De beste tips van een local!

Parken in Barcelona

Parken in Barcelona
Inhoudsopgave

Wist je dat Barcelona maar liefst 89 verschillende parken en tuinen herbergt, dat er zeven verschillende heuvels en twee stadsbergen zijn, of dat er een 8.000 hectare natuurpark binnen het Collserola-gebergte verscholen ligt? Ondanks het stadse imago van Barcelona, kun je in Barcelona genoeg groene oases en prachtige natuurgebieden vinden. Van de ongerepte natuur in de Collserola-gebergte tot de Botanische tuin op de Montjuïcberg of de gespecialiseerde tuinwinkels in de stad.

Barcelona groene stad

Barcelona is een nogal groene stad. De meeste grote straten hebben bomen (plataanbomen, palmbomen, mandarijnbomen...) en je vindt overal pleinen en stadstuinen waar oude mensen graag gaan wandelen en uitrusten terwijl de kleintjes spelen. Barcelona is ook omringd door de heuvels van Collserola, wat ook de 'longen van de stad' genoemd worden.

Naast de Collserola heuvels, zijn er in Barcelona andere kleine bergen te vinden die omgetoverd zijn tot stadsparken.

Daarnaast probeert de gemeente steeds meer ‘groen’ te worden door onder andere al het openbaar vervoer te vernieuwen met milieuvriendelijkere opties en het planten van moestuinen voor de buurtbewoners.

Park Güell stadspark in Barcelona
Park Güell

De mooiste parken van Barcelona

Hieronder vind je een overzicht van de mooiste parken en tuinen in Barcelona die de moeite waard zijn om te bezoeken!

Park Güell
Wellicht het bekendste park van Barcelona is Park Güell, ontworpen door Antoni Gaudí in het begin van 1900 en sinds 1984 in de UNESCO Werelderfgoed lijst. In deze stadstuin kun je genieten van de magnifieke architectuur van Gaudí, de natuur en een van de meest fotografeerde uitzichten van de stad. Prijs: entree kost €10 (inclusief toegang tot de shuttlebussen Bus Güell).

Direct bestellen Meer informatie

Metro
Lesseps (L3)

Parc de la Ciutadella
Het Parc de la Ciutadella is een stadspark in Barcelona met verschillende gezichten: je kunt ontspannen bij het meer en de waterval, een bootje huren om te varen met je geliefde, de verschillende beelden in het park rustig bekijken of zelfs naar de dierentuin gaan. In het park staan ook verschillende musea en overheidsgebouwen zoals het Parlament de Catalunya bevestigd.

Meer informatie

Metro
Arc de Triomf (L1) of Ciutadella Vila Olímpica (L4)

Parc del Laberint d'Horta
Ontworpen in 1792 door de Italiaan ingenieur Domenico Bagutti, is het Parc del Laberint d'Horta een ware verborgen schat. Dit is de oudste tuin van Barcelona. Dit weergaloze voorbeeld van artistieke tuinieren heeft als hoogtepunt het labyrint waardoor het bekend om staat. Wat ook grappig is om te weten, is dat een deel van de film "Perfume: The Story Of A Murderer" hier werd opgenomen! Prijs: entree kost €2,23 (€1,42 voor kinderen).

Meer informatie

Metro
Mundet (L3)

Parc de Montjuïc
Op de Montjuïcberg zijn verschillende musea, gebouwen en andere sportieve instellingen gevestigd in een groene omgeving. Er zijn daar ook verschillende tuinen die je kunt bezoeken, zoals de Jardins Mossèn Costa i Llobera, de Jardins del Mirador, de Jardins de Joan Brossa, Jardins del Teatre Grec, de Jardins Cinto Verdaguer en de Jardí Botànic.

Meer informatie

Metro
Espanya (L1 en L3)

Parc de l'Espanya Industrial
Waar vroeger de textielfabriek van La España Industrial stond, vind je nu het Parc de l'Espanya Industrial. In het park vind je een mooie roeivijver, een gigantische sculptuur van een draak (die ook als een glijbaan voor kinderen werkt), grasvelden, mediterraanse bomen en sportvelden. De negen hoge torens staan aan de top van de witte stappen die leiden naar het water en geven het park zijn karakteristieke uitstraling.

