De beste tips van een local!

Markten in Barcelona

Markten in Barcelona
Inhoudsopgave

Van de kleurrijke kraampjes op de Boqueria-markt tot aan de leukste rommelmarkten en hippe vintagemarkten. Of het nu gaat om overheerlijke etenswaren, leuke kleding of interessante kunststukken: een bezoek aan de markt in Barcelona mag je absoluut niet missen! Zo kom je gauw in contact met de locals, ondersteun je de lokale economie, en beleef je de stad vanuit een heel ander perspectief.

Voedselmarkten in Barcelona

Voor vers fruit, groenten, vlees, vis, kazen, vleeswaren, nootjes en specerijen, ben je bij de lokale mercat (markt), aan het goede adres. De voedselmarkten in Barcelona openen dagelijks en zijn onder grote markthallen gebracht, waardoor het altijd droog blijft en in de zomer lekker koel is.


Vooral wanneer je van de Spaanse keuken houdt, is een bezoek aan één van de maar liefst 39 voedselmarkten in Barcelona bijna een must. Vooral voor foodies is dit een walhalla aan kleuren, geuren en smaken. Naast de zeer bekende Boqueria-markt zijn er nog veel meer interessante en minder toeristische markten in Barcelona te vinden. Met name op de markten buiten de toeristische gebieden kun je het Barcelona van de locals op z’n best ervaren. Hieronder heb ik een selectie gemaakt van de meest bijzondere markten in de Catalaanse hoofdstad.

Mercat de la Boqueria - Markten Barcelona

Mercat de la Boqueria
De Mercat de la Boqueria een icoon geworden wanneer men aan een Spaanse markt denkt. Het gebouw, dat dateert uit 1914, trekt dagelijks honderden bezoekers. Op deze markt, te vinden aan Las Ramblas, vind je stalletjes met de lekkerste hapjes en het kleurrijkste fruit. Terwijl de locals hun boodschappen doen, maken de toeristen foto's van al de verse en kleurrijke producten. Ook vind je hier hele handige kant en klare doosjes met vruchten en sapjes. Ideaal als gezond tussendoortje. Openingstijden: van maandag t/m zaterdag van 8:00 tot 20:30 uur.

Meer informatie

Metro
Catalunya (L1, L3, L6 en L7)
Liceu (L3)

Mercat de Sant Antoni - Markten Barcelona

Mercat de Sant Antoni
De Mercat de Sant Antoni, gebouwd in 1872-1882 door architect Antoni Rovira i Trias, is de grootste markt van de stad. Het ontwerp van deze markthal is gebaseerd op een Grieks kruis. De rode bakstenen en de toren in het midden van het kruis zijn de kenmerken van de Mercat de Sant Antoni. Naast eten, is er in deze markthal ook ruimte voor kleding en boeken. De markt, dat in de begin periode een openlucht markt was, werd hier oorspronkelijk gebouwd omdat hier de stadsmuren stonden en dit een druk bezocht gebied was. De Mercat de Sant Antoni is in feite de eerste markthal dat buiten de stadsmuren van Barcelona gebouwd werd. Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 8:00 tot 20:00 uur.

Meer informatie

Metro
Sant Antoni (L2)

Mercat de Santa Caterina - Markten Barcelona

Mercat de Santa Caterina
Na de verbouwing in 2005 werd de Mercat de Santa Caterina een van de hipste markthallen van Barcelona en een ware trekpleister van de stad. De nieuwe gevel en het kleurrijke golvende dak van de markt, door architect duo Enric Miralles - Benedetta Tagliabue ontworpen, wordt dagelijks door honderden toeristen gefotografeerd. De allereerste Mercat de Santa Caterina dateert uit 1845. De naam van Santa Caterina stamt van het nonnenconvent dat hier vroeger stond. Een bezoek aan het restaurant Cuines de Santa Caterina is zeker de moeite waard. Openingstijden: maandag van 7:30 tot 14:00 uur. Dinsdag, woensdag en zaterdag van 7:30 tot 15:30 uur. Donderdag en vrijdag van 7:30 tot 20:30 uur.

