De beste tips van een local!

Palau de la Música in Barcelona

Palau de la Música Catalana Barcelona
Inhoudsopgave

De concertzaal van het Palau de la Música Catalana in Barcelona is een magische ruimte, ontworpen als een enorme glazen doos bekroond met een grote centrale lichtkoepel. Geopend op 9 februari 1908, is het Palau de la Música Catalana een van de meest representatieve gebouwen van de Catalaanse modernistische stijl. Het staat sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is zonder twijfel een bezoekje waard!

Hoe ga je naar het Palau de la Música Catalana

Het Palau de la Música Catalana is gelegen tussen de straten van Sant Pere més Alt en Plaça Lluís Millet, zeer dichtbij Plaça Urquinaona en Plaça Catalunya en naast Via Laietana. Als je in het centrum bent, kun je hier dus prima heen lopen. De dichtstbijzijnde metrostations zijn Urquinaona (L1 en L4) en Catalunya (L1, L3, L6 en L7).

Palau de la Música Catalana tickets

Het Palau de la Música Catalana kun je alleen vanbinnen bezoeken als je tickets hebt voor een zelfbegeleid tour, als je meedoet aan een rondleiding of tijdens een concert. Het is aan te raden om de kaarten in alle gevallen van tevoren te kopen.

Skip-the-line tickets Palau de la Música

Je kunt tickets voor een zelfbegeleid bezoek aan het Palau de la Música Catalana kopen al vanaf €10,-. Kies je voor de gratis audiogids, dan ontvang je bij je bestelling een downloadbare audiogids voor op je smartphone met allerlei informatie, afbeeldingen, muziek en videobeelden. De audiogids is beschikbaar in het Engels, Spaans, Catalaans en Frans.

Prijs tickets Palau de la Música Catalana:

Algemeen ticket (+ audiogids)€10,-Tickets kopen
Kinderen (0-11 jaar oud)Gratis

Koop nu je skip-the-line tickets

Koop hier je kaartjes voor een bezoek aan het Palau de la Música Catalana.

Rondleidingen in het Palau de la Música

Kaarten voor de rondleiding zijn al vanaf €20,- online te boeken (kinderen tot en met 9 jaar mogen gratis mee, mits begeleid door een volwassene). Taal: Engels. Duur: ongeveer 55 minuten. Let wel op dat de tour in het Palau de la Música aangepast kan worden als er een voorstelling of repetitie plaatsvindt.

Ticketcombinatie Palau de la Música

Voor extra voordeel kun je er ook voor kiezen om online een ticketcombinatie voor het Palau de la Música te bestellen:

Wat te zien en te doen in het Palau de la Música Catalana

De pompeuze concertzaal die Lluís Domènech i Montaner aan het begin van de 20ste eeuw bouwde in opdracht van de Catalaanse muziekvereniging is een lust voor het oog. Maar ook het gebouw in zijn geheel, van de buitenkant tot aan het café waar je een pauze kunt nemen, is prachtig om te zien. Je kunt het Palau de la Música bezoeken tijdens een concert, mee doen aan een rondleiding of gewoon als passant van buitenaf bewonderen.

Palau de la Música Catalana vanbuiten
Palau de la Música vanbuiten

Het Palau de la Música vanbuiten

Al van buitenaf is het Palau de la Música Catalana prachtig om te zien en een lust voor het oog. De gevel aan Carrer Sant Pere Més Alt is de beroemdste en herbergt sommige van de mooiste mozaïeken in de stad. De originele locker van Domènech i Montaner binnen een kolom met de typische trencadís is bijvoorbeeld zeer bijzonder om te zien.

Let ook op het complexe systeem van bogen en balkons waar de bustes van grote componisten als Bach en Beethoven zijn geplaatst.

Het hoogtepunt is het beeldhouwwerk van de kunstenaar Miguel Blay, genaamd “La canción popular catalana” (Catalaanse volkslied), dat op de hoek van Carrer Sant Pere Més Alt schittert.

Het Palau de la Música vanbinnen

Het Palau de la Música Catalana organiseert dagelijks rondleidingen door het modernistische concertgebouw en, indien beschikbaar, door de Lluís Millet-zaal en de Música de Cambra-zaal.

De concertzaal is een van de meest unieke plekken ter wereld en is al meer dan honderd jaar het bevoorrechte podium van vele nationale en internationale concerten.