Meer informatie

Metro
Plaça de Sants (L1)
Sants Estació (L3 en L5)

Parc de Joan Miró - Parken in Barcelona

Parc de Joan Miró
Het Parc de Joan Miró staat ook bekend als het Parc l'Escorxador. Het wordt zo genoemd omdat hier vroeger het oude gemeentelijke slachthuis, Escorxador in het Catalaans, stond. Het park wordt gebruikt door bezoekers en de locals om te ontspannen. Het is ook de plek waar de bekende sculptuur van Joan Miró 'Dona i Ocell' ('Vrouw en Vogel') staat.

Metro
Plaça Espanya (L1 en L3)
Tarragona (L3)

Parc de Pedralbes - Parken in Barcelona

Parc de Pedralbes
Aan de Avinguda Diagonal naast een van de belangrijkste campus van de Universitat de Barcelona staat dit groene park. De naam van het Parc de Pedralbes komt van de 20e-eeuwse Palau Reial de Pedralbes dat hier staat. Dit paleis die behoorde tot de familie van Eusebi Güell (Gaudí's beschermheilige) totdat ze deze aan de stad overgaf in 1926. Het paleis heeft sindsdien aan verschillende doelen gediend. Tegenwoordig zijn er hier twee musea gevestigd, het Museu de Ceràmica (een tentoonstelling van Spaanse keramiek) en het Museu de les Arts Decoratives en Museu Tèxtil i d’Indumentària (Museum van Decoratieve Kunsten en het Museum van textiel en kleding).

Metro
Palau Reial (L3)

Parc del Turó del Putxet
In het mooie rustige park van het Turó del Putxet vind je een van de meest bijzondere uitkijkpunten van Barcelona. Naast de overvloedige vegetatie en gezellige plekken om te rusten en te spelen, vind je ook in dit park picknick tafels en vele wandelpaden. Dit park wordt voornamelijk bezocht door buurtbewoners en is een oase van rust.

Meer informatie

Metro
Vallcarca (L3)

Turó Park
Een klein maar mooi park in Sarrià-Sant Gervasi om te ontspannen. Leuk weetje is dat hier vroeger een attractiepark lag! Er hangt een chique allure in de lucht, dat samengaat met de bewoners van dit stadsgedeelte. Een bezoekje aan café Pinhan, een kiosk met terras waar je allerlei lekkers kunt krijgen, is ook zeer de moeite waard.

Meer informatie

Metro
Hospital Clínic (L5)
La Bonanova (L6)

Parc del Turó de la Peira
Het groene dennenbos Turó de la Peira is gevuld met de geur van de Middellandse Zee planten. Op deze berg vind je onder andere voetbal velden, voorzieningen voor de kleine om te spelen en vele wandelpaden. Bovenaan de berg tref je een geweldige uitzicht van de stad. De Turó de la Peira wordt vooral door locals bezocht dus mocht je iets nieuws willen ontdekken, dan ben je hier aan het goede adres.

Meer informatie

Metro
Vilapicina (L5)

Parc Central de Nou Barris - Parken in Barcelona

Parc Central de Nou Barris
Vlakbij het Parc Turó de la Peira vind je het Parc Central de Nou Barris, geopend in 1999 en verlengt tot 17 hectaren oppervlakte in 2003. Met een aangenaam en modern ontwerp, in overeenstemming met de woonwijk waar het zich bevindt past dit park perfect met de golvende landsvorm van het gebied. Tijdens een wandeling door dit park zul je verrast worden door de verschillende fonteinen en versiering elementen. Voor de kinderen zijn er meerdere speeltuinen plus een reuze walvis waar ze op kunnen spelen.

Metro
Llucmajor (L4)

Parc de la Pegaso
Op de plek waar vroeger een autofabriek zat, ligt nu dit bijzondere park, geïnspireerd door de Japanse tuinen en aangelegd met een meertje en een waterkanaal waar je doorheen kunt lopen. Voor de kinderen is er een heuse octopus waar ze op kunnen klimmen en glijden en een verkeerspark. Leuk en leerzaam tegelijk!

Meer informatie

Metro
Fabra i Puig (L1)
Onze de Setembre (L9N, L10)

Natuurpark Serra de Collserola
De heuvelachtige rug van Barcelona, de Serra de Collserola, is dé ultieme plek voor de wandel- en natuurliefhebbers. De ruim achtduizend hectares natuurpark vormen een prachtig bergachtig natuurreservaat met allerlei planten en diersoorten die typerend zijn voor dit gebied. Je kunt er zelfs wilde zwijnen tegenkomen tijdens een wandeling in de bospaden, dus wees hier alert op. Ook de mooie uitzichtpunten over Barcelona aan de ene, en de Vallès Occidental vallei aan de andere kant, maken het een bezoekje waard. Voor een leuke wandelroute langs een stukje van het Natuurpark Collserola klik hier.

