De beste tips van een local!

Hospital de Sant Pau in Barcelona

Hospital de Sant Pau Barcelona
Inhoudsopgave

Het Hospital de Sant Pau wordt vaak geprezen als Europa's belangrijkste art-nouveau complex en een van de mooiste ziekenhuizen ter wereld. Het is dan ook zonder twijfel een van de mooiste en meest representatieve bezienswaardigheden van Barcelona, die haar innovatieve geest mooi weet te belichamen. Haar echte naam, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, komt deels uit een ziekenhuis dat vroeger gevestigd was in de wijk El Raval, het Hospital de la Santa Creu.

Hoe ga je naar Hospital de Sant Pau

Voor het monumentale gedeelte is het beste als je via Avinguda Gaudí komt of met de metro Sant Pau | Dos de Maig (L5). Voor het ziekenhuis zelf dien je de noordelijke ingang te gebruiken, bij Carrer de Sant Quintí en Carrer del Mas Casanovas. Hier ligt de metrohalte Guinardó | Hospital de Sant Pau (L4) het meest dichtbij.

Tip!

Ik raad je aan om het Sant Pau Recinte Modernista te bezoeken voor of nadat je de Sagrada Família hebt gezien. Beide monumenten worden via de Avinguda Gaudí met elkaar verbonden en dit is een mooie promenade om te bewandelen.

Tickets voor Recinte Modernista de Sant Pau

Recinte Modernista de Sant Pau of Sant Pau Recinte Modernista, het monumentale gedeelte van het Hospital de Sant Pau, kun je van binnen bezoeken na aanschaf van toegangstickets of als je aan een rondleiding meedoet.

Skip-the-line tickets Sant Pau Recinte Modernista

Om het monumentale gedeelte van het Hospital de Sant Pau te bezoeken heb je tickets nodig. Deze kun je online of ter plekke bij de ingang kopen. Tickets kosten €16,- p.p. en je kunt er ook voor kiezen om een audiogids erbij te doen voor slechts €4,- extra.

Kinderen onder de 12 jaar oud kunnen echter gratis naar binnen en er bestaan ook andere kortingsvormen zoals de Barcelona Card, het Bus Turístic of de Ruta del Modernisme.

Prijs tickets Sant Pau Recente Modernista:

Volwassene€16,-Tickets kopen
Gepensioneerden (+65 jaar oud)€11,20Tickets kopen
Studenten (12-29)€11,20Tickets kopen
Kind (0-11)Gratis
Kerstevenement "Els Llums de Sant Pau"€14,-Tickets kopen

Koop hier je skip-the-line tickets

Bestel hier je tickets voor Recinte Modernista de Sant Pau, een van de grootste juwelen van het Catalaanse Modernisme, en skip-the-line!

Rondleidingen Sant Pau Recinte Modernista

Je kunt ook het Sant Pau Recinte Modernista met een gids bezoeken om alle ins en outs over dit bijzondere ziekenhuiscomplex te leren. Tickets voor deze rondleiding kun je het beste online van tevoren boeken. Als je mee wilt doen aan een rondleiding, dan kost dat €20,- p.p. (kinderen onder 12 jaar oud gratis). Taal: Engels en Spaans. Duur: 90 minuten.

Ticketcombinatie Sant Pau Recinte Modernista

Voor extra voordeel kun je er ook voor kiezen om online een ticketcombinatie voor Hospital de Sant Pau te bestellen:

Wat te zien en te doen bij Recinte Modernista de Sant Pau

Het Hospital del Sant Pau is voor de liefhebbers van de architectuur en het Catalaanse Modernisme een ware must see. Tijdens het bezoek aan dit voormalige ziekenhuis ontdek je het complex en leer je de geschiedenis goed kennen.

De façade van Hospital de Sant Pau

Al van buitenaf ziet het Hospital de Sant Pau er geweldig uit. De monumentale façade aan de Avinguda Gaudí breekt compleet met het rechthoekige ontwerp van de l'Eixample en biedt ons een geweldige blik op de gevel, dat rijkelijk versierd wordt door sculpturen, prachtig ijzerwerk, glas-in-lood ramen en palmbomen.

Hospital de Sant Pau in Barcelona vanbuiten
Hospital de Sant Pau vanbuiten

Het oude ziekenhuis

Het originele ontwerp van het ziekenhuis telde 48 paviljoenen en een hoofdgebouw bestemd voor de administratie. Alle paviljoenen waren verbonden door middel van ondergrondse galerijen, zodat patiënten vervoerd konden worden zonder dat ze buiten hoefden te komen. Buiten was een tuin aangelegd waar de patiënten frisse lucht konden krijgen.

Een andere opvallende eigenschap van het ziekenhuis was de strikte scheiding tussen vrouwelijke en mannelijke patiënten. Aan de rechterkant bevonden zich de paviljoenen bedoeld voor mannen, die namen van mannelijke heiligen kregen. Aan de linkerkant stonden de paviljoenen voor vrouwen, met namen van vrouwelijke heiligen en maagden.

