen om de weg of wat dan ook. Als dit jou overkomt kan dit een geval zijn van zakkenrollen. Vertrouw dan ook niemand die zomaar tegen jou komt praten op straat, vooral als het een groep is, of als iemand iets probeert te verkopen. Geef niets aan bedelaars en ga al helemaal niet meedoen aan ‘balletje balletje’. Let vooral ’s nachts op en negeer diegene die je niet vertrouwt.

9. Laat je niet afleiden

Natuurlijk ga je vol bewondering naar de stad kijken als je in Barcelona bent, maar ik zou altijd alert blijven. Ook als vreemde mensen tegen je praten, je aanraken of duwen, moet je goed opletten dat er niks vreemds gebeurt en je spullen goed vasthouden. Als je ze niet vertrouwt kijk dan gewoon de andere kant op alsof ze niet tegen je praten en loop weg.

10. Doe vooral als een local

Toeristen zijn meestal het doelwit voor zakkenrollers want ze dragen veel cash geld bij zich en letten minder op. Mijn tip is dus: gedraag je niet als een toerist voor zover het mogelijk is. Dit houdt in dat, als je een plattegrond of gids moet checken, je dat doet in het hotel, een café of op een rustige plaats en niet midden op straat. Je trekt anders namelijk de aandacht en geeft het signaal aan mogelijke zakkenrollers dat je de buurt niet kent en dus toerist bent. Je kunt bijvoorbeeld ook naar een adres vragen in plaats van uren op de kaart te zoeken.

Verder zijn andere aspecten zoals een fotocamera om de nek, gidsen, kaarten, petten, korte broeken enzovoort duidelijke signalen dat je een toerist bent. Probeer je zoveel mogelijk te kleden als een local (dus geen korte broeken en slippers dragen tenzij het zomer is bijvoorbeeld), stop je fototoestel weg en pak het alleen wanneer het echt nodig is.

Wat te doen bij diefstal?

Mocht je toch beroofd worden: geef gewoon je portemonnee (behalve je ‘reservegeld’) af en doe aangifte bij de politie, want alle kleine beetjes helpen. Als je een diefstal in de metro of een andere plek ziet gebeuren, dan kun je een foto van de dief maken op een ‘onopvallende manier’ met je mobieltje en later bij de politie aangeven.

Bewaar thuis de aankoopbewijzen van waardevolle spullen en doe bij diefstal onmiddellijk aangifte bij de politie. Als je over deze aankoopbewijzen én over de aangifte van de politie beschikt, zal het heel wat makkelijker zijn om een claim in te dienen bij je diefstalverzekering.

Aangifte bij de politie doen

Mocht je het slachtoffer van een overval worden, doe dan een aangifte bij de politie, bel 112 of ga langs een ‘comisaría’ (politiebureau). Aangifte van diefstal en ongevallen kun je 24 uur per dag doen bij La Rambla nummer 43. Telefoonnummer van dit politiebureau is 93 256 24 30.

Overige informatie en adressen van politiebureaus in Barcelona om aangifte te doen vind je op de site van de Mossos d’Escuadra.

Online aangifte doen kan ook via deze website.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.