Meer informatie

Metro
Jaume I (L4)

Mercat de la Concepció
Ingeklemd tussen twee gebouwen, staat de Mercat de la Concepció, destijds gebouwd in de splinternieuwe luxe wijk van l’Eixample. De Mercat de la Concepció werd in 1888 ontworpen door dezelfde architect als van de Mercat de Sant Antoni. Tegenwoordig vind je in deze markthal ook een grote supermarkt en winkels voor bloemen en elektronica.

Metro
Girona (L4)
Verdaguer (L4 en L5)

Mercat del Ninot
Voor de opening van de Mercat del Ninot had de markt een andere naam, namelijk Mercat del Porvenir. In 1982 werd een pop, El Ninot, vanuit een zeer populair en nabijgelegen café verhuisd naar de markt. De ‘ninot’ werd oorspronkelijk uit een scheepswrak gehaald en werd de naamgever van de nieuwe markt. Tegenwoordig is de originele pop te zien in het Maritieme Museum van Barcelona, maar een kopie kom je nog altijd tegen in de Mercat del Ninot. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 21:00 uur. Zaterdag van 8:00 tot 15:00 uur.

Metro
Hospital Clínic (L5)

Mercat de Sants
De Mercat de Sants is net als vele andere markten in Barcelona begonnen als een openlucht markt. De markt werd op deze locatie begonnen doordat het gelegen was aan een van de wegen die het dorp Sants verbond met Barcelona. Wanneer je de Mercat de Sants gaat bekijken, let dan met name op de voorgevel. Deze gevel van de markthal, is ontworpen door de architect Pere Falqués i Urpí, en is zeer imposant. Openingstijden: maandag van 7:00 tot 14:00 uur. Dinsdag en donderdag van 7:00 tot 15:00 uur. Woensdag van 7:00 tot 14:30 uur. Vrijdag van 7:00 tot 20:30 uur. Zaterdag van 7:00 tot 15:30 uur.

Metro
Mercat Nou (L1)
Plaça de Sants (L1 en L5)

Mercat de l

Mercat de l'Abaceria Central
De Mercat de l’Abaceria Central werd in 1892 gebouwd in Gràcia, destijds nog een dorp in de buurt van Barcelona. Hier kwamen alle boeren uit de streek hun producten verkopen. De markt was door Puigmartí (een belangrijke zakenman en eigenaar van de fabrieken Puigmartí en Vapor Nou) gebouwd. Openingstijden: maandag t/m donderdag van 7:00 tot 14:30 en van 17:30 tot 20:30 uur. Vrijdag van 7:00 tot 15:00 en van 17:00 tot 20:30 uur. Zaterdag van 7:00 tot 15:00 en van 17:00 tot 20:00 uur.

Metro
Fontana (L3)
Joanic (L4)

Mercat de Sarrià - Markten Barcelona

Mercat de Sarrià
De Mercat de Sarrià, ontworpen door de architecten M. Coquillat en A. Calvet, werd tussen 1900 en 1911 gebouwd op de plek van de moestuin van de pastorie van Sant Vincenç de Sarrià. Deze markt is altijd heel erg verbonden geweest met Sarrià. Tegenwoordig is dit imposante gebouw, door renovaties voorzien van een heel modern interieur. Openingstijden: maandag, woensdag en zaterdag van 7:00 tot 15:00 uur. Dinsdag en donderdag van 7:00 tot 15:00 en van 17:00 tot 20:00 uur. Vrijdag van 7:00 tot 20:00 uur.

Metro
Reina Elisenda (L6)
Sarrià (L6)

Mercat de Galvany - Markten Barcelona

Mercat de Galvany
De bouw van de Mercat de Galvany werd in 1868 begonnen maar werd pas in 1927 voltooid. Het werd gebouwd boven het landgoed van de graaf Galvany. Deze markt wordt beschouwt als een van de mooiste in Barcelona. Neem een kijkje binnen om te zien hoe hoog en indrukwekkend het plafond is. Openingstijden: van maandag t/m donderdag van 7:00 tot 14:00 uur. Vrijdag en zaterdag van 7:00 tot 14:30 uur.