Niet alle paviljoenen zijn open voor publiek, maar een aantal wel. Diegene die open zijn herbergen tentoonstellingen en foto's van vroeger. Van buitenaf zien alle paviljoens er adembenemend mooi uit: een unieke schouwspel van de toegepaste kunst, met prachtige beeldhouwwerken, mozaïeken en glas-in-lood ramen.

Hospital de Sant Pau in Barcelona vanbinnen
Hospital de Sant Pau vanbinnen

Zeer indrukwekkend is het hoofdgebouw, waar de administratie zat. De prachtige zalen, rijkelijk versierd met hout, mozaïeken en glas-in-lood zijn een goed voorbeeld van het Catalaanse Modernisme. Het uitzicht vanaf de eerste verdieping over de tuinen en de paviljoens aan de ene kant, en over de Avinguda Gaudí en de Sagrada Família aan de andere, is ook adembenemend.

Tip!

Meer weten over wat je kunt zien in het oude ziekenhuis? Lees hier mijn review over het bezoek aan het Hospital de Sant Pau.

Het ziekenhuis 's avonds

Een van de mooiste momenten van de dag om het ziekenhuis te zien is wanneer het donker wordt. Dan wordt de gevel van het voormalige ziekenhuis verlicht. Op speciale dagen (zoals tijdens kerstmis) wordt de façade extra mooi verlicht, met speciale thema's, lichtinstallaties en projecties.

Eten bij 1902 Cafè Modernista

Heb je na afloop van je bezoek honger gekregen, dan kun je een hapje doen in het bar-restaurant 1902 Cafè Modernista. Een prachtige plek om een drankje te doen is op het terras, met uitzicht op de façade van het hoofdgebouw. Binnen bewaard het restaurant ook mooie details zoals het originele plafond.

Geschiedenis van Hospital de Sant Pau

De oorsprong van het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau is te vinden in het oude ziekenhuis Hospital de la Santa Creu dat vroeger gevestigd was in de wijk El Raval. Deze was gevestigd in een pand waar zich nu de Bibliotheek van Catalonië bevindt, bij de huidige Jardins de Rubió i Lluch, aan de Carrer de l'Hospital (dat in het Nederlands vertaald 'Ziekenhuisstraat' betekent). Tegen het einde van de 19e eeuw werd het ziekenhuis te verouderd en te klein. Het moest worden verplaatst. Het resultaat was een innovatief modernistisch project, geregisseerd door Lluís Domènech i Montaner, op dit stukje van l’Eixample. De naam van “Sant Pau” werd dus later toegevoegd aan de benaming van het ziekenhuis als dank aan de sponsor van het project, de Catalaanse bankier Pau Gil i Serra.

Gil verklaarde in zijn testament dat zijn nalatenschap moest worden besteed aan de bouw van een nieuw ziekenhuis in Barcelona. Onder zijn indicaties stond dat het nieuwe centrum aan de meest geavanceerde innovaties op het gebied van technologie, architectuur en medisch perspectief moest voldoen en dat het onder het beschermheerschap van Sant Pau moest worden gebouwd. En zo is het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ontstaan, in de volksmond "Hospital de Sant Pau".

Geschiedenis van Hospital de Sant Pau in Barcelona
De oorspronkelijke bouwtekeningen van Hospital de Sant Pau

Het ambitieuze project van Lluís Domènech i Montaner begon in 1902 en duurde 28 jaar. Ondertussen werd de bouw af en toe stil gelegd bij gebrek aan middelen en conflicten met de overheid.

Toen Domènech i Montaner stierf, werd het werk door zijn zoon Pere Domènech i Roura voortgezet.

In 1930 werd het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau door koning Alfonso XIII officieel ingehuldigd.

Het was een moderne en ruime faciliteit, bestaande uit afzonderlijke paviljoens omgeven door tuinen en straten. Een klein modernistisch stadje dat rekening hield met de patiënten en hun kwaliteit van leven.

Na meer dan 80 jaar in dienst, verhuisde het Hospital de Sant Pau in 2009 naar zijn huidige locatie, een modern gebouw aan de noordelijke kant van het oude ziekenhuis.

Het oude Hospital de Sant Pau is een belangrijk icoon van het Catalaanse Modernisme en werd in 1978 uitgeroepen tot Historisch Artistieke Monument en in 1997 Werelderfgoed door de UNESCO.

Vanwege de architectonische waarde en interesse dat dit complex wekt, wordt nu het voormalige ziekenhuis als culturele en toeristische bestemming gebruikt.

Het monumentale gedeelte van het Hospital de Sant Pau, met ingang op de Avinguda de Gaudí, is sinds 2014 heel mooi gerestaureerd en als museum open voor publiek. Sommige van de oude paviljoenen worden nu ook als kenniscampus gebruikt en herbergen de hoofdkantoren van internationale organisaties.

Nieuws over Hospital de Sant Pau

- 22/01/2016: Op bezoek bij Hospital de Sant Pau
- 18/04/2014: Barcelona's UNESCO Werelderfgoedlijst
- 26/02/2014: Hospital de Sant Pau gratis bezoeken

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je