Meer informatie

Metro
Peu del Funicular (S1 en S2)
Baixador de Vallvidrera (S1 en S2)

Parc de la Creueta del Coll
Vooral bekend om het grote zwembad, is het Parc de la Creueta del Coll een zeer bijzonder stadspark. Geopend in 1976, dit park geeft je ruimte om jezelf te ontspannen, heeft een speeltuin voor kinderen en natuurlijk het unieke zwembad waar je je zomers lekker kan opfrissen. Een groot sculptuur van Eduardo Chillida, 'Elogi al aigua' ('Ode aan het water' in het Nederlands) is het andere hoogtepunt van dit park.

Meer informatie

Metro
El Coll | La Teixonera (L5)
Vallcarca (L3)

Parc del Clot - Parken in Barcelona

Parc del Clot
De restanten van verschillende fabrieken zijn de koppeling motieven voor het Parc del Clot en zijn uitgegroeid tot architectonische elementen die zich mengen met de omgeving. De stenen bogen die ooit deel uitmaakten van de voorgevel van de oude spoorweg zijn intact gebleven: ze zijn omgetoverd tot een smal aquaduct van 25 meter hoog met cascades van water.

Metro
Clot (L1)

Parc de l'Oreneta
Gelegen aan de noordelijke kant van Barcelona, Parc del Castell de l’Oreneta (ook bekend als Parc de l’Oreneta) is met name populair onder de lokale gezinnen met kinderen. Een aangename plek midden in de natuur met een aantal verrassingen, zoals de uitzichten over de stad en de ruïnes van een oud kasteel. Daarnaast kunnen kinderen iedere zondagochtend met een treintje door het hele park rijden. Let op: de ponyboerderij is inmiddels gesloten.

Meer informatie

Metro
Reina Elisenda (L12)

Parc de Cervantes
Gelegen vlak bij het Parc de Pedralbes, Parc de Cervantes staat vooral bekend om zijn rozentuin. In de 'Roserar de Cervantes' vind je maar liefst 2000 verschillende soorten rozen. De beste periode om de rozen te kunnen bewonderen is tussen mei en juli. Sinds 2001 vindt er hier elk jaar begin mei een internationale wedstrijd voor nieuwe rozensoorten plaats. Daarnaast is het park een oase van rust en een geweldige plek om te hardlopen, fietsen of picknicken. De hoofdingang van het park staat aan de Avinguda Diagonal, maar je kunt ook via de noordelijke kant, aan de Ronda de Dalt, naar binnen gaan.

Metro
Zona Universitària (L3, L9 Sud)

Verborgen tuinen in Barcelona

Naast de bekende stadsparken heb je in Barcelona nog tal van (vaak onontdekte) tuinen en groene plekjes waar met name de locals heen gaan. Een stuk rustiger dan andere parken maar net zo mooi om te zien.

Jardins del Palau Robert - Tuinen in Barcelona

Jardins del Palau Robert
Deze verbogen tuin bovenop de fraaie Passeig de Gràcia is een oase van rust, en een mooi voorbeeld van de tuinen die de rijke inwoners van Barcelona eind 19e eeuw lieten aanleggen.

Metro
Diagonal (L3, L5)

Jardins de la Universitat de Barcelona
Binnen het oude universiteitsgebouw van Barcelona, aan het Plaça Universitat, schuilen deze prachtige tuinen en binnenplaatsen waar je heerlijk kunt zitten. Het studentenleven van Barcelona komt hier het beste naar voren. Je mag vooral de tuin Jardí Ferran Soldevila niet overslaan: verborgen in het historische gebouw van de Universiteitsbibliotheek ligt deze oase van rust, omgeven door meer dan 250 verschillende plantensoorten en unieke bomen, 150 jaar geleden neergezet als plaats van meditatie.

Meer informatie

Metro
Universitat (L1, L2)

Jardins de Rubió i Lluch
Midden in het oude ziekenhuis Antic Hospital de la Santa Creu in El Raval vind je deze gezellige binnenplaats die je uitnodigt om te gaan zitten. Laat je meenemen door de geschiedenis, speel op het grote schaakbord of ga in het restaurant El Jardí eten.

Meer informatie

Metro
Liceu (L3)
Sant Antoni (L2)

Jardins del Teatre Grec
Een romantische tuin voor de tortelduifjes. Zijn naam wordt ontleend aan het grote openluchttheater dat hier ook te vinden is; gegraven in de stenen van het Montjuïcberg zoals de oude Griekse en Romeinse theaters.