Tijdens de rondleiding leer je alles over het concertgebouw, zijn artistieke waarde en geschiedenis.

Palau de la Música in Barcelona bezoeken
Palau de la Música vanbinnen
Tip!

Gezien de beperkte ruimte per rondleiding, is het aan te raden om je ticket van tevoren te kopen. Ook kan de tour er anders uitzien vanwege de voorstellingen of repetities die er plaatsvinden. Meer weten over wat je kunt zien in dit modernistische muziekpaleis? Bekijk mijn review en foto’s van de rondleiding bij Palau de la Música Catalana.

Een concert bijwonen in het Palau de la Música

Het Palau de la Música Catalana fungeert nog steeds als een culturele instelling waar concerten van alle genres en stijlen, culturele, sociale en zakelijke evenementen, congressen, conferenties en tentoonstellingen georganiseerd worden.

Je kunt online tickets kopen voor een van de concerten om het Palau in zijn echte glorie te ervaren.

Houd de agenda in de gaten voor komende evenementen of bestel alvast je kaarten voor een van de onderstaande evenementen. Zeer aan te raden voor een onvergetelijke avond!

Koop hier je tickets voor een voorstelling

Bibliotheek Orfeó Català

Op de vijfde verdieping van het paleis bevindt zich de Bibliotheek van de Orfeó Català (BOC) gespecialiseerd in muziek en de Orfeó Català-stichting. De bibliotheek opende in 1891, het jaar waarin de Orfeó werd gevormd. Sindsdien bezit de bibliotheek een rijk scala aan materialen, waarvan sommige zijn geschonken of gelegateerd.

De BOC is misschien wel een van de meest vooraanstaande muzikale bibliotheken opgezet door een particuliere burgerlijke instelling in Catalonië. Delen van de collectie die gewaarborgd zijn door de bibliotheek, zijn van groot belang voor de internationale muziekgemeenschap.

Het doel is om een moderne onderzoeksbibliotheek te worden op het gebied van muziek in de breedste zin.

Foyer del Palau

Een andere bijzondere plek is de Foyer del Palau. Een ruimte met toegang via Carrer del Palau de la Música, die als een restaurant-cafetaria gebruikt wordt en die je gratis kunt bezoeken.

De brede bogen bovenop de Foyer, gebouwd van bakstenen en geglazuurd keramiek in groen met bloemenpatronen, geven deze ruimte een eigen karakter en zijn een mooi voorbeeld van het Catalaanse modernisme.

Tip!

Combineer je bezoek aan het Palau de la Música met mijn wandelroute in El Born.

Geschiedenis van het Palau de la Música Catalana

Het Palau de la Música Catalana, oftewel het Paleis van de Catalaanse Muziek, werd tussen 1905 en 1908 gebouwd in de nauwe straten van Sant Pere. De Catalaanse architect Lluís Domènech i Montaner ontwierp het gebouw, dat voornamelijk gefinancierd werd uit donaties van de elite van de stad.

De oprichters van het theater vroegen Montaner om een uniek Catalaans gebouw te ontwerpen om hun nationalistische sympathieën te uiten. De architect schiep samen met lokale ambachtslieden en kunstenaars de levendige versiering en beeldhouwkunst, die het hele gebouw sieren. Zo heb je de sculpturen van Miguel Blay, Pau Gargallo en Dídac Massana, de beroemde glas-in-lood-gewelf op het dak van de Concertzaal van Antoni Rigalt i Blanch, en de gevel in rode baksteen met mozaïeken van Lluís Bru.

Het paleis werd in 1908 geopend en deed onder andere dienst als hoofdkwartier van het Orfeó Català, een prestigieuze instelling opgericht in het jaar 1891 om de Catalaanse muziek en cultuur te ondersteunen. Dit is de reden dat de inrichting van het gebouw vele referenties vertoont naar de Catalaanse nationaliteit. Zo vind je in de concertzaal sculpturen die dansende en traditionele muziek spelende Catalaanse vrouwen symboliseren, en een groot Sint Joris beeld aan de gevel van het gebouw.

In de afgelopen twee decennia is er een grote vernieuwing van Barcelona’s Palau de la Música geweest, die onder andere tot de opening van het auditorium Petit Palau en de Plaça del Palau in 2004 leidde.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je