Metro
Muntaner (L6)

Mercat de la Barceloneta
Naast al de oude markten, heb je in Barcelona ook hele moderne markten, zoals de Mercat de Fort Pienc, Mercat de Sant Gervasi, Mercat de les Corts of de Mercat de la Barceloneta. In dit geval is de markt van La Barceloneta wellicht een van de meest bijzondere: gebouwd in 1884 onderging deze een complete metamorfose tussen 2005 en 2007. De architect Josep Miàs won hiermee de prijs van Ciutat Barcelona 2007. Het resultaat is een futuristisch grijs gebouw dat van buitenaf niks lijkt op de rest van de markthallen in Barcelona. Openingstijden: maandag t/m donderdag van 7:00 tot 15:00 uur. Vrijdag van 7:00 tot 20:00 uur. Zaterdag van 7:00 tot 15:00 uur.

Metro
Barceloneta (L4)

Op de markt in Barcelona: tips & tricks

 • Doe als de locals en ga je boodschappen halen op de markt! Bewonder tijdens een wandeling over de markt de Spaanse hammen, kazen en vleeswaren, de exotische specerijen of de viskraampjes met verse vis en schelpdieren rechtstreeks uit de Middellandse Zee. Een kraampje dat zeker je aandacht verdient is dat van de ‘bacallanera’, waar gedroogde en gezouten kabeljauw op de traditionele wijze verkocht wordt. Wil je wat jamón serrano of manchegokaas kopen, laat ze het vacuüm verpakken zodat je het makkelijk in de koffer mee naar huis kunt nemen.
 • Op de toeristische Boqueria-markt worden ook vele kant-en-klare bakjes verkocht met stukjes fruit, shakes en andere producten to-go. Deze producten zijn eigenlijk op de toeristen gericht en zul je dus niet terugvinden bij de andere lokale markten.
 • Wil je wat kopen bij een marktkraampje maar staan er al andere mensen te wachten, dan dien je hardop te vragen wie het laatste is (qui és l'últim? of ¿quién es el último?) en netjes op je beurt te wachten.
 • Op de markt in Barcelona mag je niet afdingen: prijzen staan gewoon vermeld en iedereen betaalt wat op de bon staat. Op de vlooienmarkt Els Encants mag je wel afdingen.
 • Ga je regelmatig shoppen bij de markt, dan kom je sneller in contact met de lokale bewolking. Probeer altijd een praatje te houden met de verkopers zodat ze je leren kennen om ervoor te zorgen dat je de lekkerste stukjes fruit of de verste vis krijgt. Wees ook niet verbaasd als ze je met een koosnaam aanspreken zoals guapa of guapo (schoonheid).
 • Locals doen hun boodschappen in Barcelona het liefst met een kar. Hoewel het een oubollig gezicht kan hebben, is zo’n kar toch wel de beste optie wanneer je naar de markt gaat. Je kunt er zoveel instoppen als je wilt en het slepen naar huis wordt een stukje makkelijker met de wieltjes!
 • Een pauze tussen de wekelijkse boodschappen op de markt doe je het liefst zittend achter de toonbank bij een van de vele barretjes die te vinden zijn op de markt. Je kunt hier alles van een kop koffie tot aan een koud biertje bestellen en deze laten vergezellen door wat tapas.
 • De drukste dagen om boodschappen te doen op de markt zijn vrijdagavond en zaterdag. Het beste is dus om doordeweeks naar de markt te gaan, maar houd wel rekening met de openingstijden en dat sommige markten in de middag gesloten kunnen zijn.

Tickets voor foodtours en kooklessen

Gastronomische markten in Barcelona

Naast de eerdergenoemde voedselmarkten waar locals hun boodschappen gaan halen, kun je in Barcelona bij verschillende speciale markten ook heerlijke streekproducten en andere delicatessen kopen. Perfect als souvenir of cadeau of voor een bijzondere gelegenheid.

 • Streekproducten bij Plaça del Pi: tussen oktober en mei wordt er iedere laatste zaterdag en zondag van de maand (10:00-22:00) op Plaça del Pi de Fira de Productes Tradicionals Catalans georganiseerd, waarbij lokale streekproducten verkocht worden.
 • Boerenmarkt bij Parc de les Tres Xemeneies: voor wie op zoek is naar zo gezond en eerlijk mogelijk eten, is deze wekelijkse markt aan het Parc de les Tres Xemeneies the place-to-be. Iedere zaterdag (10:00-16:00) komen de boeren uit de omgeving van Barcelona hier hun producten verkopen.

Meer aanraders voor foodliefhebbers in Barcelona.