Meer informatie

Metro
Poble Sec (L3)
Espanya (L1, L3, L8)

Jardins de Laribal
Fraai aangelegde tuin met verrassende watervallen, mooie verborgen uitkijkpunten en dé kattenfontein van de Montjuïcberg. Een idyllische plek om je terug te trekken of om te gaan wandelen met je geliefde.

Meer informatie

Metro
Poble Sec (L3)
Espanya (L1, L3, L8)

Jardins Muñoz Ramonet
Deze verbogen stadstuin achter het hek van een imposant paleis van begin 20ste eeuw, middenin Carrer Muntaner, is een oase van rust, door de beroemde landschapsarchitect Jean-Claude-Nicolas Forestier in 1916 ontworpen.

Meer informatie

Metro
Diagonal (L3, L5)
Muntaner (L6)

Palau de les Heures - Tuinen Barcelona

Palau de les Heures
Deze schitterende tuin op de voet van de Collserola heuvels is een waar verborgen pareltje. Met zijn Parijse tuinen en roze paleis op de top van de berg, is dit een unieke plek in Barcelona die nog weinig mensen kennen.

Metro
Mundet (L3)

Jardins de la Rambla de Sants
Barcelona’s versie van het New Yorkse High Line Park bevat een mooie groene strook bovenop een oude spoorweg van maar liefst 800 meter. Het zit weliswaar buiten het toeristische centrum, maar voor de wandel- en plantenliefhebbers is het zeker de moeite waard!

Meer informatie

Metro
Plaça de Sants (L1, L5)
Mercat Nou (L1)
Santa Eulàlia (L1)

Jardins de Mossèn Costa i Llobera
De verborgen cactustuin op de Montjuïcberg is zeker een bezoekje waard. Officieel heet deze bijzondere tuin Jardins de Mossèn Costa i Llobera. Dankzij de verscheidenheid aan cactussen en andere planten behoort deze tuin tot één van de belangrijkste cactustuinen van Europa.

Meer informatie

Metro
Paral.lel (L2, L3) + Funicular de Montjuïc

Binnenplaatsen in l’Eixample
De drukbevolkte Eixample-wijk heeft nu al meer dan 48 binnenplaatsen omgetoverd tot stadstuinen en openbare ruimtes waar de buurtbewoners zich kunnen ontspannen en vermaken. Het herstelproject voor deze groene ruimtes begon in 1987 en is nog steeds gaande. Eén van de meest bekende binnenplaatsen die je zeker niet moet overslaan is die van de Torre de les Aigües, bekend om zijn oude watertoren en het stadsstrand dat iedere zomer opent voor het publiek.

Metro
Girona (L4)

Andere mooie groene plekken in Barcelona

 • Carretera de les Aigües: het meest geliefde wandelpad in de Collserola heuvels met de mooiste panoramische uitzichten over de stad.
 • Jardí Botànic: de botanische tuin van Barcelona is uiteraard ook een must voor de natuurliefhebbers.
 • Parc lúdic fluvial del Prat de Llobregat: een mooi wandel- en fietspad langs de rivier Llobregat en luchthaven El Prat.
 • Bunkers del Carmel: op het Turó de la Rovira vind je de beste uitkijkpunt van Barcelona.
 • Carrer de l’Allada Vermell: de meest gefotografeerde façade van het Carrer de l’Allada Vermell is zonder twijfel een mooi voorbeeld van een ‘urban jungle’.
Collserola heuvels Barcelona
Collserola heuvels

Evenementen in het park

 • Tren del Parc de l’Oreneta: op zondagochtend (10:30-13:30), behalve in augustus en tijdens sommige feestdagen, kun je in de trein van het Parc de l’Oreneta stappen en alle geheimen van het park ontdekken.
 • Llac Parc de la Creueta del Coll: tussen juli en september wordt het meertje van het Parc de le Creueta del Coll geopend als zwembad voor het vertier en vermaak van de buurtbewoners. Entree kost slechts €2,35 (gratis voor kinderen onder 1 jaar oud) en je kunt er ligstoelen huren al vanaf €1,65.
 • Caseta del Migdia: van de zomer opent dit barretje bovenop de Montjuïcberg zijn deuren om bewoners de kans te geven om van één van de mooiste zonsondergangen te genieten. Er worden tevens verschillende evenementen georganiseerd gedurende de zomer.
 • Música als Parcs: reeks van gratis concerten van klassieke muziek en andere genres in verschillende parken in de stad tijdens de zomer.
 • Festival Jardins de Pedralbes: jaarlijks muziekfestival in het Parc de Pedralbes.
 • Grec: festival voor muziek en theater in de zomer bij Jardins del Teatre Grec.
 • Van Van Market tijdens La Mercè: tijdens de feesten van de patroonheilige van de stad wordt er in het Parc de la Ciutadella een grote food truck festival gehouden; de Van Van Market.

Naar het park in Barcelona: tips & tricks

 • Let op de openingstijden van het park of stadstuin die je wilt bezoeken. De meeste openen dagelijks de deuren tussen 10:00 en 20:00 uur, maar bij sommige staan er geen hekken omheen en dus zijn ze dag en nacht open. Het beste is om niet naar het park te gaan na zonsondergang, tenzij je zeker weet dat het veilig is.
 • In de meeste parken in Barcelona zijn kiosken te vinden met wat eten (voornamelijk snacks en ijsjes) en drinken. Bij Turó Parc vind je een moderne versie van dit soort kiosken die je zeker niet mag missen; Pinhan Café is een heerlijke plek met Turks eten en in het weekend maken ze hier een overheerlijke brunch die heel populair is onder de buurtbewoners.
 • Parken in Barcelona zijn heel kindvriendelijk; ze beschikken altijd van grote speeltuinen, pingpongtafels en soms zelfs sportvelden. Voor de ouderen is er vaak een petanquebaan.
 • De parken zijn geliefde plekken onder de bewoners met een hond om deze uit te laten. Honden hoeven hier niet aan de lijn gehouden te worden (tenzij ze gevaarlijk zijn). Hondenpoep moet wel netjes opgeruimd worden. Op meerdere plaatsen vind je ook een pipican, een gereserveerde zandoppervlakte voor honden om hun behoeftes te doen.
 • In de parken van Barcelona mag je wel picknicken maar niet barbecueën. Voor barbecues in de buitenlucht ben je op andere plekken aangewezen, de zogenaamde àrees de lleure en merenderos. Vooral in natuurgebieden zoals het Collserola-gebergte staan er speciale plekken waar je wél mag barbecueën, met tafels en stenen barbecues. Alles wat je hoeft te doen is van tevoren een plek reserveren (of er vroeg bij zijn), en kolen en eten meenemen. Soms kun je ter plekke ook kolen kopen. Enkele leuke adressen om te barbecueën in de buurt van Barcelona zijn: Torrent de Can Coll (BV1415, km 2, Cerdanyola del Vallès), Font de les Planes (Carretera de Vallvidrera a Sant Cugat (BV 1462) Km. 6,5), Santa Creu d'Olorda (Carretera de Molins a Vallvidrera, km 6) en La Salut de Sant Feliu (Av. de la Riera, Sant Feliu de Llobregat).

Plattegrond met parken in Barcelona

Nieuws over parken in Barcelona

- 28/10/2022: Een cactustuin in Barcelona (Jardins de Mossèn Costa i Llobera)
- 15/07/2022: Op bezoek bij het openluchtzwembad bij Parc de la Creueta del Coll
- 07/10/2020: Het vernieuwde Jardins del Doctor Pla i Armengol
- 07/10/2018: Een Grieks theather in Barcelona (Jardins del Teatre Grec)
- 16/01/2018: Op bezoek bij Parc de l'Espanya Industrial
- 05/03/2017: Op bezoek bij Parc de la Pegaso
- 23/09/2016: Op bezoek bij Turó Park
- 25/08/2016: De nieuwe Jardins de la Rambla de Sants
- 24/07/2016: Jardins Muñoz Ramonet, een verborgen stadstuin
- 20/03/2016: De kattenfontein van Barcelona (Jardins de Laribal)
- 04/03/2016: L’Hivernacle, de broeikas van Sants (tuincentrum in een oude fabriek)
- 13/09/2015: Op bezoek bij de Universitat de Barcelona (Jardí Ferran Soldevila)
- 19/04/2015: Op bezoek bij Torre Baró (Collserola heuvels)
- 21/11/2014: Op bezoek bij Parc del Turó del Putxet
- 14/05/2014: Parc de Cervantes en de rozentuin van Barcelona
- 19/01/2013: Het onbekende Parc Turó de la Peira
- 04/08/2013: Op bezoek bij Parc del Laberint d’Horta
- 20/05/2013: Turó de la Rovira: beste uitkijkpunt van Barcelona

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je