Gastronomische markten in Barcelona
Gastronomische markten in Barcelona

Vlooienmarkten in Barcelona

Op de grootste rommelmarkt van Barcelona, de Encants Vells, kun je als vintageliefhebber vast heel goed inslaan, maar ben je op zoek naar de hippe adresjes en de leukste vintage vondsten, dan zijn de terugkerende vintagemarkten van Barcelona wellicht iets voor je!

 • Mercat dels Encants Vells: de grootste en oudste vlooienmarkt van Barcelona, ook vaak Fira del Bellcaire genoemd, is de plek waar je nieuwe maar ook tweedehands spullen kunt kopen. Van kleding en schoenen tot aan meubels en woonartikelen, elektronica en platen. Open op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 9:00 tot 20:00 uur. Oorspronkelijk uit de 14e eeuw, is deze vlooienmarkt nog steeds razend populair. Lees hier meer over de rommelmarkt Mercat dels Encants Vells.
 • Palo Alto Market: ieder eerste weekend van de maand wordt deze hippe markt georganiseerd in een oude fabriek van Poblenou, waar je kraampjes met design en vintage spullen kunt vinden, maar ook vele foodtrucks, muziekoptredens en een gezellige ambiance. Lees hier meer over Palo Alto Market.
 • Lost & Found: deze populaire vlooienmarkt wordt vier keer per jaar gehouden, in de zomermaanden aan zee bij La Barceloneta en ’s winters in de centrale hal van treinstation Estació de França.
 • Flea Market: Flea Market is de organisatie die achter de succesvolle vlooienmarkten van El Raval ‘El Flea’ en ‘Fleadonia’ zit. Iedere eerste en tweede zondag van de maand kun je hier de leukste tweedehands kleding vinden.
 • On the garage: ieder derde weekend van de maand kun je terecht bij deze vlooienmarkt voor de leukste vintage en tweedehands kleding.
Vlooienmarkten in Barcelona
Vlooienmarkten in Barcelona

Andere markten in Barcelona

 • Bloemenmarkt op Las Ramblas: op het stukje van de Ramblas genaamd Rambla de les Flors kun je de beroemde bloemisten van las Ramblas bewonderen, in wat bekend staat als de Mercat de les Flors. De bloemenkiosken openen dagelijks van 09:00 tot 21:00 (op zondag tot 15:00).
 • Mercat Encants de Sant Antoni: op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag (09:30-20:30) kun je terecht bij de Mercat Encants bij de Sant Antoni-markt voor de traditionele markt van kleding en huishoudelijke producten.
 • Zelfgemaakte spullen-markt op Las Ramblas: voor leuke hebbedingetjes, handgemaakte sieraden en originele souvenirs kun je naar de Fira Nova Artesania, dat van vrijdag t/m zondag gehouden wordt op het laatste stukje van de Ramblas, de Rambla de Santa Mònica (vrijdag en zaterdag van 14:00 tot 22:00 en zondag van 12:00 tot 22:00).
 • Mercat Dominical de Sant Antoni: naast de prachtige markthal van Sant Antoni wordt er zondags altijd een rommelmarkt gehouden waar nieuwe en oude boeken, postzegels, ansichtkaarten, munten en kalenders verkocht worden.
 • Muntmarkt bij Plaça Reial: elke zondag tussen 09:00 en 14:30 uur wordt er in Plaça Reial een markt voor munten en postzegels gehouden met een handvol kraampjes voor verzamelaars.
 • Kunstmarkt bij Plaça Sant Josep Oriol: op zaterdag (11:00-20:00) en op zondag (11:00-14:00) wordt er een leuke kunstmarkt gehouden naast het bohemien Plaça del Pi waar lokale artiesten hun werk laten zien.
 • Antiekmarkt bij de Kathedraal: de wekelijkse Fira de Brocanters bij het Plaça Nova vooraan de kathedraal is een verzameling van antiek en curiosa. Het wordt op donderdag van 10:00 tot 20:00 uur gehouden (in de zomer dagelijks, m.u.v. augustus, dan is de markt gesloten).
 • Vintage speelgoedmarkt bij Plaça Masadas: iedere eerste zondag van de maand (10:00-14:00; augustus gesloten) wordt op het Plaça Masadas een markt gehouden die gespecialiseerd is in modeltreinen, auto’s, boten, soldaten, poppen en poppenhuizen.

Plattegrond met markten in Barcelona

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je